ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Απεργούν σήμερα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στη Ρόδο

Απεργιακή κινητοποίηση την Τετάρτη 13 Αυγούστου στην Κέρκυρα

Από παλιότερη κινητοποίηση στη Ρόδο για την πληρωμή των δεδουλευμένων
Από παλιότερη κινητοποίηση στη Ρόδο για την πληρωμή των δεδουλευμένων
Σε απεργία προχωρούν σήμερα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στη Ρόδο. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ οργανώνουν συγκέντρωση στις 9.30 π.μ., μπροστά στο Καζίνο. Καλούν τους εργαζόμενους να απαντήσουν στην απλήρωτη δουλειά, στις ατέλειωτες υπερωρίες και την εντατικοποίηση, στην ισοπέδωση των Συλλογικών Συμβάσεων και την τρομοκρατία.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ρόδου του ΠΑΜΕ αναφέρει: «Τα αφεντικά, η κυβέρνηση, τα ΜΜΕ μάς έχουν πάρει τα αυτιά με τις θεαματικές αυξήσεις στις αφίξεις, στις εισπράξεις. Την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τις νέες θέσεις εργασίας που τάχα έρχονται. Εσύ όμως γνωρίζεις από πρώτο χέρι τι σημαίνει εργαζόμενος στην "ατμομηχανή της οικονομίας της χώρας", όπως συχνά χαρακτηρίζουν τον τουρισμό. Βιώνεις στο πετσί σου πώς βγήκαν αυτά τα κέρδη και σε ποιες τσέπες πήγαν». Τα «πανηγύρια» στη Ρόδο καλά κρατούν. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες το αεροδρόμιο του νησιού και δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, τον Ιούλη έφτασαν με πτήσεις τσάρτερ 419.641 τουρίστες, έναντι 378.380 πέρσι, σημειώνοντας αύξηση που αγγίζει το 11%. Μπορεί το νησί να «βουλιάζει» από τους τουρίστες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ταμεία των μεγαλοξενοδόχων, παράλληλα όμως «βουλιάζουν» και τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου. Ψαλιδισμένοι μισθοί που συχνά καθυστερούν να καταβληθούν, συνθήκες δουλειάς που φθείρουν την υγεία τους, «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία και τρομοκρατία από τους εργοδότες είναι η πραγματικότητα που ζουν οι ίδιοι. Σε συμμετοχή στην κινητοποίηση καλεί και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, επισημαίνοντας πως αντίστοιχα προβλήματα με αυτά των ξενοδοχοϋπαλλήλων αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και σε άλλους κλάδους. Πρόταση να επεκταθεί η απεργία και να πάρει πανροδιακό χαρακτήρα έκαναν από την πρώτη στιγμή οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Εργατικό Κέντρο, η οποία όμως απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του.

Αντίστοιχα, στην Κέρκυρα, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί στην απεργία που έχουν κηρύξει οι ξενοδοχοϋπάλληλοι για την Τετάρτη 13 Αυγούστου και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ., στο Δημοτικό Θέατρο.

ΧΙΟΣ
Ολική καταστροφή της παραγωγής μαστίχας

Αντιμέτωποι με ολική καταστροφή της παραγωγής τους βρίσκονται οι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου από βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή, με αποτέλεσμα να χαθεί το 100% της παραγωγής.

Με Ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων βουλευτές του ΚΚΕ ζητάνε να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί και σημειώνουν:

Οι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου βιώνουν μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές της παραγωγής των τελευταίων χρόνων, αφού η βροχή της 24/7/2014 κατάστρεψε το 100% της παραγωγής, που ήταν σε εξέλιξη και βρισκόταν σε ευπαθές στάδιο (υγρή μορφή) στο μεγαλύτερο τμήμα των χωριών, των παραγωγών της μαστίχας.

Η τεράστια ζημιά έρχεται να προστεθεί στο Γολγοθά του μαστιχοπαραγωγού, που βιώνει τις τραγικές επιπτώσεις από την αντιαγροτική πολιτική των κυβέρνησης - ΕΕ.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αντιλαϊκής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ, με την άγρια φορολογία και τα χαράτσια σε ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, στην υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ μέσω της «GAIA-Επιχειρείν» κ.ά. που έχουν αυξήσει το κόστος παραγωγής, η κατάσταση για την αγροτιά είναι δραματική.

Η διέξοδος για τους χιλιάδες παραγωγούς, που οδηγήθηκαν στην καλλιέργεια της μαστίχας, για να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, στενεύει δραματικά.

Ο ΕΛΓΑ με τον αντιασφαλιστικό και φοροεισπραχτικό κανονισμό του δημιούργησε αποθεματικό, «χαρατσώνοντας» και τους μαστιχοπαραγωγούς της περιοχής (το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών θα δίνει επιπλέον 2% στη βάση του αγροτικού του εισοδήματος) χωρίς να διασφαλίζει τις παραγωγές τους από όλες τις φυσικές καταστροφές και σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Με αυτά τα δεδομένα το ΚΚΕ ζητά να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών. Να εξασφαλιστεί, άμεσα, από τον ΕΛΓΑ, η ταχύτερη δυνατή αποζημίωση των αγροτών στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν για την αναμενόμενη παραγωγή και για το φυτικό κεφάλαιο.

ΚΑΛΟΧΩΡΙ
Βάζουν στο χέρι το ερευνητικό αγρόκτημα

Την αποκάλυψη ότι τα αγροκτήματα που παραχωρούνται από την κυβέρνηση σε ιδιώτες έναντι χαμηλού τιμήματος στο Καλοχώρι δεν είναι άλλα από αυτά που ήδη χρησιμοποιούνται για την ερευνητική εργασία του Ινστιτούτου Σιτηρών κάνουν βουλευτές του ΚΚΕ, που σε Ερώτησή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σημειώνουν:

Σύμφωνα με το από 24-7-2014 δελτίο Τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκηρύχθηκαν 4 ανοικτές δημοπρασίες στο Καλοχώρι του Νομού Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση έναντι χαμηλού τιμήματος αγροκτήματος του Ινστιτούτου Σιτηρών, συνολικής έκτασης 521,853 στρεμμάτων.

Το συγκεκριμένο αγρόκτημα αξιοποιείται πλήρως για ερευνητικούς σκοπούς από τον ΕΛΓΟ - «ΔΗΜΗΤΡΑ». Συγκεκριμένα, στο αγρόκτημα Καλοχωρίου, στο οποίο υπάρχουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις που παραχωρήθηκαν από το υπουργείο Γεωργίας για να στηρίξουν την έρευνα του ρυζιού, υλοποιούνται ήδη τα εξής ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα:

  • Δύο (2) ευρωπαϊκά προγράμματα, το RICEGAURD (606583) «In-field wireless sensor network to predict rice blast» και το ERMES (606983) «An Earth obseRvation Model based RicE information Service».
  • Σποροπαράγεται η πιο εμπορική ελληνική ποικιλία «Ολυμπιάδα», η οποία είναι δημιούργημα του Ινστιτούτου Σιτηρών.
  • Ετήσιο πρόγραμμα αξιολόγησης νέων ποικιλιών, προκειμένου να δοκιμασθούν νέες ποικιλίες σποροπαραγωγής σε συνθήκες παραγωγού.

Επιπλέον, οι πειραματικοί αυτοί αγροί αποτελούν πρότυπα αγροκτήματα, τα οποία παίζουν το ρόλο των επιδεικτικών αγρών για την εκπαίδευση των αγροτών. Με δεδομένο ότι τα προβλήματα της φτωχομεσαίας αγροτιάς οξύνονται με την κυβερνητική και ευρωενωσιακή πολιτική στην πρωτογενή παραγωγή (νέα ΚΑΠ 2015-2020, φορολόγηση/χαράτσωμα των αγροτών, κλείσιμο εργοστασίων ΕΒΖ κ.λπ.), οι παραχωρήσεις των παραπάνω εκτάσεων με σκοπό την καλλιέργειά τους δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών. Αντίθετα, βάζουν ταφόπλακα στη συνέχιση της εφαρμοσμένης έρευνας στον τομέα του ρυζιού, ενώ ανοίγουν την κερκόπορτα και με βάση το νόμο 4061/2012 για την παραχώρηση - «αξιοποίηση» δημόσιων εκτάσεων και για άλλες χρήσεις.

Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές του ΚΚΕ διαψεύδουν τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι οι παραπάνω εκτάσεις είναι «αναξιοποίητες» και καλούν την κυβέρνηση να ανακαλέσει τις 4 ανοικτές δημοπρασίες στο Καλοχώρι του Νομού Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση έναντι χαμηλού τιμήματος αγροκτήματος του Ινστιτούτου Σιτηρών, συνολικής έκτασης 521,853 στρεμμάτων, η δημοπράτηση των οποίων έχει οριστεί στις 4 Σεπτέμβρη του 2014. Ζητούν, επίσης, να παρθούν μέτρα με σκοπό τη συνέχιση του ερευνητικού έργου στον τομέα του ρυζιού, όπως και μέτρα για την ανάπτυξη της εφαρμοσμένης έρευνας στην πρωτογενή παραγωγή με δεδομένη την υποστελέχωση του ΕΛΓΟ - «ΔΗΜΗΤΡΑ». Παράλληλα, ζητούν να γίνει γνωστό πότε θα υλοποιηθούν οι εξαγγελθείσες προσλήψεις των 100 ερευνητών και των 150 μεταδιδακτορικών επιστημόνων στον ΕΛΓΟ - «ΔΗΜΗΤΡΑ» και ποια θα είναι η σχέση εργασίας των ερευνητών αυτών.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ
Κάλεσμα στους δασοφύλακες να συσπειρωθούν στα σωματεία

Αποδεκτή έγινε από τη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση που έστειλε η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (ΟΣΕΑΔΕ) για μετάταξη από τον κλάδο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) στον κλάδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) Δασοφυλάκων.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΣΕΑΔΕ, η προσπάθειά της αυτή, που «ξεκίνησε εδώ και ένα χρόνο με την ομόφωνη απόφαση του 1ου Συνεδρίου μας», είναι μέρος της μάχης που δίνει για «να ενώσει και να εκφράσει το σύνολο των εργαζομένων που δουλεύουν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου και ειδικότητας» και «πρέπει να συνεχιστεί και να αγκαλιαστεί από όλους τους εργαζόμενους, μέσα από τη συσπείρωσή τους στους πρωτοβάθμιους ενιαίους Συλλόγους όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, γιατί αυτό αποτελεί όρο για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος και προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της ενιαίας βάρβαρης επίθεσης κυβέρνησης, ΕΕ και κεφαλαίου, σε όλα τα κοινωνικοασφαλιστικά και εργατικά δικαιώματά μας».

Σε αυτή την κατεύθυνση καλεί όλους τους εργαζόμενους «των δασικών υπηρεσιών (Δασολόγοι - Δασοπόνοι - Δασοφύλακες), που δεν είναι ακόμη μέλη των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, να κάνουν το βήμα, να ξεπεράσουν τους ενδοιασμούς που είχαν μέχρι τώρα, να γίνουν μέλη, να δυναμώσουν τους ενιαίους Συλλόγους και την ΟΣΕΑΔΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ