ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Ηχηρό «όχι» στην κατάργηση της Κυριακής αργίας

Απεργιακές συγκεντρώσεις προχτές από τις ταξικές δυνάμεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Από την απεργιακή κινητοποίηση στην Ερμού
Από την απεργιακή κινητοποίηση στην Ερμού
Με απεργία και συγκεντρώσεις, εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι απάντησαν την Κυριακή στην έναρξη του κυβερνητικού μέτρου για τη λειτουργία των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο. Η σχετική Υπουργική Απόφαση υπογράφτηκε στις αρχές της περασμένης βδομάδας και προβλέπει τη λειτουργία των καταστημάτων σε 9 «τουριστικές» περιοχές.

Το μέτρο θα επανεξεταστεί την άνοιξη του 2015, με στόχο να γενικευτεί στο σύνολο της χώρας. Αν τελικά περάσει η κατάργηση της αργίας της Κυριακής στο Εμπόριο, είναι βέβαιο ότι σύντομα θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, με πρώτους τις τράπεζες και τις δημόσιες υπηρεσίες. Θυμίζουμε ότι ήδη από το Σεπτέμβρη του 2012, κυβέρνηση και τρόικα συζητάνε για την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των τραπεζών, με στόχο να ανοίγουν και τις Κυριακές.

Στην Αθήνα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων, Επαγγελματιών και Εμπόρων πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Καπνικαρέας και στη συνέχεια πορεία στην Ερμού και τη Μητροπόλεως. «Την Κυριακή αργία την καταργούν, τα κέρδη τους αυξάνουν, την εργατιά χτυπούν», «Η Κυριακή αργία ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες», «Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία, να μην καταργηθεί η Κυριακή αργία» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν. Στην κινητοποίηση συμμετείχε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Κινητοποίηση και στη Θεσσαλονίκη
Κινητοποίηση και στη Θεσσαλονίκη
«Η κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι κομμάτι της συνολικότερης πολιτικής (...) με απώτερο στόχο την πλήρη επικράτηση των μονοπωλιακών ομίλων και στον κλάδο του Εμπορίου», σημείωσε μιλώντας στην απεργιακή κινητοποίηση ο Στάθης Σαχινίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοαπασχολουμένων, Επαγγελματιών και Εμπόρων Αθήνας. Πρόσθεσε ακόμα πως «η επταήμερη δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ χρησιμοποιείται σαν ένα ακόμη "εργαλείο" εξόντωσης του "διαρθρωτικού προβλήματος", όπως χαρακτηρίζουν τους χιλιάδες των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων και επαγγελματιών».

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας έρχεται να προστεθεί στη συνολική επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι του κλάδου, σημείωσε η Ντίνα Γκογκάκη, γραμματέας του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: «Κυβέρνηση και μεγαλέμποροι μας στερούν το δικαίωμα της οικογενειακής και προσωπικής ζωής», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, μαζικά συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο στην απεργιακή συγκέντρωση της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων και στην πολύωρη περιφρούρηση της απεργίας, στις εισόδους των καταστημάτων των μεγάλων αλυσίδων στο κέντρο της πόλης, που επιχείρησαν να λειτουργήσουν. Στο πλευρό των εμποροϋπαλλήλων βρέθηκαν σωματεία αυτοαπασχολουμένων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, εργατικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, Σύλλογοι Γυναικών - μέλη της ΟΓΕ και φοιτητές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ.

Στη συγκέντρωση μίλησαν η Εφη Πουρσαϊτίδου, από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ, ο Μάριος Ζούρκας, από το ΜΑΣ, που μετέφερε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση στον αγώνα τους. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Τσαμπούκης, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε από τις 9 το πρωί. Οι απεργιακές φρουρές στάθηκαν στις εισόδους των καταστημάτων «Marks and Spencer», «Zara», και «Κανελλόπουλος», αποτρέποντας την εργοδοσία να προχωρήσει στο άνοιγμά τους. Με το τέλος της συγκέντρωσης, έγινε πορεία στο κέντρο της αγοράς, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων παρέμειναν κλειστά.

Στο πέρασμά τους, οι διαδηλωτές έμπαιναν στα καταστήματα των μεγάλων αλυσίδων «H&M», «Zara», «Pin Up», «Massimo Dutti», που η εργοδοσία προσπάθησε και πάλι να ανοίξει. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι προϊστάμενοι των καταστημάτων, όταν έβλεπαν την πορεία να πλησιάζει, κατέβαζαν ρολά και κλείδωναν μέσα τους ελάχιστους πελάτες.

Οι απεργοί έμπαιναν μέσα στα καταστήματα, μιλούσαν με τους συναδέλφους τους, τους καλούσαν να συμμετάσχουν στην απεργία. Σε πολλές περιπτώσεις, το κάλεσμα βρήκε ανταπόκριση. Η κινητοποίηση συνεχίστηκε μέχρι και λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, σπάζοντας στην πράξη την απόφαση για λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Σε ετοιμότητα οι εργαζόμενοι

Την Κυριακή, συγκέντρωση στην οδό Ερμού διοργάνωσε και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Παρά την απόφαση της κυβέρνησης, λίγα ήταν τα καταστήματα που άνοιξαν στο κέντρο της Αθήνας και περιορισμένη η εμπορική κίνηση. Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις, κυρίως μεγάλων εμπορικών, που «εγκαινίασαν» το μέτρο. Το βλέμμα των μεγαλεμπόρων πάντως είναι στραμμένο στην επόμενη Κυριακή, μια από τις εφτά που ο νόμος προβλέπει τη λειτουργία των καταστημάτων στο πλαίσιο της περιόδου των θερινών εκπτώσεων που ξεκίνησε χτες.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι εμποροϋπάλληλοι, που σχεδιάζουν τη συνέχεια των κινητοποιήσεών τους. Στο πλαίσιο του δεκαήμερου Δράσης της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, παράλληλα με άλλες δραστηριότητες, σωματεία της Αττικής προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 17 Ιούλη, για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, μεταξύ αυτών και για την κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Συνθήκες ζούγκλας στο Εμπόριο

Συνθήκες εντατικοποίησης, ωράρια - λάστιχο, μισθοί - ψίχουλα που καταβάλλονται με καθυστέρηση μηνών: Αυτή είναι η καθημερινότητα για χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο του Εμπορίου. Καθημερινότητα, που κυβέρνηση και μεγαλέμποροι επεκτείνουν και στις 7 μέρες της εβδομάδας, καταργώντας την κυριακάτικη αργία και στερώντας από τους εργαζόμενους τη μόνη μέρα που έχουν για να ξεκουραστούν, να δουν την οικογένειά τους, να ψυχαγωγηθούν, να αναπτύξουν κοινωνική δράση.

«Ενας εργαζόμενος κάνει δουλειά που αντιστοιχεί σε πέντε», λένε εργαζόμενες στα καταστήματα της αλυσίδας «H&M». Περιγράφουν πως κατά τη διάρκεια του ωραρίου τους είναι αναγκασμένες να περνούν από όλα τα πόστα: Πρέπει να είναι χαμογελαστές και εξυπηρετικές με τους πελάτες, αλλά και γρήγορες στο κουβάλημα στην αποθήκη. «Ολες έχουμε κοίλες στη μέση, αυχενικό και άλλα παρόμοια προβλήματα υγείας», τονίζουν.

Η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι 4ωροι και 5ωροι, με μισθούς γύρω στα 400 ευρώ. Στην πράξη, το ωράριο διπλασιάζεται, όμως το μηνιάτικο μαζί με τις υπερωρίες με το ζόρι φτάνει τα 600 ευρώ. Χρειάστηκε μάλιστα η παρέμβαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για να μπει τέρμα στην πρακτική που ανάγκαζε τους εργαζόμενους να σχολάνε ακόμα και μετά τις 11 το βράδυ. «Τώρα μας στερούν ακόμα και το κυριακάτικο τραπέζι με την οικογένειά μας», σχολιάζουν οι εργαζόμενες, όσον αφορά την κατάργηση της αργίας της Κυριακής.

Μειωμένο και απλήρωτο για μήνες είναι και το προσωπικό στα πολυκαταστήματα «Hondos». Με την έναρξη των εκπτώσεων, μάλιστα, πρέπει να ξεχάσουν ακόμα και το ρεπό τους. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες έχουν ήδη πείρα γύρω από το τι σημαίνει δουλειά την Κυριακή: Η εργοδοσία τις Κυριακές που έχει ανοίξει επιλέγει να λειτουργεί τα καταστήματα με 4ωρα, καθώς την προσαύξηση 75% την πληρώνει μόνο σε 6ωρες και 8ωρες βάρδιες. Στην πράξη, δηλαδή, οι εργαζόμενοι δουλεύουν την Κυριακή για 10 ευρώ μεροκάματο.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που μεταφέρουν και εργαζόμενοι στα «Καρφούρ - Μαρινόπουλος». Κι εκεί το προσωπικό μειώνεται και η πίεση στους εργαζόμενους που μένουν αυξάνεται. Η εργοδοσία έχει ήδη κόψει τα επιδόματα, συρρικνώνοντας τις αποδοχές τους, ενώ οι ελαστικές σχέσεις είναι κανόνας.

«Καλωσόρισες στην κόλαση». Με τον τρόπο αυτό θυμάται πως τον υποδέχθηκε ένας συνάδελφός του, εργαζόμενος στα σούπερ-μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος». «Μιλάμε για συνάδελφο που έχει 20 χρόνια στο μεροκάματο», υπογραμμίζει και εξηγεί πως η κατάσταση είναι δραματική: «Στο συγκεκριμένο κατάστημα από 90 εργαζόμενοι έχουν μείνει 45». «Εγώ έχω μόνο ένα χρόνο στον κλάδο, μπορώ όμως να πω ότι είναι η χειρότερη δουλειά που έχω κάνει», προσθέτει συνάδελφός του. Ούτε αυτός είναι μαθημένος «στα πούπουλα», αφού έχει δουλέψει για χρόνια ως οικοδόμος. Τώρα δουλεύει 4ωρος και παίρνει 380 ευρώ το μήνα.

Οπως τονίζει, εργάζονται κάτω από μεγάλη πίεση: «Υπάρχουν συνάδελφοι που χτυπάνε την κάρτα τους την ώρα που πρέπει να σχολάσουν, επιστρέφουν όμως στο πόστο τους και συνεχίζουν τη δουλειά». Η Κυριακή είναι η μόνη μέρα ξεκούρασης, απολύτως απαραίτητη για τον καταπονημένο οργανισμό τους. «Σηκώνουμε 7-8 τόνους βάρος σύνολο την ημέρα», εξηγούν και αναρωτιούνται πώς μπορεί να τα βγάλει πέρα ένας εργαζόμενος με δουλειά και την Κυριακή.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανοίγει ο δρόμος και για άλλους κλάδους

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχόλιο για την έναρξη του μέτρου του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, σημειώνει: «Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας των εμποροκαταστημάτων θα τσακίσει το ωράριο και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο εμπόριο και θα εκτοπίσει τους μικρούς επαγγελματίες από την αγορά, προς όφελος των μεγαλεμπόρων και των αλυσίδων. Το μέτρο αυτό πρέπει να βρει απέναντι όλο το λαό, που δεν μπορεί να καταναλώσει ακόμη και βασικά είδη, εξαιτίας της ανέχειας και όχι από έλλειψη χρόνου, ενώ την ίδια στιγμή ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και σε άλλους κλάδους εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ