Σάββατο 23 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Εκδικητική απόλυση και άμεση αντίδραση του σωματείου

Πίσω απ' τη βιτρίνα η τρομοκρατία (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση έξω από το υποκατάστημα της Ν. Ιωνίας)
Πίσω απ' τη βιτρίνα η τρομοκρατία (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση έξω από το υποκατάστημα της Ν. Ιωνίας)
Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καταγγέλλει την εταιρεία «Μαρινόπουλος ΑΕ» για την παράνομη και εκδικητική απόλυση συναδέλφου από το υποκατάστημα της Αλικαρνασού (Στ. Καζαντίδη). Η «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ», μετά την εξαγορά των Σ/Μ «Αρβανιτίδης» με 149 καταστήματα και 1.100 εργαζομένους, τα «ΛΑΡΙΣΑ» με 41 καταστήματα και 640 εργαζόμενους φθάνοντας να απασχολεί μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων 17.000 εργαζόμενους σε 1.200 καταστήματα πανελλαδικά έχει αναδειχτεί σε ηγετική δύναμη στο χώρο του λιανικού εμπορίου. Ομως παρά την κερδοφορία και τις εξαγορές που έκανε δε σταμάτησε την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων:

Γενίκευσε τη μερική απασχόληση και το ωρομίσθιο που αγγίζει πλέον το 70% στα καταστήματα με μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ.

Προχώρησε σε μειώσεις ωραρίων, έκλεισε δεκάδες καταστήματα, έκανε εκατοντάδες απολύσεις.

Προχώρησε σε ατομικές συμβάσεις με εργαζομένους στη διανομή φυλλαδίων, καταστρατηγώντας τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Εφάρμοσε τη μονομερή περικοπή των επιδομάτων στους μισθούς των εργαζομένων μειώνοντ'ας τους από 50 έως και 200 ευρώ.

Αυτή είναι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται, ανάπτυξη που στηρίζεται πάνω σε τσακισμένα δικαιώματα, ανάπτυξη που έχει ως μόνο στόχο τη μεγαλύτερη αύξηση της κερδοφορίας τους.

Η «Μαρινόπουλος ΑΕ» θέλει τους εργαζομένους ομήρους της εκμετάλλευσης, του εκβιασμού της, θέλει να μη σηκώνει κανείς κεφάλι, γι' αυτό το λόγο απολύει αγωνιστές εργαζόμενους μέσα από τα καταστήματα όπως αυτό της Αλικαρνασσού.

Μάλιστα, ο διευθυντής του εν λόγω καταστήματος δε δίστασε να απειλήσει ευθέως τον συνάδελφο λίγες μέρες πριν την απεργία της Κυριακής, 20 Ιούλη, όταν τον άκουσε να υπερασπίζεται στους συναδέλφους του το θεσμό της Κυριακάτικης Αργίας.

Το σωματείο απαίτησε από τη διεύθυνση την άμεση ανάκληση της απόλυσης, δίνοντας διορία 48 ωρών στην εταιρεία να συνετιστεί. Καλεί τους εργαζόμενους στην εταιρεία να συσπειρωθούν σαν μια γροθιά, οργανωμένοι στο επιχειρησιακό και στο κλαδικό σωματείο τους, μέσα σε κάθε κατάστημα, να απαντούν αμέσως στις απειλές, στις προκλήσεις και να δίνουν αγωνιστική απάντηση στους εκβιασμούς της μεγαλοεργοδοσίας.

Απαιτεί: Αμεση ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου.

Παλεύει για:

1. Επιστροφή όλων των παρακρατηθέντων από τους μισθούς και επαναφορά όλων των επιδομάτων που έχουν περικοπεί.

2. Ακύρωση της επαίσχυντης συμφωνίας της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και της εργοδοσίας που προβλέπει μειώσεις μισθών στους εργαζόμενους στα Σούπερ Μάρκετ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ.

3. Υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης με 920 ευρώ κατώτερο μισθό.

4. Κατάργηση ωρομίσθιου, μερικής απασχόλησης, μετατροπή όλων αυτών των συμβάσεων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

5. Σταθερή μόνιμη δουλειά για τους εργαζόμενους, ωράριο εργασίας 40ωρο - 8ωρο - 5νθήμερο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ