Σάββατο 12 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εχει φάει τα ψωμιά του...

«Σύμφωνα με το ΔΝΤ, αν και η παγκόσμια ανάκαμψη έχει ισχυροποιηθεί, σημαντικές προκλήσεις παραμένουν καθώς η ανάκαμψη είναι ανομοιογενής και επιφανειακή, χωρίς να αξιοποιείται όλο το παραγωγικό δυναμικό. Ιδιαίτερα η ανεργία παραμένει σημαντικά υψηλότερη από τα προ της κρίσης επίπεδα και δεν αναμένεται να μειωθεί παρά πολύ αργά. Η απάντηση που δίνει το ΔΝΤ δίνει έμφαση στη νομισματική πολιτική και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας την ανάγκη επενδύσεων σε υποδομές στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και στην ίδια την Ευρωζώνη»(«Καθημερινή», 11/4/2014). Τι σημαίνουν οι παραπάνω επισημάνσεις; Οτι η ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία είναι αναιμική (επιφανειακή), και πάντως όχι με τους ίδιους ρυθμούς σε όλες τις οικονομίες, με μεγαλύτερες δυσκολίες στις αναπτυσσόμενες χώρες και στην Ευρωζώνη. Οι επισημάνσεις για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις (μέτρα αντεργατικά, αντιλαϊκά και χρήμα από τα κράτη στα μονοπώλια για επενδύσεις, ή άμεσες κρατικές επενδύσεις σε υποδομές) δείχνουν την ανησυχία για νέα κρίση στην παγκόσμια οικονομία. Να γιατί λέμε ότι ο καπιταλισμός έχει φάει τα ψωμιά του...

Αντιπαραθέσεις διαχειριστών

Γράφει η «Αυγή» 10/04/2014: «Διεθνή δημοσιεύματα τονίζουν ότι η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές σε χειρότερη κατάσταση από εκείνη που βγήκε από αυτές όταν μπήκε στο Μνημόνιο. Το δημόσιο χρέος ήταν 120% του ΑΕΠ και τώρα έχει εκτιναχθεί στο 170% του ΑΕΠ. Η ανεργία έχει πηδήξει στο 30%, με ανέργους έξι στους δέκα νέους. Το εισόδημα έχει υποστεί μείωση κατά τουλάχιστον 30%. Οι εξαγωγές παραμένουν καχεκτικές, ενώ η παραγωγική δομή έχει διαλυθεί. Η ανθρωπιστική κρίση εξαπλώνεται σε ολοένα και περισσότερα τμήματα της κοινωνίας (...) Το μικρό πρωτογενές πλεόνασμα ισοφαρίζεται από την αύξηση των τόκων του δημόσιου δανεισμού στις αγορές».

Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται από τη σκοπιά των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων, αφήνει εγκλωβισμένους τους εργαζόμενους στην κυβερνητική προπαγάνδα.

... και εγκλωβισμός του λαού

Η κυβέρνηση λοιπόν απαντά: Οτι σήμερα οι αγορές δανείζουν γιατί έχει μειωθεί το έλλειμμα και υπάρχει πλεόνασμα, ότι το επιτόκιο θα μειωθεί και άλλο, ότι η ρευστότητα θα ενισχύσει τις επενδύσεις (αυτό ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν λέει να μπει τέλος στη λιτότητα) και άρα θα μειωθεί η ανεργία (αυτό επίσης το λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ), ότι θα διευκολύνει την αναδιάρθρωση του χρέους (επίσης στόχος του ΣΥΡΙΖΑ), ότι για την ανθρωπιστική κρίση θα μοιραστεί το «κοινωνικό μέρισμα» (τέτοιου είδους παροχές είναι και αυτές που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ).

Τι καλύτερη απόδειξη ότι η όποια συζήτηση για λύσεις με δεδομένο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και την ΕΕ δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί ουσιαστικά στην προπαγάνδα του κεφαλαίου και εγκλωβίζει το λαό σε ψεύτικα διλήμματα...

Στο ίδιο γήπεδο

«Η χώρα μπορεί να βγήκε για μερικά δισ. στις αγορές, αλλά παραμένει σιδηροδέσμια στο Μνημόνιο. Ακόμη και τα λίγα δισ. που μαζεύει στις αγορές δίνονται με όρους σκληρής λιτότητας και πρωτοφανούς εποπτείας των δανειστών, που καθιστούν την Ελλάδα αποικία χρέους» («Αυγή», 10/4/2014). Ο Αλ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να καταργηθεί τώρα το μνημόνιο γιατί έχει 400 εφαρμοστικούς νόμους. Η εποπτεία για όλες τις χώρες της ΕΕ είναι από την 1.1.2014 μόνιμη, όπως και οι έλεγχοι των κρατικών προϋπολογισμών, ώστε να τηρείται το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ. Οσο για τη σκληρή λιτότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα την αντιμετωπίσει όταν υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη. Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πρόσφατα ότι για να εφαρμοστεί η πολιτική του απαιτούνται αλλαγές σε όλη την ΕΕ. Αυτή είναι η αντιπαράθεση όταν παίζεις στο ίδιο γήπεδο, το αστικό, άρα αντιλαϊκό, γιατί η πολιτική σου υπηρετεί τα ίδια συμφέροντα, τα επιχειρηματικά, και υπερασπίζεται την καπιταλιστική ΕΕ. Ο λαός να απεγκλωβιστεί από κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, από τον ευρωμονόδρομο, να ενισχύσει αποφασιστικά το ΚΚΕ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1820 Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αναγορεύεται αρχηγός της Φιλικής Εταιρίας.

1861 Με την επίθεση των Νοτίων στο Οχυρό Σάμτερ, στο λιμάνι του Τσάρλεστον της Βιρτζίνια ξεκινά ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος (1861 - 1865).

1871 Γεννιέται ο Ι. Μεταξάς, αντικομμουνιστής στρατιωτικός, πολιτευτής και κατοπινός δικτάτορας της Ελλάδας (1936 - 1941).

1919 Πραγματοποιείται το πρώτο Κομμουνιστικό Σάββατο στο αμαξοστάσιο του σιδηροδρομικού σταθμού της γραμμής Μόσχα - Σορτιρόβοτσναγια με προσφορά εθελοντικής δουλειάς, μετά το τέλος της κανονικής δουλειάς. Σε συνελεύσεις τους εργάτες - μέλη και οπαδοί του ΚΚ - αποφάσιζαν δουλειά τα Σάββατα, χωρίς πληρωμή για τη σωτηρία της επανάστασης και το τσάκισμα των αντεπαναστατών. Ο Λένιν είχε τονίσει για τα «Κομμουνιστικά Σάββατα»: «Είναι η αρχή μιας ανατροπής πιο δύσκολης, πιο ουσιαστικής, πιο ριζικής, πιο αποφασιστικής από την ανατροπή της αστικής τάξης, γιατί αυτό σημαίνει νίκη ενάντια στην ίδια μας την αδράνεια, τη χαλαρότητα, το μικροαστικό εγωισμό, ενάντια στις συνήθειες εκείνες που κληρονόμησε στον εργάτη και τον αγρότη ο καταραμένος καπιταλισμός. Οταν η νίκη αυτή στερεωθεί, τότε και μόνο τότε θα δημιουργηθεί η νέα κοινωνική πειθαρχία, η σοσιαλιστική πειθαρχία...».

1927 Ο Τσαγκ Κάι Σεκ πραγματοποιεί πραξικόπημα στην Κίνα, με την υποστήριξη του βρετανικού και αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Διασπά το Εθνικό Μέτωπο (συμμετείχε και το Κομμουνιστικό Κόμμα), αφοπλίζει τους εργάτες, διαλύει τις οργανώσεις τους, προχωρά σε ομαδικές εκτελέσεις κομμουνιστών και φυλακίσεις. Στις 18 του Απρίλη σχηματίζει στο Νανκίν αστική κυβέρνηση.

1931 Στις δημοτικές εκλογές, στην Ισπανία, οι φιλομοναρχικές δυνάμεις ηττώνται κατά κράτος στις 45 από τις 49 περιφέρειες. Γίνονται, επίσης, μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις. Οι διαδηλωτές απελευθερώνουν τους πολιτικούς κρατούμενους και καταλαμβάνουν πολλά κρατικά ιδρύματα. Διάφοροι δήμοι ανακηρύσσουν τη δημοκρατία. Μετά από δύο μέρες, ο βασιλιάς της Ισπανίας Αλφόνσος ο Γ' εγκαταλείπει τη χώρα και καταφεύγει στη Γαλλία. Η Ισπανία ανακηρύσσεται αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία.

1940 Γεννιέται ο Αμερικανός τζαζίστας Χέρμπι Χάνκοκ.

1942 Οι δημόσιοι υπάλληλοι κηρύσσουν απεργία που κρατά έως τις 21 του Απρίλη. Στην απεργία αυτή πήραν μέρος πάνω από 50.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Είναι ο πρώτος μεγάλος απεργιακός αγώνας της Κατοχής (και πρώτη δημοσιοϋπαλληλική απεργία σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη). Τα έκτακτα μέτρα της επιστράτευσης, οι συλλήψεις και οι απειλές δεν πτόησαν την αποφασιστικότητα των απεργών, οι οποίοι πέτυχαν τελικά μικρή αύξηση στους μισθούς τους. Καθοδηγητικούς νους το ΕΑΜ και το ΚΚΕ,

1945 Πεθαίνει ο Φράνκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ, 32ος Πρόεδρος των ΗΠΑ (ο μοναδικός που εξελέγη τέσσερις φορές στο αξίωμα αυτό).

1949 Αρχίζει στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη του δημοσιογράφου Γρηγόρη Στακτόπουλου, κατηγορούμενου για τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ.

1949 Στον Πύργο Στράτσανης και στο ύψωμα 1700 συντρίβεται από το Δημοκρατικό Στρατό η μεγαλύτερη σε ένταση και έκταση επιθετική προσπάθεια του κυβερνητικού στρατού. Τα τμήματα του ΔΣΕ με αντεπιθέσεις τον καταδίωξαν ως τις βάσεις του, προκαλώντας του μεγάλες απώλειες.

1961 Το σοβιετικό διαστημόπλοιο «Βοστόκ 1» με τον Γιούρι Γκαγκάριν διέγραψε θριαμβευτικά μια πλήρη τροχιά γύρω από τη Γη (1 ώρα και 48 λεπτά).

1975 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέραλντ Φορντ, εισηγείται τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα με όρους τόσο προκλητικούς, όπως, π.χ., την αλλαγή της πολιτικής στο Κυπριακό, που υποχρεώνουν ακόμη και τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή να απορρίψει την υπό όρους βοήθεια με έντονη δήλωσή του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ