ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ
Επιασε στασίδι ο σκληρός πυρήνας του εργοδοτικού μηχανισμού

Οι μόνιμοι απεργοσπάστες κατέθεσαν χτες. Την Πέμπτη 3/4 θα συνεχιστεί η ακροαματική διαδικασία

Από συγκέντρωση αλληλεγγύης στους απεργούς της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», τον Ιούλη του 2012

Eurokinissi

Από συγκέντρωση αλληλεγγύης στους απεργούς της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», τον Ιούλη του 2012
Με καταθέσεις από μάρτυρες κατηγορίας, που επιχείρησαν με κάθε τρόπο να «κάτσουν στο σκαμνί» τον αγώνα που με αυτοθυσία έδωσε η πλειοψηφία των συναδέλφων τους, συνεχίστηκε χτες η δίκη των χαλυβουργών. Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί την Πέμπτη 3/4, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας και να ξεκινήσουν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης.

Για την κυβέρνηση, την εργοδοσία και τους ανθρώπους της, η δικαστική δίωξη αποτελεί μέρος της προσπάθειας να σπιλωθεί και να συκοφαντηθεί η απεργιακή μάχη ενάντια στις απολύσεις και την εκ περιτροπής απασχόληση. Μια μάχη που δόθηκε για 9 μήνες, με συχνές και μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, με τη δραστήρια συμμετοχή της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων του εργοστασίου, με την αλληλεγγύη και τη στήριξη χιλιάδων εργαζομένων, ανέργων και μαθητών, με αντίκτυπο ακόμα και πέρα από τα σύνορα της χώρας.

Ο σκληρός πυρήνας του εργοδοτικού μηχανισμού δε δίστασε να προκαλέσει ανοιχτά, κατηγορώντας το σωματείο πως είναι «υπεύθυνο για τις απολύσεις», πως ήθελε «στρατό από ανέργους», συκοφαντώντας απεργούς ότι εξαπέλυαν επιθέσεις σε βάρος τους και υπερασπίζοντας παράλληλα την εργοδοσία. Δίπλα στο σωματείο, επιχείρησαν να θέσουν στο στόχαστρο τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, αλλά και το ΚΚΕ, που στήριξε αταλάντευτα τον αγώνα των χαλυβουργών.

Δεν είναι τυχαίο πως στη λίστα των μαρτύρων κατηγορίας περιλαμβάνονται οι λιγοστοί εργαζόμενοι που έχουν απομείνει να δουλεύουν με κανονικό ωράριο, τη στιγμή που βρίσκεται σε εφαρμογή η διαθεσιμότητα και συνεχίζονται οι απολύσεις. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται και μέλη του νέου ΔΣ του σωματείου, πράγμα που φανερώνει τι είδους σωματείο έστησε η εργοδοσία όταν «ξεμπέρδεψε» με τους περισσότερους απεργούς, προχωρώντας στις απολύσεις τους.

Μίσος για τους εργατικούς αγώνες

Στις χτεσινές καταθέσεις, οι Γενικές Συνελεύσεις χαρακτηρίστηκαν «πανηγύρι» και «θέατρο», τη στιγμή που αυτές γίνονταν περίπου μια φορά το μήνα με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των εργαζομένων. Ορισμένοι έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν ακόμα και ότι δεν υπήρξε ποτέ καμία απόφαση για απεργία, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν να παραδεχθούν πως οι αποφάσεις για την κήρυξη απεργίας είχαν την ομόφωνη στήριξη του ΔΣ του σωματείου και των διαφορετικών παρατάξεων που εκπροσωπούνταν σε αυτό.

Στην ουσία, βέβαια, η επίκληση της «νομιμότητας» είναι προσχηματική. Ετσι, όσο κι αν έβαλλαν ενάντια στο σωματείο, δεν κατάφεραν να εξηγήσουν γιατί κανείς δεν προσέφυγε ενάντια στη Γενική Συνέλευση που έγινε στις 28/5/2012. Στη συνέλευση αυτή, που είχε ως πρόσθετο αίτημα την ανάκληση των απολύσεων, οι οποίες στη φάση εκείνη είχαν ξεπεράσει τις 100, πήραν μέρος και ψήφισαν και οι ίδιοι, παρά το γεγονός ότι την χαρακτηρίζουν κι αυτή «παράνομη». Πρόκειται για τους ίδιους που καυχιούνται πως μπήκαν για δουλειά συνοδευόμενοι από κάμποσες διμοιρίες των ΜΑΤ.

Ενδεικτική για το ρόλο που έπαιξε η κυβέρνηση στο πλευρό του Μάνεση είναι η συνάντηση που είχε ο βουλευτής, τότε, της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης, στις 19/7/2012, με την ομάδα των απεργοσπαστών και διευθυντών στο χώρο δίπλα από το εργοστάσιο, κατά την οποία έδωσε την υπόσχεση να παρέμβει στον εισαγγελέα για να σπάσει η απεργία. Την ίδια μέρα έγιναν οι πανομοιότυπες καταθέσεις της ομάδας των απεργοσπαστών στο Αστυνομικό Τμήμα και τα ξημερώματα της επόμενης πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση της Αστυνομίας.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά, η κατάσταση στο εργοστάσιο, με τη συνέχιση των ομαδικών απολύσεων και των διαθεσιμοτήτων, δεν έχει προκαλέσει την επίσκεψη των υπουργών της συγκυβέρνησης. Ο στόχος τους, προφανώς, δεν αφορούσε τη λειτουργία του εργοστασίου, αλλά την «τιμωρία» των εργαζομένων που αρνήθηκαν να σκύψουν το κεφάλι.

Ενισχυμένη η «Ταξική Ενότητα» στο ΕΚ Κοζάνης

Ενισχυμένη σε ψήφους και έδρες αναδείχθηκε η «Ταξική Ενότητα» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) από τις εκλογές στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης. Στο συνέδριο υπήρξε μείωση των αντιπροσώπων (93 από 108 το 2011).

  • Η «Ταξική Ενότητα» πήρε 20 ψήφους (είχε 14) και 4 έδρες στο ΔΣ (είχε 2).
  • Η ΔΑΚΕ πήρε 37 ψήφους (είχε 43) και 6 έδρες (είχε 6).
  • Η ΠΑΣΚΕ πήρε 20 ψήφους (είχε 45) και 3 έδρες (είχε 7).
  • Η «Ταξική Συσπείρωση Εργαζομένων» (ΝΑΡ) πήρε 7 ψήφους (είχε 6) και 1 έδρα (δεν είχε καμία).
  • Η παράταξη «Μακρυγιάννης» (πρώην ΠΑΣΚΕ) πήρε 7 ψήφους και 1 έδρα (στις προηγούμενες εκλογές δεν συμμετείχε).
  • Το «Μέτωπο Ανατροπής» (ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 2 ψήφους και καμία έδρα.

Επειδή η «Ταξική Ενότητα» και η ΠΑΣΚΕ ισοψήφησαν, έγινε κλήρωση και η μία παραπάνω έδρα καταχωρήθηκε στην «Ταξική Ενότητα».

Ο

«ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»: Σε μαζική συμμετοχή στη 48ωρη απεργία που οργανώνουν τα σωματεία εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», στις 3 και 4 Απρίλη, και στη συγκέντρωση την πρώτη μέρα τις απεργίας, στις 10 π.μ. στη Βουλή, καλεί με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία ΟΤΑ του ΠΑΜΕ, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη του οργανωμένου αγώνα με το ταξικό κίνημα, για να μπει φρένο στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, στην αντιλαϊκή θύελλα που εξαθλιώνει το λαό. Οι εργαζόμενοι απεργούν, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη δουλειά και την πληρωμή των δεδουλευμένων τους.

ΝΟΣ. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»: Μαζική συγκέντρωση στα εξωτερικά ιατρεία και νέα συγκέντρωση έξω από τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) στην οδό Αριστοτέλους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας τους. Διεκδικούν τη διατήρηση της ΣΣΕ που κατήγγειλε η διοίκηση του νοσοκομείου καθώς και την ανάκληση της τρομοκρατικής απόλυσης συναδέλφου τους. Η συμμετοχή στην απεργία ήταν σχεδόν καθολική και το νοσοκομείο λειτούργησε με προσωπικό ασφαλείας. Στη συγκέντρωση συμμετείχε η Λαϊκή Επιτροπή Πολίχνης με δικό της μπλοκ. Επίσης, αντιπροσωπεία υποψήφιων δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Παύλου Μελά.

ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ: Την απόφαση της κυβέρνησης να κόψει το επίδομα σίτισης και στέγασης από τους σπουδαστές της ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, που είναι σε ηλικία από 21 ετών και άνω, κατήγγειλαν αντιπροσωπείες των Σωματείων Οικοδόμων, Εμπορίου, Μετάλλου, Ηλεκτρολόγων και Επισιτισμού Λάρισας σε παρέμβασή τους στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΟΑΕΕ: Ξεκίνησαν χτες οι εκλογές στην Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και περιχώρων. Οι αρχαιρεσίες γίνονται όλες τις μέρες της βδομάδας στα γραφεία της Ενωσης (Σωκράτους 23, 4ος όροφος), από τος 8 π.μ. έως τις 7 μ.μ. και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 7 Απρίλη. Κάλπες θα στηθούν και στα παραρτήματα σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα: Σήμερα, Τρίτη, στο Περιστέρι. Την Τετάρτη 2/4 στη Νέα Ιωνία. Την Πέμπτη 3/4 στην Ηλιούπολη. Την Παρασκευή 4/4 στο Αιγάλεω. Το Σάββατο 5/4 στην Καισαριανή. Τη Δευτέρα 7/4 στη Νέα Σμύρνη.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο, προγραμματίζουν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης, αύριο Τετάρτη στις 10.30 το πρωί μπροστά από το ΙΚΑ της Αριστοτέλους. Θα συμμετάσχουν εργατικά σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές.

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ: Συμβολικό αποκλεισμό πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι στα γραφεία του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), στη Φιλελλήνων, με απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα Διαθεσίμων του υπουργείου Εργασίας και των Εποπτευομένων Οργανισμών. Συνολικά 558 εργαζόμενοι του υπουργείου Εργασίας και των εποπτευομένων Οργανισμών του, έχουν τεθεί εδώ και 5 μήνες σε καθεστώς διαθεσιμότητας και εκφράζουν φόβους ότι θα απολυθούν.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Συνάντηση με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής πραγματοποίησαν χτες το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και το Σωματείο Γυμναστών - Προπονητών νομού Αττικής για το ζήτημα των γυμναστών, που δουλεύουν στα προγράμματα των δήμων, με συμβάσεις ανταποδοτικού χαρακτήρα. Μεταξύ άλλων, ζήτησαν πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους, πενθήμερη βδομάδα 24 ωρών εργασίας για όλους τους προπονητές σε αθλητικά σωματεία, πλήρη Ασφάλιση στο ΙΚΑ, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης στους δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις κ.ά.

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ: Αθώους έκρινε, χτες, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο τους εννέα σχολικούς φύλακες που είχαν συλληφθεί τον Δεκέμβρη του 2013 στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης ενάντια στη διαθεσιμότητα. Οι συλληφθέντες αντιμετώπιζαν κατηγορίες για αντίσταση κατά της αρχής και διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας. Για «απαράδεκτη ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων» έκαναν λόγο οι συνήγοροι. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες έληξε η περίοδος διαθεσιμότητάς τους και απολύθηκαν πάνω από χίλιοι σχολικοί φύλακες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ