ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Στο στόχαστρο όσοι αντιστέκονται
Ακόμη και η γνωστή και μη εξαιρετέα οργάνωση «Human Rights Watch» δεν μπορεί παρά να καταγγείλει τα όσα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις τουρκικές φυλακές

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΑΓΚΥΡΑ.- Την καταδίκη της εκστρατείας καταστολής εκείνων που προσπάθησαν να αποκαλύψουν τη διεξαγωγή βασανιστηρίων, ξυλοδαρμών και άλλων παραβιάσεων των αρχών, στη διάρκεια της επίθεσης στις τουρκικές φυλακές, όσο και της μεταφοράς των κρατουμένων στα νέα σωφρονιστικά καταστήματα, εκφράζει, με ανακοίνωσή του ακόμα και το «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ελσίνκι» (Human Rights Watch-HRW).

Η Νιμέρ Τανρικουλού, πρώην πρόεδρος του τμήματος της Κωνσταντινούπολης της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας (TIHD), συνελήφθη τη Δευτέρα, επειδή μετείχε σε ειρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά της πρόσφατης μεταφοράς των κρατουμένων σε μονάδες απομόνωσης στις νέες, υψίστης ασφαλείας, φυλακές τύπου F, στα διαβόητα «λευκά κελιά».

«Η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει αλγεινές παραβιάσεις. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να εισακούονται, όχι να φιμώνονται και να κλειδώνονται», λέει ο Τζόναθαν Σάγκντεν, ερευνητής του HRW στην Τουρκία. Ο Σάγκντεν βρίσκεται στην Αγκυρα, όπου ερευνά καταγγελίες ξυλοδαρμών και βασανισμών, στη διάρκεια των μεταγωγών κρατουμένων.

Από τη μεταφορά των κρατουμένων, η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας προσπαθεί να συλλέξει στοιχεία από κρατουμένους, δικηγόρους και απελευθερωθέντες -απελευθερωθείσες. Εγγραφο που προετοίμασε η TIHD και εξέδωσε το Σάββατο περιέχει στοιχεία και καταθέσεις για άγριους ξυλοδαρμούς σε μεταφορές κρατουμένων από τη στρατοχωροφυλακή, ξυλοδαρμούς και ταπεινώσεις με την άφιξη των κρατουμένων στις φυλακές τύπου F στις περιοχές Εντίρνε, Κοτσαέλι και στην Αγκυρα. Ως αποτέλεσμα των όσων αποκάλυψε η TIHD, δέχεται όλο κι εντονότερη καταπίεση από πλευράς των αρχών. Ο απεσταλμένος του HRW παρακολούθησε αστυνομικούς με πολιτικά να εισέρχονται στα γραφεία της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Αγκυρα και να ανακρίνουν τον πρόεδρό της, σχετικά με μια συνέντευξη που έδωσε τη Δευτέρα. «Να 'μαι, λοιπόν, με πέντε γραφεία μου να έχουν κλείσει τις τελευταίες πέντε εβδομάδες - κι όλα αυτά λόγω της δουλιάς μας στις φυλακές, χωρίς αμφιβολία. Οι άνθρωποί μας συλλαμβάνονται ή δέχονται επιθέσεις κάθε μέρα... Ζούμε μερικές από τις χειρότερες μέρες στην ιστορία της Ενωσης». Η Ενωση ιδρύθηκε το 1986.

Η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δέχεται συνεχώς τηλεφωνικές απειλές. Στις 5 Ιανουαρίου, κάποιος τηλεφώνησε και ρώτησε: «Είστε ακόμη ζωντανοί, λοιπόν; Δεν ετοιμάζει κάποιος τους τάφους σας;».

Οι απειλές αυτές δεν εκλαμβάνονται ελαφρά από την Ενωση, που έχει χάσει τουλάχιστον 10 μέλη την περασμένη δεκαετία. Το 1998, ο τοτινός πρόεδρος της Ενωσης Ακίν Μπιρντάλ γλίτωσε σαν από θαύμα, μετά τη δολοφονική επίθεση δύο ακροδεξιών εναντίον του. Οι τρύπες από τις σφαίρες στην πόρτα του γραφείου του, στην Αγκυρα, θυμίζουν κάθε μέρα στους εργαζόμενους της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τι μπορεί να συμβεί.

«Η επίθεση εναντίον του Μπιρντάλ έγινε μετά από ατεκμηρίωτες κατηγορίες που του απηύθυναν αξιωματούχοι. Ανησυχούμε, γιατί είδαμε και ακούσαμε παρόμοιες κατηγορίες», λέει ο Σάγκντεν. «Σύμφωνα με τη Διακήρυξη του ΟΗΕ για τους Υπεραμυνόμενους των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν απλώς το δικαίωμα, αλλά το καθήκον να αποκαλύπτουν την αλήθεια, σχετικά με παραβιάσεις, καθώς συμβαίνουν. Το καθήκον της τουρκικής κυβέρνησης είναι να προστατεύσει και να ενθαρρύνει τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι να τους καταδιώκει».

Στις 6 Ιανουαρίου, ο Λουτφί Ντεμίρκαπι, πρόεδρος του παραρτήματος της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αγκυρας, συνελήφθη στο κέντρο της πόλης - δίπλα στο Μνημείο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - μαζί με συγγενείς κρατουμένων, οι οποίοι υπέστησαν άγριο ξυλοδαρμό. «Μας μετέφεραν όλους στα κρατητήρια του αστυνομικού μεγάρου της Αγκυρας και μας έβαλαν να στεκόμαστε ακίνητοι στον τοίχο για πέντε ώρες. Υπήρχαν δύο γυναίκες πάνω από τα πενήντα ανάμεσά μας. Δεν έκαναν καμία εξαίρεση».

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΛΟΚΕΡΜΠΙ
Στην τελική ευθεία για την απόφαση

Από τις πολλές εικονοποιήσεις της δίκης

Associated Press

Από τις πολλές εικονοποιήσεις της δίκης
ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η τελική απόφαση του σκοτσέζικου δικαστηρίου, στο οποίο από την περασμένη άνοιξη, διεξάγεται η πολύκροτη δίκη των δύο Λίβυων υπόπτων για τη βομβιστική επίθεση στην πτήση 103 της Παναμέρικαν, πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας, που στοίχισε τη ζωή σε 270 ανθρώπους.

Η υπεράσπιση ολοκλήρωσε χωρίς να καταθέσουν οι δύο κατηγορούμενοι Αμπντέλ Μπάσελ Αλί αλ Μεγκράχι και Λάμεν Κχαλίφα Φχίμαχ, οι οποίοι επιμένουν στην αθωότητά τους, μετά από 77 ημέρες αλλεπάλληλων καταθέσεων 232 μαρτύρων. Στην τελική του αγόρευση, ο Σκοτσέζος εισαγγελέας Αλάστερ Κάμπελ ζήτησε από το 4μελές δικαστήριο να εκπέσουν οι κατηγορίες για συνωμοσία και για παραβίαση των κανόνων αεροπορικής ασφάλειας, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία να τις στηρίξουν και δεν αποδείχτηκε ότι κάποιος από τους δύο κατηγορουμένους εκτελούσε εντολές των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης, αν και ο Φχίμαχ είναι γνωστό ότι ήταν πράκτοράς τους.

Ο Κάμπελ δικαιολόγησε την παρακινδυνευμένη για πολλούς νομικούς πρότασή του, υποστηρίζοντας ότι, αν και δεν υπάρχουν μαθηματικές αποδείξεις, τα θραύσματα των στοιχείων και των καταθέσεων οδηγούν στο «λογικό συμπέρασμα ότι οι δύο κατηγορούμενοι ευθύνονται, πέραν πάσης αμφιβολίας, για τη δολοφονία των 270 ανθρώπων, παρ' όλο που σε ορισμένα σημεία η σύνδεση των στοιχείων δεν αποτελεί απόδειξη». Και όντως, αν και παρουσιάστηκαν σειρά ενδείξεων και από τις 3 Μάη, οπότε και άρχισε η δίκη, έχουν υπάρξει εκατοντάδες μαρτυρίες, κανένας μάρτυρας δεν επιβεβαίωσε ότι είδε με τα μάτια του τους δύο κατηγορούμενους να τοποθετούν το βομβιστικό μηχανισμό.

Η δίκη, που διεξάγεται επί ολλανδικού εδάφους στο πρώην αμερικανικό στρατόπεδο Ζάιστ, άρχισε ένα χρόνο μετά την παράδοση από τον Λίβυο ηγέτη Μοαμάρ Καντάφι των δύο υπόπτων στη διεθνή δικαιοσύνη, μετά από αρκετά χρόνια οικονομικών κυρώσεων και αποκλεισμού.

Το «σύνδρομο της οικονομικής θέσης»

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος κάθε μήνα χάνει τη ζωή του από θρομβώσεις στον πνεύμονα, κατά την άφιξη στο κύριο αεροδρόμιο της βρετανικής πρωτεύουσας, Χίθροου, και έπειτα από πολύωρες πτήσεις, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, που μάλιστα συμπληρώνουν, χρωματίζοντας ταυτόχρονα με τα μελανότερα χρώματα την εικόνα, ότι τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι ετησίως -σε σύνολο περίπου 20.000- πεθαίνουν κάθε χρόνο στη Βρετανία από πνευμονικές θρομβώσεις. (Εκτιμάται ότι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της πολύωρης ακινησίας, που προκαλεί κυκλοφορικά προβλήματα και δημιουργία θρόμβων στο αίμα, τόσων σοβαρών που επιφέρουν και το θάνατο).

Την αποκάλυψη έκανε δημοσίευμα των «Τάιμς» με αποτέλεσμα οι Βρετανικές Αερογραμμές (ΒΑ) να ανακοινώσουν ότι πρόκειται να τυπώσουν στα εισιτήριά τους προειδοποίηση για τους πιθανούς κινδύνους θρομβώσεων που διατρέχουν οι επιβάτες τους στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων. Εκπρόσωπος της εταιρίας δήλωσε από την πλευρά του ότι η προειδοποίηση αυτή, που θα ενσωματωθεί στο εξωτερικό τμήμα των εισιτηρίων, θα προειδοποιεί τους επιβάτες ότι η πολύωρη ακινησία εγκυμονεί τον κίνδυνο «Στόχος μας είναι να δώσουμε ορισμένες ακριβείς, λογικές και πρακτικές συμβουλές. Σε τελευταία ανάλυση έχουμε μια ευθύνη απέναντι στους επιβάτες μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος. Ετσι το εν λόγω φυλλάδιο θα συμβουλεύει τους επιβάτες να φορούν άνετα ρούχα και κατά διαστήματα να εγκαταλείπουν τη θέση τους και να περπατούν στο διάδρομο.

Το «σύνδρομο της οικονομικής θέσης»

Ουσιαστικά, όπως αναφέρουν οι έρευνες και τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, που μεταδίδονται από το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων BBC, οι άνθρωποι που έχουν υποστεί ανάλογες θρομβώσεις του αίματος είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αυτοί που ταξιδεύουν με εισιτήριο οικονομικής θέσης, με αποτέλεσμα το φαινόμενο αυτό να ονομαστεί από τους επιστήμονες το «σύνδρομο της οικονομικής θέσης». Σύμφωνα με τις έρευνες και τα στοιχεία που έχουν συσσωρευτεί, οι συνθήκες στις θέσεις των «μη-προνομιούχων» είναι εξαιρετικά «άβολες», αφού οι επιβάτες εξαναγκάζονται να κάθονται επί δεκάδες ώρες σε μία εξαιρετικά στενή θέση, ουσιαστικά στοιβαγμένοι, με αποτέλεσμα αυτοί οι επιβάτες να αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο ρίσκο.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτοί, αλλά γενικά όλοι οι επιβάτες που εξαναγκάζονται να ακινητοποιούνται για πολλή ώρα και ειδικά όσοι ταξιδεύουν νύχτα. Επισημαίνεται ότι όλες σχεδόν οι υπερατλαντικές πτήσεις, από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη, είναι αποκλειστικά νυχτερινές λόγω της διαφοράς ώρας μεταξύ των ακτών του Ατλαντικού.

Εκτός πάντως των προειδοποιήσεων για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, οι γιατροί και η ΒΑ θα προτείνουν στο επιβατικό κοινό να αρχίσουν να λαμβάνουν ατομικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους και την αποτροπή πιθανών επικίνδυνων θρομβώσεων (κυρίως στους πνεύμονες), να αποφεύγουν τη χρήση αλκοόλ, να πίνουν άφθονο νερό και να κάνουν τακτικούς και συχνούς περιπάτους στο διάδρομο του αεροσκάφους. Παράλληλα, θα μπορούσαν να παίρνουν και μία ασπιρίνη η οποία βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Σημειώνεται ότι δεν είναι πρώτη φορά που το γεγονός των κινδύνων των πολύωρων διηπειρωτικών πτήσεων έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Στην Αυστραλία, περίπου 800 επιβάτες έχουν μηνύσει διάφορες αεροπορικές εταιρίες για ανάλογα κυκλοφορικά προβλήματα που αντιμετώπισαν, ως απόρροια των πολύωρων πτήσεων. Ενώ αυτό το καλοκαίρι το θέμα των θρομβώσεων εξαιτίας των αεροπορικών πτήσεων απασχόλησε εντόνως και την ιαπωνική κοινή γνώμη. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η έμφαση δίνεται στο κόστος των εισιτηρίων, στις συνθήκες που επικρατούν στις πτήσεις και στα πολλαπλά προβλήματα που παρουσιάζονται. Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπό το πρίσμα των συνεχών δομικών αλλαγών που λαμβάνουν χώρα στην αεροπορική βιομηχανία και τον άκρατο ανταγωνισμό που επικρατεί παγκοσμίως.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ