ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με «πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα» η στρατιωτική δύναμη

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε χτες το Στρατηγείο στη Λάρισα, που συντονίζει την αποστολή της EUFOR RCA

Στρατιώτες της EUFOR RCA που συμμετέχουν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
Στρατιώτες της EUFOR RCA που συμμετέχουν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
«Επίτευξη πλήρους επιχειρησιακής ικανότητας της δύναμης της ΕΕ "EUFOR RCA"» που επιχειρεί για τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (ΚΑΔ), ανακοινώθηκε χτες από το Στρατηγείο της ΕΕ στη Λάρισα. Στρατηγείο που ενεργοποιήθηκε για υποστήριξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, κατόπιν απόφασης της κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι η ιμπεριαλιστική επέμβαση εκεί της ΕΕ «ντύνεται» με «ανθρωπιστικό» μανδύα, δηλαδή την αντιμετώπιση αντιποίνων μεταξύ διαφορετικών φυλετικών και θρησκευτικών ομάδων, όταν στην πραγματικότητα οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν πολύμορφα αυτές τις συγκρούσεις, σε μια χώρα που διαθέτει τεράστια κοιτάσματα ουρανίου (υπολογίζονται σε περίπου 15.000 τόνους), πετρελαίου, χρυσού και διαμαντιών...

Διόλου τυχαία, στην ΚΑΔ επιχειρούν εδώ και πολλούς μήνες η γαλλική δύναμη «Sangaris» και στρατιωτική δύναμη της Αφρικανικής Ενωσης, χώρια της EUFOR RCA που προστέθηκε τελευταία. Στην ευρωενωσιακή δύναμη EUFOR RCA μετέχει και η Ελλάδα, με μέσα, υποδομές και προσωπικό.

Αμεση ελληνική εμπλοκή

Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΣΕΕΕ) στη Λάρισα να λειτουργήσει ως το στρατηγείο της επιχείρησης. Το επάνδρωσε με Ελληνες επιτελείς, οι οποίοι αποτελούν την κυρίως δύναμη του Στρατηγείου, αριθμώντας 72 εκ συνόλου 129. Κατάφερε υποδιοικητής της EUFOR RCA να οριστεί Ελληνας ταξίαρχος και έδωσε στις δυνάμεις που επιχειρούν στην ΚΑΔ το Κινητό Κόμβο Επικοινωνιών του Στρατηγείου, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι μεταξύ τους επικοινωνίες. Επιπλέον, τα σύγχρονα δορυφορικά συστήματα που διαθέτει το Στρατηγείο μπορούν σε «ζωντανό χρόνο» να συλλέγουν δεδομένα από το πεδίο των τακτικών επιχειρήσεων στην ΚΑΔ και μέσω αυτών να παρέχονται οι επιτελικές κατευθύνσεις από το Στρατηγείο της Λάρισας.

Οπως αναφέρεται στην πιο πρόσφατη ανακοίνωση του ευρωστρατηγείου, «η στρατιωτική δύναμη της ΕΕ στην ΚΑΔ ανακοινώνει επισήμως την επίτευξη της πλήρους επιχειρησιακής ικανότητας, αρχομένης από 15 Ιουνίου 2014. Εχοντας σαν αφετηρία την προαναφερθείσα ημερομηνία, η αποστολή θα έχει διάρκεια για μια χρονική περίοδο 4 έως 6 μηνών», με ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της περιόδου παραμονής.

Εχοντας αναπτυχθεί από τις αρχές Απρίλη 2014, η EUFOR RCA «παρέχει ασφάλεια και προστασία στο αεροδρόμιο "M'Poko" της πρωτεύουσας Μπανγκί της ΚΑΔ, για έξι και πλέον εβδομάδες. Ενισχυμένη με 700 στρατιώτες και τμήματα στρατοχωροφυλακής, εξασφαλίζει, σε συνεργασία με τις δυνάμεις της Αφρικανικής Ενωσης, την επίτευξη ασφαλούς περιβάλλοντος στην 3η και την 5η περιφέρεια της πρωτεύουσας Μπανγκί (...) H EUFOR RCA πρόκειται να ενισχυθεί με επιπλέον εκατό στρατιώτες εντός των επομένων ημερών. Επίσης, θα προετοιμάσει την ανάπτυξη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που αναμένεται να αναλάβει δράση μέχρι τα τέλη του 2014».

ΝΑΤΟική σύνοδος στην Αθήνα

Στο μεταξύ, άλλη μια ΝΑΤΟική σύνοδος διεξήχθη αυτές τις μέρες στην Αθήνα, στη λογική της προετοιμασίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές αποστολές όπου Γης. Συγκεκριμένα, στο διάστημα από 10 μέχρι 13 Ιούνη, έγινε στην Αθήνα, με μέριμνα της Διεύθυνσης Αμυντικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού του ΓΕΣ, η Σύνοδος Συμμαχικής Στρατιωτικής Επιτροπής Τυποποίησης Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ Military Committee Land Standardization Board - MCLSB), του έτους 2014.

Οπως ανακοινώθηκε, «κατά τη διάρκεια της Συνόδου επισημάνθηκε η σημασία της τυποποίησης για την επίτευξη της διαλειτουργικότητας, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη κοινών δογμάτων και διαδικασιών, οι οποίες απαιτούνται για την επιτυχή διεξαγωγή πολυεθνικών, μικτών και συνδυασμένων επιχειρήσεων».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κινητοποίηση για την καταστροφή των χημικών της Συρίας

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο πραγματοποίησε την Κυριακή η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ. Η συγκέντρωση έγινε στο λιμάνι της Καλαμάτας μπροστά στο Μνημείο των Λιμενεργατών και ακολούθησε πορεία στον παραλιακό δρόμο της Καλαμάτας. Στην ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ τονίζει, μεταξύ, άλλων: «Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις ενέργειες των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προσπάθεια απόρριψης των χημικών της Συρίας στο θαλάσσιο χώρο της περιοχής μας. Απαιτούμε: Nα μη γίνει καταστροφή των επικίνδυνων χημικών της Συρίας στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου και γενικά να αποκλειστεί κάθε μέθοδος που είναι καταστροφική για το περιβάλλον. Tην απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις. Nα κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Οχι άλλο αίμα για τα κέρδη των μονοπωλίων».

Αύριο η εκδήλωση για την Ειδική Αγωγή

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, τα Τμήματα Παιδείας - Ερευνας και Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του Κόμματος διοργανώνουν, ενόψει και της κατάθεσης στη Βουλή του «Νόμου για την Ειδική Εκπαίδευση», εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Τα οξυμένα προβλήματα της Ειδικής Αγωγής και η πρόταση του ΚΚΕ», αύριο Τετάρτη, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα «Τρίτση», στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί οι Ομοσπονδίες, τα σωματεία των εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, οι Επιστημονικοί Φορείς της Ειδικής Αγωγής, οι συλλογικοί και συνδικαλιστικοί φορείς των ΑμΕΑ.

Θα παρέμβει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

-- Η ΚΟΒ Αργυρούπολης και η ΚΟΒ Ελληνικού διοργανώνουν, σήμερα Τρίτη, στις 8 μ.μ., σύσκεψη στο Α' ΚΑΠΗ Αργυρούπολης (Αξιουπόλεως 27), με θέμα τα συμπεράσματα από το αποτέλεσμα των εκλογών του Μάη και τις πολιτικές εξελίξεις. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαυρίκος, στέλεχος του Κόμματος.

-- Οι ΚΟ Δήμου Αποκορώνου του ΚΚΕ διοργανώνουν σύσκεψη - συζήτηση για τα αποτελέσματα των εκλογών, αύριο Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ., στο παλιό Δημαρχείο, στις Καλύβες.

-- Η ΚΟ Ευόσμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ διοργανώνει λαϊκό - ποντιακό γλέντι, την Παρασκευή 20 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στο ΕΠΑΛ Ευόσμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ