Καθώς συνεχίζουν να αντανακλώνται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οι συνολικότερες διεργασίες για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, ο διευθυντής του γραφείου του Αλ. Τσίπρα, Ν. Παππάς, σε συνέντευξή του στη «RealNews» ουσιαστικά προετοιμάζει το έδαφος της ακόμα μεγαλύτερης προσαρμογής του ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα, τάχα ...εξ ανάγκης, σερβίροντας εγκαίρως νέα κάλπικα και εκβιαστικά διλήμματα στο λαό. Οπως υποστηρίζει «αν δεν είμαστε αυτοδύναμοι θα οδηγηθούμε σε αναγκαστικές κεντροαριστερές συμμαχίες και οδυνηρές "δεξιές στροφές" και υποχωρήσεις». Βεβαίως, οι συνεχείς «στροφές» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η πολιτική συμμαχιών του, αντανακλούν τις ανάγκες του κεφαλαίου, τα συνεχή διαπιστευτήρια που δίνει ότι μπορεί να αναλάβει με επιτυχία την κυβερνητική διαχείριση των συμφερόντων του.
Ο Δ. Παπαδημούλης, από την πλευρά του, ενώ απορρίπτει το σενάριο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ, το επαναφέρει απ' την πίσω πόρτα, λέγοντας: «Χρωστούμε να κυβερνήσουμε τον τόπο, αν ο λαός μας δώσει την εντολή, με τις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες, είτε είμαστε αυτοδύναμοι, είτε όχι, πάντα με βάση το πρόγραμμά μας. Αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, φυσικά θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, προκειμένου να υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και κυβέρνηση, είτε με συμμετοχή, είτε με στήριξη, είτε με ανοχή. Αν μας δώσει την εντολή ο λαός να πάρουμε εμείς την πρωτοβουλία για νέα κυβέρνηση, ασφαλώς δεν θα τη γυρίσουμε πίσω, θα την αξιοποιήσουμε».
Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Βούτσης, σε συνέντευξή του στη «Free Sunday» υπερασπίζεται τον «αριστερό πολυσυλλεκτισμό» και διαμηνύει χαρακτηριστικά ότι «δεν θα μείνουμε όμηροι των προτεραιοτήτων και των επιλογών (...) την περίοδο που αγωνιζόμασταν για την παρουσία μας στη Βουλή ως 4ου ή 5ου κόμματος».
Αφαιρώντας το ριζοσπαστικό «φερετζέ» της «Αριστερής Πλατφόρμας» σημειώνει ότι δεν πρέπει να θεωρείται σαν έλλειψη συνοχής «η συνύπαρξη διαφορετικών απόψεων», ιδιαίτερα όταν «έχουν επιτευχθεί προωθητικές συνθέσεις» και προσθέτει, αποκαλύπτοντας τη χρησιμότητα της ύπαρξης μιας μειοψηφίας με νόθα ριζοσπαστική ρητορική: «Σας λέω ευθέως ότι δεν μπορεί να υπάρξει ριζοσπαστική Αριστερά χωρίς δημοκρατικό και ριζοσπαστικό τρόπο λειτουργίας, χωρίς δημόσιες και ανοικτές συζητήσεις, χωρίς σύνθεση απόψεων».
Ακριβώς στην αναπαραγωγή μιας τέτοιας ρητορικής, ικανής να εγκλωβίζει δυνάμεις που απωθούνται απ' τα αποκαλυπτήρια του πραγματικού ρόλου του ΣΥΡΙΖΑ, κατατείνουν παρεμβάσεις όπως αυτή του Γ. Μηλιού που γράφει στην «Αυγή»: «Το δίλημμα αυτοδυναμία ή συνεργασίες στην πραγματικότητα αποτελεί μια μετωνυμία του διλήμματος: Διαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του χρέους με δεδομένη την κατάργηση του Μνημονίου ή σταθεροποίηση της σημερινής κατάστασης με μικρές περιθωριακές βελτιώσεις; Η δεύτερη θέση είναι αυτή που εκφωνείται σε διάφορες αποχρώσεις από τις δυνάμεις που αυτοπαρουσιάζονται ως δυνάμει σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ (...) Είναι προφανές ότι συνεργασία με οποιαδήποτε από αυτές τις δυνάμεις σημαίνει μια άλλη διαπραγμάτευση από αυτήν για την οποία μας ψήφισαν οι πολίτες».
Οπως υποστηρίζει ο Γ. Μηλιός «η εκφώνηση λόγου υπέρ αυτών των συνεργασιών είναι ένα σήμα στην κοινωνία το οποίο μόνο κακό μπορεί να μας κάνει. Είναι μεγάλη ανάγκη να επιμείνουμε στη στρατηγική της πολιτικής αυτοδυναμίας για να πετύχουμε τον μεγάλο στόχο μας».
Ο Α. Μπαδογιάννης, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, με άρθρο που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του Π. Λαφαζάνη... διαμαρτύρεται, αφού παραθέτει δηλώσεις πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ αλλά και ευρύτερα της «κεντροαριστεράς», ότι «μερικές φορές οι ηττημένοι στο πεδίο των εκλογικών μαχών και οι υπόλογοι, αντί να απολογούνται, επιβάλλουν, περίπου, τους όρους τους».
Στο μεταξύ, συστάσεις για «εμβάθυνση και επιτάχυνση του κυβερνητικού προγράμματος, άνοιγμα στην κοινωνία και εγγραφή νέων μελών, ομογενοποίηση του κόμματος και αναβάθμιση της κομματικής λειτουργίας», παραδίδει η «Πλατφόρμα 2010» μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο. Η τάση συγκροτείται από στελέχη της στενής ηγετικής ομάδας (Παπαδημούλης, Μπαλάφας, Δούρου, Πουλάκης κ.ά.), ενώ ο ρόλος της έχει αναβαθμιστεί το τελευταίο διάστημα ως αντάλλαγμα της στήριξης που παρέχει στον Αλ. Τσίπρα.
Βαθιά αντιδραστικά μηνύματα εξέπεμψε το πρώτο συνέδριο του Ποταμιού, σηματοδοτώντας την ετοιμότητά του ως εφεδρεία του συστήματος να στηρίξει αστικές κυβερνήσεις για την παραπέρα προώθηση αντιλαϊκών - φιλομονοπωλιακών μέτρων.
Χαρακτηριστικά, μιλώντας στο συνέδριο που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος εκλέχτηκε και επισήμως «επικεφαλής» του μορφώματος, αναπαρήγαγε όλη την αστική επιχειρηματολογία που ρίχνει στους εργαζόμενους και τους μισθούς την ευθύνη για το χρέος, μιλά περί «νοικοκυρέματος» κ.ο.κ.: Αντιτάχθηκε στις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό («Διά νόμου μπορείς να αυξήσεις ό,τι θες. Αλλά δεν μπορείς διά νόμου να γεννήσεις τα χρήματα που θα το πληρώσουν»), αντιτάχθηκε γενικώς σε μέτρα - ανάσες για τα λαϊκά στρώματα («πού θα βρούμε αυτά τα 24 δισ. όταν επαναπροσλάβουμε τους απολυμένους, αφαιρέσουμε τους πρόσθετους φόρους και επαναφέρουμε μισθούς και συντάξεις με ένα νόμο;») και εμφανίστηκε ενοχλημένος που δεν πέρασαν από παλαιότερα μια σειρά καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις («Το πάγωμα το 2001 της μεταρρύθμισης Γιαννίτση για τις συντάξεις συσσώρευσε στο δημόσιο χρέος μας περίπου 100 δισ.»).
Παραπέρα διαμαρτυρήθηκε επειδή «ακόμη και ορισμένες αποφάσεις εξορθολογισμού και νοικοκυρέματος που επιβλήθηκαν από το εξωτερικό και την κοινωνία χτυπήθηκαν από τους κομματικούς - κρατικούς μηχανισμούς. Οι μεταρρυθμίσεις εγκαταλείφθηκαν μόλις ο επιτηρητής μάς γύρισε την πλάτη». Επέμεινε πως «κάποιοι πολιτικοί πρέπει επιτέλους να πουν ότι δεν υπάρχουν λεφτά για όλες τις σπατάλες και όλα τα αιτήματα».
Δηλώνοντας πρόθυμος για συνεργασίες με αντιλαϊκό πρόσημο, έβαλε στόχο «να συναντηθούμε με πολιτικούς που έχουν τολμήσει να διαφοροποιηθούν. Πρόσωπα με γνώση και ικανότητα, που είναι έτοιμα να δώσουν τη μάχη πραγματικών μεταρρυθμίσεων χωρίς φοβίες και επαρχιωτισμούς». Επίσης, «η κατάρρευση του παλιού μεταπολιτευτικού συστήματος επιβάλλει να είμαστε έτοιμοι για λύσεις διακυβέρνησης. Με ποιους; Πότε; Πώς; Με αυτούς που θα συμφωνήσουμε για τις μεγάλες αλλαγές».
Αλλωστε τέτοιοι πολιτικοί ...περίσσεψαν στο συνέδριο, καθώς με την παρουσία και τις τοποθετήσεις τους εκεί επιβεβαίωσαν τα μαγειρεία που είναι σε εξέλιξη για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού.
Ενδεικτικά, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, δήλωσε ότι το Ποτάμι «θα βοηθήσει στο να απομονωθούν ακραίες και επικίνδυνες απόψεις προερχόμενες από τα άκρα του πολιτικού φάσματος, οδηγώντας τη διακυβέρνηση της χώρας σε ασφαλή δρόμο».
Ο δήμαρχος Αθήνας Γ. Καμίνης, ο οποίος παραβρέθηκε και μίλησε στο συνέδριο, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «χαίρομαι πολύ που υπάρχετε» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος στη χώρα μας που ποθεί και πασχίζει για ένα ποτάμι αλλαγών» και ότι «θέλουμε επειγόντως όχι μόνο ένα - αλλά πολλά διαφορετικά ποτάμια. Το καθένα με τις πηγές του και τη διαδρομή του. Που δεν θα χάνονται όμως μοναχικά, αλλά θα συναντιούνται για να ανακατέψουν τα νερά των ιδεών τους και να πολλαπλασιάσουν την ορμή τους».
Από κοντά και ο Π. Τατσόπουλος, που εκλέχτηκε βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι «το Ποτάμι στη Βουλή θα είναι για να εκφράσει τη μεγάλη συμμαχία και το 51% του ελληνικού λαού. Χαίρομαι που το Ποτάμι προσπαθεί να φέρει κοντά τους προοδευτικούς φιλελεύθερους με τους μεταρρυθμιστές αριστερούς».
Ενδεικτική και η τοποθέτηση του Γρ. Ψαριανού, που εκλέχτηκε βουλευτής με τη ΔΗΜΑΡ, ότι «πρέπει να συναντηθούμε άνθρωποι που θέλουμε να κάνουμε αλλαγές που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες (...) μαζί θα προχωρήσουμε».
Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι κομμάτων, από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ. Εκ μέρους του ΚΚΕ χαιρέτισε η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.
Με την πορεία της ΔΗΜΑΡ προς το Συνέδριο και τις πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος ασχολήθηκε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος, κλείνοντας το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα αναζητήσει «τις ευρύτερες δυνατές συγκλίσεις μεταξύ προοδευτικών δυνάμεων» για το ζήτημα της «μικρής ΔΕΗ», του Ρυθμιστικού και του αιγιαλού. Σε επόμενη συνεδρίασή της θα συζητήσει συγκεκριμένα, όπως προανήγγειλε, το θέμα του διαλόγου για την κεντροαριστερά και τη «διαμόρφωση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας».
Σύμφωνα πάντως με τη μειοψηφία, δεν υπάρχει κανένα θέμα συζήτησης, αφού η πλειοψηφία αργά, αλλά μεθοδικά υλοποιεί την προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να φτάσει - λένε στελέχη της - έως και την πλήρη ενσωμάτωσή της σ' αυτόν, ειδικά στην περίπτωση που επέλθει διάσπαση πριν ή μετά το συνέδριο του φθινοπώρου.
Τη ...ροπή της ΔΗΜΑΡ προς τον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει και η συνέντευξη του Φ. Κουβέλη στην «Εφημερίδα των Συντακτών»: «Η κοινωνία έχει ανάγκη από μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση, στην οποία έχουν θέση όλα τα κόμματα που αντιπαρατίθενται στο νεοφιλελευθερισμό και συγκλίνουν στη θέση ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από το τούνελ της κρίσης, παραμένοντας εντός του ευρώ. Σ' αυτή την προοδευτική διακυβέρνηση χωρούν όλοι (...) Και η κεντροαριστερά και η Αριστερά» ανέφερε ο Φ. Κουβέλης, σημειώνοντας ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «από την αντίληψη της μονοκομματικής αυτάρκειας μοιάζει να περνά στη λογική της αναζήτησης κοινών τόπων και συμπτώσεων με άλλους χώρους».
Σε ό,τι άλλωστε αφορά στην κεντροαριστερά, ενώ δήλωσε έτοιμος για διάλογο με όλους, έθεσε επί της ουσίας ως προϋπόθεση διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ την αποχώρησή του απ' την κυβέρνηση. Οπως είπε: «Η απόφασή μας είναι να συμμετάσχουμε στο διάλογο για την κεντροαριστερά (...) Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε με όλα τα κόμματα και τις κινήσεις αυτού του χώρου. Σπεύδω ωστόσο να σημειώσω ότι ο διάλογος αυτός δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνει σε κενό πολιτικής. Κάθε συζήτηση για το αύριο δεν μπορεί παρά να συμπεριλαμβάνει και τη συζήτηση για το σήμερα (...) Την αυτονομία της κεντροαριστεράς από τη συντηρητική παράταξη και τις συντηρητικές επιλογές».
Επικρίνοντας, τέλος, τη στάση αποχής της μειοψηφίας απ' όλες σχεδόν τις κομματικές διαδικασίες, ο Φ. Κουβέλης ανέφερε ότι «η ΔΗΜΑΡ πρέπει να βαδίσει ενωμένη, χωρίς φατριασμούς και ομαδοποιήσεις. Οποιος επενδύει στις τυφλές ρήξεις θα έχει και την ευθύνη των επιλογών του...».