Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως είναι τα εξής: Στο κέντρο και μπροστά από την είσοδο, αποκαλύπτεται βοτσαλωτό δάπεδο, που αποτελείται από ορθογώνια και τετράγωνα σχήματα, πλαισιωμένα από ασπρόμαυρους ρόμβους. Στο κάτω μέρος της πρόσοψης εμφανίζεται στη νωπογραφία ταινία, μπλε χρώματος, η οποία παρακολουθείται και στους πλευρικούς τοίχους. Συνεχίζεται η αφαίρεση των χωμάτων από τον προθάλαμο, σε πλάτος δυο μέτρων περίπου, από τον τοίχο της εισόδου. Ο εσωτερικός χώρος καλύπτεται ακόμη από όγκο χωμάτων, ο οποίος θα αφαιρείται, με ιδιαίτερη προσοχή, στις επόμενες μέρες. Επίσης, πραγματοποιούνται, συστηματικά, εργασίες συντήρησης και στερέωσης τόσο της πρόσοψης του μνημείου, όσο και του εσωτερικού του αποκαλυπτόμενου χώρου.
Παράλληλα με την πρόοδο της ανασκαφικής έρευνας δημιουργούνται οι εργοταξιακές υποδομές, που θα εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους και ασφαλέστερη προστασία στο ταφικό μνημείο από τις καιρικές συνθήκες. Χτες, ολοκληρώθηκε και η τοποθέτηση του προσωρινού στεγάστρου, που καλύπτει εξωτερικά το μνημείο (φωτ.).
Τέλος, υπό τη διεύθυνση της κας Κ. Περιστέρη δημιουργήθηκε διεπιστημονική ομάδα, αποτελούμενη από τις ειδικότητες πολιτικού μηχανικού, αρχιτέκτονος, γεωτεχνικού, τοπογράφου, συντηρητή και γεωλόγου, η οποία θα παρέχει την αναγκαία τεχνική υποστήριξη σε επίπεδο μελετών και εργασιών, που απαιτούνται για τη διασφάλιση του μνημείου. Δόθηκε προτεραιότητα στις μελέτες και εργασίες για την απορροή των ομβρίων, για τη στατική ενίσχυση των αποκαλυπτόμενων τοίχων, για τη συντήρηση επιφανειών, ποικίλης υφής, και των χρωμάτων. Οι εργασίες αυτές θα απασχολήσουν τη διεπιστημονική ομάδα εργασίας τις αμέσως επόμενες μέρες.
Τον συνοδεύουν οι μουσικοί του Γιάννης Βιλιώτης (έγχορδα), Δημήτρης Γάσιας (βιολί), Φίλιππος Λευκαδίτης (κρουστά), Γιώργος Μακρής (πνευστά), Γιάννης Μπελώνης (πιάνο), Γιάννης Πλαγιανάκος (κοντραμπάσο).
Θάλασσα κι αρμύρα, φως και νοσταλγία συνθέτουν το κάδρο της μουσικής παρουσίας του Παντελή Θαλασσινού, που με την κιθάρα του παίζει και τραγουδά, πάνω από δύο δεκαετίες για ακροατές τριών γενιών. Θα ερμηνεύσει γνωστές του επιτυχίες «Ανάθεμά σε», «Πόνος άπονος», «Σμυρναίικα τραγούδια», «Καράβια χιώτικα» «Ν΄ αγαπάς», τραγούδια από τις τελευταίες του δισκογραφικές δουλειές «10 τραγούδια της Ελπίδας» και «Ανοιχτή ακρόαση», αλλά και τραγούδια που αγαπά. Οι φίλοι του θα τραγουδήσουν τραγούδια δικά του, συνεργασίες τους αλλά και από την προσωπική τους δισκογραφία. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ προπώληση, 12 ευρώ ταμείο.
Πιστός οπαδός της Αρτεμης, ο Ιππόλυτος απαξιώνει τις χαρές του έρωτα και αρνείται να αποδώσει τιμές στην Αφροδίτη. Για να τον τιμωρήσει, η θεά του έρωτα πλέκει το δίκτυ της καταστροφής του, εμπνέοντας στη μητριά του, Φαίδρα, σφοδρό έρωτα για τον πρόγονό της. Η Φαίδρα εξομολογείται, μέσω της παραμάνας της, το πάθος της στον Ιππόλυτο, αλλά εκείνος την αποκρούει με αγανάκτηση. Η Φαίδρα αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή της, αλλά, προκειμένου να σώσει την τιμή της, αφήνει ένα γράμμα για τον Θησέα, με το οποίο κατηγορεί τον Ιππόλυτο πως την πρόσβαλε. Ο Θησέας βρίσκει τη γυναίκα του νεκρή και διαβάζοντας το γράμμα μαθαίνει πως αιτία του θανάτου της είναι ο Ιππόλυτος, που τάχα τόλμησε να την πειράξει. Ο Ιππόλυτος, δεσμευμένος με όρκο, αποσιωπά τα κίνητρα της Φαίδρας και αφήνεται στην οργή του Θησέα, ο οποίος ζητά από τον Ποσειδώνα την τιμωρία του γιου του. Οταν η αλήθεια βγαίνει στο φως, είναι πια αργά. Η Αρτεμη αποκαθιστά την τιμή του αδικοχαμένου πιστού της, αλλά ο Ιππόλυτος, θανάσιμα τραυματισμένος, πεθαίνει στα χέρια του απαρηγόρητου Θησέα.
Διανομή: Αφροδίτη Μάρθα Φριντζήλα, Ιππόλυτος Νίκος Κουρής, Θεράπων Φαίδων Καστρής, Τροφός Λήδα Πρωτοψάλτη, Φαίδρα Λυδία Κονιόρδου, Θησέας Θέμης Πάνου, Αγγελος Μιχάλης Σαράντης, Αρτεμις Φανή Αποστολίδου. Κορυφαίες: Ευγενία Αποστόλου, Ελένη Κούστα, Δήμητρα Λαρεντζάκη, Γεωργία Τσαγκαράκη. Μουσικοί επί σκηνής Τζιχάν Τούρκογλου (σάζι, λαούτο, ιδιόφωνα), Στέφανος Τορτόπογλου (χειριστής sampler), Σολίς Μπαρκής (κρουστά, ιδιόφωνα).
Οι Ροές θα παρουσιάσουν ένα χοροθεατρικό θέαμα αφιερωμένο στην εθνική αφύπνιση του '21 και στους μακραίωνους δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και της παροικίας της Οδησσού, με τίτλο «Κλείσε στην ψυχή σου την Ελλάδα». Η παράσταση, που αντλεί από θεμελιώδη ποιητικά και λογοτεχνικά κείμενα της ελληνικής γραμματείας, είναι ένα σύνθετο δρώμενο, που περιλαμβάνει χορό, δραματοποιημένα μέρη και απαγγελίες ποίησης στα ελληνικά και στα ρωσικά.
Η δραματουργική επιμέλεια των κειμένων είναι του ποιητή Στρατή Πασχάλη, ενώ η σκηνοθεσία και η χορογραφία της Σοφίας Σπυράτου. Τους δύο βασικούς ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Γιάννης Στάνκογλου και Χλόη Μάντζαρη. Συμμετέχουν οι χορευτές Εύη Χατζάκη, Ράνια Φόβου, Αλέξανδρος Κεϊβανάη, Ταουλάντ Φέρα, Νταϊάνα Γκάσμαν, Νώντας Δαμόπουλος, Ελενα Κέκκου, Ταντέου Λίζενφελντ, Γιώργος Πελαγίας και Ελλη Αβραάμ - Ρέπα.