ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σημαντική κατάκτηση η Σύμβαση στη «Σόφτεξ»

Το Σωματείο πέτυχε αυξήσεις 1,5% σε μισθούς που δεν είχαν υποστεί μειώσεις τα προηγούμενα χρόνια

Από τη συμμετοχή των εργαζομένων της «Σόφτεξ» σε παλιότερη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Από τη συμμετοχή των εργαζομένων της «Σόφτεξ» σε παλιότερη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Θετική πείρα, που μπορεί να αξιοποιηθεί από όλα τα σωματεία του κλάδου και ευρύτερα, προκύπτει από την επιχειρησιακή ΣΣΕ που υπέγραψε το Σωματείο στην Αθηναϊκή Χαρτοποιία «Σόφτεξ» και προβλέπει αύξηση 1,5% στους μισθούς από την 1η Μάρτη 2014.

Η σημασία της συγκεκριμένης σύμβασης είναι ακόμα μεγαλύτερη, με δεδομένο ότι αφορά σε μισθούς που δεν έχουν υποστεί μείωση, ενώ οι ΣΣΕ που υπέγραψε το σωματείο τα προηγούμενα χρόνια διασφάλισαν επιδόματα, προσαυξήσεις και ό,τι άλλο θεσμικό δικαίωμα υπάρχει για τους εργαζόμενους. Για παράδειγμα, οι ΣΣΕ που υπογράφτηκαν το 2011 προέβλεπαν αυξήσεις 1,8%, ενώ το 2012 και το 2013, αν και δεν προέβλεπαν αυξήσεις, διασφάλιζαν τα εργατικά δικαιώματα.

Χαιρετίζοντας την υπογραφή της Σύμβασης, η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου σημειώνει μεταξύ άλλων: «Αυτή η κατοχύρωση δικαιωμάτων των εργαζομένων της "Σόφτεξ", έγινε γιατί το σωματείο ακολούθησε την κατεύθυνση που έχει χαράξει το ΠΑΜΕ και η Ομοσπονδία. Γραμμή διεκδίκησης και όχι συνδιαλλαγής και παραχωρήσεων. Βοήθησε η θέση της Ομοσπονδίας, που απέκρουσε τις προτάσεις της εργοδοσίας στον κλάδο, για υπογραφή ΣΣΕ με μειώσεις και πάλεψε στην κατεύθυνση που είχε χαράξει, δηλαδή ούτε βήμα πίσω τουλάχιστον από τις ΣΣΕ του 2009.

Πάνω εδώ το σωματείο της "Σόφτεξ" με ταξική συνέπεια και σταθερότητα πέτυχε την ταξική ενότητα όλων των εργαζομένων και την πρωτοπόρα δράση για όλα τα δικαιώματα. Γι ' αυτό είχε αποτελέσματα».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Καλεί στην αυριανή απεργία στο Εμπόριο

Να μην περάσει η κατάργηση της Κυριακής-αργίας. Συγκέντρωση στην πλατεία Καπνικαρέας

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής-αργίας
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής-αργίας
Κάλεσμα στους εμποροϋπάλληλους να συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία που κηρύχτηκε στο Εμπόριο για αύριο Κυριακή, ενάντια στην προσπάθεια μεγαλεμπόρων και κυβέρνησης να καταργήσουν την κυριακάτικη αργία, απευθύνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Καπνικαρέας, στις 10 π.μ.

Την Κυριακή των Βαΐων, όλα τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργήσουν βάσει του νόμου για τις εφτά Κυριακές το χρόνο που ψήφισε η κυβέρνηση. Με ανακοίνωσή της και η ΠΑΣΕΒΕ καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του: «Η συμμετοχή μας στην απεργία την Κυριακή 13 Απρίλη δεν αναιρεί τις ευθύνες της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ) - ΕΜΕΙΣ (πρώην στελέχη ΠΑΣΚΕ), που εκφράζουν τον νέο και παλιό κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό, γιατί υπονομεύουν ανοιχτά τις απεργίες που αποφασίζουν.

Η πλειοψηφία τους στην Ομοσπονδία αποφάσισε μια κλαδική απεργία για τις 13 Απρίλη χωρίς να τη συνδέσει με τα φλέγοντα ζητήματα που είναι η υπογραφή κλαδικής σύμβασης με κατώτερο μισθό 920 ευρώ, το ωράριο εργασίας, οι συνθήκες εργασίας, οι μειώσεις των μισθών, η απληρωσιά και όλα αυτά που ταλανίζουν τη ζωή τους καθημερινά, χωρίς οργάνωση, χωρίς αγωνιστικό πλαίσιο τέτοιο που να αφορά τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Υπονομεύουν την απεργία την Κυριακή 13 Απρίλη όπως υπονόμευσαν και την πανελλαδική απεργία στις 9 Απρίλη, χωρίς οργάνωση, χωρίς προετοιμασία, με αίτημα να καταργηθούν οι μνημονιακοί νόμοι».

«Στόχος της συγκυβέρνησης και του κεφαλαίου, με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας ήταν και είναι το πλήρες ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων των εμποροϋπαλλήλων και παράλληλα η καταστροφή και το κλείσιμο των μικρών εμπορικών καταστημάτων» καταλήγει το Σωματείο.

«ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΑΕΕ»
Ζητά από τους εργαζόμενους να κόψουν ένα μισθό!

Καταγγελία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Το e-mail με το οποίο η εργοδοσία ζητάει από τους εργαζόμενους να της χαρίσουν ένα μισθό
Το e-mail με το οποίο η εργοδοσία ζητάει από τους εργαζόμενους να της χαρίσουν ένα μισθό
Να της χαρίσουν έναν ολόκληρο μισθό, για να στηρίξουν την «οικονομική της ανάκαμψη» ζητά από τους εργαζόμενους η εταιρεία «Ηλεκτρονική Αθηνών ΑΕΕ», όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Συγκεκριμένα, σε ηλεκτρονικό μήνυμα, με τον τίτλο «Εντυπο συνδρομής εργαζομένων», η εργοδοσία ζητάει από τους εργαζόμενους να υπογράψουν σχετικό έντυπο, με το οποίο αποδέχονται να κοπεί ένας μισθός, για να στηρίξουν έτσι «την οικονομική ανάκαμψη της εταιρείας και στα πλαίσια της συζήτησης με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότησή της»!

Μάλιστα, η εργοδοσία προτείνει η περικοπή να γίνει ως εξής: Να αφαιρεθεί το 1/4 του μισθού του Απρίλη 2014, το 1/4 του Ιούλη και το 1/2 του Δεκέμβρη, εφόσον οριστικοποιηθεί η καταβολή του το Σεπτέμβρη του 2014 «συνεκτιμώντας την οικονομική κατάσταση της εταιρείας εκείνη την περίοδο». Η εταιρεία ζητάει από τους εργαζόμενους να απαντήσουν και να υπογράψουν τα έγγραφα έως τις 16 Απρίλη. Οπως καταγγέλλουν οι εμποροϋπάλληλοι, η εταιρεία έχει επιβάλει μειώσεις στο μισθό, ο οποίος πλέον αγγίζει τα όρια της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.

Το έντυπο, βέβαια, δε λέει τι συνέπειες θα έχει όποιος εργαζόμενος αρνηθεί την «προαιρετική» περικοπή του μισθού του. Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο παράδειγμα επιβεβαιώνει ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν την όποια ανάκαμψη της οικονομίας με τον ίδιο τρόπο που πλήρωσαν την κρίση. Το χαμήλωμα της απαιτητικότητας των εργαζομένων, κάτω από το φόβο της απόλυσης και η απάρνηση των πραγματικών τους αναγκών, δίνουν αέρα στα πανιά της εργοδοσίας, που φτάνει να ζητάει ακόμα και τζάμπα δουλειά.

Με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν το έντυπο. Σημειώνει ακόμα: «Δυστυχώς έχουμε πολύ πικρή πείρα και εμπειρία στο εμπόριο από αντίστοιχες περιπτώσεις. Οι εργαζόμενοι στα SPRIDER είχαν υποστεί δύο απανωτές μειώσεις μισθών για να "σώσουν την εταιρεία". Η SPRIDER κατέβασε ρολά και οι εργαζόμενοι βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη άνεργοι, χωρίς αποζημίωση, χωρίς δικαίωμα εγγραφής ούτε στο Ταμείο ανεργίας.

Οι εργαζόμενοι στη NEOSET ήταν απλήρωτοι για πάνω από τρεις μήνες, για να "σώσουν την εταιρεία", η οποία κατέβασε ρολά και οι εργαζόμενοι είναι στην ίδια μοίρα με τους εργαζόμενους στα SPRIDER. Οι εργαζόμενοι στο "Φωκά" ήταν οκτώ μήνες απλήρωτοι. Η εταιρεία κατέβασε ρολά και οι εργαζόμενοι στην ανεργία, χωρίς να έχουν πάρει τα δεδουλευμένα, χωρίς αποζημίωση, χωρίς Ταμείο ανεργίας. Την ίδια τακτική ακολούθησε και η εταιρεία ALIMENTA TOP, όπως και η "Aτλάντικ Super Market", που άφηναν απλήρωτους τους εργαζόμενους για να "σωθεί η εταιρεία" και στο τέλος κατέβασε ρολά.

Η κρίση δεν κτυπά με τον ίδιο τρόπο τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Η εταιρεία "Ηλεκτρονική" ενδέχεται να έχει μείωση του ποσοστού κέρδους της, όμως και τις εποχές που ομολογούσε τα κέρδη της δεν τα μοιραζότανε με σας τους εργαζόμενους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ