Στις 19 Ιούνη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος. Συσκέψεις σε όλη τη χώρα για την προετοιμασία της
Eurokinissi |
Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων |
Οι συνταξιούχοι αντιδρούν στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων, από την 1η Ιούλη, καθώς και στις νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις που θα τεθούν σε εφαρμογή από την αρχή του επόμενου χρόνου. Κάλεσμα στα σωματεία να στηρίξουν την κινητοποίηση και να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο έχει απευθύνει το ΠΑΜΕ.
Στην κοινή τους ανακοίνωση, οι συνταξιουχικές οργανώσεις σημειώνουν, ανάμεσα σε άλλα: «Μειώνουν ξανά και οδηγούν στην κατάργηση τις επικουρικές συντάξεις μας από τον ερχόμενο Ιούλιο. Από τον ερχόμενο Γενάρη έρχονται νέες περικοπές στις κύριες αφού πρώτα "κούρεψαν" δεκάδες δισεκατομμύρια από τα ασφαλιστικά μας ταμεία. Μας οδηγούν στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, μας ρίχνουν στον Καιάδα».
Καλούν τους συνταξιούχους: «Ολοι στο δρόμο του αγώνα. Να μην τους επιτρέψουμε το νέο έγκλημα. Να βάλουμε τέλος στις βάρβαρες αντεργατικές πολιτικές κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου. Εχουμε δικαίωμα να ζήσουμε με αξιοπρεπείς συντάξεις, υγεία και ασφάλεια». Διεκδικούν την αποκατάσταση των συντάξεών τους στο ύψος που βρίσκονταν πριν τις αλλεπάλληλες περικοπές, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών νόμων.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του πανελλαδικού συλλαλητηρίου, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων έχει προγραμματίσει μια σειρά από συσκέψεις σε όλη τη χώρα. Μέχρι στιγμής, έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω συσκέψεις:
Οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να έχουν ποσοστό αναπηρίας μέχρι και 80%, αλλά να μη δικαιούνται το πενιχρό επίδομα που προβλέπει το κράτος! Και τούτο γιατί η αναπηρία τους πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά του παραπληγικού. Δηλαδή, συνδέεται αποκλειστικά με την κινητικότητα, ενώ ένας ασθενής με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να έχει αυτό το υψηλό ποσοστό αναπηρίας, από επιπτώσεις της ασθένειας (όπως όραση, σπαστικότητα των μυών κ.λπ.).
Με βάση τα ισχύοντα, το επίδομα του παραπληγικού δίνεται σήμερα για ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω. Ομως, για τους πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας η εκτίμηση της αναπηρίας είναι Γολγοθάς, καθώς η ασθένειά τους δεν περιλαμβάνεται ανάμεσα στις 43 «μη αναστρέψιμες ασθένειες» που δεν χρειάζονται επανεξέταση απ' τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Ετσι, υποχρεώνονται σε μακρόχρονες αναμονές για επανεξετάσεις στα ΚΕΠΑ.
Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα 10.000 - 12.000 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Τα χαρακτηριστικά της ασθένειας ποικίλλουν για τον κάθε ασθενή. Πάντως, οι ασθενείς υποχρεώνονται να πληρώνουν κατά μέσο όρο 200 ευρώ το μήνα για φάρμακα (π.χ. για το νευροπαθητικό πόνο), τα οποία είναι συνοδευτικά για την κύρια πάθησή τους και έχουν μηδενική συμμετοχή. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν, χτες, σε συνέντευξη Τύπου ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας.
Στον όμιλο «Υγεία» πέρασε η διαχείριση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν». Να θυμίσουμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς, που έχει αναλάβει τον έλεγχο του δανείου ύψους 102 εκατ. ευρώ του «Ερρίκος Ντυνάν», έχει μετοχές και στον όμιλο MIG, στον οποίο ανήκει το «Υγεία».
Ο όμιλος «Υγεία» μαζί με την Τράπεζα Πειραιώς αναλαμβάνουν τη χρηματολογιστική διαχείριση του «Ερρίκος Ντυνάν», η οποία θα διαρκέσει 12 ως 18 μήνες, θέτοντας τους ακόλουθους στόχους: Μηδενισμός παραγωγής χρέους, αναδιάρθρωση τμημάτων και προσωπικού και αναζήτηση επιχείρησης για να πωληθεί το νοσοκομείο, αλλιώς θα κλείσει.
Αυτοί οι στόχοι συνεπάγονται για τους εργαζόμενους μείωση του λεγόμενου εργατικού «κόστους», δηλαδή μείωση μισθών, ελαστικές σχέσεις εργασίας, απολύσεις. Η διοίκηση του νοσοκομείου έχει ξεκινήσει σχέδιο «αξιολόγησης» του προσωπικού, με βάση τους παραπάνω στόχους, θέλοντας να έχει ευχέρεια χειρισμών στο θέμα της «αναδιάρθρωσης». Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι, ανάλογα με την ειδικότητά τους, είναι 9-14 μήνες απλήρωτοι, ενώ ούτε ένα ευρώ δεν μπορεί να δαπανηθεί χωρίς την έγκριση της «ομάδας διαχείρισης» («Υγεία» και Τράπεζα Πειραιώς).
Για τα δεδουλευμένα και τα αναδρομικά που οφείλονται στους εργαζόμενους, γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στις τρέχουσες μισθολογικές οφειλές και τις παλιότερες. Οι τελευταίες προστίθενται στο συνολικό χρέος του νοσοκομείου που υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, χρησιμοποιούνται ως «λίπασμα» στην επενδυτική «επανεκκίνηση» και παραπέμπονται στις ...καλένδες.
Την άμεση επαναλειτουργία της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Τζάνειου Νοσοκομείου ζητούν η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά (ΙΣΠ). Το θέμα έφεραν στο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Η Παιδοχειρουργική συμμετέχει στην εφημερία του νοσοκομείου (κάθε τέσσερις μέρες) και καλύπτει, εκτός από τον Πειραιά, τους γύρω δήμους και τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Δηλαδή, εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.
Η Παιδοχειρουργική Κλινική λειτουργεί στο κτίριο που κατασκευάστηκε πριν από μερικά χρόνια, με την ονομασία «Κέντρο Μητέρας - Παιδιού». Το καινούργιο κτίριο δεν αξιοποιείται πλήρως, λόγω έλλειψης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό.
Η Παιδοχειρουργική Κλινική σταμάτησε να λειτουργεί απ' τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν οι γιατροί μετατέθηκαν σε άλλα νοσοκομεία ή συνταξιοδοτήθηκαν. Εμεινε μόνο ο διευθυντής, που μετακινήθηκε στο «Αγία Σοφία». Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι του Δήμου Πειραιά και των γύρω δήμων πρέπει να καλυφτούν με περίπου 20 παιδοχειρουργικά κρεβάτια του ΓΝ Νίκαιας και από τα Νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας.