ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάτω η επιστράτευση και οι νόμοι της απελευθέρωσης

Συγκέντρωση χτες το απόγευμα για τη ΔΕΗ. Ακολούθησε πορεία στο Σύνταγμα όπου βρισκόταν σε εξέλιξη κινητοποίηση της ΓΕΝΟΠ

Από τη χτεσινή πορεία προς το Σύνταγμα
Από τη χτεσινή πορεία προς το Σύνταγμα
Την επιστράτευση των εργαζομένων της ΔΕΗ, που πάει χέρι χέρι με την προσπάθεια της κυβέρνησης να πάει ένα βήμα πιο πέρα την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, κατήγγειλαν χτες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες και νεολαίοι, που συμμετείχαν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε με αφορμή τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ». Εκτός από το ΠΑΜΕ καλούσαν η ΠΑΣΕΒΕ και η ΟΓΕ. Ακολούθησε πορεία μέχρι το Σύνταγμα, όπου πραγματοποιούσε συγκέντρωση η ΓΕΝΟΠ.

Μιλώντας στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, ο Ηλίας Μαστρολέων, στέλεχος του ΠΑΜΕ και αντιπρόεδρος της ΔΕΗ, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η επιβολή των νόμων του κεφαλαίου, του δόγματος "νόμος και τάξη" δεν θα περάσει. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, αλλά και ολόκληρη η εργατική τάξη, όχι μόνο δεν πρέπει να φοβηθούν από αυτές τις ενέργειες, αλλά με τον οργανωμένο αγώνα πρέπει να τσακίσουν τον αυταρχισμό και αυτούς που τον προωθούν.

Αναγκαία είναι η οργάνωση και η συνέχιση του αγώνα στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κυβέρνηση, γιατί η επίθεση δεν θα σταματήσει με την ψήφιση του νόμου στη Βουλή. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει απάντηση από όλα τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν, γιατί η ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας αφορά όλο τον ελληνικό λαό. Η αλληλεγγύη που αναπτύχτηκε όλο το προηγούμενο διάστημα από εργατικά συνδικάτα, φορείς, κατοίκους πόλεων ήταν σημαντική και πολύτιμη παρακαταθήκη.

Η γραμμή που πρέπει να έχει το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να είναι γραμμή σύγκρουσης με τον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής και όχι να την διευκολύνει. Οπως έκανε δηλαδή η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ (ΔΑΚΕ - ΕΑΜΕ - ΣΥΡΙΖΑ) πριν την έναρξη της απεργίας, κατά τη διάρκειά της, αλλά και μετά την κήρυξη της επιστράτευσης.

Εμείς σαν "Αγωνιστική Συνεργασία" από την πρώτη στιγμή μετά την ανακοίνωση της επιστράτευσης εκφράσαμε την ανάγκη να καταργήσουμε στην πράξη και όχι στα λόγια την επιστράτευση, προτείνοντας μαζί με το σχίσιμο των χαρτιών και προκήρυξη 24ωρης απεργίας την ημέρα που θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο, με τη στήριξη όλου του εργατικού κινήματος της χώρας μας.

Επίσης με δική μας πρόταση και με τη συμμετοχή των εργαζομένων και του λαού οι μονάδες στη Δυτική Μακεδονία που ήταν εκτός λειτουργίας κρατήθηκαν σβηστές έως τις 12 τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ώρα δηλαδή που έληγε η απεργία παρότι οι εργαζόμενοι είχαν πάρει τα χαρτιά της επιστράτευσης, δίνοντας ένα πρώτο μήνυμα αντίστασης.

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την πρόταση για δημοψήφισμα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια τέτοια πρόταση για δημοψήφισμα μπορεί να είναι ουσιαστική μόνο αν το περιεχόμενό της αφορά όλη την πορεία της απελευθέρωσης, όλες τις Οδηγίες της ΕΕ και τους νόμους που προέκυψαν μετά απ' αυτές από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και τη σύμφωνη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ «ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ»
Οι τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων

Η στρατηγική ταύτιση των κομμάτων της αστικής διαχείρισης, η στοίχισή τους με αντιτιθέμενες μερίδες της αστικής τάξης και ταυτόχρονα η σύμπλευσή τους στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού του λαού είναι τα στοιχεία που κυριάρχησαν στη χτεσινή τελευταία μέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» στη Βουλή.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης, εκφράζοντας πεντακάθαρα τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, έκανε σαφές ότι το νομοσχέδιο είναι μέρος «της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ενέργεια» που είναι «η απελευθέρωση των αγορών ενέργειας», στρατηγική που έχει να κάνει, όπως είπε, «με την ενεργειακή ασφάλεια» της Ευρώπης, «με την απεξάρτηση από τρίτες χώρες, από τις οποίες κάνει εισαγωγή πρώτων υλών, δηλαδή πετρέλαιο και φυσικό αέριο». Σημείωσε ότι σε αυτήν τη στρατηγική των μονοπωλίων για πρώτη φορά η Ελλάδα παίζει τόσο σημαντικό ρόλο και παράθεσε τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης τα οποία αφορούν της αξιώσεις της αστικής τάξης για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο.

«Η απόδειξη είναι», σημείωσε, «ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει εντάξει στα έργα πανευρωπαϊκού ενεργειακού ενδιαφέροντος δώδεκα μεγάλες επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ» και ανέφερε τους αγωγούς φυσικού αερίου (ΤΑΡ, IGB, East MED), την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου ενός δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων στη Νότια Καβάλα, το ηλεκτρικό καλώδιο Ισραήλ - Ελλάδας κ.ά.

Ειδικά για το νομοσχέδιο, προσπάθησε να πείσει ότι εξασφαλίζει τη λειτουργία της ΔΕΗ γιατί τα έσοδα από την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» θα πάνε για την αναβάθμιση των υποδομών στη «μεγάλη» ΔΕΗ και ότι δήθεν δε θα έχουν καμία αρνητική συνέπεια οι εργαζόμενοι και οι τοπικές κοινωνίες.

Αποσιωπώντας για μία ακόμα φορά το γεγονός ότι πίσω από το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» βρίσκεται η στρατηγική της απελευθέρωσης της ΕΕ, με την οποία συμφωνεί και το κόμμα του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ γιατί «το δόγμα του κ. Σαμαρά είναι (...) αφού δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε ας κάνουμε το παν ώστε να μην αφήσουμε περιθώρια και εργαλεία σ' αυτήν την κυβέρνηση για να ανατάξει τη χώρα και την οικονομία», και γι' αυτό «καταστρέφει τα πάντα φεύγοντας»!

Αφετέρου, κατά τον Τσίπρα, αιτία είναι και «η απαίτηση των πιστωτών να πάρουν ζεστό χρήμα και επειδή πρέπει να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της ενέργειας». Και αφού έβγαλε λάδι την ΕΕ, πρόσθεσε απογειώνοντας την κοροϊδία απέναντι στους εργαζομένους και, αντιγράφοντας το γνωστό «το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία», ισχυρίστηκε: «Δεν είμαστε εμείς διψασμένοι για εξουσία. Είμαστε διψασμένοι για να πάρουμε την εξουσία από τα χέρια της ντόπιας και ξένης κλεπτοκρατίας και να την μεταβιβάσουμε, να την δώσουμε εκεί όπου ανήκει, στον ελληνικό λαό».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος, χωρίς να αμφισβητεί ούτε για μια στιγμή το πλαίσιο της απελευθέρωσης, κινήθηκε στο γνωστό μοτίβο της «αποικιοκρατίας» και σκανδαλολογίας. Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο το «επιβάλλει η τρόικα», η οποία «επιθυμεί η χώρα να μην έχει ενεργειακή επάρκεια», προσθέτοντας ότι οι βουλευτές θα πρέπει να αποφασίσουν «αν θα παραδώσουμε την ενέργεια και τα κοιτάσματα της χώρας στα χέρια των δανειστών».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Ψύρρας, επιτέθηκε στην κυβέρνηση γιατί «δεν μπορείτε να υποστηρίξετε πολιτικά την απελευθέρωση της ενέργειας», γιατί δε λαμβάνονται μέτρα για «να δοθούν κίνητρα σε επενδύσεις, να συμβάλουν σε αυτήν την απελευθέρωση ενέργειας. Γιατί δεν υπάρχει σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, γιατί δεν υπάρχει σταθερή φορολόγηση, γιατί δεν υπάρχουν κίνητρα, γιατί δεν υπάρχει μια σοβαρή ενεργειακή πολιτική, η οποία να μπορεί να προσελκύσει τον επενδυτή».

Η Χρυσή Αυγή, μέσω των όσων ανέφερε ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, έδειξε ότι ως τσιράκι του κεφαλαίου είναι με τα μπούνια μέσα στους ανταγωνισμούς των μονοπωλιακών ομίλων και στον τομέα της Ενέργειας, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο είναι κάτι αντίστοιχο με τις επιλογές της κυβέρνησης στο φυσικό αέριο όπου «πετάξατε έξω από την Ελλάδα τους Ρώσους, τη ρωσική πρόταση, η οποία ήταν πολύ περισσότερο συμφέρουσα σε σχέση με αυτή που έκαναν οι Αζέροι, όπου είχαμε την περίφημη υπόθεση του αγωγού TAP, όπου εκεί με εντολές Αμερικανών εισήχθη στο ελληνικό Κοινοβούλιο ένας νόμος ο οποίος είναι και αυτός ενάντια στα εθνικά συμφέροντα». Εξίσου... «αντισυστημικά», πρόσθεσε πως «στόχος σας ήταν από το 1974 μέχρι σήμερα να διαλύσετε την ελληνική βιομηχανική παραγωγή, να διαλύσετε την ιδιωτική πρωτοβουλία».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Λαός και νεολαία να είναι σε επαγρύπνηση

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε δήλωση, από το συλλαλητήριο για τη ΔΕΗ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε:

«Με το νόμο για την παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς της Ενέργειας, με βάση τις αποφάσεις και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, θα την πληρώσει πάλι ο λαός της πατρίδας μας, θα την πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά, που θα δουν τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος να εκτινάσσονται πάλι στα ύψη. Θα την πληρώσουν συνολικά οι εργαζόμενοι του κλάδου στην Ενέργεια, με περιορισμό των εργασιακών τους δικαιωμάτων, με μειώσεις μισθών και μια σειρά άλλα αντιδραστικά μέτρα.

Ο λαός μας, η νεολαία, θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, όλοι οι κλάδοι σε λαϊκή συμμαχία, σε ενιαίο μέτωπο, για να αντιμετωπιστεί αυτή η αντιδραστική πολιτική.

Να είμαστε σε ετοιμότητα για το νέο νόμο που ετοιμάζεται ενάντια στο συνδικαλιστικό κίνημα, με παραπέρα περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που φτάνει μέχρι την κατάργηση της απεργίας».

Προτάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος

Χτες αργά το βράδυ, κατατέθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, 14 ανεξάρτητους βουλευτές και τη ΧΑ οι προτάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το νόμο που ψηφίστηκε για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ». Πρόκειται για 4 πανομοιότυπα κείμενα, στα οποία αναφέρεται ότι προτείνεται «η διεξαγωγή δημοψηφίσματος» σύμφωνα «με τα άρθρα 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο "Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας" που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα».

Αναμένεται η πρόταση της ΔΗΜΑΡ, ενώ την πρόταση των ΑΝΕΛ υπογράφει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Νικολόπουλος.

Το ΚΚΕ θα καταθέσει σήμερα την πρότασή του για δημοψήφισμα, της οποίας το περιεχόμενο, όπως έχει γνωστοποιήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος είναι «η κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της Ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη "μικρή ΔΕΗ"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ