ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Στην τελική ευθεία η διαμόρφωση της νέας ΚΑΠ

Μέχρι τον Αύγουστο οι τελικές αποφάσεις για την κατανομή των επιδοτήσεων

Οι μικροί και μεσαίοι αγρότες έχουν πείρα από την εφαρμογή της προηγούμενης ΚΑΠ, που επιτάχυνε το ξεκλήρισμά τους

Eurokinissi

Οι μικροί και μεσαίοι αγρότες έχουν πείρα από την εφαρμογή της προηγούμενης ΚΑΠ, που επιτάχυνε το ξεκλήρισμά τους
Κρυφά διατηρεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα επίπεδα των περικοπών που θα υποστούν σειρά παραδοσιακών καλλιεργειών και εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες σε ολόκληρη τη χώρα, στο όνομα της «εσωτερικής σύγκλισης» και του συστήματος της «περιφερειοποίησης» που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ και θα εφαρμοστεί πλήρως από την 1η Γενάρη του ερχόμενου έτους.

Χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρης, έδωσε τα βασικά σημεία της ελληνικής πρότασης για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, που θα παρουσιαστούν στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 16 του μήνα στο Λουξεμβούργο. Αμέσως μετά, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το οριστικό κείμενο, για την τυπική δημόσια διαβούλευση, με σκοπό μέχρι τον Αύγουστο να έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις, ώστε να κατατεθούν επισήμως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες, τα κονδύλια της βασικής ενίσχυσης των αγροτών θα κατανέμονται σε τρεις περιφέρειες, οι οποίες ορίζονται βάσει του τύπου των εκμεταλλεύσεων, δηλαδή στους βοσκότοπους, τις γεωργικές εκτάσεις πολυετών καλλιεργειών και τις γεωργικές εκτάσεις ετησίων καλλιεργειών.

Σε βάθος τετραετίας, αρχής γενομένης από το 2015, οι ενισχύσεις των παραγωγών θα συγκλίνουν προοδευτικά σε μία ενιαία τιμή εντός της ίδιας περιφέρειας. Με απλά λόγια, σε κάθε περιφέρεια θα τεθεί μία συγκεκριμένη τιμή ενίσχυσης -«αξιοπρεπές επίπεδο στήριξης ώστε να αποφευχθεί η εγκατάλειψη», αναφέρει το υπουργείο- που θα χορηγείται οριζόντια σε όλους τους παραγωγούς, βάσει μίας ετήσιας ισόποσης πρόσθεσης ή αφαίρεσης κονδυλίων.

Παράλληλα, δίνεται ο ορισμός του «ενεργούς γεωργού», που στο εξής θα θεωρούνται φυσικά και νομικά πρόσωπα που ασκούν γεωργική δραστηριότητα, με την προϋπόθεση οι άμεσες ενισχύσεις που λαμβάνουν να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 5% των συνολικών ετήσιων εσόδων τους. Ειδικότερα, τα νομικά πρόσωπα -οι επιχειρήσεις, για παράδειγμα, αλλά όχι μόνο- που δεν ασκούν αποκλειστικά γεωργική δραστηριότητα, για να θεωρούνται «ενεργοί γεωργοί», θα πρέπει να αντλούν τουλάχιστον το 1/3 των εσόδων τους από τη γεωργία.

Με φερετζέ την «οικολογία»

Επιπλέον, σε σχέση με το λεγόμενο «Πρασίνισμα» της ΚΑΠ -τη δέσμευση δηλαδή του 30% του συνολικού ποσού των επιδοτήσεων, το οποίο θα κατευθύνεται σε διαφόρων ειδών «γεωργοπεριβαλλοντικά» μέτρα- το υπουργείο αναφέρει ότι τα κονδύλια, που αναγκαστικά βάσει κανονισμού θα κατευθύνονται σε «οικολογικού» χαρακτήρα μέτρα, στην πράξη θα ενσωματωθούν στη βασική ενίσχυση. Τα μέτρα αυτά, που θα έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα, προβλέπουν:

  • Διαφοροποίηση καλλιεργειών στις αρόσιμες εκτάσεις, όπου οι παραγωγοί με εκμεταλλεύσεις άνω των 100 στρεμμάτων θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον δυο διαφορετικές καλλιέργειες και η κύρια καλλιέργειά τους να μην υπερβαίνει το 75% της συνολικής έκτασης.
  • Διατήρηση περιοχής «οικολογικής εστίασης» 5% επί του συνόλου των εκμεταλλεύσεων, για εκτάσεις μεγαλύτερες των 150 στρεμμάτων, γη δηλαδή που παραμένει ακαλλιέργητη.
  • Διατήρηση μονίμων βοσκοτόπων, που σημαίνει ότι γεωργοί που δηλώνουν βοσκότοπο ή λιβάδι δε θα μπορούν να το μετατρέψουν σε αρόσιμη ή άλλου είδους έκταση.

Τέλος, οι συνδεδεμένες ενισχύσεις διατηρούνται στο 7% των συνολικών κονδυλίων της βασικής ενίσχυσης (για τις καλλιέργειες ψυχανθών επί πλέον 2%), δίνεται ο ορισμός του «μικρού γεωργού», που θα θεωρούνται όσοι λαμβάνουν ποσά ενίσχυσης έως 1.250 ευρώ και εξαιρούνται από τις απαιτήσεις του «πρασινίσματος», ενώ προϋπολογίζεται το 2% των κονδυλίων να κατευθύνονται σε νέους αγρότες κάτω των 40 ετών.

Περιοδεία στους χαλαζόπληκτους της Μαγνησίας

Κλιμάκιο της ΠΑΣΥ, αποτελούμενο από τους Ρίζο Μαρούδα, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας, Νίκο Αγγελή και Βάιο Μπιμπίλη, μέλη της Γραμματείας Μαγνησίας, περιόδευσε στο Αερινό Μαγνησίας, που πλήγηκε από σφοδρή χαλαζόπτωση. Επισκέφτηκε χωράφια, στα οποία διαπίστωσε το μεγάλο μέγεθος της καταστροφής, που αφορά σε περίπου 20.000 στρέμματα με βαμβάκια, σιτάρια, καλαμπόκια, κριθάρια, τομάτες και κηπευτικά.

Ακολούθησε συνάντηση με τον Αγροτικό Σύλλογο Αερινού και Περιχώρων και με αγρότες της περιοχής, στην οποία επισημάνθηκε η ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών, να γίνουν πραγματικά δίκαιες εκτιμήσεις και να αποζημιωθούν στο σύνολο της ζημιάς για την παραγωγής τους. Οσον αφορά στους αγρότες που ήταν στα αλώνια για κριθάρια και σιτάρια και δε θα πάρουν παραγωγή, άρα και εισόδημα, χρειάζεται να υπάρχει ειδική μέριμνα.

Να δοθεί άμεσα μέρος της αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ ως προκαταβολή, ώστε να μπορούν να θρέψουν τις οικογένειές τους και να καλύψουν τα άμεσα έξοδα τους. Αυτά τα θέματα θα τεθούν και στη συνάντηση που θα έχει, αύριο Πέμπτη, στις 10 το πρωί, στη Λάρισα, αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥ με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ στη Θεσσαλία.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Μαγνησίας της ΠΑΣΥ, ανάμεσα στα άλλα, σημειώνει: «Είναι σαφές ότι ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΛΓΑ δεν ανταποκρίνεται στις αλλαγές που έχουν επέλθει στις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας, είναι αναχρονιστικός ως προς τον τρόπο ασφάλισης και αποζημίωσης της παραγωγής και ζητάμε την άμεση αλλαγή του. Παλεύουμε για ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος και όχι όπως σήμερα που λειτουργεί ανταποδοτικά και να στηρίζεται μόνο στις εισφορές των αγροτών με συνέπεια να μην αποζημιώνει. Χρειάζεται ΕΛΓΑ που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει το 100% της παραγωγής και του κεφαλαίου από όλα τα φυσικά αίτια και νόσους».

Νέες δίκες για κινητοποιήσεις αγροτών - εργατών

Δικάζονται σήμερα, Τετάρτη, στα δικαστήρια της Αμαλιάδας ένας συνδικαλιστής αγρότης, ένας περιφερειακός και ένας δημοτικός σύμβουλος, εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις της φτωχομεσαίας αγροτιάς της περιοχής, τον περασμένο χειμώνα.

Ο Στάθης Κούφης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηλείας, ο Γιώργος Καραπάνος, περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, και ο Χρήστος Γιάνναρος, δημοτικός σύμβουλος Πύργου, είχαν συλληφθεί στις αρχές του περασμένου Φλεβάρη, επειδή συμμετείχαν στην κινητοποίηση των αγροτών στον κόμβο της Μαραθιάς στην Ηλεία, με την κατηγορία της κατάληψης του οδοστρώματος.

Οι συλλήψεις είχαν γίνει στο πλαίσιο της επίθεσης αστυνομικών δυνάμεων ενάντια στους συγκεντρωμένους αγρότες, για να τους απωθήσουν από το δρόμο.

Στο πλευρό τους βρίσκονται οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Εργατικό Κέντρο Πύργου και το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηλείας, που καλούν σε κινητοποίηση, σήμερα, στις 9.30 π.μ. στα δικαστήρια της Αμαλιάδας.

Αλλη μια δίκη σε βάρος στελεχών του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στη Ζάκυνθο θα γίνει την Παρασκευή 13 Ιούνη. Αυτή τη φορά, δικάζεται ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Τάκης Στρούζας, με την κατηγορία της διατάραξης της οικιακής ειρήνης. Το Εργατικό Κέντρο καλεί σε συγκέντρωση στα δικαστήρια στις 9 π.μ.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια πανελλαδικής απεργίας που έγινε τον Απρίλη του 2010, εργαζόμενοι - μέλη των ταξικών σωματείων του νησιού συγκεντρώθηκαν έξω από το κατάστημα της πολυεθνικής LIDL, προκειμένου να ενημερώσουν και να καλέσουν στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση. Η δράση αυτή ενόχλησε τη μεγαλοεργοδοσία που άσκησε μήνυση ενάντια στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου.

Εκλογές στους οδηγούς ταξί Αθήνας - Πειραιά

Κάλεσμα στήριξης των ταξικών δυνάμεων στις αρχαιρεσίες του Σωματείου Οδηγών Ταξί Αθηνών - Πειραιά, απευθύνει η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ). Οι εκλογές θα γίνουν την Κυριακή 8/6, στα γραφεία του σωματείου (Οδυσσέως 8, πλατεία Καραϊσκάκη). Εγγραφές θα γίνονται μέχρι αύριο Πέμπτη.

Η ΕΣΚ στην ανακοίνωσή της σημειώνει: «Εχουμε τη δυνατότητα να απαλλαγούμε από μια συμβιβασμένη διοίκηση που στηρίζει τις πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης, που δε θέλει να έχει καμιά σχέση με αγώνες για τα δικαιώματα των οδηγών, καμιά σχέση με αλληλεγγύη σε αγώνες άλλων κλάδων, καμιά σχέση με τον πραγματικό ρόλο που πρέπει να έχει η διοίκηση του σωματείου μας».

Υπογραμμίζει πως οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από «ένα σωματείο και μια διοίκηση που δε θα βρίσκεται σε σχέση εξάρτησης με οποιαδήποτε κυβέρνηση, που θα συσπειρώνει και θα οργανώνει τους οδηγούς ταξί σε κατεύθυνση αγώνα και όχι υποταγής. Ενα σωματείο που, αλληλέγγυο με όλους τους κλάδους των εργαζομένων, θα παλεύει για ζωή με δικαιώματα, θα αντιστέκεται στην επίθεση που δεχόμαστε, θα προσπαθεί να τη φρενάρει, θα σχεδιάζει την ανατροπή αυτών που μας καταπιέζουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ