ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΩΜΑ ΜΑΘΗΤΗ
Απειλούσαν κι άλλους μαθητές με μαχαίρι

Με μια μεθόδευση συνεχίστηκε, χτες, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθήνας, η δίκη των δύο φασιστοειδών Γ. Αποστολόπουλου και Αλ. Χατζηπαυλίδη, που μαχαίρωσαν τρεις φορές στο πρόσωπο τον 16χρονο μαθητή του 3ου Λυκείου Παλαιού Φαλήρου, το Γενάρη του 2013. Λίγο πριν τελειώσει η συνεδρίαση «ανακαλύφτηκε» ότι ο δεύτερος κατηγορούμενος κατά την τέλεση της πράξης του ήταν ανήλικος και έτσι το δικαστήριο αποφάσισε το διαχωρισμό της υπόθεσης. Ο Αλ. Χατζηπαυλίδης παραπέμφθηκε σε Τριμελές Δικαστήριο ανηλίκων. Ο δικηγόρος του δήλωσε ευθαρσώς ότι ήταν σε γνώση του το γεγονός πως ήταν ανήλικος ο ένας δράστης, αλλά - όπως είπε - το κρατούσε για το... τέλος της δίκης!

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι δύο αφορούν τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της άμεσης συνέργειας.

Συμμαθητής του 16χρονου που μαχαίρωσαν τα δύο φασιστοειδή, κατέθεσε στο δικαστήριο υπογραμμίζοντας ότι θα μπορούσε να είναι και αυτός στη θέση του συμμαθητή του που μαχαίρωσε ο Αποστολόπουλος. Ο μάρτυρας κατέθεσε τα εξής: «Είχα απειληθεί και εγώ από τον πρώτο κατηγορούμενο (σ.σ. τον έχει αναγνωρίσει το θύμα) πριν το περιστατικό. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, είδα τον κατηγορούμενο και την κοπέλα του στο σχολείο και ζωγράφιζαν στους τοίχους σβάστικες. Την επόμενη μέρα, προσπάθησα να μιλήσω στην κοπέλα που ήταν συμμαθήτριά μου, αν και ήμουν λίγο απότομος. Εκείνη έστειλε μήνυμα και μόλις σχόλασα, με περίμεναν ο κατηγορούμενος και 4 ακόμη άτομα έξω από το σχολείο. Με κοίταζαν έντονα για να με εκφοβίσουν (...) Την επόμενη μέρα, ζήτησα συγγνώμη από την κοπέλα και πήγαμε σε ένα παγκάκι να μιλήσουμε. Ηρθε ο κατηγορούμενος και μερικοί φίλοι του και άρχισαν να με σπρώχνουν. Αυτός έβγαλε μαχαίρι. Ηταν κλειστό αλλά το έπαιζε κοντά στο πρόσωπό μου και μου φώναζε: "Παίζεις με την τρέλα του καθενός;". Τη γλίτωσα επειδή είχα ζητήσει συγγνώμη». Επιπρόσθετα, όπως είπε στο δικαστήριο, «είχα ακούσει ότι η συμμαθήτριά μου ανήκει πολιτικά στη Χρυσή Αυγή». Αίσθηση προκάλεσε, επίσης, το ότι ο μάρτυρας είπε πως είχε ακούσει ότι η συμμαθήτριά του και ο κατηγορούμενος είχαν καλέσει και έναν άλλο συμμαθητή τους στο πάρκο όπου του είπε ο Γ. Αποστολόπουλος: «Πες στον Φ. Δ. (τον 16χρονο που μαχαίρωσαν) ότι θα τον σκοτώσω ή κάτι τέτοιο».

Επιπρόσθετα, χτες, κατέθεσαν και αστυνομικοί που συμμετείχαν στην κατ' οίκον έρευνα και είχαν πάει και στο σχολείο. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ένας αστυνομικός, του έκανε εντύπωση ότι την ώρα που έπαιρνε αποτυπώματα στον κατηγορούμενο Γ. Αποστολόπουλο, αυτός τον ρώτησε αν θα έχει πρόβλημα λόγω της υπόθεσης, γιατί ήθελε να καταθέσει τα χαρτιά του για ειδικός φρουρός... Μάλιστα, ο μάρτυρας πρόσθεσε ότι ο κατηγορούμενος του είπε ότι ανήκε στη Χρυσή Αυγή αλλά πλέον δεν ασχολείται.

Επίσης, στο δικαστήριο κατατέθηκε ότι στο σπίτι του κατηγορούμενου που αναγνώρισε ο 16χρονος που τον μαχαίρωσαν, βρέθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, full face μάσκες, καραμπίνα σε θήκη στο πατάρι, μπλουζάκια και σύμβολα της χούντας και μία σιδερογροθιά. Η τελευταία ήταν επιμελώς κρυμμένη στα κόπρανα της γάτας. Η μητέρα του κατηγορούμενου αργότερα ισχυρίστηκε ότι την έκρυψε εκεί για να μη συνδεθεί με το παιδί της, ενώ ήταν δική της, όπως είπε, και την ήθελε για ασφάλεια καθώς εργάζεται σε εταιρεία σεκιούριτι. Η καραμπίνα ανήκε στον πατέρα του ο οποίος ήταν διοικητής των ΕΚΑΜ (τώρα είναι συνταξιούχος).

Αναστάσιμα σταγονίδια

Ανάσταση με ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. στην εκκλησία εντός του υπουργείου Δημόσιας Τάξης έκαναν ο υπόδικος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης και οι συνοδοί του, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν, ο Ηλ. Κασιδιάρης, αντίθετα με ό,τι είχε συμβεί τον περασμένο Μάρτη στο μνημόσυνο για το θάνατο των αξιωματικών της ΔΙΑΣ στου Ρέντη, οπότε και είχε εκδιωχθεί, τώρα έγινε «αποδεκτός» από υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που παρακολουθούσαν την ακολουθία της Ανάστασης. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, λίγη ώρα αφότου ο Ηλ. Κασιδιάρης εισήλθε στην εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, έγινε ενημέρωση όλων των ανώτατων κλιμακίων της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και του υπουργείου, προκειμένου να προσδιορισθεί ποια θα είναι η αντίδραση των παρευρισκόμενων αστυνομικών. Δεν πάρθηκε όμως κανένα μέτρο.

Βυθίστηκε «τσιγαράδικο», αγνούνται τρεις ναυτικοί

Ακαρπες παρέμεναν μέχρι χτες, το απόγευμα οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή 30 ναυτικά μίλια δυτικά της Παλαιοχώρας Κρήτης, σε διεθνή ύδατα, για τον εντοπισμό των τριών μελών του πληρώματος του φορτηγού πλοίου «Ag-Marina» με σημαία Τόνγκο, που βυθίστηκε τα ξημερώματα. Αγνοούνται ο καπετάνιος του πλοίου, ο μηχανοδηγός και ο ηλεκτρολόγος.

Στο πλοίο επέβαιναν άλλα τέσσερα άτομα, μέλη του πληρώματος, που διασώθηκαν από παραπλέον φορτηγό πλοίο και μεταφέρθηκαν με πλωτό σκάφος του λιμενικού στο νοσοκομείο στα Χανιά, για προληπτικές εξετάσεις. Πρόκειται για τον υποπλοίαρχο, τον Α' μηχανικό, τον λοστρόμο και τον μάγειρα. Κατά δήλωσή τους τα μέλη του πληρώματος είναι ρώσικης υπηκοότητας. Σύμφωνα με τους διασωθέντες, το πλοίο ήταν φορτωμένο με 6 φορτηγά οχήματα που - όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων - μετέφεραν τσιγάρα και είχε αναχωρήσει από το Μαυροβούνιο, με προορισμό το λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα, αν το πλοίο είχε και κάποιο ενδιάμεσο σταθμό στο δρομολόγιό του.

Το ίδιο πλοίο, με άλλη ονομασία, είχε εντοπιστεί παλαιότερα στις Κυκλάδες να μεταφέρει λαθραία τσιγάρα, κάτι που οδηγεί τους λιμενικούς στην εκτίμηση ότι πιθανόν το φορτίο του να ήταν παράνομο. Στις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή συμμετέχουν παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος της Frontex.

ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Παραίτηση υπέβαλε η διευθύντρια

Την παραίτησή της υπέβαλε η διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού, Χ. Κουτσομιχάλη. Η παραίτηση δεν έγινε δεκτή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου. Η διευθύντρια απουσιάζει το τελευταίο διάστημα από τη θέση της, κάνοντας χρήση της νόμιμης άδειας. Είχε αναλάβει καθήκοντα μόλις τον περασμένο Γενάρη και είχε αντικαταστήσει την Μ. Στέφη (την 23η Ιανουαρίου) αμέσως μετά τις αποκαλύψεις για την υπόθεση Ξηρού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή παραίτησής της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης η Χ. Κουτσομιχάλη ζητούσε να επιστρέψει στις γυναικείες φυλακές Θήβας, επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, αδυναμία συνεργασίας με υπαλλήλους των φυλακών Κορυδαλλού. Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας για την υπόθεση Ξηρού και την άσκηση πειθαρχικών διώξεων σε βάρος αρχιφυλάκων, η κ. Κουτσομιχάλη αντιμετώπισε εχθρική συμπεριφορά από μερίδα σωφρονιστικών υπαλλήλων του Κορυδαλλού.

Βελτιώθηκε η κατάσταση της Αμερικανίδας τουρίστριας

Βελτίωση παρουσιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η υγεία της 51χρονης Αμερικανίδας τουρίστριας, που αποσωληνώθηκε χτες, αλλά συνεχίζει να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Βενιζέλειου νοσοκομείου, τραυματισμένη από αυτοσχέδιο βεγγαλικό το βράδυ της Ανάστασης, στην Οία της Σαντορίνης. Η γυναίκα έχει επαφή με το περιβάλλον και η κατάστασή της εμφανίζεται βελτιωμένη.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 54 νεκρούς αγωνιστές που έπεσαν στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, διοργανώνει το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Λουτρακίου - Περαχώρας, την Κυριακή, 27 Απρίλη. Η εκδήλωση που οργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 71 χρόνων από την εκτέλεση των αγωνιστών Μελέτη και Σπυρογιαννάκη από Ιταλούς φασίστες, στις 6 Απρίλη 1943, θα γίνει στις 11 π.μ. στον τόπο της θυσίας τους, στο ρέμα του Αγίου Φανουρίου στο Λουτράκι.

Προσφορά

Ο Στρατής Κουμπαράκος προσφέρει 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης, για την πολιτική και οικονομική ενίσχυση του τιμημένου και ηρωικού ΚΚΕ.

Με επιστολή σε απογευματινή εφημερίδα ο Βασίλης Τζωρτζάτος, καταδικασμένος για την «17Ν», κατήγγειλε ότι δεν του επέτρεψαν να δει τη μητέρα του, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή στην Εντατική, στο νοσοκομείο της Νίκαιας, μετά από εγκεφαλικό. Μάλιστα όπως καταγγέλλει δεν του επιτράπηκε να πάει ούτε στην κηδεία που έγινε την Τρίτη 22 Απρίλη, το απόγευμα. Ο κρατούμενος είχε ζητήσει να τον μεταφέρουν και στο νοσοκομείο και στην κηδεία έστω και με συνοδεία φρουρών, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε.

Συμψηφισμός χρεών τριών δήμων

Το συμψηφισμό χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία τριών δήμων και συγκεκριμένα των Δήμων Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Νοτίου Πηλίου και Ζακύνθου, προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι ανωτέρω δήμοι θα λάβουν μειωμένα έσοδα από την ήδη κουτσουρεμένη κρατική χρηματοδότηση, η οποία τα τελευταία χρόνια συρρικνώθηκε δραματικά και συγκεκριμένα κατά 60%. Είναι προφανείς οι προθέσεις της κυβέρνησης, που αντιμετωπίζει τους δήμους με καθαρά λογιστικούς όρους, ως επιχειρήσεις, αδιαφορώντας αν με την εξέλιξη αυτή θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην κάλυψη βασικών τους αναγκών, πολλώ δε μάλλον να παρέχουν έργα και υπηρεσίες προς τα λαϊκά στρώματα. Η υπουργική απόφαση είναι εφαρμογή του νόμου 4047/2012 και έχει εφαρμοστεί και σε άλλους δήμους.

Ο συμψηφισμός αφορά σε αποδόσεις που αντιστοιχούν στους δήμους για την περίοδο 2012 - 2016. Στην περίπτωση που κατά το συμψηφισμό προκύπτει διαφορά σε βάρος του δήμου και αυτός δεν δύναται να την καταβάλει, τότε το συνολικό ποσό της οφειλής υπολογίζεται κανονικά, δηλαδή με βεβαιωμένους πρόσθετους φόρους και πρόστιμα, προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και κάθε μορφής επιβαρύνσεις.

Σωρεία ελέγχων και προσαγωγών

Σε σωρεία ελέγχων και προσαγωγών είχε επιδοθεί από νωρίς χθες το πρωί η ΕΛ.ΑΣ., σε διάφορες περιοχές της Αθήνας. Οπως ανακοινώθηκε αργά το απόγευμα, άγνωστος αριθμός αστυνομικών που παίρνει μέρος στην επιχείρηση, πραγματοποίησε 1.741 ελέγχους ατόμων, προχώρησε σε 591 προσαγωγές ενώ έκανε και 33 συλλήψεις για διάφορες κατηγορίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ