ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσυμφωνημένες ανατροπές στο Ασφαλιστικό

Στις επαφές με την τρόικα εξειδικεύονται και μεθοδεύονται τα μέτρα του επόμενου διαστήματος

Από παλιότερη κινητοποίηση για το ασφαλιστικό
Από παλιότερη κινητοποίηση για το ασφαλιστικό
Με «όχημα» τις αναλογιστικές μελέτες και σημαία τη «βιωσιμότητα» του ασφαλιστικού συστήματος, κυβέρνηση και τρόικα στοχοποιούν και πάλι τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Το Ασφαλιστικό απασχόλησε τη συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας την περασμένη Παρασκευή, αλλά και τη χτεσινή συνάντηση του γγ Κοινωνικής Ασφάλισης με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας και τη συμμετοχή των επικεφαλής των ασφαλιστικών Ταμείων.

Επίσημα, θέμα τις χτεσινής σύσκεψης ήταν η ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή των ασφαλισμένων στις διάφορες «ρυθμίσεις» που εξαγγέλλει το υπουργείο για τα χρέη τους στα ταμεία, κύρια στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ. Από το γενικότερο κλίμα, όμως, γίνεται φανερό ότι οι διαβουλεύσεις αυτές δεν προοιωνίζονται τίποτα θετικό για τους ασφαλισμένους. Σ' αυτό συνηγορούν και οι διαρροές για τις επικείμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, μεταξύ αυτών και η κατάργηση της δυνατότητας που έχουν ορισμένες κατηγορίες «παλιών» ασφαλισμένων να βγαίνουν στη σύνταξη νωρίτερα από τα τυπικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, μόλις πρόσφατα, το τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής (EPSCO) που έγινε στο Λουξεμβούργο, με προεδρεύοντα τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γ. Βρούτση έθεσε ζήτημα για νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε εξάρτηση από το προσδόκιμο ζωής.

Για το άμεσο μέλλον, το Συμβούλιο ζήτησε να καλυφθεί η διαφορά μεταξύ των ανώτερων θεσμοθετημένων ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης με την πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης. Συγκεκριμένα, στην απόφαση του Συμβουλίου γινόταν η σύσταση προς τα κράτη - μέλη πως «(...) θα πρέπει να μειώνεται το τυχόν χάσμα μεταξύ θεσμοθετημένης και πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία του 2011, για την Ελλάδα η πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης είναι τα 62 χρόνια και 5 μήνες για τους άνδρες και 62 χρόνια και 4 μήνες για τις γυναίκες. Ετσι, ακόμα και αν δεν αλλάξει άμεσα το ανώτερο όριο ηλικίας (το 67ο έτος) θα μπορούν να επιβληθούν νέες αυξήσεις στα πραγματικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Αυτό σημαίνει ότι μια σειρά από ομάδες ασφαλισμένων - όπως και στο παρελθόν - γυναίκες εργαζόμενες, ασφαλισμένοι στα ΒΑΕ, ασφαλισμένοι σε μια σειρά Ταμεία, που μπήκαν στην παραγωγή πριν το 1983 και μέχρι σήμερα έχουν διατηρήσει ειδικά ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, ή ισχύουν γι' αυτούς μεταβατικά ηλικιακά όρια, θα βρεθούν και πάλι στο στόχαστρο.

Σε αυτήν την κατεύθυνση το ρόλο του πολιορκητικού κριού αναμένεται να παίξουν οι αναλογιστικές μελέτες που ήδη ετοιμάζονται από τα Ταμεία. Τα «ευρήματά τους» θα είναι το πρόσχημα για να επιβληθούν και νέες αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης, αλλά και μείωση συντάξεων.

Ερχονται οι «μελέτες»

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ανάθεση από την κυβέρνηση στο ΚΕΠΕ σχετικής μελέτης για το Ασφαλιστικό και τις «ενοποιήσεις Ταμείων». Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι και η σύμβαση που υπεγράφη με το ΚΕΠΕ, αφού επικαλείται την «κρίσιμη δημοσιονομική φάση που βρίσκεται η χώρα», θεωρεί «επιτακτική την αντιμετώπιση των προαναφερθέντων προβλημάτων» και βάζει ως στόχο τη «βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος (...) διασφαλίζοντας τα τρέχοντα επίπεδα συνταξιοδοτικών αποδοχών».

Η γενική διατύπωση περί «τρεχόντων επιπέδων συνταξιοδοτικών αποδοχών» ανοίγει και αυτή παράθυρο για παραπέρα μείωση των συντάξεων και των παροχών, αλλά και αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης συγκεκριμένων ομάδων ασφαλισμένων.

Το σχέδιο για τρία βασικά ταμεία (μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών) αλλά και οι «ιδέες» για απορρόφηση από το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΑΜ) όλων των Ταμείων επικούρησης και των εφάπαξ, κρύβουν εξίσου επικίνδυνες παγίδες για τους ασφαλισμένους. Γιατί είναι σίγουρο ότι οι «ενοποιήσεις» θα γίνουν με πρότυπο το Ταμείο που δίνει τις χαμηλότερες παροχές και τα πιο μεγάλα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επίδομα τοκετού για κάθε μωρομάνα

Διαμαρτυρία χτες στο υπουργείο Εργασίας. Χωρίς απάντηση τα δίκαια αιτήματα της Ομοσπονδίας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε χτες το πρωί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας για το επίδομα τοκετού. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των κλαδικών σωματείων των εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες, το Φάρμακο και το Χρηματοπιστωτικό.

Στα τέλη του 2012, το επίδομα των 900 ευρώ καταργήθηκε για τις γυναίκες που γεννούν σε δημόσια ή ιδιωτικά μαιευτήρια και διατηρήθηκε μόνο για τις περιπτώσεις τοκετού στο σπίτι. Ορισμένες γυναίκες που γέννησαν μετά από αυτή την περικοπή, βρίσκονται αντιμέτωπες με την απαίτηση του ΙΚΑ να επιστρέψουν έντοκα το ποσό του επιδόματος. Η ΟΓΕ ζητά να παρθούν πίσω τα σχετικά ειδοποιητήρια και διεκδικεί την επαναφορά του επιδόματος για όλες τις γυναίκες.

Αντιπροσωπεία, με επικεφαλής την πρόεδρο της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη, συναντήθηκε με τον Α. Πρωτόπαπα, διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού Εργασίας, Α. Μπέζα. Αντί για απαντήσεις στα ζητήματα που έθεσε, έλαβε μόνο την υπόσχεση ότι θα προγραμματιστεί συνάντηση με τον υφυπουργό! Να σημειωθεί πως η ΟΓΕ έχει ζητήσει εδώ και δυο μήνες συνάντηση με τον υπουργό, χωρίς ανταπόκριση.

Στο υπόμνημα που κατέθεσε η ΟΓΕ σημειώνει: «Το επίδομα τοκετού αποτελούσε μια ελάχιστη συνεισφορά στο νέο ζευγάρι, στη μητέρα που αποφασίζει να φέρει στον κόσμο ένα παιδί και αντιστοιχούσε σε ένα μικρό τμήμα των δυσβάσταχτων εξόδων (...)».

Η ΟΓΕ διεκδικεί: Αμεση κατάργηση του νόμου που στερεί από τις μητέρες το επίδομα τοκετού. Να σταματήσει άμεσα κάθε διαδικασία επιστροφής του ποσού του επιδόματος καθώς και οι απειλές για κατασχέσεις. Επίδομα τοκετού για όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, άνεργες ή ανασφάλιστες, ύψους 1.000 ευρώ για ένα παιδί, 2.000 και 3.000 ευρώ για δίδυμη και τρίδυμη κύηση, με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επίσης, άδεια μητρότητας πληρωμένη και με πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη, δυο μήνες πριν και έξι μετά τον τοκετό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Υγείας. Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υποδομές, σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας για όλο το λαό, τις γυναίκες, τους νέους γονείς και τα παιδιά τους.

Συσκέψεις για την Κοινωνική Ασφάλιση

Συνεχίζονται σε πανελλαδικό επίπεδο οι συνδικαλιστικές συσκέψεις που οργανώνουν ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ για τις εξελίξεις στην Κοινωνική Ασφάλιση. Οι συσκέψεις αυτές αποσκοπούν στον εξοπλισμό των στελεχών του ταξικού κινήματος και αναδεικνύουν το Ασφαλιστικό σε κεντρικό μέτωπο πάλης για τα σωματεία.

  • Σήμερα Τρίτη, θα γίνει σύσκεψη στην Πάτρα, με πρωτοβουλία της Γραμματείας Αχαΐας του ΠΑΜΕ, στις 7.30 μ.μ. στον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο (Φωκαίας 26).
  • Αύριο Τετάρτη, σύσκεψη διοργανώνουν τα Σωματεία Μετάλλου Ν. Βοιωτίας, Χημικής Βιομηχανίας «Σπάρτακος», Οικοδόμων Επαρχίας Θήβας, Συνταξιούχων ΙΚΑ και Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θήβας, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του ΕΚ Θήβας.
  • Την Πέμπτη 17 Ιούλη, σύσκεψη διοργανώνει η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, στις 7 μ.μ. σε αίθουσα που βρίσκεται στην οδό Αριστοτέλους 11-15, στον 5ο όροφο. Καλεί τα ΔΣ των σωματείων, σωματειακές επιτροπές και όλους τους πρωτοπόρους εργαζόμενους του κλάδου στην Αττική να συμμετάσχουν.
  • Περιφερειακή σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων στις Κατασκευές, σε επίπεδο Στερεάς Ελλάδας, διοργανώνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων στη Λαμία την Πέμπτη 17 Ιούλη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Στις 21 Ιούλη η συνάντηση με τον Α. Σαμαρά

Στις 21 Ιούλη, στις 7 μ.μ. θα γίνει τελικά η συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων με τον πρωθυπουργό. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, αλλά αναβλήθηκε, εξαιτίας της παρουσίας του πρωθυπουργού στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Στη συνάντηση, οι συνταξιούχοι θα θέσουν το πλαίσιο των αιτημάτων τους για τις συντάξεις και την Κοινωνική Ασφάλιση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ