ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάη 2014 - 1η έκδοση
Σελ. /24
Τρομοεκβιασμός

«Να εξηγήσετε την κρισιμότητα αυτής της στιγμής. Την κρισιμότητα της επόμενης μέρας. Την κρισιμότητα των επομένων μηνών. Οτι τίποτε δεν είναι "δεδομένο", τίποτε δεν είναι "προαποφασισμένο", ότι η χώρα έχει αρχίσει να σηκώνεται, αλλά πολύ μικρά λάθη μπορούν να κάνουν ακόμα και τώρα μεγάλη ζημιά. Κι ότι καθένας κρατά στα χέρια την ψήφο του για να μην επιτρέψει να γίνει μια τέτοια ζημιά. Γιατί κάθε ζημιά, δε θα οδηγούσε, απλώς, πίσω στην κρίση... Θα οδηγούσε σε πολύ χειρότερα απ' όσα περάσαμε ως τώρα» (Αντ. Σαμαράς στην κοινοβουλευτική τους ομάδα). Τι λέει; `Η ψηφίζετε ΝΔ ή έρχεται καταστροφή για το λαό. Τρόμος και εκβιασμός μαζί για να συνεχίζεται η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική ενίσχυσης των μονοπωλίων εντός της ΕΕ. Μόνο που ο λαός δεν πρέπει να υποκύψει ούτε στους εκβιασμούς ούτε στις αυταπάτες.

Πολλά ψέματα

«Είμαι σίγουρος ότι σύντομα, σε λίγα χρόνια, θα βρεθούμε και πάλι στο ίδιο βιοτικό επίπεδο που είχαμε πριν από την κρίση! Αλλά σε πολύ πιο στέρεες, υγιείς βάσεις, για την οικονομία μας. Για θυμηθείτε: Πριν αρχίσει η κρίση, επί χρόνια "ευημερούσαν" και οι άνθρωποι, σε μια ψεύτικη ευημερία, με δανεικά! Κι ύστερα ξέσπασε η κρίση και άρχισαν να δυστυχούν οι άνθρωποι. Ε, λοιπόν, τώρα γίνεται το ανάποδο» (Αντ. Σαμαράς στην Κοινοβουλευτική τους Ομάδα). Πολλά ψέματα μαζί για να καλλιεργήσει φρούδες ελπίδες και μόνιμη υποταγή του λαού στη βαρβαρότητα. Πριν την κρίση δεν «ευημερούσαν οι άνθρωποι», όπως λέει ο Αντ. Σαμαράς. Οι αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, η μείωση μισθών και οι ευέλικτες θέσεις εργασίας, η ανεργία υπήρχαν και στην περίοδο της ανάπτυξης. Στην κρίση όλα αυτά πολλαπλασιάστηκαν απότομα και στο έπακρο. Τα δανεικά δίνονταν στους μεγαλοεπιχειρηματίες μέσω των αναπτυξιακών νόμων για να κερδοφορούν και όχι στο λαό. Στο δρόμο του κεφαλαίου οι απώλειες εισοδήματος και δικαιωμάτων είναι δεδομένες. Ο λαός πρέπει να αλλάξει δρόμο...

Δύο παραλλαγές του ίδιου κόσμου...

«Είναι σύγκρουση δύο ξεκάθαρα αντίθετων πολιτικών, είναι σύγκρουση δύο κόσμων. Η θέληση ανατροπής δεν είναι δικό μας δημιούργημα, είναι κοινωνική απαίτηση που προσπαθούμε να εκφράσουμε. Τα διλήμματα είναι πεντακάθαρα σε Ευρώπη και Ελλάδα. 'Η με την πολιτική Μέρκελ, ή με την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ, ή με τα συμφέροντα των τραπεζιτών, των οικονομικών μεγιστάνων, των "φίλων" και "ημέτερων", ή με τα κοινωνικά συμφέροντα και ανάγκες, ή με τη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, ή με την κυβέρνηση της Αριστεράς, την κυβέρνηση της κοινωνικής σωτηρίας και ελπίδας» (ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ στην «Αυγή» 8/5/2014). Σιγά μη σπάσουν τ' αυγά από τις ανατροπές και τις συγκρούσεις... Η κυβέρνηση είναι των μεγαλοεπιχειρηματιών. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για ανάπτυξη των υγιών επιχειρηματιών, δίνοντας υποσχέσεις και εξετάσεις στον ΣΕΒ και όχι μόνο. Η κυβέρνηση είναι με την ΕΕ και την Ευρωζώνη. Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιστός σε ΕΕ και Ευρωζώνη, την οποία υπόσχεται ότι θα κάνει «φιλολαϊκή». Πού είναι οι δύο αντίθετες πολιτικές; Διαφορές έχουν, αλλά στην ίδια κατεύθυνση. Φρούδες ελπίδες πουλάνε στο λαό. Δυο παραλλαγές του ίδιου κόσμου είναι...

Τέτοιοι είναι...

Ανακοίνωση για τα 69 χρόνια απ' τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κι ενώ αφιερώνει 400 λέξεις ούτε μία δεν κατονομάζει τις αιτίες και τον υπεύθυνο για τον όλεθρο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ενώ δηλώνει το σεβασμό του σε «όσους όρθωσαν ανάστημα στη φασιστική επιδρομή», ούτε μισή λέξη για την υπογραφή που φέρει η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Λες και δεν υπήρξε η ΕΣΣΔ με τα 20 εκατομμύρια νεκρούς. Ενώ καταθέτει την αγωνία του για τους κινδύνους για την ειρήνη στον κόσμο, για τον φασισμό που σηκώνει κεφάλι, ούτε μισή λέξη δεν αφιερώνει για να κατονομάσει όσους απειλούν την ειρήνη και τρέφουν στον κόρφο τους το φίδι του φασισμού, δηλαδή τον καπιταλισμό, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το ΝΑΤΟ την ΕΕ. Κουβέντα για τον αντικομμουνισμό, που είναι επίσημη ιδεολογία της ΕΕ.

Τέτοιοι είναι...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1267 Η Εκκλησία της Βιέννης διατάζει όλους τους Εβραίους να φορούν ένα διακριτικό σήμα.

1801 Οι πειρατές της Μπαρμπαριάς κηρύσσουν πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ. Ο πόλεμος κράτησε 4 χρόνια και έληξε με νίκη των ΗΠΑ.

1878 Γεννιέται ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης.

1897 Η κυβέρνηση ζητά τη μεσολάβηση των Μεγάλων Δυνάμεων μετά την ήττα των ελληνικών στρατευμάτων στον ελληνοτουρκικό πόλεμο. Οι Μεγάλες Δυνάμεις «ανταποκρίθηκαν», οι εχθροπραξίες σταμάτησαν και στην Ελλάδα επιβλήθηκαν υπέρογκες πολεμικές αποζημιώσεις. Η αποπληρωμή τους επέφερε τον Διεθνή Οικονομικό Ελεγχο.

1905 Γεννιέται ο λαϊκός συνθέτης Μάρκος Βαμβακάρης.

1910 Οι σιγαροποιοί του Πειραιά κατέρχονται σε απεργία. Πιστεύοντας ότι η εισαγωγή των μηχανών στη σιγαροβιομηχανία ευθύνεται για τα προβλήματά τους, οι απεργοί προβαίνουν σε καταστροφές μηχανολογικού υλικού.

1910 Ολοκληρώνεται στο Βελιγράδι η πρώτη Βαλκανική Σοσιαλιστική Συνδιάσκεψη. Ηταν η πρώτη απόπειρα του νεαρού τότε σοσιαλιστικού κινήματος στα Βαλκάνια για συντονισμό δράσης στις χώρες της περιοχής.

1923 Ο Σοβιετικός διπλωμάτης Β. Βορόφσκι δολοφονείται στη Λοζάνη της Ελβετίας, όπου μετέβη για να συμμετάσχει στη Συνδιάσκεψη για τον τερματισμό του πολέμου με την Τουρκία.

1940 Αρχίζει η επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας στο δυτικό μέτωπο. Τα γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν σε Ολλανδία, Βέλγιο και εν συνεχεία στη Γαλλία. Η Ολλανδία συνθηκολογεί μετά από μόλις 4 μέρες, ενώ το Βέλγιο μετά από 2 βδομάδες.

1940 Στη Μ. Βρετανία παραιτείται η κυβέρνηση Τσάμπερλεν και στη θέση της συγκροτείται κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής τον Ου. Τσόρτσιλ.

1941 Απεργία των εργατών της βιομηχανικής περιοχής της Λιέγης στο κατεχόμενο από τους ναζί Βέλγιο.

1943 Εκτελείται στην Καισαριανή ο Κώστας Λαζαρίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του Εργατικού ΕΑΜ. Ο Κ. Λαζαρίδης ήταν μέλος του ΚΚΕ από το 1920. Καπνεργάτης στο επάγγελμα μετείχε ενεργά στους συνδικαλιστικούς αγώνες της εποχής του. Διετέλεσε Γραμματέας της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και μέλος της Γραμματείας της Ενωτικής ΓΣΕΕ. Η μεταξική δικτατορία τον έκλεισε στην Ακροναυπλία το 1937. Οταν οι Γερμανοί του πρότειναν να τον εξαγοράσουν και να σώσει τη ζωή του εκείνος τους απάντησε: «Πέστε στα κτήνη ότι οι κομμουνιστές δεν πουλιούνται, μα πεθαίνουν για το Κόμμα τους και το λαό τους».

1944 Εκτελούνται 92 κομμουνιστές (μεταξύ αυτών και πολλοί παλιοί εξόριστοι που η μεταξική δικτατορία είχε παραδώσει στους κατακτητές) στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, εκ των οποίων οι 10 ήταν γυναίκες.

1945 Παρά την άγρια τρομοκρατία, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι τιμούν την Πρωτομαγιά (που μεταφέρθηκε για τις 10/5) με γενική πανελλαδική απεργία, στην οποία κυριαρχούν τα συνθήματα: «Ψωμί, τιμαριθμικό μεροκάματο, συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες, δημοκρατία». Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι της Αθήνας και του Πειραιά πραγματοποιούν μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Στάδιο. Στις κερκίδες οι εργάτες σχηματίζουν με τα σώματά τους τα τρία γράμματα: Κ-Κ-Ε.

1947 Το Κογκρέσο των ΗΠΑ εγκρίνει το σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου Χάρι Τρούμαν για παροχή βοήθειας σε Ελλάδα, Τουρκία και Ιράν προκειμένου να «αντιμετωπίσουν τον κομμουνιστικό κίνδυνο».

1956 Οι Βρετανοί ιμπεριαλιστές εκτελούν δι' απαγχονισμού τα στελέχη του κυπριακού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα Μιχάλη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου. Γενική απεργία στην Κύπρο.

1980 Ο Γεώργιος Ράλλης ορκίζεται πρωθυπουργός, διαδεχόμενος τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1982 Πεθαίνει ο Γερμανός θεατρικός συγγραφέας Πέτερ Βάις.

1994 Ο Νέλσον Μαντέλα ορκίζεται Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ