ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Πλήθος όμορφων μαθητικών φεστιβάλ έγιναν το Σαββατοκύριακο

ΤΟΥΜΠΑ
ΤΟΥΜΠΑ
Με περιεχόμενο βγαλμένο από το μεράκι των μαθητών, μελών και φίλων της ΚΝΕ, με σαφές μήνυμα ενάντια σε όσους υποθηκεύουν τη ζωή τους, ενάντια στην ΕΕ της εκμετάλλευσης και της υποταγής, τα μαθητικά φεστιβάλ της ΚΝΕ ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο που πέρασε.

Στον ιστορικό χώρο μπροστά στο Σκοπευτήριο στήθηκε το μαθητικό φεστιβάλ στην Καισαριανή, με πρόγραμμα το οποίο χαρακτήριζε η πολυμορφία και το μεράκι των μαθητών της περιοχής. Ξεχωριστή στιγμή ήταν η παρουσίαση της συλλογικής μαθητικής εργασίας με θέμα το Σκοπευτήριο. Το βίντεο που έφτιαξαν ψηλαφούσε την ιστορία του χώρου, πήγαινε πίσω στην Πρωτομαγιά του '44 και όσα ενέπνευσε στους λαϊκούς αγώνες, τη μουσική, την ποίηση. Η εργασία έφτανε μέχρι την ανάγκη ο χώρος του Σκοπευτηρίου να διατηρήσει το χαρακτήρα του κόντρα στις αξιώσεις για ιδιωτικοποίηση και έκλεινε με το χρέος του λαού να συνεχίσει την ανυποχώρητη πάλη ενάντια στο φασισμό.

Ξεκινώντας από το ότι η γέννηση της ΕΕ παρουσιάζεται στα σχολικά βιβλία σαν καρπός συνεργασίας των κρατών με στόχο την «ευημερία», στην κεντρική ομιλία εκ μέρους της ΚΝΕ στην εκδήλωση, η Μ. Χρόνη αναφέρθηκε στο «δράκο» που κρύβει το παραπάνω παραμύθι: Τη φτώχεια, την ανεργία, την εκμετάλλευση, τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση που έχει φέρει για τους λαούς η ΕΕ, για τις ματωμένες διαδρομές της στα Βαλκάνια και αλλού, καταλήγοντας στην ανάγκη να κάνουν οι νέοι πράξη το σύνθημα «Σπάσε τα δεσμά της ΕΕ».

Μία συζήτηση που πυροδότησαν οι εικόνες από την Ουκρανία επέλεξαν οι μαθητές να παρουσιάσουν με τη μορφή σκετς, για να ανοίξουν ζητήματα σχετικά με την ΕΕ, το φασισμό, τον ιμπεριαλισμό και τη στάση που κρατά ο καθένας απέναντί τους. Από τη σκηνή του φεστιβάλ πέρασαν μαθητικά μουσικά σχήματα από σχολεία της Καισαριανής και του Ζωγράφου, που ερμήνευσαν σύγχρονη, λαϊκή, χιπ χοπ μουσική.

ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
Διήμερο ήταν το φεστιβάλ των μαθητών της Γκράβας, με τουρνουά ποδοσφαίρου και συζήτηση για τον Αθλητισμό το Σάββατο, παρουσίαση πρότζεκτ με θέμα «ΕΕ και μετανάστευση - Ρατσισμός», Ιντερνέτ fun quiz, latin χορούς και συναυλίες την Κυριακή.

Συναυλίες από μαθητικά συγκροτήματα, τουρνουά πινγκ πονγκ, σκάκι, γκράφιτι, σκετς και βιβλιοπωλεία περιλάμβαναν μεταξύ άλλων τα μαθητικά φεστιβάλ σε Ν. Φιλαδέλφεια, Πασαλιμάνι, Αμφιάλη και Μπραχάμι.

Σε άλλες πόλεις

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή μαθητών, αλλά και γονιών και καθηγητών, στο Μαθητικό Φεστιβάλ στην Τούμπα, που περιελάμβανε επίδειξη τζούντο από τον Αθλητικό Σύλλογο «Ηρακλής», επιδαπέδιο παιχνίδι «Τι σημαίνει ΕΕ...», παντομίμα και εργαστήρι πειραμάτων. Μαθητές από την Καλαμαριά επιμελήθηκαν έκθεση με θέμα «Ο πόλεμός τους γκρέμισε ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους». Στη σκηνή του παρουσιάστηκαν το παιδικό μουσικό σύνολο του Μικρασιατικού Συλλόγου Αρετσούς και Δέρκων, με την επιμέλεια της Σοφίας Νάτσιου και το αντιφασιστικό μονόπρακτο «Υποταγή», από μαθητή του 5ου ΕΛ Ντεπώ. Εγινε επίσης η παρουσίαση των συλλογικών ερευνητικών εργασιών από ομάδες μαθητών του «Ευκλείδη» και των Γυμνασίων Χαριλάου, ενώ παρουσιάστηκε και η εργασία από μαθήτρια του «Ευκλείδη» με θέμα: «Νεανική επιχειρηματικότητα ή εκμετάλλευση; Το παράδειγμα της αλυσίδας Mikel».

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Στην πλατεία Δημαρχείου της Βέροιας, φιλοξενήθηκε το Σάββατο το μαθητικό φεστιβάλ. Παρουσιάστηκαν οι συλλογικές ερευνητικές εργασίες από τις ομάδες μαθητών των Γυμνασίων Νάουσας, ΕΠΑΛ Αλεξάνδρειας και 1ου Λυκείου Βέροιας. Επίσης, οι μαθητές συμμετείχαν σε παιχνίδι παντομίμας «ΕΕ σημαίνει...», όπου κέρδισε η ομάδα της Βέροιας, απήγγειλαν ποιήματα των Γ. Ρίτσου, Ν. Χικμέτ και Τ. Λειβαδίτη, έκαναν διαγωνισμό graffiti, συμμετείχαν σε εικαστικό εργαστήρι κ.ά.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στα Γιαννιτσά, όπου απονεμήθηκαν βραβεία για το μαθητικό τουρνουά ποδοσφαίρου που είχε προηγηθεί, έγινε διαγωνισμός γκράφιτι ενάντια στο φασισμό κ.ά.

Στο μαθητικό φεστιβάλ που έγινε το Σάββατο στην Πάνω πλατεία της Κέρκυρας, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν βίντεο με θέμα: «Οι μαθητές έχουν φωνή!» και σκετς από τη μαθητική θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ στον Πύργο, πραγματοποιήθηκαν αθλητικό τουρνουά, θεατρική παράσταση με τίτλο «Ζωή ολόκληρη! Οχι με δόσεις!», επίδειξη football και breakdance.

Σε πόλεις όπου τα κεντρικά μαθητικά φεστιβάλ θα γίνουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, έγιναν μία σειρά δραστηριότητες: Διαγωνισμός ΒMX έγινε στο πάρκο του βούρκου στη Χαλκίδα, ενώ σε Λαμία, Κεφαλονιά και Ρέθυμνο έγιναν αθλητικά τουρνουά.


ΜΠΡΑΧΑΜΙ
ΜΠΡΑΧΑΜΙ

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ

ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ
ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ