Το 36% του συνόλου παίρνει κύρια σύνταξη μέχρι 373,83 ευρώ μεικτά!
Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων |
Η μέση κύρια σύνταξη είναι 705,8 ευρώ μεικτά και η μέση επικουρική μόλις 170,4 ευρώ μεικτά, χωρίς δηλαδή να αφαιρεθούν οι κρατήσεις (4%) για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ο φόρος που αναλογεί στα συγκεκριμένα ποσά. Σημειώνεται πως μόλις το 55% όσων λαμβάνουν κύρια σύνταξη, παίρνει και επικουρική.
Η προσεκτική μελέτη των στοιχείων που δίνει το σύστημα «Ηλιος», όταν δεν βασίζονται στους μέσους όρους με τους οποίους το υπουργείο επιχειρεί να θολώσει τα νερά, δείχνει ότι η κατάσταση για τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων είναι ακόμα πιο τραγική.
Συγκεκριμένα:
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, ο υπουργός Εργασίας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του «Ηλιος», μιλάει για «ομαλή, εγγυημένη και διασφαλισμένη καταβολή των συντάξεων», αποκρύπτοντας το γεγονός ότι η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων, τις έχει ρίξει στα Τάρταρα, μαζί και τα οικονομικά των Ταμείων, για τα οποία ο υπουργός ανακαλύπτει πως έχει «ενισχυθεί σημαντικά η ταμειακή τους ισορροπία»!
Παράλληλα, επιχειρώντας να καμουφλάρει τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση με μοχλό τη μελέτη του ΚΕΠΕ για το Ασφαλιστικό, ο Γ. Βρούτσης ισχυρίστηκε πως «δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα αλλαγής ηλικιακών ορίων για όλους όσους συνταξιοδοτούνται με ειδικές διατάξεις».
Ο ίδιος επαναλαμβάνει προκλητικά ότι «οι κάθε είδους συνταξιοδοτήσεις εκτός των γενικών ορίων ηλικίας αποτελούσαν δομικές στρεβλώσεις - κατ' ουσίαν μια "πολυτέλεια" για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας - που συντηρούσαν ανισότητες υπονομευτικές για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού», αλλά προσθέτει ότι «δεν πρόκειται να προβούμε σε καμία αλλαγή ανατρέποντας οικογενειακούς προγραμματισμούς. Αλλωστε, σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του νόμου 3863/2010, έχει ήδη προβλεφθεί η σταδιακή και σε βάθος χρόνου εξάλειψη αυτών των ειδικών ηλικιακών ορίων».
Η μόνη καθαρή αλήθεια στην παραπάνω τοποθέτηση είναι πως με το νόμο 3863/2010 οι ειδικές αυτές διατάξεις στο Ασφαλιστικό σταδιακά καταργούνται. Οσο για τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής ηλικιακών ορίων, ιδιαίτερη σημασία έχει το «επιχείρημα» του υπουργού ότι αυτή δεν θα γίνει για να μην αλλάξουν οι «οικογενειακοί προγραμματισμοί». Αυτό σημαίνει ότι για τις περιπτώσεις που δεν βρίσκονται χρονικά πολύ κοντά στη συνταξιοδότηση - και κατά συνέπεια δεν ανατρέπονται οικογενειακοί προγραμματισμοί - τα όρια ηλικίας θα αλλάξουν.
Επίσης, ο υπουργός δεν λέει κουβέντα για τις υπόλοιπες ανατροπές που σχετίζονται με τον ελάχιστο αριθμό ενσήμων για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη σύνταξη (σήμερα τα 4.500 ένσημα), τις αναπηρικές συντάξεις και το καθεστώς των ΒΑΕ, και βεβαίως για το ύψος των συντάξεων.
Αυτό προβλέπει η ΚΥΑ με τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής του προγράμματος
Διέρρευσε χτες ολόκληρη η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» (ΕΕΕ). Σύμφωνα με αυτή, η πιλοτική εφαρμογή του ΕΕΕ βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Την εισοδηματική ενίσχυση των δικαιούχων, την πρόσβαση και παροχή πλέγματος κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών και την υποστήριξη των δικαιούχων για την ένταξη ή την επανένταξή τους στην εργασία.
Σε ό,τι αφορά την εισοδηματική ενίσχυση, το ανώτατο όριο προσδιορίζεται στα 400 ευρώ για τετραμελή οικογένεια χωρίς κανένα άλλο εισόδημα. Ανάμεσα στις παροχές που προβλέπονται για τους δικαιούχους είναι το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, η ένταξη σε πρόγραμμα Κοινωνικού Παντοπωλείου κ.ά.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ΚΥΑ, «οι δικαιούχοι προωθούνται σε δράσεις που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, μέσω προγραμμάτων που υλοποιούνται μεταξύ άλλων από τον ΟΑΕΔ, το ΕΙΕΑΔ, τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Αλλων Πόρων κ.ά. και περιλαμβάνουν: Νέες θέσεις εργασίας - κάλυψη προτεινόμενης θέσης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, προγράμματα πρακτικής άσκησης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας και ένταξη ή επανένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα».
Οπως, όμως, ρητά αναφέρει η ΚΥΑ, «η καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης του προγράμματος "ΕΕΕ" αναστέλλεται (...) εάν ο δικαιούχος αρνηθεί να απασχοληθεί σε συγκεκριμένη θέση εργασίας που του προτείνει ο ΟΑΕΔ». Δηλαδή, αν ο άνεργος αρνηθεί να εργαστεί σε οποιαδήποτε δουλειά, με οποιουσδήποτε όρους, που θα του αποφέρει εισόδημα πάνω από τα όρια του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», θα χάνει και την εισοδηματική ενίσχυση, που ούτως ή άλλως ισοδυναμεί με ψίχουλα.
Σε άλλο σημείο ορίζεται ότι δικαιούχοι για ένταξη στο μηχανισμό του ΕΕΕ είναι όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 4.800 ευρώ το χρόνο από διάφορες πηγές (εργασία, επιδόματα κ.ά.), η ακίνητη περιουσία δεν υπερβαίνει σε αντικειμενική αξία τις 200.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και η κινητή περιουσία (επιβατικά ΙΧ ή και δίκυκλα) τις 6.000 ευρώ, ενώ δεν δικαιούνται το ΕΕΕ όσοι έχουν καταθέσεις σε τράπεζα μεγαλύτερες των 9.600 ευρώ.
Η εισοδηματική ενίσχυση που καταβάλλεται στον δικαιούχο προκύπτει ως η διαφορά του πραγματικού εισοδήματος από το «Κατώφλι Εισοδήματος», που ορίζεται στις 4.800 ευρώ το χρόνο, ή 13,1 ευρώ τη μέρα! Από τον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος εξαιρούνται μεταξύ άλλων το εξωιδρυματικό επίδομα, τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας και το επίδομα διατροφής.
Νέο εργατικό «ατύχημα» στο Ηράκλειο
Ανακοίνωση - καταγγελία για το θανάσιμο τραυματισμό του ναυτεργάτη Δ. Γαλανού, σε εργατικό «ατύχημα» που έγινε τη Δευτέρα πάνω στο ρυμουλκό πλοίο «Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», στη διάρκεια αποκατάστασης κάβων και συρματόσχοινων, μετά από ρυμούλκηση πλοίου από το Σουέζ στον Πειραιά, εξέδωσαν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΠΡΝ.
Οπως σημειώνουν, «κατ' επανάληψη έχουμε καταγγείλει την υπονόμευση της ανθρώπινης ασφάλειας και ζωής που έχουν δημιουργήσει οι μειωμένες οργανικές συνθέσεις σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με αποτέλεσμα τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, την εντατικοποίηση της δουλειάς, για την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των ναυτεργατών, των εργαζομένων για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αυτή η πολιτική έχει οικοδομήσει εργασιακές συνθήκες "γκέτο".
Στο μεταξύ, τέσσερα άτομα έπαθαν εγκαύματα από καυστική ποτάσα σε οινοποιείο στην περιοχή της Παλιανής Ηρακλείου Κρήτης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το εργατικό «ατύχημα» προκλήθηκε κατά τη διαδικασία καθαρισμού των δεξαμενών στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου της ΕΑΣ Ηρακλείου, όταν για άγνωστο λόγο έσπασε λάστιχο με καυστική ποτάσα και τους περιέλουσε.
Τα τέσσερα άτομα, ηλικίας 29, 40, 41 και 46 χρόνων, μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Δύο από αυτούς νοσηλεύονται στη ΜΕΘ, με εγκαύματα σε όλο τους το σώμα. Το νέο εργατικό «ατύχημα» καταγγέλλει με ανακοίνωση η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ.
Στον «πάγο» βάζει η πλειοψηφία του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ τις κινητοποιήσεις για την ανάκληση της απόλυσης που έγινε στις 18 Αυγούστου. Παρά το κάλεσμα της παράταξης «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» (ΕΑΜ), που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, να οργανωθούν κινητοποιήσεις για την επαναπρόσληψη του απολυμένου, κρατά στάση αναμονής, περιμένοντας να επιστρέψει ο πρόεδρος της επιχείρησης από τις διακοπές, προκειμένου να απαντήσει στο αίτημά τους. Οπως έχει καταγγείλει το ΕΑΜ, η απόλυση του εργαζόμενου, μετά από 26 χρόνια εργασίας στη ΛΑΡΚΟ, συνδέεται με την κατάθεσή του στο δικαστήριο που καταδίκασε την επιχείρηση για πυρκαγιά που προκλήθηκε με ευθύνη της, αλλά και με την άρνησή του να αλλάξει τη μαρτυρία του στην εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο.