ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πλήγμα για το λαό το ξεπούλημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε  ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος

Επίκαιρη Ερώτηση για την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, αμέσως μετά τις επίσημες κυβερνητικές δηλώσεις για τη μετατροπή του σε ανώνυμη εταιρία και την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο.

Οπως καταγγέλλει ο βουλευτής του ΚΚΕ, μια τέτοια εξέλιξη θα ζημιώσει καίρια τον ελληνικό λαό, που μέσα από τη σημερινή μορφή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου διασφάλιζε ως ένα βαθμό τις πενιχρές οικονομίες του, ενώ ταυτόχρονα και οι χιλιάδες εργαζόμενοι σ' αυτό θα χάσουν βασικά εργασιακά δικαιώματα και κύρια το δικαίωμα της μονιμότητας και θα γίνουν αντικείμενο πολλαπλής εκμετάλλευσης.

Μετά τα παραπάνω και με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις, ο Αντ. Σκυλλάκος ρωτά τους συναρμόδιους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελή αν θα παραμείνει στο Δημόσιο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τι μέτρα θα παρθούν για την ενίσχυση και ποιοτική αναβάθμισή του. Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά αν θα κατοχυρωθούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Αγριες κόντρες για τον «έλεγχο» του έργου

Την παραίτηση του προέδρου του ΟΕΚ Γ. Ιωαννίδη επέβαλε  η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας 

Μακέτα του Ολυμπιακού Χωριού

«Αθήνα 2004»

Μακέτα του Ολυμπιακού Χωριού
Την παραίτηση του προέδρου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) Γ. Ιωαννίδη, ζήτησε χτες - λίγες μέρες πριν τη δημοπράτηση του έργου - η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σαν αποτέλεσμα της τεράστιας σύγκρουσης οικονομικών συμφερόντων για την κατασκευή και εκμετάλλευση του Ολυμπιακού Χωριού.

Οι παρενέργειες από αυτή τη σύγκρουση αφορούν άμεσα τους εργαζόμενους - δικαιούχους του Οργανισμού, αφού το έργο, συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 125 δισ. δραχμές, θα κατασκευαστεί με δικά τους χρήματα, χωρίς να είναι βέβαιο ότι στο τέλος θα πάρουν τα σπίτια του Ολυμπιακού Χωριού. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μεγάλες ελληνικές και ξένες εταιρίες - διά των πολιτικών τους εκπροσώπων - πολεμούν με όποια μέσα διαθέτουν, ώστε να καταφέρουν να πάρουν υπό τον έλεγχό τους, την κατασκευή αλλά και εκμετάλλευση του έργου και κυρίως της Διεθνούς Ζώνης, μέσα στην οποία πριν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα αναπτυχθούν εμπορικές δραστηριότητες (τράπεζες, εμπορικά κέντρα κ.ά.).

Οι εξελίξεις δικαιώνουν τη θέση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), που είχε ζητήσει την απεμπλοκή του ΟΕΚ από το έργο, διότι υποθηκεύεται το μέλλον του και τίθενται σε κίνδυνο οι δικαιούχοι του.

Η απόφαση του υφυπουργού Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα να ζητήσει την παραίτηση του Γ. Ιωαννίδη ήρθε δύο μέρες μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΕΚ, στην οποία αποφασίστηκε ομόφωνα να εκχωρηθούν οι αρμοδιότητες του ΟΕΚ (ολοκλήρωση μελετών, δημοπράτηση του έργου) στη θυγατρική εταιρία «Ολυμπιακό Χωριό 2004 ΑΕ», όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Ομως, ο Γ. Ιωαννίδης, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έθεσε όρους: όλο το προσωπικό του ΟΕΚ που έχει απασχοληθεί μέχρι σήμερα με το έργο να εξακολουθεί να απασχολείται και στην «Ολυμπιακό Χωριό 2004 ΑΕ» και η δημοπράτηση του έργου να γίνει με βάση τις μελέτες που μέχρι τώρα είχαν εκπονηθεί από το προσωπικό του ΟΕΚ.

Οπως διέρρεαν κύκλοι από το υπουργείο Εργασίας, η συγκεκριμένη πρόταση, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Χρ. Πρωτόπαππα και «τον οδήγησε στο να ζητήσει την παραίτηση». Παράγοντες του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι «αυτό που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το θέμα του προσωπικού, δεν μπορεί οι ίδιοι υπάλληλοι του ΟΕΚ να εκτελούν και χρέη υπαλλήλων της θυγατρικής εταιρίας». Και έλεγαν χαρακτηριστικά: «Ο πρόεδρος του ΟΕΚ παρέβη τις εντολές»...

Από το περιβάλλον του προέδρου του ΟΕΚ άφηναν αιχμές κατά του υφυπουργού Εργασίας, ενώ έλεγαν ότι η αποπομπή Ιωαννίδη σηματοδοτεί την αρχή εξελίξεων που τις χαρακτήριζαν «αρνητικές» όχι μόνο για το έργο, αλλά και για τον ίδιο τον Οργανισμό. Ελεγαν ακόμα ότι «κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης δεν ήθελαν το έργο να προχωρήσει με βάση το σχεδιασμό του ΟΕΚ, αλλά να το χειριστεί εξολοκλήρου η θυγατρική εταιρία» και ότι «δεν άρεσε στους αρμόδιους υπουργούς (σ. σ. εννοώντας και τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη) ότι τη δημοπράτηση του έργου θα έκανε ο ΟΕΚ και η θυγατρική με την υπάρχουσα σύνθεση». Οσον αφορά τις μελέτες του ΟΕΚ, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η βασική αιτία για την απόφαση του Χρ. Πρωτόπαππα ήταν ότι «ορισμένες κατασκευαστικές εταιρίες δε συμφωνούσαν με τις προδιαγραφές αυτών των μελετών και θα προτιμούσαν να εκπονηθούν νέες μελέτες».

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι, το ΔΣ του ΟΕΚ είχε αποφασίσει να αναθέσει χωρίς διαγωνισμό τις μελέτες του έργου σε μελετητικά γραφεία. Με παρέμβαση του υφυπουργού Εργασίας οι αποφάσεις ακυρώθηκαν. Το ΔΣ του ΟΕΚ σε επόμενες συνεδριάσεις είχε αποφασίσει να προσλάβει χωρίς διαγωνισμό και πάλι συμβούλους για την εκπόνηση εξειδικευμένων μελετών. Κάτι που, επισήμως τουλάχιστον, δεν έγινε. Ωστόσο, φήμες αναφέρουν ότι οι σύμβουλοι που δεν προσλήφθηκαν «για το φόβο των Ιουδαίων», όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο Χρ. Πρωτόπαππας, εκπονούσαν μαζί με τον ΟΕΚ τις μελέτες. Γεγονός που είχαν καταγγείλει και δύο γαλλικά μελετητικά γραφεία, όταν δεν κατάφεραν να πάρουν μερίδιο από την πίτα των μελετών του έργου.

Είναι προφανές ότι όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα του πολέμου οικονομικών συμφερόντων. Το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί τις επόμενες μέρες και είναι προφανές ότι τον «πρώτο λόγο» θα είχε ο Γ. Ιωαννίδης. Μάλιστα, είχε ανακοινωθεί ότι η δημοπράτηση θα γίνει με τέσσερις εργολαβίες για τα οικιστικά τμήματα του έργου.


Καταστροφή για το Σχοινιά το κωπηλατοδρόμιο

  Εισήγηση - καταπέλτης στο Ε΄  Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας

Η υποκρισία και η αυθαιρεσία της κυβέρνησης για το κατ' επίφαση «Εθνικό Πάρκο» του Σχοινιά, αναδείχτηκε κατά τη χτεσινή συζήτηση στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, της προσφυγής του Εξωραϊστικού Συλλόγου Οικισμού Σχοινιά - Μαραθώνα και κατοίκων της περιοχής.

Ο εισηγητής σύμβουλος Επικρατείας, Σ. Ρίζος, έθεσε γενικότερα θέμα, αν μπορεί να χαρακτηριστεί η συγκεκριμένη περιοχή ως Εθνικό Πάρκο, αφού οι προβλεπόμενες σ' αυτό χρήσεις (με Προεδρικό Διάταγμα του ΥΠΕΧΩΔΕ) δεν είναι συμβατές με τις συνταγματικές και νομοθετικές ρυθμίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, της φύσης και του τοπίου.

Ο Σ. Ρίζος τάχθηκε υπέρ της προσφυγής του Συλλόγου και εισηγήθηκε τη μη κατασκευή ταβερνών, εστιατορίων, αναψυκτηρίων στο... Εθνικό Πάρκο Σχοινιά, όπως ζητούσαν φορείς της περιοχής, όμως βρήκε την ευκαιρία για να σφυροκοπήσει πραγματικά το Προεδρικό Διάταγμα του Κ. Λαλιώτη.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ βάφτισε «εθνικό πάρκο» την ευρείας κλίμακας περιβαλλοντική καταστροφή που θα επιφέρει στον υδροβιότοπο του Σχοινιά η κατασκευή του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα έχει ήδη κριθεί νόμιμο από την Ολομέλεια του ΣτΕ - και όχι από το Ε΄ Τμήμα, όπως συνηθίζεται - καθώς ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είχε ζητήσει να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια, επικαλούμενος λόγους μείζονος σημασίας.

Στη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης, ο Σ. Ρίζος εντόπισε πλήθος «νομικών ελαττωμάτων» στο Προεδρικό Διάταγμα. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

  • Ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως Εθνικό Πάρκο δεν είναι νόμιμος, γιατί επιτρέπονται χρήσεις και δραστηριότητες που δεν είναι συμβατές με τον παραπάνω χαρακτηρισμό.
  • Οι κατασκευές που θα γίνουν στον υγροβιότοπο προσβάλλουν το πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής, το οποίο προστατεύεται από το Σύνταγμα.
  • Η περιοχή είναι ιστορική και αρχαιολογική (μάχη Μαραθώνα) και δε λαμβάνεται καμιά προστατευτική μέριμνα. Ακόμη και στη σύνταξη της περιβαλλοντικής μελέτης δε συμμετείχε εκπρόσωπος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, όπως θα έπρεπε.
  • Η κατασκευή εστιατορίων και ταβερνών στην περιοχή, «είναι απολύτως μη συμβατές με το προστατευτικό καθεστώς» του υδροβιότοπου Σχοινιά.

Ο νομικός εκπρόσωπος του δημοσίου, προκειμένου να υπερασπίσει τις αντιπεριβαλλοντικές επιλογές της κυβέρνησης, έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για «ιδιόμορφο» (!) Εθνικό Πάρκο, λόγω των συγκυριών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.


Στην υπηρεσία της «Αθήνα 2004» οι στρατευμένοι

Στο μηχανισμό που θα αναλάβει να υλοποιήσει τις επιλογές της κυβέρνησης και της «Αθήνα 2004» με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, εντάχθηκε από χτες και ο στρατός.

Με το μνημόνιο συνεργασίας, που υπέγραψαν χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος και η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου, προσδιορίζονται οι υποχρεώσεις του υπουργείου και ταυτόχρονα καθιστά - και μάλιστα υποχρεωτικά - εθελοντές όλους τους Ελληνες στρατιώτες που θα υπηρετούν τη θητεία τους στα Σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων!

Ετσι, οι στρατευμένοι θα πρέπει να συμμετέχουν σε προγράμματα παροχής ιατρικών υπηρεσιών, σε προγράμματα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ παράλληλα θα ενταχθούν και στον κατασταλτικό μηχανισμό με τη συμμετοχή τους στα προγράμματα ασφάλειας.

Η προκαταρκτική συμφωνία, όπως χαρακτήρισαν αμφότεροι το μνημόνιο, πρόκειται να συμπληρωθεί μέχρι τον επόμενο Μάρτη, όταν και θα υπογραφεί το Επιχειρησιακό Σχέδιο που θα περιλαμβάνει και τις σχετικές ρήτρες για τις δύο πλευρές.

Οπως δήλωσε ο Α. Τσοχατζόπουλος, με το μνημόνιο προσδιορίζονται συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα των υποχρεώσεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες της «Αθήνα 2004». Από την πλευρά της η Γ. Αγγελοπούλου δήλωσε ότι στην «προμετωπίδα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων θα είναι οι Ενοπλες Δυνάμεις».

Οι βασικοί άξονες του μνημονίου είναι οι εξής:

  • Μετεγκατάσταση στρατιωτικών χρήσεων από το αεροδρόμιο του Ελληνικού.
  • Διερεύνηση καταλληλότητας και προϋποθέσεων για χρήση από την «Αθήνα 2004» εκτάσεων και υφιστάμενων ή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του υπουργείου (μετεγκατάσταση «Αθήνα 2004» σε περιοχή του Παπάγου).
  • Υποστήριξη των Ολυμπιακών Αγώνων από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
  • Διερεύνηση των προϋποθέσεων και λοιπών όρων χρήσης των στρατιωτικών αεροδρομίων Τατοΐου, Ν. Αγχιάλου και Αραξου.
  • Διερεύνηση των προϋποθέσεων συμμετοχής των Ενόπλων Δυνάμεων σε προγράμματα ιατρικών υπηρεσιών της «Αθήνα 2004».
  • Διερεύνηση των δυνατοτήτων φιλοξενίας σε ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις του υπουργείου (σ.σ. Χωριό Τύπου στον Αγιο Ανδρέα).
  • Συνεργασία σε θέματα εθελοντισμού και προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης στις Ενοπλες Δυνάμεις και τέλος
  • συμβολή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στο πρόγραμμα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ