ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Γενάρη 2001
Σελ. /32
1919: Η επανάσταση των Σπαρτακιστών στη Γερμανία

Ο Καρλ Λίμπκνεχτ μιλάει σε συγκέντρωση λίγο μετά το αποτυχημένο αντεπαναστατικό πραξικόπημα το Δεκέμβρη του 1918
Ο Καρλ Λίμπκνεχτ μιλάει σε συγκέντρωση λίγο μετά το αποτυχημένο αντεπαναστατικό πραξικόπημα το Δεκέμβρη του 1918
Μετά από την αποτυχία της προβοκάτσιας που οργάνωσε η κυβέρνηση στις 23-24 Δεκέμβρη 1918, η αντεπαναστατική αστική τάξη της Γερμανίας επιτάχυνε τις προετοιμασίες για μια αποφασιστική εκστρατεία εναντίον της επαναστατικής εμπροσθοφυλακής της εργατικής τάξης. Τα λεγόμενα σώματα «εθελοντών» άρχισαν να συγκεντρώνονται στο Βερολίνο. Στις 4 Γενάρη 1919 ο διευθυντής της αστυνομίας του Βερολίνου, ο αγαπητός στους εργάτες ανεξάρτητος Αϊγκχορν, απολύθηκε από τη θέση του και αντικαταστάθηκε από τον δεξιό σοσιαλδημοκράτη Ερνστ. Η νέα αυτή πρόκληση αποσκοπούσε να σπρώξει τους εργάτες του Βερολίνου σε μια πρόωρη εξέγερση.

Το ίδιο βράδυ η κοινή συνεδρίαση των διοικήσεων των οργανώσεων των ανεξαρτήτων και των επαναστατών προεστών του Βερολίνου, όπου πήραν μέρος και εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος (Καρλ Λίμπκνεχτ και Βίλχελμ Πικ), αποφάσισε να μην επιτρέψει την αντικατάσταση του Αϊγκχορν και κάλεσε τους εργάτες του Βερολίνου σε διαδήλωση στις 5 του Γενάρη και σε περίπτωση ανάγκης να αρχίσουν αγώνα για την ανατροπή της κυβέρνησης. Εκλέχτηκε μια επαναστατική επιτροπή δράσης, όπου πήραν μέρος ο Καρλ Λίμπκνεχτ και ο Βίλχελμ Πικ. Παράλληλα, η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος αποφάσισε να υποστηρίξει τους επαναστάτες προεστούς και να πάρει μέρος στη διαδήλωση, αλλά έκρινε άκαιρη την εξέγερση για την ανατροπή της κυβέρνησης γιατί η χώρα δεν ήταν έτοιμη γι' αυτό.

Στις 5 Γενάρη 1919 έγινε μια μεγαλειώδης διαδήλωση. Η επαναστατική επιτροπή, που μέλη της ήταν και εκπρόσωποι του ανεξάρτητου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, κάλεσε τους εργάτες να αγωνιστούν για τη διάλυση των σωμάτων των λευκοφρουρών, για τον οπλισμό του προλεταριάτου και για την επαναφορά του Αϊγκχορν στη θέση του. Αλλά ταυτόχρονα ρίχτηκε και ένα σύνθημα που γι' αυτό οι εργάτες δεν ήταν προετοιμασμένοι: Η επαναστατική επιτροπή κάλεσε τους διαδηλωτές να ανατρέψουν την κυβέρνηση Εμπερτ-Σάιντεμαν και δήλωσε πως παίρνει την εξουσία στα χέρια της.

Ετσι ξεκίνησε η λεγόμενη επανάσταση των Σπαρτακιστών στη Γερμανία. Παρά τις ηρωικές μάχες των εργατών του Βερολίνου, η επανάσταση βάφτηκε στο αίμα από το στρατό.

Ο Καρλ Λίμπκνεχτ στο άρθρο του «Παραβλέποντας το καθετί», που γράφτηκε στις 14 του Γενάρη, τόνιζε: «Ναι, οι επαναστάτες εργάτες του Βερολίνου συντρίφτηκαν και οι Εμπερτ-Σάιντεμαν- Νόσκε νίκησαν... Αλλά υπάρχουν ήττες που ισοδυναμούν με νίκες, και υπάρχουν νίκες που είναι πιο μοιραίες από τις ήττες... Οι νικημένοι σήμερα εργάτες θα γίνουν αύριο νικητές γιατί η ήττα έγινε γι' αυτούς μάθημα».

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με βροχές στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και το βράδυ στα Δωδεκάνησα. Μετά το μεσημέρι ο καιρός και από τα δυτικά θα αρχίσει να βελτιώνεται. Το πρωί η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέχρι ισχυροί και τοπικά στα πελάγη πολύ ισχυροί, αλλά από το μεσημέρι βαθμιαία και από τα δυτικά θα γίνουν βορειοδυτικοί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια μείον 1-13, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 1-17, στα νησιά από 8-16 και στη Θεσσαλονίκη από 6-12 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανή βροχή ή καταιγίδες κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί, μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8-16 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1876 Γεννιέται ο Κόνραντ Αντενάουερ. Γερμανός πολιτικός, καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Πριν από το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν στην ηγεσία του Καθολικού Κόμματος του «Κέντρου». Από το 1946 ήταν πρόεδρος του κόμματος Χριστιανο-Δημοκρατική Ενωση, αρχικά στην αγγλική ζώνη κατοχής της Γερμανίας, και από τον Οκτώβρη του 1950 σε όλη τη Δυτική Γερμανία. Είχε στενούς δεσμούς με τα ξένα μονοπώλια. Πήρε ενεργά μέρος στη μεθόδευση για το διχασμό της Γερμανίας. Μετά την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, εκλέχτηκε καγκελάριος (Σεπτ. 1949 - Οκτ. 1963), ενώ στο διάστημα 1951 - 1955 ήταν και υπουργός Εξωτερικών. Η πολιτική που άσκησε ο Αντενάουερ συνέβαλε στην αναβίωση του μιλιταρισμού και του ρεβανσισμού. Απαγόρευσε τη δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας (1956) και πολλών άλλων προοδευτικών οργανώσεων. Ηταν ο κυριότερος εμπνευστής της ρεβανσιστικής πολιτικής της χώρας του με στόχο την αναθεώρηση της μεταπολεμικής δομής της Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΕΝΑ ΣΚΗΝΙΚΟ όχι και τόσο συνηθισμένο, στήθηκε το 2000, με κορυφαία φάση του το καλοκαίρι με τις περιβόητες «λαοσυνάξεις» για το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Η κούφια αντιπαράθεση για το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες έδωσε στην ηγεσία της Εκκλησίας την ευκαιρία να ξεδιπλώσει τα σχέδιά της, στη δε κυβέρνηση να εμφανιστεί με ένα ψευδεπίγραφο «προοδευτικό» προσωπείο (σελίδα 15)

ΜΕΣΑ σε μια εντελώς μεταβατική κατάσταση, όπως είναι το 2001 και οι διαδικασίες πλήρους ενσωμάτωσης στη ζώνη του Ευρώ, η οποία χαρακτηρίζεται, ταυτόχρονα, από την έντονη ρευστότητα των τραπεζών, αλλά και την ύφεση που παρουσιάζουν οι χρηματαγορές, αγριεύει ο πόλεμος ανάμεσα στις τράπεζες, οι οποίες, με κοινό στόχο τη λεηλασία των λαϊκών αποταμιεύσεων, επιζητούν να κερδίσουν νέα μερίδια στην αγορά (σελίδα 20)

ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ που πραγματοποιήθηκε η φιέστα για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, επέλεξε η κυβέρνηση να θέσει θέμα αμφισβήτησης των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, σε πρώτη φάση. Το δεύτερο βήμα θα είναι συνολική αμφισβήτηση και ανατροπή του υφιστάμενου συστήματος των αμοιβών στο δημόσιο τομέα, σε περισσότερο αντιδραστική κατεύθυνση, με εισαγωγή στοιχείων «ευελιξίας», καθώς και τη λεγόμενη σύνδεση μισθών με την απροσδιόριστου περιεχομένου κριτηρίων παραγωγικότητας... (σελίδα 21)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ αναμένεται να είναι για την περασμένη χρήση τα κέρδη της ΛΑΡΚΟ, ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει στο να ξεπουλήσει τη μοναδική στο είδος της επιχείρηση στην ΕΕ. Χτεσινές αναφορές στελεχών της διοίκησης της επιχείρησης, στη διάρκεια συνάντησής τους με εκπροσώπους του Τύπου, επισημαίνουν ότι η ΛΑΡΚΟ δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα βιωσιμότητας (σελίδα 22)

Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ Λέσχη του ΕΚΘ, με την ευχή η Γη να γεμίσει με νέους, ψυχωμένους και ασυμβίβαστους, θα πραγματοποιήσει από τις 16/1-27/2 αφιέρωμα κινηματογραφικών προβολών με τίτλο «Το μέλλον μας δεν είναι η ανεργία». Πριν από κάθε προβολή, θα μιλούν εκπρόσωποι νεολαιίστικων παρατάξεων, με θέμα «Νεολαία και Ανεργία» (σελίδα 25)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 5 ΤΟΥ ΓΕΝΑΡΗ

1809 Η Βρετανία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπογράφουν συνθήκη που προέβλεπε ότι κανένα πολεμικό πλοίο δε θα έμπαινε στα Δαρδανέλια.

1900 Ηλεκτροφωτίζεται ο Πειραιάς, καθώς μπαίνει σε λειτουργία το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Πελοποννήσου.

1913 Στη ναυμαχία της Λήμνου το θωρηκτό «Αβέρωφ» και τα επίσης θωρηκτά «Υδρα», «Σπέτσες» και «Ψαρά» μαζί με οκτώ αντιτορπιλικά νικούν τον τουρκικό στόλο και τον εξαναγκάζουν να κρυφτεί οριστικά στα Στενά.

1926 Ο Θ. Πάγκαλος αυτοανακηρύσσεται δικτάτορας της Ελλάδας μετά το πραξικόπημα τον προηγούμενο Ιούνη. Ανατράπηκε τον Αύγουστο του 1926.

1971 Η μαύρη κομμουνίστρια Αντζελα Ντέιβις αρνείται ενώπιον δικαστηρίου της Καλιφόρνιας στο οποίο δικάζεται τις κατηγορίες για συμμετοχή σε φόνο, απαγωγή και συνωμοσία και κάνει λόγο για πολιτική σκευωρία.

1980 Με φυλάκιση 15-45 ημερών χωρίς αναστολή και εξαγορά θα τιμωρούνται όσοι αναγράφουν συνθήματα, ή αναρτούν αφίσες χωρίς άδεια. Αυτό προβλέπει νομοσχέδιο που υπογράφεται από τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ