ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Πετάνε στο δρόμο οικογένεια ανέργων στη Λιβαδειά

Η τράπεζα, αφού κατάσχεσε το σπίτι, τους έκανε νοικάρηδες και τελικά το σφράγισε

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες
Σε μια αποθήκη που προσφέρθηκε από τη γειτονιά, στεγάζεται πλέον μια τετραμελής οικογένεια στη Λιβαδειά, με ανέργους και τους δύο γονείς. Η τράπεζα, που τους είχε κατασχέσει αρχικά το σπίτι, στη συνέχεια τους το παραχώρησε έναντι ενοικίου και τελικά το σφράγισε, δίνοντας ένα τρανό παράδειγμα για το πού κινδυνεύουν να καταλήξουν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, για τις οποίες η κυβέρνηση προβάλλει ως «διέξοδο» να νοικιάζουν το σπίτι τους, έναντι των χρεών τους προς τις τράπεζες.

Τα δύσκολα για την οικογένεια της Γιούλας Καρλή άρχισαν το 2009, όταν ο σύζυγός της απολύθηκε από την ΠΕΣΙΝΕ. Μέχρι τότε, είχαν πληρώσει 30.000 ευρώ για την εξόφληση ενός δανείου ύψους 100.000, με το οποίο αγόρασαν το σπίτι τους. Οι αναγκαστικές καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των επόμενων δόσεων, συνοδεύτηκαν από την απαίτηση της τράπεζας να καταβληθεί το σύνολο του ποσού. Ακολούθησε το κλείσιμο του λογαριασμού και τελικά η κατάσχεση του σπιτιού.

Από εκεί και ύστερα, η οικογένεια έμενε στο σπίτι έναντι ενοικίου 350 ευρώ. Ομως, το 2012 κόπηκε και το επίδομα ανεργίας, κάνοντας δύσκολη την πληρωμή ακόμα και του ενοικίου. Οπότε, μετά και τις καθυστερήσεις στο ενοίκιο, η τράπεζα προχώρησε σε σφράγισμα του σπιτιού. Η οικογένεια βρέθηκε στο δρόμο και από πάνω η τράπεζα τους προκαλεί, προτείνοντας να ξαναγοράσουν το σπίτι τους στην τιμή του αρχικού δανείου, δηλαδή με 100.000 ευρώ, ενώ η ίδια τους το πήρε για 70.000 ευρώ και με την αξία των ακινήτων σήμερα να έχει πέσει σημαντικά! Η οικογένεια είναι σε απόγνωση.

Σε ανακοίνωσή της με τίτλο «Οργανωμένη δράση για να εμποδίσουμε το ξεσπίτωμα των λαϊκών οικογενειών!» η Λαϊκή Επιτροπή Λιβαδειάς καταγγέλλει το ξεσπίτωμα της οικογένειας και σημειώνει: «Δυστυχώς αυτή η κατάσταση δεν αποτελεί κάποια εξαίρεση, πολλές λαϊκές οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωπες με χρέη σε τράπεζες ή στο Δημόσιο και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

Καλούμε το λαό της Λιβαδειάς, τους ανέργους, τους απολυμένους, τους απλήρωτους που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους να έρθουν σε επαφή με τη Λαϊκή Επιτροπή Λιβαδειάς και τα σωματεία στα οποία ανήκουν. Γι' αυτή την κατάσταση δεν υπάρχουν ατομικές ή προσωπικές λύσεις. Χρειάζεται οργανωμένη λαϊκή δράση για να εμποδιστούν οι κατασχέσεις - πλειστηριασμοί.

Να σημάνει ξεσηκωμός σε κάθε γειτονιά, ώστε να μην επιτρέψουμε να χαθεί σπίτι λαϊκής οικογένειας». Η επικοινωνία με τη Λαϊκή Επιτροπή Λιβαδειάς γίνεται στο τηλέφωνο: 69700.42737.

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ - ΠΩΛΗΤΕΣ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Πέτυχαν μείωση των προστίμων

Αλλαγές στη νομοθεσία που αφορά τα πρόστιμα σε βάρος πωλητών και παραγωγών στις Λαϊκές Αγορές επέβαλε ο αγώνας τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ), μετά από κοινή συνάντηση των Ομοσπονδιών Λαϊκών Αγορών με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Γερ. Γιακουμάτο, επήλθε συμφωνία για να υπάρξει σημαντική μείωση στα πρόστιμα που επιβάλλονται στους πωλητές και τα οποία, με το νόμο, γίνονταν εξοντωτικά.

Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε να επανέλθουν προσωρινά τα πρόστιμα στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί με το νόμο 4177/2013. Παράλληλα, το υπουργείο δεσμεύτηκε να φέρει από το Σεπτέμβρη νόμο, ο οποίος θα τροποποιεί τον 4264/2014 για τα ζητήματα των προστίμων «σε πιο ορθολογική βάση».

Η Ομοσπονδία σημειώνει: «Το τελευταίο διάστημα υπήρξε μεγάλο κύμα διαμαρτυριών στον κλάδο των πωλητών λαϊκών αγορών, καθώς οι υπηρεσίες ελέγχου επέβαλλαν εξοντωτικά πρόστιμα σε συναδέλφους μας. Υπήρξε επίσης δυσκολία ακόμα και για την προσβολή των αποφάσεων αυτών, γιατί αν κάποιος πωλητής κατέφευγε στη Δικαιοσύνη, έχανε το δικαίωμα μείωσης του προστίμου κατά 50% αν αυτό καταβληθεί σε 30 μέρες από την επιβολή του, όπως προβλέπει ο νόμος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα δεν υφίστατο ούτε λόγος για πρόστιμα, καθώς οι συνάδελφοί μας είχαν τα απαραίτητα παραστατικά για τα οποία τους επεβλήθησαν τα πρόστιμα». Η ΠΟΣΠΛΑ τονίζει ότι είναι κάθετα αντίθετη σε οποιαδήποτε περίπτωση παρανομίας και ότι δεν μπορεί να επιβάλλονται πρόστιμα επί δικαίων και αδίκων.

Σημειώνει ακόμα ότι «τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, είναι μόνο η πρώτη πράξη του νέου νόμου - τερατουργήματος 4264/2014, που θίγει άμεσα τον κλάδο μας και απειλεί χιλιάδες συναδέλφους μας με οικονομικό στραγγαλισμό ή και με αφαίρεση της άδειας τους. Καλούμε τους συναδέλφους μας να συνεχίσουν τον αγώνα για την πλήρη κατάργηση του νόμου 4264/2014. Ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, όπως τη μείωση των προστίμων που καταφέραμε σήμερα, μετά από την πίεση της Ομοσπονδίας μας».

Ξεκινά το πρόγραμμα εκδηλώσεων στο Λαύριο

Από σήμερα ξεκινά το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, με παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές ταινιών και εκδηλώσεις για την ανάδειξη της ιστορίας των εργατικών αγώνων. Ολες οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο θεατράκι της Ρεμίζας και θα ξεκινούν στις 9 μ.μ. Το πρόγραμμα είναι το εξής:

Πέμπτη 31/7: «Οκταωρίτες». Εργατική τάξη και η στρατευμένη Τέχνη. Η ποίηση ως αφύπνιση. Αναφορά στην ποιητική συλλογή του Νίκου Βουρλάκου, η οποία είχε εκδοθεί το 1984 από το Σωματείο της ΑΒΕΛ. Θα ακουστούν και μελοποιημένα ποιήματα της συλλογής του από τον Γ. Γεωργακάκη.

Παρασκευή 1/8: Προβολή της ταινίας «Matewan». Γυρίστηκε το 1987 και σχετίζεται με τα γεγονότα της «Μάχης του Matewan» μεταξύ των ανθρακωρύχων και των μεγάλων εταιρειών εξόρυξης, που ουσιαστικά ελέγχουν τη ζωή σε ολόκληρη την κοινότητα του Matewan της Δυτικής Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Σάββατο 2/8: Προβολή της ταινίας «Germinal». Το χρονικό μιας αιματηρής απεργίας στα ανθρακωρυχεία της Βόρειας Γαλλίας στα τέλη του περασμένου αιώνα. Από το ομώνυμο βιβλίο του Ζολά.

Κυριακή 3/8: Προβολή του ντοκιμαντέρ του Λεωνίδα Βαρδαρού «Τόποι πολιτικής εξορίας - Μακρόνησος».

Δευτέρα 4/8: «43 ημέρες. Μια συγκλονιστική Ιστορία». Παρουσίαση της ιστορικής απεργίας των μεταλλωρύχων του Λαυρίου. Θα παρουσιαστούν ντοκουμέντα της εποχής.

Τρίτη 5/8: Προβολή της ταινίας «Το αλάτι της γης». Σ' ένα ορυχείο του Νέου Μεξικού, οι αφόρητες συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης αναγκάζουν τους εργάτες να κατέβουν σε απεργία, ενώ ιδιοκτήτες και αστυνομία χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να κάμψουν την απόφασή τους.

Τετάρτη 6/8: Προβολή της ταινίας «Ελα να δεις». Επίκαιρη στις μέρες μας που ο ναζισμός και ο φασισμός σηκώνουν κεφάλι.

Σε κίνδυνο οι βαμβακοφυτείες στην Καρδίτσα

Μέτρα για την προστασία της βαμβακοκαλλιέργειας στο Νομό Καρδίτσας ζητάει το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Βαμβακοφυτείες δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων σε πολλές περιοχές του Νομού Καρδίτσας βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, εξαιτίας της έλλειψης αρδευτικού νερού, που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με κρατική παρέμβαση. Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση στις Κοινότητες Φύλλου (και συνοικισμός Αμπελώνα), Ιτέας (και συνοικισμού Ηλιά), Συκεώνας, Ερμητσίου, Αστρίτσας. Σε άλλες περιοχές, όπως Ματαράγκα, Πέτρινο, παρατηρούνται ελλείψεις.

Το πρόβλημα μεγαλώνει, καθώς αυτή την περίοδο οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο στάδιο της καρπόδεσης και η έλλειψη του νερού θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην παραγωγή. Τη στιγμή που έχουν ξοδευτεί πόροι και εργασία, ο κίνδυνος να μην υπάρχει εισόδημα είναι ορατός. Με βάση τα παραπάνω, το ΚΚΕ απαιτεί μέτρα άμεσα και γρήγορα, προκειμένου να αποφευχθεί η ολική καταστροφή σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα βαμβακιού, που θα έχει ως συνέπεια χιλιάδες αγρότες να οδηγηθούν στην καταστροφή, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις η βαμβακοκαλλιέργεια είναι μονοκαλλιέργεια.

Διαμαρτυρία των ΕΒΕ

Σε παράσταση διαμαρτυρίας καλεί η προσωρινή διοίκηση του Σωματείου ΕΒΕ Λευκάδας όλους τους επαγγελματίες, σήμερα, Πέμπτη 31 Ιούλη, στις 9 π.μ. στην εφορία Λευκάδας, με αιτήματα: Κατάργηση του αισχρού φορολογικού νομοσχεδίου. Αφορολόγητο όριο στις 20.000 ευρώ, οικογενειακό στις 40.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Αναδρομική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι αυτό το ύψος εισοδήματος. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Κατάργηση όλων των χαρατσιών. Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45% κ.ά.

Μπλόκο στην «αξιολόγηση»

Συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στο νόμο της «αξιολόγησης». Χτες, με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» μπλόκαραν τη διανομή των φύλλων αξιολόγησης, με παρέμβαση στο χώρο παραλαβής των δελτίων, που δεν διανεμήθηκαν τελικά στους εργαζομένους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ