Υπενθυμίζεται ότι οι συμβάσεις παραχώρησης αφορούν στα εξής επιχειρηματικά σχήματα:
-- Για τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS / PETRA PETROLEUM.
- Για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού, το σχήμα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ / EDISON / PETROCELTIC.
- Για το Κατάκολο, το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS / TRAJANOIL & GAS Ltd.
Για την «πραμάτεια» της χώρας κόμπασε ο υπουργός Γ. Μανιάτης υποδεικνύοντας τη δυνατότητα που αυτή ανοίγει στην αστική τάξη για ανάκαμψη της κερδοφορίας της, αλλά και για αναβάθμιση του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή μέσω και συμπράξεων με μονοπώλια που εκμεταλλεύονται πλουτοπαραγωγικές πηγές. «Είναι μια σημαντική στιγμή για τη χώρα στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας η Ελλάδα να βγει οριστικά από την κρίση και ταυτόχρονα να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας, ευημερίας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι «προσφορές» των μονοπωλίων για τις έρευνες στις 20 περιοχές («οικόπεδα») στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης αναμένονται το Μάρτη του 2015, ενώ θα ακολουθήσει ένα τρίμηνο για την αξιολόγησή τους. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει την ικανοποίησή της σε σχέση με τα αποτελέσματα της ειδικής παρουσίασης των αποτελεσμάτων των ερευνών και των υπό παραχώρηση «οικοπέδων» που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιούλη στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή μονοπωλίων όπως οι «Exxon», «Chevron», «Total», «Noble», «Anadarco», «BP», «ENE»L.
Οι κυβερνητικοί παράγοντες αποδίδουν το ενδιαφέρον των «επενδυτών» στις ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων, στην επείγουσα ανάγκη της ΕΕ για απεξάρτηση από εισαγωγές ενεργειακών πρώτων υλών και στη «συνέπεια» των ελληνικών αρχών ως προς την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.
Οι συμβάσεις ανάμεσα στο κράτος και τους ιδιώτες «επενδυτές» έχουν διάρκεια 7 έτη για τη χρονική περίοδο των ερευνών και για την περίοδο εκμετάλλευσης 25 έτη από την ημερομηνία ανακάλυψης του εμπορικά εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος. Τα κρατικά έσοδα του Δημοσίου από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων προέρχονται από τη φορολογία (20% συν 5% περιφερειακός φόρος). Προβλέπεται, επίσης, η καταβολή «μισθώματος» ανάλογα με την αξία εξορυσσόμενων υδρογονανθράκων που διαμορφώνεται βάσει του ύψους της παραγωγής, των γεωλογικών χαρακτηριστικών της περιοχής, καθώς και του συντελεστή εσόδων και εξόδων.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία των ισολογισμών (Α' εξάμηνο), σύμφωνα με τα οποία:
Εθνική Τράπεζα: Τα καθαρά κέρδη σε επίπεδο Ομίλου απογειώθηκαν στα 1,14 δισ. ευρώ (από 343 εκατ.), δηλαδή τρεις και πλέον φορές πάνω σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Τα κέρδη από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα διαμορφώνονται στα 975 εκατ., στην Τουρκία (μέσω της θυγατρικής Finansbank) στα 148 εκατ. και στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Αλβανία, ΠΓΔΜ) σε 30 εκατ. ευρώ.
Οι λειτουργικές δαπάνες σε επίπεδο Ομίλου μειώθηκαν δραστικά κατά 12% σε ετήσια βάση, καθώς σημειώθηκε σημαντική περιστολή δαπανών σε όλους τους επιμέρους γεωγραφικούς τομείς. Στην Ελλάδα, οι δαπάνες προσωπικού σημείωσαν πτώση κατά 18% σε ετήσια βάση, κατά κύριο λόγω του προγράμματος «εθελουσίας εξόδου» που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2013.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής του Ομίλου Α. Τουρκολιάς δήλωσε ότι «θα διαθέτουμε επαρκές επίπεδο κεφαλαίου για να αντιμετωπίσουμε τόσο τις προκλήσεις της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και την ανάγκη για μια εύλογη αναδιάρθρωση των δανείων σε καθυστέρηση, αναγκαίο γεγονός για την ομαλή επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας».
Alpha Bank: Τα καθαρά κέρδη της περιόδου εκτινάχτηκαν στα 267,4 εκατ. ευρώ (από 130,4 εκατ.) διαμορφώνονται δηλαδή σε υπερδιπλάσιο επίπεδο σε σχέση με πέρυσι. Καταγράφεται μείωση της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 36% σε ετήσια βάση και μηδενισμός της (ακριβότερης) χρηματοδότησης από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδας. Σημειώνουν ότι η εξαγορά των εργασιών λιανικής τραπεζικής της Citibank ενισχύει τα υπό διαχείριση κεφάλαια.
Αναλυτικά, την περίοδο Γενάρη - Ιούνη: Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 27.099.923 ευρώ, αυξημένος κατά 9,13% έναντι των 24.833.287 ευρώ του αντίστοιχου εξαμήνου του 2013. Αύξηση πωλήσεων καταγράφηκε σε όλους τους λειτουργικούς τομείς (ΣΕΜΠΟ κατά 12,93%, Συμβατικό Λιμάνι κατά 4,19%, Επιβατικό Λιμάνι, Εκμετάλλευση Χώρων).
Τα μεικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 13.171.572 ευρώ, αυξημένα κατά 29,96%, έναντι των 10.135.030 ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2013. Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 13.756.713 ευρώ, αυξημένα κατά 17,18%, έναντι των 11.739.387 του αντίστοιχου διαστήματος του 2013. Τα αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 10.467.551 ευρώ, αυξημένα κατά 13,54%, έναντι των 9.219.156 ευρώ πέρσι. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) για το πρώτο εξάμηνο του 2014 διαμορφώθηκαν στα 14.054.330 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 30,84%. Το σύνολο των εξόδων μειώθηκε κατά 7,62% από το εξάμηνο του 2013, κυρίως από τη μείωση των αμοιβών του προσωπικού κατά 10,60%, λόγω αποχώρησης εργαζομένων για συνταξιοδότηση.
Στο διάστημα Γενάρη - Ιούνη 2014 διακινήθηκαν 161.640 κοντέινερς (σε TEUs), μέγεθος αυξημένο κατά 12,63%, συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013. Η αντίστοιχη αύξηση στο γενικό φορτίο είναι 11,93% και στο ξηρό χύμα φορτίο 0,34%.
«Αγονος» κηρύχθηκε από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου ο διαγωνισμός για την αποκλειστική διοργάνωση και διεξαγωγή του «ιπποδρομιακού στοιχήματος» για 20 χρόνια. Το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ διαπίστωσε ότι δεν είναι ικανοποιητική ούτε η νέα «βελτιωμένη προσφορά» από την «Intralot» και αποφάσισε να προχωρήσει στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού.
Για δεύτερη φορά μέσα σε μία βδομάδα ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ, Π. Μίχαλος, συναντήθηκε με κυβερνητική κινεζική αντιπροσωπεία από την Περιφέρεια Guangdong. Στις 21 Αυγούστου είχε συνάντηση με τον Zhao Jinjie, πρόεδρο του κρατικού ναυπηγικού ομίλου της κινεζικής περιφέρειας Φουτζιάν, στο πλαίσιο της επιδίωξης της συγκυβέρνησης να εξασφαλίσει κερδοφόρες μπίζνες για το εφοπλιστικό κεφάλαιο και τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια ναυτιλιακού εξοπλισμού.
Στο επίκεντρο της νέας συνάντησης, χτες, βρέθηκαν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, καθώς επιθυμία της κινεζικής αντιπροσωπείας - επικεφαλής της οποίας ήταν ο Luo Jun, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Γραφείου Εξωτερικών Υποθέσεων της Περιφέρειας Guangdong - ήταν να διερευνήσει τις δυνατότητες πραγματοποίησης τουριστικών επενδύσεων στην Ελλάδα και εμβάθυνσης της τουριστικής συνεργασίας, ενώ εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη λειτουργία αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας - Καντόνα (απευθείας ή με ενδιάμεσο σταθμό).
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, τα χρωστούμενα από τα νοικοκυριά για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια εμφανίζονται στα 98 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, τα στεγαστικά δάνεια διαμορφώνονται στα 70,4 δισ. (με μείωση 3%) και τα καταναλωτικά στα 27,6 δισ. ευρώ (μείωση 2,8%). Ο τραπεζικός δανεισμός προς τις επιχειρήσεις διαμορφώνεται στα 101,2 δισ. (μείωση 3,7%), ενώ στην κατηγορία «ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις» εμφανίζονται υπόλοιπα ύψους 13,1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η συνολική αξία των «προβληματικών» δανείων υπολογίζεται σε 77 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 42 δισ. (54,5%) αφορούν σε επιχειρηματικά δάνεια, τα 25 δισ. στεγαστικά και τα 10 δισ. σε καταναλωτικά.