ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Γενάρη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Κόντρες με στόχο τις λαϊκές αποταμιεύσεις

Λογαριασμούς καταθέσεων με τόκο για ολόκληρο το ποσό ανακοίνωσαν οι διοικήσεις της Γιούρομπανκ και της Πειραιώς

Αργιεύει ο πόλεμος ανάμεσα στις τράπεζες, οι οποίες, με κοινό στόχο τη λεηλασία των λαϊκών αποταμιεύσεων, επιζητούν μέσα στο περιβάλλον της ζώνης του εύρω να κερδίσουν νέα μερίδια στην αγορά και να κυριαρχήσουν τόσο στο μεταξύ τους ανταγωνισμό, όσο και στις διαπραγματεύσεις που θα κάνει η καθεμιά από αυτές με ξένους τραπεζίτες που οσονούπω θα θέσουν θέμα επέκτασής τους στην ελληνική αγορά. Μέσα σε μια εντελώς μεταβατική κατάσταση όπως είναι το 2001 και οι διαδικασίες πλήρους ενσωμάτωσης στη ζώνη του εύρω, η οποία χαρακτηρίζεται, ταυτόχρονα από την έντονη ρευστότητα των τραπεζών, αλλά και την ύφεση που παρουσιάζουν οι χρηματαγορές, οι τραπεζίτες επιχειρούν να διευρύνουν τα πελατολόγιά τους, προσελκύοντας μάλιστα και νέα κεφάλαια, τα οποία -όπως είναι φυσικό- ευελπιστούν να κατατεθούν στα ταμεία τους προερχόμενα από ανταγωνίστριες τράπεζες. Το δέλεαρ, σ' αυτή τη φάση, είναι πενταροδεκάρες που υποτίθεται πως προσφέρουν περισσότερο από κάποια επιτόκια - ψίχουλα στις καταθέσεις ταμιευτηρίου που ήδη έχουν ανακοινωθεί από τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες (Εθνική, Πίστεως, Εμπορική).

Στα παραπάνω πλαίσια «χτύπησε» η ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, η οποία από την επόμενη Δευτέρα καθιερώνει λογαριασμούς «Νέου Ταμιευτηρίου» για τους οποίους προσφέρει, όπως λέει, επιτόκιο από την πρώτη δραχμή της κατάθεσης και για ολόκληρο το ποσό. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση το επιτόκιο του «Νέου Ταμιευτηρίου» είναι 3% για ποσά μέχρι 1 εκατομμύριο δραχμές και 4% για ποσά μέχρι 5 εκατομμύρια. Παράλληλα -και χωρίς βέβαια να είναι αυτή τη στιγμή γνωστές ενδεχόμενες... συμπληρωματικές προϋποθέσεις για τέτοιες καταθέσεις- στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «τα σχετικά επιτόκια ισχύουν για ολόκληρο το ποσό από την πρώτη δραχμή» και εξηγείται ότι για παράδειγμα κατάθεση 1.500.000 δραχμών θα έχει επιτόκιο «4% για ολόκληρο το ποσό».

Με βάση τα παραπάνω φαίνεται ότι η Τράπεζα του Λάτση για καταθέσεις μέχρι και 5 εκατομμύρια δραχμές προσφέρει αποδόσεις αισθητά μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες της Εθνικής Τράπεζας. Αυτό καλό είναι να το γνωρίζουν οι αποταμιευτές. Ομως, παράλληλα, πρέπει να ξέρουν ότι αυτή η εικόνα δεν είναι απαραίτητο να παραμείνει ίδια και μετά από λίγους μήνες, όταν για παράδειγμα η συγκεκριμένη τράπεζα θα έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει τα επιθυμητά για τα σχέδιά της κεφάλαια, οπότε θα μπορεί χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις να εξομοιώσει τα επιτοκία της με τις άλλες τράπεζες. Εδώ πρέπει να πάρουμε υπόψη μας τις αναλύσεις βάσει των οποίων κινούνται οι τραπεζίτες. Αυτοί ως ειδικοί γνωρίζουν ότι ενώ η μεταφορά καταθέσεων από τη μία τράπεζα στην άλλη αποτελεί σχετικά απλή υπόθεση όταν υπάρχει η προσδοκία συμπληρωματικού κέρδους, είναι σπάνια στις περιπτώσεις που οι σχετικά καλύτερες αποδόσεις εξομοιώνονται με το μέσο όρο.

Από την πρώτη δραχμή, υποστηρίζει πως δίνει τόκο στις καταθέσεις και η Τράπεζα Πειραιώς. Τα επιτόκιά της, που θα ισχύσουν επίσης από την επόμενη Δευτέρα, προσδιορίστηκαν (χωρίς να ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες) στο 3% το οποίο βαίνει κλιμακούμενο μέχρι το 4,15% για ποσό υψηλότερο των 50 εκατομμυρίων δραχμών.

Κλιμακούμενο επιτόκιο καταθέσεων από 3,75% μέχρι και 5% ανακοίνωσε πως «προσφέρει» η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τον τρόπο και τα κλιμάκια για τα οποία ισχύουν τα διάφορα επιτόκια.

Στην προσέλκυση πελατών με αποταμιεύσεις πάνω από 2 εκατομμύρια δραχμές προσανατολίζεται η Ελληνική Τράπεζα ΛΤΔ. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της μέχρι το ποσό αυτό δε δίνει καθόλου τόκο, ενώ για ποσά από 2 μέχρι και 10 εκατομμύρια και για ολόκληρο το ποσό «προσφέρεται» ονομαστικό επιτόκιο 4,66%. Το υψηλότερο επιτόκιο καταθέσεων της Τράπεζας είναι 6,06% για το ποσό των καταθέσεων που είναι πάνω από τα 30 εκατομμύρια δραχμές.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Προχωρούν οι διαδικασίες ξεπουλήματος

Παράλληλα με την πώληση του ναυπηγείου, θα απολυθούν και 650 εργαζόμενοι

Ολοταχώς προς το ξεπούλημα οδηγεί η κυβέρνηση τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, και, μετά από την πλήρη «συμμόρφωση» των πρασινογάλαζων συνδικαλιστών με την κυβερνητική «γραμμή», οι διαδικασίες εκποίησης παίρνουν πλέον νέα τροπή. Σε δύο διαδοχικές συσκέψεις που έγιναν χτες και προχτές στο υπουργείο Ανάπτυξης, οι πρασινογάλαζοι επικεφαλής του «Συνεταιρισμού» αλλά και του σωματείου, δέχτηκαν πλήρως το πλαίσιο που απαιτούσε η κυβέρνηση, με το κυριότερο την πώληση του 100% του ναυπηγείου και την απόλυση 650 και πλέον εργαζομένων. Συγκεκριμένα, η καταρχήν συμφωνία, που δέχτηκε η πλειοψηφία του σωματείου, προβλέπει τη διασφάλιση 1.400 θέσεων εργασίας, από 2.050 που εργάζονται σήμερα.

Οι ίδιοι αυτοί συνδικαλιστές, που εμφανίζονται ως... θεματοφύλακες των συμφερόντων των εργαζομένων, σε μια προσπάθεια να «ωραιοποιήσουν» το ξεπούλημα, αλλά και να φανεί πως έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για τη διασφάλιση των εργαζομένων, επιχείρησαν να εμφανίσουν ως επιτυχία το γεγονός ότι συμφωνήθηκε πως τα 2/3 του τιμήματος από το ξεπούλημα, θα χρησιμοποιηθεί ως αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ναυπηγείου και μόνο το 1/3 θα καταβληθεί ως τίμημα στην ΕΤΒΑ. Ο εν λόγω όρος - αν αποτελεί όρο - αποτελεί μία μεγάλη απάτη όχι μόνο σε βάρος των εργαζομένων του ναυπηγείου, αλλά για το σύνολο των εργαζομένων. Διότι, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, δε σχετίζεται άμεσα με την παραγωγική διαδικασία και δυναμικότητα του ναυπηγείου, αλλά μόνο με το μετοχικό κεφάλαιο των υποψήφιων ιδιοκτητών.

Ετσι, τις επόμενες μέρες, η κοινοπραξία των συμβούλων ιδιωτικοποίησης, θα προχωρήσει στη σύνταξη της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αναζήτηση ιδιώτη αγοραστή και όλες οι διαδικασίες για το ξεπούλημα του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας και της Ανατολικής Μεσογείου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός ενός τετραμήνου. Ουσιαστικά, με την πώληση του ναυπηγείου, ερχόμαστε πάλι στην προτέρα κατάσταση, αφού όμως πρώτα, με ευθύνη των κυβερνήσεων το ναυπηγείο έχει φορτωθεί με χρέη περίπου 60 δισεκατομμυρίων δραχμών, που θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός. Επίσης, καταδεικνύει, αυτό που κατά κόρον καταγγέλλουν οι ταξικές δυνάμεις στο ναυπηγείο και συγκεκριμένα η «Εργοστασιακή Επιτροπή» ότι το περιβόητο σχήμα 51-49% σε καμία περίπτωση δεν ήταν βιώσιμο, αλλά ήταν το ουσιαστικό βήμα για το σημερινό ξεπούλημα του Σκαραμαγκά. Την ίδια στιγμή στα πλαίσια της διαφάνειας και της αναπτυξιακής πορείας του Σκαραμαγκά, δόθηκαν πολλά δισεκατομμύρια στα διάφορα «μάνατζμεντ», είτε ήταν οι Αγγλοι της «Brown & Root» είτε το σημερινό, υπό τον Σ. Εμμανουήλ. Ολα αυτά ήταν τα σταδιακά βήματα για το ξεπούλημα του Ναυπηγείου.

Ο επόμενος ιδιοκτήτης του ναυπηγείου, (αν και ακόμα δεν μπορούμε να ξέρουμε το τίμημα), είναι δεδομένο ότι αγοράζει κυριολεκτικώς «χρυσωρυχείο», αφού με τις αναθέσεις και τις συμβάσεις του Πολεμικού Ναυτικού, έχει ήδη εξασφαλισμένα κέρδη για μια εικοσαετία. Μέχρι αυτή τη στιγμή, το συνολικό ύψος των αναθέσεων του ΠΝ ανέρχεται στο 1 τρισεκατομμύριο δραχμές, και είναι σίγουρο ότι θα δοθούν και άλλες πριμοδοτήσεις όταν το ναυπηγείο ξεπουληθεί.

Διήμερο για την ενίσχυση των κατασκευών

Επιστημονική Διημερίδα, με στόχο την ενημέρωση των μηχανικών στην Ελλάδα και την Τουρκία πάνω στο θέμα του προσεισμικού και μετασεισμικού ελέγχου και της ενίσχυσης των κτιρίων, οργανώνει το ΤΕΕ, σε συνεργασία με το Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών της Τουρκίας στις 8 και 9 Γενάρη, στο ξενοδοχείο «Κάραβελ», με ώρα έναρξης τις 2.30 μ.μ. τη Δευτέρα. Η πρωτοτυπία της διοργάνωσης έγκειται στο γεγονός ότι αμέσως μετά την Αθήνα θα επαναληφθεί στην Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα στις 11 και 12 Γενάρη στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου.

Να σημειώσουμε ότι στη Διημερίδα θα μιλήσουν Ελληνες, Τούρκοι και Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκαν συστηματικά με το σοβαρό αυτό θέμα που αναδείχτηκε από τους καταστροφικούς σεισμούς στις τρεις χώρες. Οι ομιλητές θα παρουσιάσουν τις πρόσφατες εξελίξεις της επιστήμης, της τεχνικής και της πράξης στο θέμα της εκτίμησης της σεισμικής τρωτότητας των κατασκευών και της μείωσής της.

Ηλεκτρική ενέργεια από την ... ΕΥΔΑΠ

Η ΕΥΔΑΠ σκοπεύει να αξιοποιήσει την ενέργεια που προκύπτει από τις υδατοπτώσεις του υδραγωγείου του Μόρνου και όχι μόνο και να μετατραπεί σε ...προμηθευτή της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, στις 28 Φλεβάρη και την 1η Μάρτη, δημοπρατεί την κατασκευή δύο μικρών υδροηλεκτρικών έργων συνολικού προϋπολογισμού 1,375 δισ. δρχ. Το πρώτο έργο θα γίνει στο χωριό Κλειδί Βοιωτίας και θα έχει ισχύ 630 KW, ενώ η συνολική ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε 2.650 MWh. Το δεύτερο θα γίνει στην περιοχή της Μάνδρας Αττικής, θα έχει ισχύ 680 MW και η συνολική ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε 2.650 MWh.

Η κατασκευή των έργων χρηματοδοτείται σε ποσοστό 50% από πόρους της ΕΕ, ενώ το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας θα πωλείται στο δίκτυο μέσης τάσης της ΔΕΗ.

Σημειώνεται ότι άλλα δύο ανάλογα έργα βρίσκονται υπό κατασκευή στις περιοχές Κίρφη και Ελικώνα, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ανάπτυξης και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), ενώ σύντομα προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία η μονάδα παραγωγής ενέργειας από την καύση του βιοαερίου που παράγεται στις εγκαταστάσεις της Ψυττάλειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ