Πίσω απ' τη βιτρίνα η τρομοκρατία (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση έξω από το υποκατάστημα της Ν. Ιωνίας) |
Γενίκευσε τη μερική απασχόληση και το ωρομίσθιο που αγγίζει πλέον το 70% στα καταστήματα με μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ.
Προχώρησε σε μειώσεις ωραρίων, έκλεισε δεκάδες καταστήματα, έκανε εκατοντάδες απολύσεις.
Προχώρησε σε ατομικές συμβάσεις με εργαζομένους στη διανομή φυλλαδίων, καταστρατηγώντας τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Εφάρμοσε τη μονομερή περικοπή των επιδομάτων στους μισθούς των εργαζομένων μειώνοντ'ας τους από 50 έως και 200 ευρώ.
Αυτή είναι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται, ανάπτυξη που στηρίζεται πάνω σε τσακισμένα δικαιώματα, ανάπτυξη που έχει ως μόνο στόχο τη μεγαλύτερη αύξηση της κερδοφορίας τους.
Η «Μαρινόπουλος ΑΕ» θέλει τους εργαζομένους ομήρους της εκμετάλλευσης, του εκβιασμού της, θέλει να μη σηκώνει κανείς κεφάλι, γι' αυτό το λόγο απολύει αγωνιστές εργαζόμενους μέσα από τα καταστήματα όπως αυτό της Αλικαρνασσού.
Μάλιστα, ο διευθυντής του εν λόγω καταστήματος δε δίστασε να απειλήσει ευθέως τον συνάδελφο λίγες μέρες πριν την απεργία της Κυριακής, 20 Ιούλη, όταν τον άκουσε να υπερασπίζεται στους συναδέλφους του το θεσμό της Κυριακάτικης Αργίας.
Το σωματείο απαίτησε από τη διεύθυνση την άμεση ανάκληση της απόλυσης, δίνοντας διορία 48 ωρών στην εταιρεία να συνετιστεί. Καλεί τους εργαζόμενους στην εταιρεία να συσπειρωθούν σαν μια γροθιά, οργανωμένοι στο επιχειρησιακό και στο κλαδικό σωματείο τους, μέσα σε κάθε κατάστημα, να απαντούν αμέσως στις απειλές, στις προκλήσεις και να δίνουν αγωνιστική απάντηση στους εκβιασμούς της μεγαλοεργοδοσίας.
Απαιτεί: Αμεση ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου.
Παλεύει για:
1. Επιστροφή όλων των παρακρατηθέντων από τους μισθούς και επαναφορά όλων των επιδομάτων που έχουν περικοπεί.
2. Ακύρωση της επαίσχυντης συμφωνίας της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και της εργοδοσίας που προβλέπει μειώσεις μισθών στους εργαζόμενους στα Σούπερ Μάρκετ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ.
3. Υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης με 920 ευρώ κατώτερο μισθό.
4. Κατάργηση ωρομίσθιου, μερικής απασχόλησης, μετατροπή όλων αυτών των συμβάσεων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.
5. Σταθερή μόνιμη δουλειά για τους εργαζόμενους, ωράριο εργασίας 40ωρο - 8ωρο - 5νθήμερο.
Την απόλυση και τη μήνυση της εργοδοσίας καταγγέλλει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων
Το όνομα της εταιρείας έχει γίνει συνώνυμο του «κερδίζουμε με τζάμπα εργάτες» |
Αντιπροσωπεία του Σωματείου βρέθηκε χτες στα δικαστήρια, όπου εκδικαζόταν η μήνυση της εργοδοσίας, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στον απολυμένο και διεκδικώντας να σταματήσει η απαράδεκτη δίωξη, να αποσυρθεί η μήνυση και να παρθεί πίσω η απόλυση. Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Η εκδίκαση της υπόθεσης τελικά αναβλήθηκε.
Το Σωματείο εκτιμά πως και μέσα από τη συγκεκριμένη απόλυση στόχος της εργοδοσίας είναι η αντικατάσταση παλιότερων εργαζομένων με νέους, ακόμα πιο φθηνούς, αλλά και η δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ποιος είναι ο όμιλος JUMBO που προχωράει σε απολύσεις με τέτοιες "δικαιολογίες"; Είναι ο όμιλος, τα καθαρά κέρδη του οποίου για το διάστημα Ιουνίου 2013 - Ιουνίου 2014 παρουσίασαν αύξηση κατά 44,29%. Από 48,15 εκατ. ευρώ πέρυσι, ανήλθαν στα 69,48 εκατ. ευρώ! Είναι μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, που πρόσφατα άνοιξε καταστήματα και στη Ρουμανία. Το γεγονός αυτό είναι άλλη μια απόδειξη ότι για τους μονοπωλιακούς ομίλους όπως τα JUMBO ...τρώγοντας έρχεται η όρεξη και το πιο εύκολο θύμα για να αυγαταίνουν κι άλλο τα κέρδη τους είναι οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους. Στηριζόμενοι πάντα στο αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που εξασφαλίζει γι' αυτούς η εκάστοτε κυβέρνηση και η ΕΕ, έχουν εξαπολύσει επίθεση στους εργαζόμενους.
Πίσω από τα "έξυπνα" διαφημιστικά της εταιρείας JUMBO κρύβεται η πολιτική δημιουργίας κλίματος τρομοκρατίας ανάμεσα στους εργαζόμενους, το συνεχές βάθεμα της εκμετάλλευσης. Δε διστάζουν να πετάξουν ανθρώπους στο δρόμο γιατί τους βρίσκουν "ακριβούς". Εχουν προχωρήσει σε μείωση μισθών, κυριαρχούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας (τα 4ωρα με μισθό ψίχουλα), η εντατικοποίηση της εργασίας κ.α.».
Χωρίς γιατρό έχουν μείνει εδώ και δύο μήνες οι κάτοικοι στα Μεσκλά και τα γύρω ορεινά χωριά, όπως καταγγέλλει ο Αγροτικός Σύλλογος Μεσκλών. Οι χωριανοί αναγκάζονται να κατεβαίνουν στα Χανιά και να πληρώνουν 10 ευρώ, συν τα έξοδα μετακίνησης, κάθε μήνα για να γράφουν τα απαραίτητα γι' αυτούς φάρμακα. «Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και απαιτούμε από τις αρμόδιες αρχές να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να υπάρχει γιατρός στο χωριό», σημειώνει ο Αγροτικός Σύλλογος.
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) της «Πελοποννησιακής Εταιρείας Ανακύκλωσης», στη ΒΙΠΕ Τρίπολης. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και δέκα περίπου μέρες, με στάσεις εργασίας, προσφυγή στις αρμόδιες υπηρεσίες, εξορμήσεις και περιοδείες. Διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους αλλά και την άμεση βελτίωση των συνθηκών στο χώρο εργασίας, τον εκσυγχρονισμό του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και τη βελτίωση των μέτρων ατομικής προστασίας των εργαζομένων.
Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Η δύναμη και η αισιοδοξία μας πηγάζουν από την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων του εργοστασίου, τη μαζική συσπείρωση στο σωματείο μας και την αμέριστη συμπαράσταση όλων των δυνάμεων του ΠΑΜΕ.
Εχουμε ήδη πραγματοποιήσει εξορμήσεις - περιοδείες της σωματειακής επιτροπής του εργοστασίου και μελών της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες, στα καταστήματα και ΑΕ του Ν. Αρκαδίας, σε εργοστάσια της ΒΙΠΕ και άλλους χώρους εργασίας, οι οποίες θα συνεχιστούν και θα ενταθούν.
Στόχος μας, να γνωστοποιήσουμε τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις μας στους εργαζόμενους της Τρίπολης, να μάθουμε τα δικά τους και να τους καλέσουμε σε ταξική ενότητα και δράση. Να τους καλέσουμε επίσης να στηρίξουν τον αγώνα μας».
Να τους καταβληθεί το σύνολο των δεδουλευμένων τους και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους υπό οποιοδήποτε ιδιοκτησιακό καθεστώς, απαιτούν οι 600 εργαζόμενοι στα 42 καταστήματα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Λάρισα», που έχουν κλείσει. Στη Γενική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων δήλωσαν την άρνησή τους να δεχτούν την πρόταση από την πλευρά της εργοδοσίας και άλλων τοπικών παραγόντων για «κούρεμα» των οφειλομένων από τη μεριά της επιχείρησης, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή με κάποιο τρόπο η επαναλειτουργία της. Να σημειώσουμε ότι οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί ήδη το προηγούμενο διάστημα μείωση των μισθών τους κατά 30%, συνολικά, ενώ παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 14 μήνες. Στο πλευρό τους συντάσσονται το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας.