ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
40ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Πλήθος κόσμου στις εκδηλώσεις στον Πειραιά

Ιδιαίτερα μαζικό ήταν το διήμερο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στον Πειραιά που έγινε την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο στο πάρκο Δηλαβέρη.

Την πρώτη μέρα έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχε θέμα «Η εποχή της αθωότητας του Μουντιάλ έχει τελειώσει». Μίλησε ο Μιχάλης Λεάνης, δημοσιογράφος, διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «Nova ΣΠΟΡ FM», που έκανε μια αναδρομή στα Μουντιάλ των τελευταίων δεκαετιών, επισημαίνοντας ότι σήμερα πια είναι ένας θεσμός που ενδιαφέρεται μόνο για το κέρδος, ανεξάρτητα από τις επιδόσεις και το θέαμα που θα παρουσιάσει. Επίσης, ο Ηλίας Σαλπέας, δημοτικός σύμβουλος Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μίλησε για την υποχρηματοδότηση του Αθλητισμού από το δήμο και την απαξίωση υποδομών, ενώ ο Δημήτρης Βιτάλης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη να δυναμώσει η διεκδίκηση για το δικαίωμα στον Αθλητισμό.

Κεντρικός ομιλητής στο Φεστιβάλ ήταν ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης, που μεταξύ άλλων τόνισε:

«Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή" φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια μαχητικής παρέμβασης, πολύμορφων εκδηλώσεων, ασυμβίβαστης πορείας.

Η 40χρονη πορεία του Φεστιβάλ είναι μια πορεία συνεχούς προσπάθειας να ξεπερνάμε δυσκολίες και δικές μας αδυναμίες, είναι μια συνεχής προσπάθεια κόντρα στη συνήθεια, μια πορεία πάντα προς τα μπρος, που το ανέδειξε στο μεγαλύτερο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός στην Ελλάδα. Σε μια πραγματική γιορτή των νέων των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, που μπορεί με ενιαίο χαρακτήρα να απλώνεται από άκρη σ' άκρη σ' όλη τη χώρα, με πλούτο εκδηλώσεων, συζητήσεων, δραστηριοτήτων, συνδυασμό πολλών μορφών Τέχνης και καλλιτεχνικών ρευμάτων.

Ο Θ. Χιώνης
Ο Θ. Χιώνης
Το Φεστιβάλ παίρνει διαρκώς υλικό από τις ανάγκες, τις διεκδικήσεις, τους αγώνες, τα όνειρα των νέων ανθρώπων, φωτίζοντας το δρόμο προς το μέλλον που μας αξίζει, αναδεικνύοντας τις αξίες και τα ιδανικά του συλλογικού και οργανωμένου αγώνα. Είναι πραγματικά μοναδικό, γιατί στήνεται από την αρχή μέχρι το τέλος, όπως κι εδώ στον Πειραιά, με τη συλλογικότητα, την ανιδιοτέλεια, την έμπνευση, την αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε, την αποφασιστικότητα, την πρωτοβουλία των μελών και των φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Δεν υπάρχει αντίστοιχο γεγονός που να κινητοποιεί, να ενεργοποιεί τόσες χιλιάδες νέους και νέες σ' όλη τη χώρα.

Το Φεστιβάλ μας, σε πείσμα πολλών, αντέχει, ανανεώνεται, δυναμώνει. Γιατί το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δεν πέρασε στην αντίπερα όχθη. Παρέμεινε σάρκα από τη σάρκα των εργατών, του εργαζόμενου λαού και των παιδιών του. Αντιμετωπίζοντας τη ζωή και τον αγώνα από τη σκοπιά των εργατικών λαϊκών συμφερόντων, τα οποία δεν συναντιούνται πουθενά, δεν συμβιβάζονται για κανένα λόγο με τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών των εφοπλιστών. Στις ανηφόρες και στις κατηφόρες δεν συμβιβάστηκε με την εξουσία των μονοπωλίων που τσακίζει τις ζωές μας, για να μπορούμε σήμερα να συνεχίζουμε με ταξική πυξίδα και να παλεύουμε για να γίνει ο λαός μας αφέντης στον τόπο του.

Το Φεστιβάλ μας αντέχει και εξελίσσεται γιατί αποτελεί μια πορεία μοναδική κι ανεξάντλητη στο χρόνο, που συνεχίζει να εμπνέεται από τους ανθρώπους του μόχθου και τον πιο όμορφο στόχο που έχει βάλει η ανθρώπινη ιστορία, αυτόν της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

"Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων". Σ' αυτόν το δρόμο συνεχίζουμε. Με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Για να φτιάξουμε ένα νέο κόσμο στο ύψος των ανθρώπινων αναγκών, στο επίπεδο των σύγχρονων δυνατοτήτων».


Ακολούθησαν μουσικές συναυλίες με μαθητικά και νεανικά συγκροτήματα, τον Μίλτο Πασχαλίδη και λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα από το «Ανηφόρι».

Αντίστοιχα το Σάββατο έγινε συζήτηση με θέμα «Το μέλλον μας δεν θα αφήσουμε να είναι η ανεργία και η κακοπληρωμένη δουλειά», με τον Μανώλη Ραπανάκη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέα του ΤΣ Πειραιά, ενώ το πρόγραμμα πλαισιώθηκε με συναυλίες από νεανικά συγκροτήματα και από τους «KollektivA» και το γλέντι κράτησε ως αργά με συναυλία του Βαγγέλη Κορακάκη.


ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΕΙ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκατοντάδες νέοι σφράγισαν με επιτυχία τις εκδηλώσεις του

Εκατοντάδες φοιτητές από τα πανεπιστήμια του Λεκανοπεδίου έδωσαν δυναμικό «παρών» στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της Νομαρχιακής Οργάνωσης ΑΕΙ της ΚΝΕ που έγιναν την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την πρώτη μέρα, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των φοιτητών κέντρισε η βιβλιοπαρουσίαση, με αφορμή την έκδοση «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση», με την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Αμέσως μετά την εισήγηση, ακολούθησαν αρκετές ερωτήσεις από τους φοιτητές και έγινε πλούσια συζήτηση. Θυμίζουμε ότι αντίστοιχη συζήτηση είχε γίνει και μια βδομάδα πριν, στο Φεστιβάλ της Οργάνωσης των ΤΕΙ.

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε και η συζήτηση της δεύτερης μέρας για τη μετανάστευση νέων επιστημόνων με θέμα «Είναι λύση η φυγή στο εξωτερικό»;

Μιλώντας ο Δημήτρης Κοιλάκος, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία 300.000 νέοι πτυχιούχοι έχουν κινήσει τις διαδικασίες για να μεταναστεύσουν.

«Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό λέγοντας ότι οι κατευθύνσεις της ΕΕ για την ανώτατη εκπαίδευση διαμορφώνουν μια εφιαλτική εικόνα για τις σπουδές και το μέλλον των φοιτητών. Ολα όσα ζούμε στα πανεπιστήμια, τα τελευταία χρόνια, μαζί κι όσα έχουν ήδη σχεδιαστεί για το μέλλον, αποτελούν κρίκους μιας αλυσίδας που κρατά σιδηροδέσμιους χιλιάδες νέους ανθρώπους, που μπαίνουν με όνειρα και φιλοδοξίες στα πανεπιστήμια και βλέπουν τις σπουδές τους, αντί για την επιστημονική γνώση, να προσανατολίζονται στην εφήμερη κατάρτιση, να μετατρέπονται σε σπουδές "α λα καρτ". Οι εξελίξεις αυτές, όπως εδώ και χρόνια έχει αναδείξει το ΚΚΕ, υπηρετούν το πρότυπο για το μέλλον της νεολαίας που έχουν ετοιμάσει κεφάλαιο και ΕΕ: Διαιώνιση της ανασφάλειας και εργασιακή περιπλάνηση στα διαλείμματα της ανεργίας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Δ. Κοιλάκος, ενώ υπενθύμισε ότι ήδη από το 1999, με τη Διακήρυξη της Μπολόνια, η κινητικότητα του φοιτητικού πληθυσμού αποτελεί βασικό ζητούμενο για τη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης.


«Γιατί η ΕΕ προωθεί την κινητικότητα και την αλληλένδετη με αυτή αναγνώριση πτυχίων, χρηματοδοτώντας με πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ πληθώρα προγραμμάτων, όπως τα Erasmus Tempus και Mundus, πρόσφατα το Erasmus+, το Leonardo, το Marie Curie κ.ά; Ο λόγος είναι απλός: η προώθηση της κινητικότητας εντοπίζεται ως ζήτημα κρίσιμο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ σε σχέση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Μπαίνει, μάλιστα, με ιδιαίτερη ένταση στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης», υπογράμμισε.

Τέλος, επισήμανε ότι «ο ατομικός δρόμος της φυγής επ' ουδενί δεν αποτελεί τελεσίδικη απάντηση στις αγωνίες ενός νέου επιστήμονα, ενός φοιτητή που σκέφτεται να κάνει έξω μεταπτυχιακό ή διδακτορικό, ενός πτυχιούχου που ψάχνει δουλειά στο αντικείμενό του και δε βρίσκει, ενός νέου ερευνητή που η δραματική κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο στην Ελλάδα ουσιαστικά τον εξωθεί στην επιλογή του εξωτερικού. Χρειάζεται να συνειδητοποιηθεί ότι η κατάσταση θα δυσχεραίνει συνολικά κι αυτό δεν είναι κάτι που αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά συνολικά την ΕΕ, τις χώρες του καπιταλισμού. Κι αυτό γιατί ο καπιταλισμός αργοπεθαίνει και γι' αυτό γίνεται πιο επιθετικός».

Οι εκδηλώσεις πλαισιώθηκαν με συναυλίες από φοιτητικά συγκροτήματα, τους KollektivA, τον Μίλτο Πασχαλίδη και τον Χρήστο Θηβαίο. Παράλληλα, οι δυο βραδιές έκλεισαν με παραδοσιακό και με λαϊκό ρεμπέτικο γλέντι, ενώ νωρίτερα έγινε απονομή μεταλλίων στις τρεις πρώτες ομάδες του τουρνουά μπάσκετ.

Στο χώρο, υπήρχε βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», περίπτερο του «Οδηγητή», και έκθεση με θέμα «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό», βασισμένη στην ομώνυμη έκδοση της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ με τις τρεις μπροσούρες.

Ιδιαίτερης σημασίας η πρωτοβουλία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, που μέσα στο χώρο του Φεστιβάλ συγκέντρωνε αιτήσεις για δασκάλους στα Λαϊκά Φροντιστήρια που θα λειτουργήσουν ξανά από το νέο σχολικό έτος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ