ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάη 2014 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ - ΑΙΓΙΑΛΟΣ
Οπως επιθυμούν οι «επενδυτές»...

Χωροταξικό σχεδιασμό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου προωθεί η συγκυβέρνηση, μέσω νομοσχεδίου που έθεσε προς «δημόσια διαβούλευση» το υπουργείο Περιβάλλοντος, προωθώντας, παράλληλα, το νομοσχέδιο «έκτρωμα» για τον αιγιαλό και τις παραλίες, καθώς, όπως φαίνεται επιθυμεί μία συνολική αντιδραστική αλλαγή του ισχύοντος νομικού πλαισίου που ρυθμίζει τα παραπάνω ζητήματα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος κάνει λόγο περί «εκσυγχρονισμού» της ισχύουσας νομοθεσίας, με σκοπό τον «επακριβή καθορισμό» αρμοδιοτήτων στο χωροταξικό σχεδιασμό για την αποφυγή «αλληλεπικαλύψεων», μειώνοντας τα επίπεδα σχεδιασμού από επτά που είναι σήμερα σε τέσσερα.

Ο χαρακτήρας της κυβερνητικής νομοθετικής παρέμβασης αποκαλύπτεται ίσως με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο από το άρθρο 4, όπου ορίζεται πως για την κατάρτιση της «Εθνικής Χωροταξικής Πολιτικής» ως γενικό κείμενο αρχών από την κυβέρνηση «λαμβάνονται υπόψη η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική της Χώρας για εκάστη προγραμματική περίοδο, το εκάστοτε ισχύον Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων καθώς και άλλα γενικά ή ειδικά προγράμματα εθνικής ή διαπεριφερειακής κλίμακας που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη διάρθρωση και ανάπτυξη του εθνικού χώρου».

Παράλληλα, ένα σημαντικό τμήμα του χωροταξικού σχεδιασμού, τα ρυμοτομικά σχέδια περνάνε υπό την ευθύνη των Περιφερειών, ενώ προβλέπεται ότι ακόμη και αυτές οι νέες ρυθμίσεις που θα προκύψουν είναι υπό αίρεση για κάθε φορά που θα ανακύπτουν «ειδικοί και εξαιρετικοί λόγοι»...

Υπενθυμίζουμε ότι παράλληλα «τρέχει» μέχρι τις 15 Μάη η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών υπό τον τίτλο «οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας», όπου παραχωρούνται δημόσιες παραθαλάσσιες, παραλίμνιες και παραποτάμιες εκτάσεις με συνοπτικές διαδικασίες σε ιδιωτικά επιχειρηματικά σχήματα ή «συμπράξεις» ιδιωτών και Δημοσίου. Την ίδια στιγμή, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο νομιμοποιεί με συνοπτικές διαδικασίες κτίσματα που έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα σε τέτοιες εκτάσεις αρκεί να καταβληθεί ένα κάποιο αντίτιμο που θα καθορίζει η Κτηματική Υπηρεσία.

Ακρως αποκαλυπτική των κυβερνητικών προθέσεων, που απορρέουν και από το παραπάνω νομοσχέδιο, αποτελεί η σχετική εισήγηση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, που υπογραμμίζει ότι η «οικονομική σημασία της παράκτιας ζώνης είναι τεράστια και απαιτείται να απελευθερωθούν οι τεράστιες δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης που παρέχει».

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Με ψευτοδιλήμματα για εγκλωβισμό του λαού στην ίδια πολιτική

Να συντηρήσει τα ψευτοδιλήμματα περί κυβερνητικής σταθερότητας ή αστάθειας, και ενίσχυσης του «προοδευτικού πόλου» της συγκυβέρνησης στις εκλογές του Μάη, προσπαθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Μιλώντας χτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του για το αποπροσανατολιστικό δίλημμα που έθεσε στο λαό (ή υπερψηφίζεται η «Ελιά» ή κινδυνεύει η σταθερότητα της κυβέρνησης), που προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις, ο Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι «προκλήθηκε μια ενόχληση (...) πολύ μεγάλη νευρικότητα». Εξ ου και το στρογγύλεψε, λέγοντας ότι έκανε απλά μια «περιγραφή της πραγματικότητας».

Επανέλαβε ότι «έχει πολύ μεγάλη αξία η σταθερότητα της κυβέρνησης, ως θεμελιώδης προϋπόθεση της σταθερότητας της οικονομίας», της συνέχισης βασικά της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, με το λαό να στοιχίζεται πίσω από τα προτάγματα των μονοπωλίων. Εκεί «κουμπώνουν» και οι εκκλήσεις του «να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση των μεγάλων αλλαγών που αφορούν την εθνική μας φυσιογνωμία και ανταγωνιστικότητα».

Διαβεβαίωσε κέντρα και παράκεντρα του συστήματος: «Ποτέ δε μίλησα και δεν πρέπει να μιλάμε εμείς για "αποχώρηση από την κυβέρνηση"» και συμπλήρωσε ότι «μετεκλογικά πρέπει να γίνουν πολύ μεγάλες υπερβάσεις, που αφορούν την παράταξη, τη χώρα, την κοινωνία, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση του νέου τοπίου, που είναι η Ελλάδα μετά την κρίση».

ΝΔ
Κινήσεις ενσωμάτωσης του λαού στον ευρωμονόδρομο

Μήνυμα ενότητας και συστράτευσης της παράταξης της ΝΔ, ενόψει των εκλογών του Μάη, επιχειρήθηκε να δοθεί από την ηγεσία του κόμματος, χτες, με αφορμή το ετήσιο μνημόσυνο του ιδρυτή της, Κωνσταντίνου Καραμανλή. Στη Φιλοθέη, όπου στεγάζεται το Ιδρυμα Καραμανλή και βρίσκεται και ο τάφος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, έκαναν κοινή εμφάνιση οι Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, νυν και πρώην πρόεδρος του κόμματος αντίστοιχα. Παρέστησαν, επίσης, τα περισσότερα μέλη της ΚΟ της ΝΔ και αρκετά στελέχη του κόμματος, μεταξύ των οποίων οι Δ. Αβραμόπουλος, Ντ. Μπακογιάννη και Πρ. Παυλόπουλος, ο στενός συνεργάτης του Κων. Καραμανλή Π. Μολυβιάτης, ο Αχιλλέας Καραμανλής αλλά και πρώην στελέχη της ΝΔ, όπως οι Β. Πολύδωρας και Χρ. Ζώης. Επίσης, παρέστησαν ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γ. Κουμουτσάκος και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων Α. Σπηλιωτόπουλος και Ν. Κακλαμάνης.

Δραστηριότητα μελών του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Αύριο, Κυριακή

-- Στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Ηλιούπολης, θα μιλήσουν η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και η Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ και υποψήφια δήμαρχος.

Τη Δευτέρα 12/5

-- Στις 8 μ.μ. στην Αγ. Παρασκευή, στην κεντρική πλατεία, θα μιλήσουν ο Κ. Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και ο Α. Γκιζιώτης, υποψήφιος δήμαρχος.

-- Στις 7.30 μ.μ. στου Ζωγράφου, πλατεία Γαρδένιας, θα μιλήσουν ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, η Αφροδίτη Ρέτζιου υποψήφια ευρωβουλευτής και ο Α. Καραβίδας, υποψήφιος δήμαρχος.

Εκδήλωση της ΠΕΑΦΕ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ), διοργανώνει, σήμερα Σάββατο 10 Μάη, στις 11.30 π.μ., στην αίθουσα Εύγερος (Δεληγιώργη 24) εκδήλωση τιμής για την επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Η εκδήλωση περιλαμβάνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ θα χαιρετίσει υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Ομιλίες του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το πρόγραμμα του Δημήτρη Κουτσούμπα, για τις επόμενες μέρες, περιλαμβάνει:

-- Αύριο Κυριακή, στις 7.30 μ.μ., ομιλία σε συγκέντρωση στην πλατεία Λαού στο Κερατσίνι. Χαιρετισμό θα απευθύνουν η Ερη Ρίτσου, υποψήφια ευρωβουλευτής, και ο Ηλίας Πατίδης, υποψήφιος δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας.

-- Τη Δευτέρα 12/5, στις 8.30 μ.μ., θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην πλατεία Λιονταριών, που οργανώνει η ΚΟ Ηρακλείου στην Κρήτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ