ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νέα συγκέντρωση για τους ανέργους στις 27 Μάρτη

Απάντηση στην κρατική καταστολή και στην προκλητική άρνηση της κυβέρνησης να ακούσει τα δίκαια αιτήματά τους

Από τη μαζική συγκέντρωση των ταξικών συνδικάτων για τους άνεργους την περασμένη Πέμπτη
Από τη μαζική συγκέντρωση των ταξικών συνδικάτων για τους άνεργους την περασμένη Πέμπτη
Νέα συγκέντρωση για τη διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, διοργανώνουν την Πέμπτη 27 Μάρτη, στις 10.30 π.μ. τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και δέρματος, Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, Μετάλλου Αττικής, Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής.

Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας, με την απαίτηση να υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό και να τοποθετηθεί απέναντι στα δίκαια αιτήματα εργαζομένων και ανέργων. Με πρωτοβουλία των ίδιων Σωματείων είχε γίνει την περασμένη Πέμπτη 6/3 η συγκέντρωση που χτυπήθηκε από τα ΜΑΤ. Με ανακοίνωσή τους, καλούν όλα τα σωματεία της Αττικής να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στη νέα κινητοποίηση και όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν τους άνεργους, «έτσι ώστε να πλημμυρίσουμε τους δρόμους της Αθήνας».

Επίσης, καταγγέλλουν τον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος «αντί να συζητήσει με τους εκπροσώπους των ανέργων, προτίμησε να τους γυρίσει την πλάτη και να στείλει τις δυνάμεις καταστολής, ώστε να καταστείλει την δικαιολογημένη αγανάκτηση και οργή των ανέργων». Σημειώνουν ακόμα ότι «ο αγώνας για τα καυτά προβλήματα των ανέργων συνεχίζεται. Κόντρα στο χτύπημα της κρατικής καταστολής, κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μας μετατρέψει σε απαθείς θεατές της βαρβαρότητας που ζούμε».

Μεταξύ άλλων, τα Συνδικάτα διεκδικούν:

  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους.
  • Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ.
  • Σφράγισμα των βιβλιαρίων ασθενείας όλων των ανέργων. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους τους άνεργους και τις οικογένειές τους.
  • Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.
  • Μείωση 30% των τιμολογίων των ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση διακοπής παροχής νερού, ρεύματος, σταθερού τηλεφώνου.
  • Δωρεάν μετακίνηση με όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα προς τους εργαζόμενους και τους ανέργους, σημειώνεται: «Οι κλάδοι που εκπροσωπούμε είναι αυτοί που έχει τσακίσει η ανεργία σε τέτοιο βαθμό που δεν υπάρχει προηγούμενο. Οι επιπτώσεις είναι πολλές και τεράστιες και για μας και για τις οικογένειές μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας παραμένουν άνεργοι χωρίς να "σταυρώνουν" μεροκάματο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ζουν καθημερινά τον εφιάλτη της επιβίωσης, ανασφάλιστοι, χωρίς γιατρό και φάρμακα, χωρίς καμία βοήθεια.

Αρκετοί χωρίς ρεύμα, αλλά και χωρίς πρόσβαση στα βασικά διατροφικά προϊόντα, πετρέλαιο. Αλλοι κινδυνεύουν από πλειστηριασμούς και άλλοι από τον κίνδυνο της έξωσης από το σπίτι λόγω των οφειλών. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση με την πολιτική της επιβάλλει φόρους και χαράτσια, πληρωμές παντού, συνταγογράφηση και ευρώ, αυξήσεις σε διόδια κ.ά.».

Σε σύσκεψη για τις συγκοινωνίες καλεί το ΕΚ Λαυρίου

Σύσκεψη φορέων για σύγχρονες αστικές συγκοινωνίες σε όλο το Λεκανοπέδιο διοργανώνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου. Η σύσκεψη θα γίνει την Παρασκευή 14/3, στις 6.30 μ.μ. στο Δημαρχείο του Σαρωνικού και έχουν κληθεί να συμμετάσχουν τα παρακάτω σωματεία: Οικοδόμων Λαυρεωτικής, Κερατέας, Παλλήνης, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, Εργαζομένων ΔΕΗ/ΑΗΣ Λαυρίου, Συμβασιούχων Πυροσβεστών Λαυρεωτικής, Αλιεργατών Λαυρίου, Λιμενεργατών Λαυρίου, Εργαζομένων Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου, Εργαζομένων ΕΑΣ Λαυρίου, Συνταξιούχων ΙΚΑ Λαυρίου, Συνταξιούχων ΙΚΑ Κερατέας.

Επίσης, οι Εμπορο-επαγγελματικοί Σύλλογοι Λαυρίου και Κερατέας, ο Αγροτοσυνεταιριστικός Σύλλογος Κερατέας, η Ομάδα Γυναικών της ΟΓΕ Λαυρεωτικής, η Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής, η Λαϊκή Επιτροπή Λαυρεωτικής και η Λαϊκή Επιτροπή Σαρωνικού. Θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος από τη Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ.

Οπως καταγγέλλει το ΕΚ Λαυρίου, ο λαός στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται σε κοινωνικό αποκλεισμό από υπηρεσίες που έκλεισαν και μεταφέρθηκαν σε απόσταση μεγαλύτερη των 30 χιλιομέτρων. Η συγκοινωνία γίνεται μόνο με τα ΚΤΕΛ και είναι υποτυπώδης, δεν εξυπηρετεί και είναι πανάκριβη. Το ΕΚ καλεί σε οργάνωση του αγώνα για την επέκταση της αστικής συγκοινωνίας σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο, για να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα αστικών συγκοινωνιών σε όλη την Αττική, με αίτημα όλες οι συγκοινωνίες να είναι δημόσιες, χωρίς ιδιώτες, με φτηνό εισιτήριο και με δωρεάν χρονικές ζώνες.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κατήγγειλε στο Ευρωκοινοβούλιο την κρατική καταστολή

Την κλιμάκωση του αυταρχισμού από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για την επιβολή της αντιλαϊκής πολικής, κατήγγειλε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπ. Αγγουράκης, ο οποίος σημείωσε:

«Στις 6 του Μάρτη, στο κέντρο της Αθήνας, αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ επιτεθήκαν σε ανέργους, εργαζόμενους και συνδικαλιστές, που διαδήλωσαν κατά χιλιάδες για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, ύστερα από κάλεσμα δεκάδων ταξικών συνδικάτων.

Στην Ελλάδα, όπου η ανεργία βρίσκεται στο 27%, πάνω από 60% στους νέους, οι αρμόδιοι υπουργοί αρνήθηκαν να συναντήσουν αντιπροσωπεία των συνδικάτων, γυρίζοντας προκλητικά την πλάτη στους ανέργους και τις οικογένειές τους, ενώ την ίδια στιγμή, με εντολή της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, οι δυνάμεις καταστολής χτύπησαν με αγριότητα τους διαδηλωτές.

Η συγκυβέρνηση επιχειρεί, με την ένταση της κρατικής βίας και καταστολής ενάντια στους εργαζόμενους, να επιβάλλει "διά πυρός και σιδήρου" τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της, για να διασφαλίσει τα κέρδη των μονοπωλίων. Καταγγέλλουμε την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, της συγκυβέρνησης του κεφαλαίου ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που πάει χέρι-χέρι με την κλιμάκωση του αυταρχισμού.

Είναι πολύ γελασμένοι εάν νομίζουν ότι με την καταστολή θα λυγίσουν το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Η Λαϊκή Συμμαχία, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, θα συνεχίσει την πάλη για μέτρα ανακούφισης των ανέργων, μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα. Για την ανατροπή της ΕΕ και της εξουσίας των μονοπωλίων».

Ερώτηση του ΚΚΕ για τα νέα αντεργατικά σχέδια

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης σχετικά με τους σχεδιασμούς για νέα αντεργατικά μέτρα. Στην Επίκαιρη Ερώτηση σημειώνονται τα εξής: «Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, η κυβέρνηση και η τρόικα συζητούν για παραπέρα χτύπημα στον κατώτερο μισθό, για κατάργηση των τριετιών, των υπερωριών και όσων επιδομάτων έχουν απομείνει, σε συνθήκες που ο εργαζόμενος λαός αγκομαχά, πλήττεται από την ανεργία και τις συνεχόμενες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, από τα χαράτσια και τη φοροληστεία.

Παράλληλα, επιχειρείται συνολικό χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία, με παρέμβαση στην εσωτερική ζωή και λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ουσιαστικά η συζήτηση αφορά την απαγόρευσή της. Επαναφέρεται στη συζήτηση το "λοκ άουτ", δηλαδή το χτύπημα της απεργίας με θεσμοθετημένη προστασία στον κάθε μεγαλοεργοδότη. Το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση αντιμετώπισε πολλές απεργιακές μάχες με κήρυξη επιστράτευσης, ποινικοποιώντας στην ουσία τη σκέψη του εργαζόμενου λαού για απεργία, τη δράση του απέναντι στην πολιτική που πλήττει τα δικαιώματά του».

Με βάση τα παραπάνω, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτάει τον αρμόδιο υπουργό: «Πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στα παραπάνω δημοσιεύματα και πληροφορίες; Συμφωνεί η κυβέρνηση με προτάσεις που περιορίζουν δραστικά και στην πράξη αναιρούν το δικαίωμα στην απεργία;».

Πέτυχε η απεργία στη «Γενική Ανακύκλωση»

Με τη δέσμευση της εργοδοσίας ότι θα ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, έληξε τη Δευτέρα η τριήμερη απεργία των εργαζομένων στην επιχείρηση «Γενική Ανακύκλωση» στον Ασπρόπυργο. Οι εργαζόμενοι, στην συντριπτική τους πλειοψηφία μετανάστες, με την καθολική τους συμμετοχή στην απεργία και με το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων στο πλευρό τους, διεκδίκησαν την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων τριών μηνών και απέσπασαν τη δέσμευση πως η καταβολή θα ξεκινήσει την Παρασκευή. Επίσης, πέτυχαν την ανάκληση των απολύσεων στις οποίες προχώρησε πρόσφατα η εργοδοσία. Ανάμεσα στα αιτήματα των εργαζομένων, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η λήψη μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στο χώρο δουλειάς. Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας (υποδήματα ασφαλείας, γάντια, φόρμες εργασίας, μάσκες, κράνη, ωτασπίδες κ.λπ.). Επιπλέον δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι εστίασης, αποδυτήρια και αποχωρητήρια, ούτε φαρμακείο και υλικά Πρώτων Βοηθειών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ