ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΚΚΕ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ
Το «λουκέτο» αποφασίστηκε πριν τα μνημόνια

Το σχέδιο, που εξελίσσεται σήμερα και προδιαγράφει το κλείσιμο των τριών ψυχιατρείων τον Ιούνη του 2015, εκπονήθηκε μετά το 1999, τότε που δεν υπήρχαν μνημόνια στην Ελλάδα. Είναι ενταγμένο στο σχεδιασμό - και την προώθηση - αυτών που το ΚΚΕ ονομάζει καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην οικονομία, στην κοινωνία και στην Υγεία για να υπηρετήσουν - όπως σε όλους τους τομείς της ζωής του ανθρώπου - την ανταγωνιστικότητα και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης.

Τα παραπάνω τόνισε χτες ο Γιώργος Νάνος, υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), όπου μετείχαν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων, συνδικάτων και φορέων της περιοχής. «Το ΚΚΕ, τόνισε ο Γ. Νάνος, λέει "Οχι" στην κατάργηση των ειδικών νοσοκομείων όπως τα ψυχιατρεία. Και το "Οχι" αυτό δεν αποτελεί επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση. Είναι στοιχείο της πάλης για ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και παροχής απολύτως δωρεάν υπηρεσιών σε όλο τον πληθυσμό με χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σ' αυτό το σύστημα βασικός πυρήνας θα είναι η πρόληψη, η οποία μπορεί να γίνει από τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, ως οργανικά τμήματα των Κέντρων Υγείας, που θα είναι πλήρως στελεχωμένα με το απαραίτητο προσωπικό».

Από τα στοιχεία που παρέθεσαν οι εργαζόμενοι και οι γιατροί του ΨΝΑ προκύπτει ότι η κάλυψη των κλινών του ψυχιατρείου είναι 123%. Δηλαδή σε μόνιμη βάση υπάρχουν 23 ράντζα. Απ' τους 3.554 εξετασθέντες το 2013, το 54% ήταν με εισαγγελική παραγγελία και απ' αυτούς οι 2.555 μπήκαν για νοσηλεία. Μόνο στα Εξωτερικά Ιατρεία προσήλθαν 26.000 άρρωστοι και στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) 13.000 άρρωστοι. Σύμφωνα με τη μαρτυρία υπεύθυνης του ΚΨΥ Περιστερίου, η αναμονή για ραντεβού έχει ξεπεράσει τους δύο μήνες. Στην περιοχή έχουν ξεφυτρώσει σαν μανιτάρια οι ιδιωτικές υπηρεσίες Υγείας, οι υπηρεσίες για αυτιστικά παιδιά φτάνουν τα 1.000 ευρώ το μήνα, απ' τα οποία η οικογένεια εισπράττει 250 ευρώ. Συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία ασθενούς από ένα οικοτροφείο στον Ασπρόπυργο που ανήκει στο ΨΝΑ. «Εκεί βρήκα τον εαυτό μου και κατάφερα να είμαι αυτήν τη στιγμή στην Πρώτη τάξη του Λυκείου. Με ποιο δικαίωμα θέλουν να βάλουν λουκέτο στο ΨΝΑ;», αναρωτήθηκε.

Στην παρέμβασή του ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος αναφέρθηκε στις πληροφορίες που δημοσιεύονται και αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί με το δήμο για την αξιοποίηση του χώρου μετά το κλείσιμο του ΨΝΑ. «Χτύπησαν λάθος πόρτα. Η νέα δημοτική αρχή θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων να μην κλείσει το ΨΝΑ. Ξέρουμε τα σχέδιά τους. Ο αγώνας, με τη συμπαράταξη του κόσμου, μπορεί να είναι νικηφόρος».

Υπέρ της «αποασυλοποίησης των ψυχιατρείων υπό όρους» τάχτηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, υιοθετώντας δηλαδή τον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής της ΕΕ. Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων τάχτηκε υπέρ της αποασυλοποίησης με τη διατήρηση των ψυχιατρείων ως διευρυμένων οργανισμών. Ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Γιώργος Μπουλμπασάκος, τάχτηκε υπέρ της «συνέχισης και ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», υποστηρίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι πρέπει να αποτραπεί το κλείσιμο των τριών ψυχιατρείων, γιατί «δεν έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητες δομές για τη συνέχιση της αγωγής των ασθενών».

ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
Εφαρμόζουν την κυβερνητική βαρβαρότητα των περικοπών

Σε κέντρα εφαρμογής της κυβερνητικής βαρβαρότητας απέναντι στους χρονίως πάσχοντες και τους αναπήρους έχουν μετατραπεί τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) καθώς καθημερινά επιδίδονται σε απίστευτες εκτιμήσεις όσον αφορά τα ποσοστά αναπηρίας, που εξασφάλιζαν συντάξεις, υγειονομική κάλυψη και κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις για τους αναπήρους.

Σήμερα, ο «Ρ» φέρνει τρεις κραυγαλέες περιπτώσεις εκτίμησης της αναπηρίας που στην κυριολεξία προσβάλλουν την κοινή λογική.

  • Ο Β. Κ., 60 χρόνων σήμερα, ήταν φούρναρης και ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ. Λόγω σοβαρών προβλημάτων στη σπονδυλική στήλη έκανε σπονδυλοδεσία και του αποδόθηκε ποσοστό αναπηρίας, τουλάχιστον, 67%. Ετσι, πήρε αναπηρική σύνταξη. Το 2013 επανεξετάστηκε απ' την πρωτοβάθμια επιτροπή, η οποία του απέδωσε ποσοστό αναπηρίας 62%, χάνοντας πια την αναπηρική σύνταξη και την υγειονομική κάλυψη. Προσέφυγε στη δευτεροβάθμια επιτροπή, η οποία του απέδωσε ποσοστό αναπηρίας 35%. Μετά από παρέμβαση της ΠΑΣΕΒΕ και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) στη Διοικητική Επιτροπή Συντάξεων του ΟΑΕΕ, η περίπτωση παραπέμφθηκε ξανά - ως απαράδεκτη - στα ΚΕΠΑ για επανεκτίμηση. Και η επανεκτίμηση είναι ότι παραμένει ως ποσοστό αναπηρίας το 30%. Δηλαδή, τα μέλη της επιτροπής που εξέτασαν έναν άνθρωπο που περπατά με δυσκολία έκριναν ότι μπορεί να γίνει ξανά φούρναρης!
  • Η Ε. Γ., 60 χρόνων σήμερα, είχε ένα μικρομάγαζο και ήταν ασφαλισμένη στον ΟΑΕΕ. Πριν από πέντε χρόνια χειρουργήθηκε για καρκίνο του παχέος εντέρου, της αποδόθηκε ποσοστό αναπηρίας 67% και πήρε αναπηρική σύνταξη. Μέσα απ' τις διαδικασίες των επανεξετάσεων στα ΚΕΠΑ η δευτεροβάθμια επιτροπή αποφάνθηκε ότι το ποσοστό αναπηρίας είναι 50%, χάνοντας έτσι τη σύνταξη και την υγειονομική κάλυψη. Δηλαδή, μια γυναίκα μετά τον πενταετή πόλεμο ενάντια στον καρκίνο, για να αποκτήσει εισόδημα και ιατροφαρμακευτική κάλυψη, πρέπει να ανοίξει ξανά μικρομάγαζο και μάλιστα μέσα σε αυτές τις συνθήκες κρίσης.
  • Ο Σ. Σ., 66 χρόνων, είναι δημοσιογράφος και το 2010 πήρε σύνταξη γήρατος. Ομως, απ' το 2010 του είχε αποδοθεί ποσοστό αναπηρίας 67% λόγω πολλών παθήσεων (εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, διαβήτης και εκφυλιστική σπονδυλοαρθρίτιδα). Από τότε είχε τις σχετικές φορολογικές ελαφρύνσεις και μειωμένα εισιτήρια. Στην τελευταία επανεξέτασή του απ' την πρωτοβάθμια επιτροπή στα ΚΕΠΑ του αποδόθηκε ποσοστό αναπηρίας 60%, στερώντας του έτσι τις ελαφρύνσεις που είχε μέχρι τώρα.
Αμείλικτα ερωτήματα της ΣΕΑΑΝ

«Οι τελευταίες αποφάσεις, όπως χιλιάδες άλλες, εντάσσονται στην πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μαζικές περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις, στα επιδόματα και στις παροχές στα ΑμΕΑ, όμως οι υπεύθυνοι, κυβέρνηση, διοίκηση του ΙΚΑ, διεύθυνση ΚΕΠΑ, οφείλουν να δώσουν απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΣΕΑΑΝ.

Τα ερωτήματα που θέτει η ΣΕΑΑΝ είναι:

-- Πώς δύο ελεύθεροι επαγγελματίες που αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που ήταν αδιαμφισβήτητα και γι' αυτό έπαιρναν αναπηρική σύνταξη, θα μπορέσουν σήμερα στα 60 χρόνια τους να ξανανοίξουν τα μαγαζιά τους με δεδομένα τα συνεχιζόμενα προβλήματα υγείας που έχουν, αλλά και την κρίση και τον ανταγωνισμό, που αναγκάζουν χιλιάδες επαγγελματίες να κλείνουν τα μαγαζιά τους και χωρίς να έχουν προβλήματα υγείας;

-- Υπάρχει κατεύθυνση να μειωθούν συντάξεις αναπηρίας του ΟΑΕΕ, όπως έχει καταγγελθεί και δεν έχουν διαψεύσει;

-- Ισχύει ότι έχει δοθεί κατεύθυνση στα μέλη των επιτροπών ότι δεν πρέπει στον υπολογισμό του ποσοστού της αναπηρίας να συνυπολογίζεται και η ασφαλιστική ικανότητα του ασφαλισμένου; Δηλαδή, να δίνουν ποσοστό αναπηρίας χωρίς να υπολογίζεται αν ο ασφαλισμένος μπορεί να συνεχίσει να κάνει το επάγγελμά του με δεδομένα τη φύση της αναπηρίας και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Εδώ να σημειωθεί ότι ο ασφαλισμένος πληρώνει για την ασφαλιστική ικανότητα και είναι βασικό θεμελιακό στοιχείο της ασφαλιστικής κάλυψης του εργαζόμενου. Στην περίπτωση του φούρναρη, του Β. Κ., ακόμη και να μπορέσει να ανοίξει τον φούρνο θα μπορέσει να δουλέψει με δεδομένα τα προβλήματα της αστάθειας και τα λειτουργικά προβλήματα στον αυχένα που και οι ίδιοι αναγνωρίζουν;

-- Εφόσον τα ΚΕΠΑ είναι επίσημα κρατικές υγειονομικές επιτροπές, γιατί τις αποφάσεις τις υπογράφει μόνο η διευθύντρια των ΚΕΠΑ, κα Νιαρχάκου, και όχι τα μέλη των επιτροπών; Τι εννοούσε η κα Νιαρχάκου όταν ενημέρωνε - και απαντούσε - τους εκπροσώπους των διαδηλωτών στις 31/7/14 ότι δεν μπορεί να δώσει τις αποφάσεις αφού πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές; Τι προσαρμογές μπορεί να γίνουν αφού οι επιτροπές συνεδριάζουν άπαξ με τη συγκεκριμένη σύνθεση μόνο τη συγκεκριμένη μέρα;

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα δεν βλέπει τα παραπάνω ως κεραυνό εν αιθρία. Ξέρουμε πού το πάνε. Εχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη των αγώνων που έρχονται».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΓΝΗ
Αγωνιστική «υποδοχή» στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας

Εντονη ήταν η αντίδραση των εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) στην επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Λεωνίδα Γρηγοράκου. Μετά την αγωνιστική «υποδοχή» στο ΠΑΓΝΗ ο αναπληρωτής υπουργός δεν επισκέφθηκε το Βενιζέλειο Νοσοκομείο, προκειμένου να αποφύγει διαμαρτυρία από τους εργαζομένους και σε αυτό.

Σε ανακοίνωση η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ μεταξύ άλλων τονίζει: «Με την επίσκεψή του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας στο ΠΑΓΝΗ προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων του νοσοκομείου και των ασθενών. Την ίδια στιγμή που τα μέτρα που έχει προωθήσει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Υγείας έχουν φέρει εργαζόμενους και ασθενείς στα όριά τους, εμφανίζεται ο εκπρόσωπος του υπουργείου για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι έδωσαν την απάντησή τους με συνθήματα για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, απαγορεύοντας στο κλιμάκιο του υπουργείου να μπει στο νοσοκομείο. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να συζητήσουν! Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, παρά ο δρόμος του αγώνα για να μπλοκάρουμε τα μέτρα και να κερδίσουμε. Ο αγώνας ενάντια στην "αξιολόγηση" πρέπει να είναι δεμένος με τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου, της Υγείας συνολικά.

Η "αξιολόγηση" των εργαζομένων στην Υγεία - Πρόνοια είναι "νύχι - κρέας" με την ενίσχυση της λειτουργίας αυτών των υπηρεσιών με τα κριτήρια "Ανώνυμης Εταιρείας". Με την "αξιολόγηση" η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να χειραγωγήσει τις συνειδήσεις των εργαζομένων, να εφαρμόσει στους εργασιακούς χώρους το δόγμα "νόμος και τάξη", την πλήρη υποταγή. Τους θέλει γενίτσαρους απέναντι στην τάξη τους, κλείνοντας την πόρτα των υπηρεσιών Υγείας στους ανασφάλιστους, αντί να κάνουν το χρέος τους, να τους περιθάλψουν».

Αναμενόμενο: Παράνομη κι αυτή η απεργία

Παράνομη κρίθηκε χτες, με απόφαση του Εφετείου, η απεργία στο Δημόσιο, που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ τον Ιούλη, για τις διαδικασίες «αξιολόγησης» των δημοσίων υπαλλήλων. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι αρμόδιο όργανο για να προκηρύξει απεργία είναι το Γενικό Συμβούλιο, το οποίο συγκαλείται σε μηνιαία βάση. Να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση, με την αγωγή, ζητούσε να κηρυχθεί παράνομη η απεργία επειδή η απόφαση για την προκήρυξή της δεν ελήφθη από τη Γενική Συνέλευση - συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, αλλά από την Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας. Πάντως, η αποχή των εργαζομένων από τη διαδικασία «αξιολόγησης» συνεχίζεται κανονικά και στις 21 Αυγούστου αναμένεται να συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο για τον περαιτέρω προγραμματισμό της δράσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ