ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Προβληματισμοί για την καπιταλιστική «ανάκαμψη» με επίκεντρο τη Γερμανία

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης στο πλαίσιο της ΕΕ βρίσκονται οι διεργασίες σχετικά με τη διαμόρφωση του κατάλληλου μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής. Οι συζητήσεις και οι κόντρες αναθερμαίνονται, σε μια εξέλιξη που συνδέεται με τη διαφαινόμενη «κόπωση» της οικονομικής δραστηριότητας σε οικονομίες όπως αυτή της Γερμανίας, με το χαμήλωμα του δείκτη των επιχειρηματικών προσδοκιών αλλά και τις μεικτές τάσεις που καταγράφονται σε σειρά από άλλους οικονομικούς δείκτες.

Σε νέα παρέμβαση προχώρησε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, καλώντας τη Γερμανία να «αναλάβει ρόλο κινητήρα στην οικονομική ανάκαμψη». Με αφορμή τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις συνδικαλιστικές και επιχειρηματικές οργανώσεις στη Γερμανία, έκανε λόγο για τα υπάρχοντα «περιθώρια ελιγμών», για «κίνηση» που το ΔΝΤ ελπίζει να «διευρυνθεί προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάκαμψη». Αναφορικά με τη σχέση ανάμεσα στη «λιτότητα» και την «ανάκαμψη», σημείωσε ότι «εφαρμόζεται πολλή λιτότητα», ενώ υπήρξε «ιδιαίτερα ισχυρή διαδικασία δημοσιονομικής σταθεροποίησης στη διάρκεια της τελευταίας 3ετίας». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η δημοσιονομική προσαρμογή «φαίνεται ικανοποιητική αυτή τη στιγμή» και ότι «δεν πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο γι' αυτό».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μ. Ντράγκι, αναθερμαίνει τις «προσδοκίες» σχετικά με τη διοχέτευση πακτωλού φτηνής χρηματοδότησης προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης, οι οποίες με τη σειρά τους θα την αποδώσουν στους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε δηλώσεις που έκανε την περασμένη Παρασκευή, από τις ΗΠΑ, σημείωσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αντιδράσει με όλα τα «διαθέσιμα μέσα» που κατέχει, εφόσον ο πληθωρισμός συνεχίσει να μειώνεται.

Να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Ιούλη στο 0,4%, ενώ περαιτέρω αποκλιμάκωση στο 0,3% προβλέπεται για το μήνα Αύγουστο. Τα σημερινά επίπεδα του «δείκτη τιμών καταναλωτή» στην Ευρωζώνη διαμορφώνονται πολύ χαμηλότερα από το επιθυμητό «επίπεδο αναφοράς» της τάξης του 2%, γεγονός που αναζωπυρώνει τη συζήτηση και τις κόντρες γύρω από την εφαρμοζόμενη νομισματική πολιτική και τη διαμόρφωση συνθηκών «αποπληθωρισμού».

Σύμφωνα με το ινστιτούτο IFO, ο «δείκτης επιχειρηματικού κλίματος» στη Γερμανία υποχώρησε τον Αύγουστο σε επίπεδα χαμηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις. Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) προειδοποίησε, προ ημερών, για τους οικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με τις εντάσεις, όπως με την Ουκρανία, «θέτοντας σε κίνδυνο τις προηγούμενες εκτιμήσεις για τη δυναμική ανάπτυξης». Πάντως, το περιοδικό «Der Spiegel» επικαλείται έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο «υπάρχει πιθανότητα για οικονομικές εξελίξεις περισσότερο ευνοϊκές από τις αναμενόμενες». Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Γιούροστατ, το β' τρίμηνο του 2014 - σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013 - η ανάκαμψη στο πλαίσιο της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 0,7% (από 0,9% στο α' τρίμηνο του 2014).

«ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ»
«Θηλιά» γύρω από τα λαϊκά νοικοκυριά

Εγκρίθηκε χτες από την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) ο «Κώδικας Δεοντολογίας» των τραπεζών, σχετικά με τους γενικούς κανόνες που θα διέπουν τους τρόπους διαχείρισης των προβληματικών δανείων. Το εν λόγω σχέδιο έχει ήδη δοθεί σε «δημόσια διαβούλευση», ενώ οι τελικές ρυθμίσεις αναμένεται να δημοσιευθούν στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» (ΦΕΚ) τις αμέσως επόμενες μέρες.

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες και τα παζάρια με τους τραπεζίτες, τις μερίδες του ντόπιου κεφαλαίου, σχετικά με τη «διαχείριση» των μεγάλων «κόκκινων» επιχειρηματικών και ομολογιακών δανείων. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση, με «τον Κώδικα Δεοντολογίας θεσπίζονται οι γενικές αρχές συμπεριφοράς τόσο για τις δανείστριες τράπεζες όσο και για τους δανειολήπτες, με στόχο την εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων εξυπηρέτησης ή οριστικού διακανονισμού οφειλών σε καθυστέρηση, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε δανειολήπτη».

Στην πραγματικότητα, συμπληρώνεται το νομοθετικό οπλοστάσιο, με κατεύθυνση την άρση της όποιας παρεχόμενης προστασίας ακόμη και για την πρώτη κατοικία, ενώ ταυτόχρονα κλιμακώνονται οι εκβιασμοί απέναντι σε ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία επιχειρούν να στριμώξουν σε νέες συνεννοήσεις με τις τράπεζες, ακόμη και με την παραχώρηση του ακινήτου και με τη διαμονή σε αυτό με την πληρωμή ενοικίου! Τα παραπάνω, σε συνδυασμό και με τα χαράτσια στη λαϊκή στέγη και σε κάθε σπιθαμή γης, συνθέτουν το πεδίο για τη συγκέντρωση γης και περιουσίας σε ολοένα και λιγότερα χέρια.

Στις τραπεζικές «λύσεις διευθέτησης» για τα λαϊκά νοικοκυριά, συγκαταλέγονται και τα παρακάτω:

  • Πώληση και ενοικίαση του ακινήτου. Με αυτό το πλαίσιο, ο δανειολήπτης μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου στην τράπεζα και στη συνέχεια μπορεί να έχει το δικαίωμα της διαμονής στην κατοικία του έναντι ενοικίου, «συνήθως για μια ελάχιστη περίοδο τριών ετών». Με το συγκεκριμένο μέτρο στηρίζονται οι ισολογισμοί των τραπεζών, στις οποίες θα ανήκει η ακίνητη ιδιοκτησία των πελατών τους.
  • Υπό προϋποθέσεις προβλέπονται ρυθμίσεις όπως αυτές που ήδη εφαρμόζουν οι τράπεζες (χρονική μετακύλιση, μείωση επιτοκίων κ.ά.).
  • Οι τράπεζες προσαρμόζουν τη «συχνότητα και το περιεχόμενο της επικοινωνίας, αναλόγως του χρόνου καθυστέρησης» της πελατείας τους.
  • «Επεξηγούν τις έννοιες του συνεργάσιμου δανειολήπτη και τις οικονομικές και νομικές επιπτώσεις της μη συνεργασίας», δηλαδή για την έναρξη της διαδικασίας των κατασχέσεων.
  • Συγκεντρώνουν και αξιολογούν τα οικονομικά στοιχεία και άλλες πληροφορίες των δανειοληπτών και στη συνέχεια προτείνουν σε αυτούς τις «κατάλληλες λύσεις».
  • Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για δάνεια με «ενδείξεις πιθανής καθυστέρησης», τις οποίες ο δανειολήπτης, προκειμένου να ενταχθεί σε ρύθμιση, μπορεί να τις δηλώσει εγγράφως στο πιστωτικό ίδρυμα. Οι ίδιες οι τράπεζες καλούνται να εντοπίζουν έγκαιρα τυχόν μελλοντικά προβλήματα, ώστε να «εξεταστούν έγκαιρα τυχόν εναλλακτικές».
  • Ασφυκτικές προθεσμίες, το πολύ μέχρι 60 μέρες, προβλέπονται για τη συμμόρφωση των πελατών με τον Κώδικα των τραπεζών. Σε περίπτωση καθυστέρησης πάνω από 90 μέρες κινούνται οι διαδικασίες για την αποστολή «προειδοποιητικής επιστολής», όπου θα αναφέρονται οι «συνέπειες του χαρακτηρισμού του δανειολήπτη ως μη συνεργάσιμου».

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ήδη ανακοινώσει το ύψος των «ευλόγων δαπανών διαβίωσης», το οποίο διαμορφώνεται στα όρια της επίσημης φτώχειας. Οι «εύλογες δαπάνες διαβίωσης» αποτελούν το «ενδεικτικό εισόδημα», στη βάση του οποίου οι τραπεζίτες θα ανακαθορίζουν τις δόσεις, με ρυθμίσεις επιμήκυνσης των δανείων κ.ά. Η «ενδεικτική» βάση υπολογισμού των ευλόγων δαπανών διαβίωσης για τριμελή λαϊκά νοικοκυριά καθορίζεται μόλις στα 1.126 ευρώ το μήνα και για τα 4μελή νοικοκυριά στα 1.347 ευρώ το μήνα.

Εξάλλου, στα παζάρια με την τρόικα βρίσκεται και το ζήτημα πλειστηριασμών ακινήτων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία. Σήμερα, η ελάχιστη τιμή για πλειστηριασμούς ακινήτων τα οποία έχουν κατασχεθεί από το Δημόσιο, δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική τιμή. Προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες είσπραξης των εμφανιζόμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών, εξετάζονται τα σενάρια για μείωση των τιμών εκκίνησης στα 2/3 των αντικειμενικών αξιών ή ακόμη και σε χαμηλότερα επίπεδα. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα να ορίσει τιμή ακόμη και χαμηλότερη από το 1/3 της αντικειμενικής αξίας, στην περίπτωση που ο αρχικός πλειστηριασμός κηρυχθεί άγονος.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Στο επίκεντρο το «μείγμα» πολιτικής

Με την Κομισιόν παζαρεύει η κυβέρνηση το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που σχεδιάζεται για την ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών Ομίλων. Ενόψει και της διαβούλευσης με τα κλιμάκια της τρόικας στο Παρίσι (2 - 4 Σεπτέμβρη), ξεκινούν αυτήν τη βδομάδα στην Αθήνα οι συζητήσεις ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με παράγοντες της ΕΕ. Η ατζέντα περιλαμβάνει συζητήσεις με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Π. Μοσκοβισί (φημολογείται ότι θα αναλάβει πόστο Επιτρόπου στην Κομισιόν), τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μ. Βέμπερ και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες (ΕΚΤ) Μπ. Κερέ. Οι συναντήσεις αυτές φαίνεται να συνδέονται και με τη σύνθεση της «νέας» Κομισιόν, υπό το Ζ. Κ. Γιούγκερ, που αναμένεται να ανακοινωθεί στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (30 Αυγούστου). Η συζήτηση με τον παράγοντα της ΕΚΤ αναμένεται να εστιάσει στους τρόπους διοχέτευσης φτηνής χρηματοδότησης στους ντόπιους τραπεζικούς ομίλους και σε ζητήματα που αφορούν στην αναχρηματοδότηση του κρατικού χρέους από ελληνικές τράπεζες. Παράλληλα, συνεχίζονται και οι ενδοκυβερνητικές επαφές, που αφορούν στη διαμόρφωση των αποφάσεων για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων καθώς και τις κυβερνητικές εξαγγελίες στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αξιώνουν ... φοροελαφρύνσεις!

Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα της βιομηχανίας ζητά ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ), ενώ ήδη η κυβέρνηση ετοιμάζει φοροελαφρύνσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Με επιστολή που έστειλε προς τον υπουργό Οικονομικών, ο ΣΒΒΕ χαρακτηρίζει την επιβολή του ΕΝΦΙΑ στη βιομηχανία «αντιαναπτυξιακό» και «αντιεπενδυτικό» μέτρο και απειλεί πως «πιθανή επιμονή της κυβέρνησης για θεσμοθέτηση και καταβολή του ΕΝΦΙΑ από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, οδηγεί με βεβαιότητα στο κλείσιμο χιλιάδες βιομηχανίες και βιοτεχνίες της περιφέρειας και σε σαφή αδιέξοδα ρευστότητας πλήθος άλλων». Οι βιομήχανοι διαμαρτύρονται και δεν θέλουν να πληρώσουν ούτε τον ΕΝΦΙΑ, την ώρα που ο λαός στενάζει υπό το βάρος των κάθε είδους χαρατσιών που κατευθύνονται τελικά στη στήριξη της κερδοφορίας τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ