ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάη 2014
Σελ. /24
ΝΙΚΟΣ ΕΞΑΡΧΟΣ
Ισχυρό ΚΚΕ για να έχει δύναμη ο λαός την επόμενη μέρα

Σε προεκλογική συγκέντρωση στα Γιάννενα μίλησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος

Από τη συγκέντρωση στα Γιάννενα. Στο βήμα ο Νίκος Εξαρχος
Από τη συγκέντρωση στα Γιάννενα. Στο βήμα ο Νίκος Εξαρχος
«Μπορεί την Κυριακή να είναι ακόμα περισσότεροι αυτοί που θα φτάσουν στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Οσοι ταλαντεύονταν να ψηφίσουν ΚΚΕ και τελικά έκαναν αποχή, πρέπει να σκεφτούν ότι η στάση τους δεν ανησυχεί το σύστημα, την επιδιώκει. Θέλουν να απέχουν όσοι, φτάνοντας στην κάλπη, θα ρίξουν ψήφο καταδίκης της ΕΕ, των μονοπωλίων. Θα ρίξουν το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ». Τα παραπάνω τόνισε ο Νίκος Εξαρχος, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στα Γιάννενα.

«Καλούμε όσους στις δημοτικές εκλογές ψήφισαν με "τοπικά" κριτήρια άλλους συνδυασμούς από αυτούς που στήριζε το ΚΚΕ, να σκεφτούν ότι η αναμέτρηση με την ανεργία, τη φτώχεια και την ανέχεια θέλει ισχυρό ΚΚΕ, ισχυρό εργατικό λαϊκό κίνημα. Τίποτα καλό για το λαό, καμία πρόοδος, κανένα βήμα μπροστά δεν μπορεί να γίνει χωρίς ισχυρό ΚΚΕ», συμπλήρωσε.

«Αυτό που χρειαζόμαστε», συνέχισε, «σήμερα οι άνεργοι, οι εργάτες και υπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και φτωχοί αγρότες, οι νέοι και οι νέες, δεν είναι η σταθερότητα της αντιλαϊκής πολιτικής που επιδιώκει η συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. (...) Αυτό που χρειάζεται ο λαός δεν είναι μια κυβερνητική αλλαγή μέσα στο πλαίσιο που καθορίζει η λυκοσυμμαχία της ΕΕ, ο αντιλαϊκός καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, με τους δήθεν "υγιείς" επιχειρηματίες που διακηρύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο λαός χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ.

Γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ δίνει δύναμη στο λαό για την επόμενη μέρα. Ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι πρώτο ή δεύτερο κόμμα, θα είναι εδώ η ΕΕ, τα μνημόνια διαρκείας, οι απαιτήσεις του κεφαλαίου για νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, η φοροληστεία και τα χαράτσια. Ο λαός χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ, για να δώσει από τις 26 του Μάη τη μάχη της επιβίωσης των ανέργων, των απλήρωτων, των ξεκληρισμένων αυτοαπασχολούμενων και φτωχών αγροτών.

Χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ για να προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα η αναγέννηση του εργατικού, λαϊκού κινήματος, η μεγάλη Λαϊκή Συμμαχία που θα αντιπαλεύει αποτελεσματικά και νικηφόρα την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των μονοπωλίων, θα ανοίγει δρόμο, θα συγκεντρώνει εργατικές λαϊκές δυνάμεις στην αναμέτρηση για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων».

ΜΑΡΙΑ ΓΑΒΑΛΑ
Καμία ανοχή ή συγχωροχάρτι στα κόμματα της ΕΕ

Στα Γρεβενά μίλησε η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Κάλεσμα για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, απηύθυνε στον εργαζόμενο λαό των Γρεβενών, η Μαρία Γαβαλά, υποψήφια ευρωβουλευτής, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στην προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Εχουμε απέναντί μας έναν αντίπαλο, που μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ μπορεί να λαβώσει. Εναν αντίπαλο αδίστακτο, αλλά όχι πανίσχυρο, που νικιέται με ένταξη στον αγώνα, στο σύλλογο, στο σωματείο. Ο αντίπαλος είναι το καπιταλιστικό σύστημα, είναι οι συμμαχίες του, όπως η ΕΕ, είναι οι κυβερνήσεις, μπλε, πράσινες, ροζ, παρδαλές. Ολοι αυτοί που υποκλίνονται στα συμφέροντα των αφεντικών τους, που παίρνουν γραμμή από την αστική τάξη, που φτιάχνουν για σας αυτόν τον άσχημο κόσμο, και για κείνους κέρδη, και με αίμα και με πόλεμο.

Η δύναμη ανήκει σε σας, στους λαούς, φτάνει να το πιστέψουν. Αυτό δείχνει η ιστορία των κοινωνιών. Φτάνει να επιλέγουν σωστά τις κρίσιμες στιγμές, με βάση τα δικά τους ταξικά συμφέροντα. Οχι άλλη ανοχή, κανένα συγχωροχάρτι. Τόσα χρόνια ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, τώρα δείτε, παρέα κυβερνάνε, παρέα σχεδιάζουν εναντίον σας. Δείξατε ανοχή, τους εμπιστευτήκατε. Μην κάνετε το ίδιο λάθος με τη νέα κόπια του ΠΑΣΟΚ, του ΠΑΣΟΚ στα χειρότερά του, τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι τόσο "προχωρημένος" και φιλολαϊκός που και με τη ΝΔ θα συγκυβερνήσει, πάντα βέβαια για το καλό του τόπου!

Πάρτε την απόφαση, όχι άλλος φόβος, κανένας δισταγμός! Δώστε απάντηση, νέοι και νέες, άνεργοι, νέα ζευγάρια που δεν μπορείτε να οργανώσετε τίποτα στη ζωή σας, εξαιτίας αυτής της πολιτικής! Δείξτε τους τη δύναμη της τάξης σας, μην τους επιτρέπετε να σας κάνουν φθηνούς, αναλώσιμους, χειραγωγημένους. Φοβίστε τους με ισχυρό ΚΚΕ».

Περιοδεία στο Παίδων «Αγία Σοφία»

Με τους εργαζομένους του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» μίλησε χτες η Αφροδίτη Ρέτζιου, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση, με τον προβληματισμό να επικεντρώνεται στα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν παρθεί και σε αυτά που έρχονται.

Η Αφρ. Ρέτζιου αναφέρθηκε στην κατεύθυνση της ΕΕ για την Υγεία, δηλαδή για δραστική μείωση των κρατικών δαπανών, με δωρεάν παροχή από το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία ενός ελάχιστου πακέτου και όλα τα υπόλοιπα σε ανταποδοτική βάση. Οπως είπε, για την ΕΕ η Υγεία είναι ένας προνομιακός τομέας επενδύσεων για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει φθηνότεροι εργαζόμενοι, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ η αξιολόγηση υγειονομικών και δημόσιων μονάδων Υγείας θα γίνεται με ιδιωτικοοικονομικά και όχι με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια. «Σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία, η Γερμανία κ.ά., εφαρμόζονται ήδη τέτοια μέτρα και κλινικές κλείνουν επειδή δεν πιάνουν τους "στόχους"», τόνισε.

Το ΚΚΕ, υπογράμμισε, είναι η μόνη δύναμη που αντιτίθεται ξεκάθαρα στην ΕΕ, ενημερώνει και προειδοποιεί για μέτρα που παίρνονται ενάντια σε όλους τους λαούς της Ευρώπης, δεν κοροϊδεύει για το χαρακτήρα της ιμπεριαλιστικής Ενωσης, δεν κρύβει τα μνημόνια διαρκείας που έχουν αποφασιστεί. Η ενίσχυση του ΚΚΕ δεν είναι μόνο γνήσια ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά και πολιτική πρόταση για ανάπτυξη με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, κατέληξε.

Συγκέντρωση στην Καρδίτσα

Με τη μαζική παρουσία εργαζομένων, αγροτών, ανέργων, αυτοαπασχολούμενων, νέων, γυναικών, έγινε στην Καρδίτσα η συγκέντρωση του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές. Στο χαιρετισμό του, ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της ΚΕ, έκανε λόγο για θετικό μήνυμα που έστειλε ο λαός της Θεσσαλίας με την ενίσχυση των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» την προηγούμενη Κυριακή. Κάλεσε κάθε Καρδιτσιώτη και Καρδιτσιώτισσα να πάει στην κάλπη και να ψηφίσει με κριτήριο την ίδια του τη ζωή, να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Νίκος Αγγέλου, υποψήφιος ευρωβουλευτής, αναφέρθηκε στις καταστροφικές πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη, στεκόμενος ιδιαίτερα στην ΚΑΠ, που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες. Κάλεσε τα λαϊκά στρώματα να απορρίψουν τα εκβιαστικά διλήμματα, που τίθενται αυτές τις μέρες από ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, να μην ξεγελαστούν από Ελιές, Ποτάμια κι άλλα αναχώματα, να καταδικάσουν το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής και να υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές.

Μετά το τέλος των ομιλιών, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, προς τιμήν του Χαρίλαου Φλωράκη, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 9 χρόνια από το θάνατό του.

Καταγγελία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Την προκλητική ενέργεια της αστυνομίας να επιδιώξει τη διενέργεια έλεγχου, έπειτα από «ανώνυμη» - όπως υποστηρίζει - καταγγελία, σε οχήματα υποστήριξης της συγκέντρωσης του Κόμματος στη Θεσσαλονίκη στις 20/5, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καταγγέλλει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «η προκλητική αυτή ενέργεια, που αποτράπηκε από την περιφρούρηση της συγκέντρωσης, είχε και συνέχεια. Κατά την αποχώρηση των οχημάτων από την πλατεία Αριστοτέλους, μετά από το τέλος της συγκέντρωσης, πολυπληθής ομάδα της Τροχαίας με επικεφαλής το διευθυντή Τροχαίας Θεσσαλονίκης, προχώρησε σε εξονυχιστικό έλεγχο του οχήματος και κατέληξε σε έκδοση κλήσης για τη "σοβαρή τροχαία παράβαση" του ληγμένου πυροσβεστήρα!!! Προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά η επιμονή των αστυνομικών οργάνων, που προφανώς εκτελούν εντολές ανωτέρων, να προχωρήσουν στις παραπάνω ενέργειες. Καλούμε την κυβέρνηση και κάθε αρμόδιο υπουργό να αναλάβουν τις ευθύνες τους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ