Ο Μανουέλ Βαλς |
Τα καθήκοντά του ανέλαβε χτες και επίσημα ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, μετά τον ανασχηματισμό τον οποίο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Γάλλος πρόεδρος, επιχειρώντας να «απαντήσει» στα εξαιρετικά αρνητικά για το κόμμα του αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών.
Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Φιγκαρό», θα έχει 18 μέλη. Πάντως, η πρωθυπουργοποίηση του Βαλς προκάλεσε ήδη τους αναμενόμενους «τριγμούς» στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς, από το βράδυ της Δευτέρας, οι δύο (πρώην πλέον) υπουργοί των Οικολόγων, Σεσίλ Ντυφλό και Πασκάλ Κανφίν (με ευθύνη τα χαρτοφυλάκια της Στέγασης και Ανάπτυξης αντίστοιχα), ανακοίνωσαν ότι δεν μπορούν να είναι πλέον στην κυβέρνηση, επειδή «οι ιδέες του νέου πρωθυπουργού δεν αποτελούν επαρκή απάντηση στα προβλήματα των Γάλλων». Ετσι, χτες υπήρξαν και «σενάρια» για οριστική αποχώρηση των Οικολόγων από την κυβέρνηση.
Ο νέος, 51χρονος, πρωθυπουργός, θεωρείται από τα γαλλικά ΜΜΕ ως σύμβολο της αποφασιστικότητας του Ολάντ να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων. Αυτό, άλλωστε, το επιβεβαίωσε και το προχτεσινό προεδρικό διάγγελμα, όπου ιεραρχήθηκε ως προτεραιότητα της κυβέρνησης η «διασφάλιση λιγότερων βαρών για τις επιχειρήσεις» και ειδικά «χαμηλών μισθών».
Το 2011 ο Βαλς είχε έρθει προτελευταίος, σε σύνολο έξι υποψηφίων, για τη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος εκ μέρους του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Μεταξύ άλλων, είχε επικρίνει το «35ωρο», κάτι που στους κύκλους των σοσιαλιστών θεωρήθηκε ακραίο ως θέση.
Γιος Ισπανού μετανάστη, ο Βαλς πολιτογραφήθηκε Γάλλος σε ηλικία 20 ετών και έχει διατελέσει δήμαρχος στο νότιο προάστιο Εβρί του Παρισιού. Μεταξύ άλλων, διακρίθηκε για τη σκληρή του στάση απέναντι στους καταυλισμούς των Ρομά (συνεχίζοντας την πολιτική διάλυσής τους που ξεκίνησε ο Σαρκοζί) και έχει στο παρελθόν υπερασπιστεί την αστυνομική καταστολή σε βάρος νεαρών μεταναστών που διαδήλωναν ενάντια στη φτώχεια στα προάστια του Παρισιού.
Η αντιπολίτευση αμφισβητεί τα αποτελέσματα σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη
ΑΓΚΥΡΑ.--
Αντλίες νερού χρησιμοποίησαν χτες οι δυνάμεις της αστυνομίας για να διαλύσουν συγκέντρωση που έκαναν οπαδοί του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) στην Αγκυρα, έξω από την έδρα του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, αμφισβητώντας την επικράτηση του κυβερνώντος, AKP, στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής. Αντίστοιχη διαμαρτυρία έγινε και προχτές στην πρωτεύουσα, ενώ το CHP αμφισβητεί και το αποτέλεσμα των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη (όπου επίσης επανεκλέχθηκε ο υποψήφιος του AKP).
Ακόμα, καταγγελίες έγιναν και για τη διακοπή ρεύματος που σημειώθηκε την Κυριακή σε αρκετές περιοχές, για το ότι στην Αγκυρα βρέθηκαν σε κάδο ψηφοδέλτια του CHP και του MHP (Κόμμα εθνικιστικής δράσης) κτλ.
Τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών επιβεβαίωσαν ότι ο Ερντογάν διατηρεί ισχυρό έρεισμα στο λαό, παρά την πολύπλευρη επίθεση που δέχεται από πρώην συνεργάτες του. Το AKP «επικράτησε» σε 49 από τους 81 μητροπολιτικούς δήμους και «έπεσε» κάτω από 40% μόνο σε τέσσερις. Την ίδια στιγμή, επιβεβαιώνεται η διαδικασία αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, καθώς συνεχίστηκε και χτες στον τουρκικό Τύπο η συζήτηση για τα νέα πρόσωπα που χρειάζεται το AKP, με πολλούς να εκφράζουν «προτίμηση» για τον Αμπ. Γκιούλ.
Ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, χαρακτήρισε χτες, σε τηλεοπτική συνέντευξη, «σαχλαμάρες και φημολογίες» τα σενάρια για παραίτησή του.
Χτες, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαίρη Χαρφ, δήλωσε πως η Τουρκία αντί να ασχολείται «με τον κύριο από την Πενσυλβάνια (σ.σ. Φετουλάχ Γκιουλέν)» πρέπει να κοιτάξει σημαντικά θέματα που την αφορούν ως χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ. Χαρακτήρισε «τρελές» τις αναφορές που συνδέουν τις ΗΠΑ με την αντιπαράθεση στην Τουρκία και ξεκαθάρισε ότι «όταν διαφωνούμε θα μιλάμε».
Σε ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας (TKP) - που σημείωσε απώλεια ψήφων - σημειώνει ότι θα εξετάσει τα αποτελέσματα των εκλογών. Σημειώνει ότι ο λαός δεν πρέπει «να υποκύψει» και ότι «η πολιτική κρίση θα βαθύνει». Τέλος, χαιρετίζει την εκλογή του υποψηφίου δημάρχου, που στήριξε σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις, στο δήμο Οβατσίκ της επαρχίας Ντερσμίμ.
OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--
Ως σπουδαίο «κατόρθωμα» προσπάθησαν να εμφανίσουν χτες αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τις πάνω από 7.000.000 εγγραφές Αμερικανών στο πρόγραμμα της λεγόμενης υγειονομικής περίθαλψης, γνωστής και ως «Obamacare», καθώς χτες (1η Απρίλη) έληξε η προθεσμία εγγραφής στο ομοσπονδιακό σύστημα, εν μέσω προβλημάτων στο σύστημα μηχανοργάνωσης αλλά και σφοδρής χιονόπτωσης, που σαρώνει, ξανά, τα τελευταία 24ωρα τις μεσοδυτικές πολιτείες...
Η σπουδή των Αμερικανών να σπεύσουν να εγγραφούν στο πρόγραμμα «Obamacare», που έδωσε τροφή για σφοδρή, κατά διαστήματα, αντιπαράθεση μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών, οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στο φόβο αυστηρών προστίμων, με τα οποία απειλούνται εάν δεν εξασφαλίσουν στοιχειώδεις υπηρεσίες περίθαλψης (με προσωπικό κόστος εργαζομένων και ανέργων!).
Παρ' όλα αυτά, ο πρόεδρος Ομπάμα επρόκειτο αργότερα χτες βράδυ να απευθύνει «πανηγυρικό» διάγγελμα για την επιτυχία του προγράμματος ασφάλισης και περίθαλψης...
Το« Obamacare» θεωρείται προσπάθεια «συμβιβασμού» μεταξύ αντιτιθέμενων μερίδων των μονοπωλίων στις ΗΠΑ για την κατανομή του κόστους ασφάλισης, ενώ στην ουσία συνιστά ενίσχυση των μονοπωλίων της Υγείας, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση των «απελευθερωμένων» τιμών σε ακριβά φάρμακα και υπηρεσίες Υγείας, «πριονίζοντας» παράλληλα τις δαπάνες για άλλα δημόσια προγράμματα Υγείας, όπως το «Medicare».
Αυτά σε μία χώρα όπου το μεγάλο κεφάλαιο θησαυρίζει από το «εμπόρευμα Υγεία», με θύματα δεκάδες εκατομμύρια ανασφάλιστους, άνεργους και άστεγους που ζουν στα συσσίτια.
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ξεκίνησαν έρευνες σχετικά με τις δραστηριότητες και τον τρόπο προώθησης των σχεδίων της οργάνωσης των «Αδελφών Μουσουλμάνων» στη Βρετανία ιδιαίτερα μετά τη σημαντική αύξηση του αριθμού τους στο Λονδίνο έπειτα από τις διώξεις που υφίστανται στην Αίγυπτο μετά την ανατροπή του Αιγύπτιου ισλαμιστή πρώην Προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι, τον περασμένο Ιούλη.
Την είδηση αποκάλυψε χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέβιντ Κάμερον στην πρωθυπουργική κατοικία επί της Ντάουνινγκ Στριτ μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι (που κάλεσε τη Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γιατί «είναι ζωτικής σημασίας» ο ρόλος της).
Ο Κάμερον σημείωσε πως οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες με επικεφαλής τον Βρετανό πρέσβη στη Σαουδική Αραβία Τζον Τζένκινς και τον πρώην πρέσβη της Βρετανίας στην Αίγυπτο (νυν αρχηγό της ΜΙ6) σερ Τζον Σόερς έχουν αναλάβει να συγκεντρώσουν και να αναλύσουν πληροφορίες που αφορούν στη «φιλοσοφία, στις δραστηριότητες, στις αξίες και τις διασυνδέσεις των Αδελφών Μουσουλμάνων με τον εξτρεμισμό και τη βία».
Το ίδιο 24ωρο, θλίψη και οργή προκαλεί στη Βρετανία ο θάνατος 12χρονης μαθήτριας από κατάρρευση τοίχου στα κακοσυντηρημένα αποδυτήρια γυμναστηρίου του παλιού κτιριακού συγκροτήματος που φιλοξενεί από το 1959 το Γυμνάσιο Λίμπερτον στο Εδιμβούργο.
Οι μαθητές είχαν εδώ και μήνες παραπονεθεί και προειδοποιήσει τους καθηγητές και τη διεύθυνση του σχολείου για τον κίνδυνο κατάρρευσης του τοίχου, που έδειχνε σημάδια ταλάντωσης ακόμη και με την παραμικρή άσκηση πίεσης.
Στο ίδιο σχολείο, είχε πριν μήνες τραυματιστεί σοβαρά μία 15χρονη μαθήτρια όταν έπεσε από ύψος πέντε μέτρων στη διάρκεια προσπαθειών που κατέβαλαν οι καθηγητές της για να την απεγκλωβίσουν από χαλασμένο ανελκυστήρα του σχολείου που φιλοξενεί περίπου 650 μαθητές και η τελευταία φορά που ανακαινίστηκε ήταν τα μέσα της δεκαετίας του '80.
ΡΩΜΗ.--
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Ιstat, η ανεργία στην Ιταλία έφτασε το 13% το Φλεβάρη (η μισοδουλειά της ελαστικής απασχόλησης για ...επιβίωση όπως σε όλη την ΕΕ, θεωρείται απασχόληση). Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από την αρχή της διεξαγωγής των επίσημων μετρήσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται από το 1977. Οι άνεργοι στη χώρα έχουν ξεπεράσει τα 3,3 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 272.000 ανθρώπους σε ετήσια βάση. Η ανεργία των νέων ηλικίας 15 - 24 φτάνει ήδη το 42,3%, και αυξάνεται τα τελευταία χρόνια κατά 3,6% το χρόνο. Ανάμεσα στους νέους ανέργους είναι και 678.000 έως 24 ετών.
Η νέα διαχειριστική κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, αναμένεται τις επόμενες μέρες να παρουσιάσει τη λεγόμενη μεταρρύθμιση της αγοράς που θα κινηθεί όπως έχει πει στα ευρωενωσιακά πλαίσια.
HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΝΤΟΧΑ.--
Πιέσεις για πλήρη αναθεώρηση της (σχεδόν ανύπαρκτης...) εργατικής νομοθεσίας στο Κατάρ άσκησε, χτες, ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) του ΟΗΕ μετά από εκατοντάδες εργατικά δυστυχήματα και τους τραυματισμούς χιλιάδων κακοπληρωμένων μεταναστών εργατών από χώρες της νότιας Ασίας, οι οποίοι δουλεύουν στα κάτεργα εργολάβων και κατασκευαστικών εταιρειών που έχουν αναλάβει στη χώρα την κατασκευή αθλητικών χώρων για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2022.
Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο επιτροπής του ILO που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ζητείται από τις αρχές του Κατάρ να απαλείψουν τις απαγορεύσεις και τους νομικούς περιορισμούς για τη συγκρότηση συνδικάτων και την άσκηση συνδικαλιστικής και απεργιακής δράσης στη χώρα. Ζητείται, επιπλέον, η θέσπιση «χωρίς καθυστέρηση» κανονισμών προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των μεταναστών εργατών (που συνιστούν το 93% της εργατικής δύναμης στο Κατάρ) και να αρθεί κάθε άλλη διάκριση σε βάρος τους.