Ούτε μελέτη καταλληλότητας δεν θα χρειάζεται πλέον η κατασκευή και επέκταση τουριστικών καταλυμάτων
Ενδεικτικά στα άρθρα 3 και 4 προβλέπεται ότι το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (ΕΣΛ) θα χορηγείται πλέον σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ, ενοικιαζόμενα δωμάτια - διαμερίσματα χωρίς προϋποθέσεις και με έναν απλό δειγματοληπτικό έλεγχο της καταλληλότητας της υποδομής, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισηγητική έκθεση ότι «η ουσιαστική αλλαγή είναι η κατάργηση του σταδίου προηγούμενης έγκρισης της αρχιτεκτονικής μελέτης και της καταλληλότητας (...) για να διευκολυνθεί ο επιχειρηματίας».
Στο άρθρο 6 προβλέπεται επί της ουσίας η διάλυση του ΕΟΤ, αφού η πιστοποίηση των τουριστικών καταλυμάτων, που μέχρι τώρα γίνεται από Οργανισμό, εκχωρείται στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο (ΞΕΕ).
Βάσει του άρθρου 8, τα αλιευτικά καταφύγια μετατρέπονται σε μικρής έκτασης μαρίνες, με ό,τι σημαίνει αυτό για τους αλιείς, ενώ με το άρθρο 9 αυξάνεται το μέγεθος της χερσαίας έκτασης για εμπορική χρήση από 20.000 που είναι σήμερα σε 50.000, στερώντας και άλλους από τους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους από το λαό.
Στο άρθρο 12 παράκτιες «περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» ή, όπως σημειώνει, «γνωστοί ως παρθένοι προορισμοί» μετατρέπονται σε μία επιπλέον κατηγορία τουριστικών λιμένων και εμπορευματοποιούνται.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης ανέφερε ότι ο Τουρισμός είναι «ένα από τα παραδείγματα που πρέπει να πάρουν υπόψη τους οι εργαζόμενοι, ο λαός, για το ποια ανάπτυξη μιλάει η κυβέρνηση και ποια θα είναι η θέση των εργαζομένων σε αυτή». Παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία, ανέδειξε το γεγονός ότι ενώ πράγματι αυξάνονται οι αφίξεις σε τουρίστες, η θέση των εργαζομένων στον κλάδο γίνεται όλο και χειρότερη, καθώς μετατρέπονται σταδιακά και με τη βούλα των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών παρατάξεων στην Ομοσπονδία σε σύγχρονους δούλους, για να αυξήσουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Την ίδια ώρα, όπως σημείωσε, αυξάνονται οι εργατικές λαϊκές οικογένειες που δεν μπορούν να κάνουν ούτε ολιγοήμερες διακοπές.
Το νομοσχέδιο, τόνισε ο Χρ. Κατσώτης, είναι «μέρος του πλέγματος σειράς νόμων που νομοθετεί η κυβέρνηση», παρέχοντας στους επιχειρηματικούς ομίλους «περαιτέρω πολεοδομική και περιβαλλοντική νομιμοποίηση στην καταπάτηση και εκμετάλλευση αιγιαλού και παραλίας, δασών και φυσικών πόρων» και σημείωσε ότι «ο τουρισμός, οι διακοπές πρέπει να είναι δικαίωμα των εργαζομένων και του λαού. Ομως σε αυτό το σύστημα δεν μπορεί παρά να είναι πανάκριβο εμπόρευμα που θα το στερείται η πλειοψηφία των εργαζομένων και του λαού και οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό θα είναι όπως ήδη είπαμε σύγχρονοι σκλάβοι, προκειμένου οι επιχειρηματικοί όμιλοι να πιάσουν τους στόχους της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας».
Επιβεβαιώνοντας ότι το νομοσχέδιο υπηρετεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου, η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, ανέφερε ότι με αυτό «ολοκληρώνεται ένας κύκλος μεταρρυθμίσεων που θέτει τις βάσεις για να αποκτήσει η χώρα μακροχρόνια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη», ένα «λειτουργικό σύγχρονο πλαίσιο για τις επενδύσεις (...) μια νέα πραγματικότητα για την επιχειρηματικότητα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη μεριά του, προσπάθησε να πλασαριστεί ως καλύτερος εκπρόσωπος των ίδιων συμφερόντων και ταυτόχρονα να τσουβαλιάσει τους αυτοαπασχολούμενους με τα μονοπώλια του κλάδου. Συγκεκριμένα, ο Μ. Κριτσωτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη «εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για τον τουρισμό», με αποτέλεσμα τη «μείωση κέρδους σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις».
Στο φόντο των αποκαλύψεων για απευθείας συναντήσεις πρέσβεων σειράς ευρωπαϊκών χωρών με τον «υπουργό Εξωτερικών» των Κατεχόμενων
Ως ευκαιρία να βρεθεί «λύση» στο Κυπριακό, με «αμοιβαίες υποχωρήσεις», παρουσίασε από την Κύπρο όπου βρέθηκε για διαβουλεύσεις, ο γγ του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αν. Μητσιάλης, τις συνομιλίες των δύο κοινοτήτων στη βάση της κοινής δήλωσης Αναστασιάδη - Ερογλου που κινείται στα βήματα του διχοτομικού «σχεδίου Ανάν».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», μετά από συνάντηση που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, ο Αν. Μητσιάλης ανέφερε ότι η λύση του Κυπριακού θα βρεθεί από τις εντατικές και ουσιαστικές ανταλλαγές απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ σημείωσε πως αν φανεί ότι οι χιαστί συναντήσεις έχουν κάτι να προσφέρουν, θα μελετηθούν με προσοχή.
Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε το Σαββατοκύριακο την έντονη ενόχλησή της για τα δύο γεύματα που αποκαλύφθηκε ότι οργάνωσε μέσα στον Ιούνη ο «υπουργός Εξωτερικών» των Κατεχόμενων, Οζντίλ Ναμί με τη συμμετοχή των πρέσβεων Γερμανίας, Ιταλίας, Σλοβακίας, Δανίας, Ολλανδίας, Ιρλανδίας, Πολωνίας, Αυστρίας, Φινλανδίας, Ισπανίας, Σουηδίας, Ουγγαρίας, Αυστραλίας. Το ψευδοκράτος εμφάνισε τις συναντήσεις στο διαδίκτυο ως «γεύμα του Υπουργού Εξωτερικών με ξένους πρέσβεις», ενώ ο Ο. Ναμί φέρεται να τόνισε σε αυτές ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ευθύνεται για την μη πρόοδο των συνομιλιών.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης δήλωσε πως οι πρέσβεις πρέπει να τηρούν το αυστηρό πρωτόκολλο, που διέπει τις δραστηριότητές τους στην Κύπρο, σύμφωνα με το οποίο έχουν το δικαίωμα να συναντώνται με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, τον διαπραγματευτή και κόμματα στα Κατεχόμενα, όχι όμως με άτομα που παραπέμπουν σε άλλη ιδιότητα.
Χτες, ήταν προγραμματισμένες να γίνουν δύο συναντήσεις, στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά και το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να αποφασιστούν «κυρώσεις» απέναντι στις συγκεκριμένες διπλωματικές αποστολές, όπως η υποβάθμιση των επαφών της κυπριακής κυβέρνησης μαζί τους.
Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο «Αναντολού», ο «πρωθυπουργός» των Κατεχόμενων, Ο. Γιοργκαντσίογλου σημείωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δε θα επιτρέψει στους Ελληνοκύπριους να κερδίσουν από το φυσικό αέριο πριν λυθεί το Κυπριακό και ότι το φυσικό αέριο πρέπει να μοιραστεί «δίκαια» μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων.
Στο μεταξύ, την Κυριακή, στις «δημοτικές εκλογές» στα Κατεχόμενα, φαίνεται ότι βγήκε ενισχυμένο το κόμμα «Σοσιαλδημοκρατικό Κίνημα». Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) που είχε βγει πρώτο στις «βουλευτικές εκλογές» του 2013 έχασε την πρωτιά στους «δήμους» Λευκωσίας, Αμμοχώστου και Κερύνειας.
Οι Οργανώσεις Πάτρας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «92 χρόνια από την Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή - Οι επικίνδυνες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή σήμερα», την Πέμπτη 3/7, στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.
Θα μιλήσει ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.
Το χορευτικό τμήμα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου θα χορέψει χορούς από τον Πόντο και τη Μικρασία, ενώ στην εκδήλωση θα παρευρεθεί αντιπροσωπεία της ΚΟ Αιγαίου του ΚΚΕ που πρώτευσε στην άμιλλα της Οικονομικής Εξόρμησης Νοέμβρης - Δεκέμβρης 2013.