ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» ένας μεγάλος δεξιοτέχνης της κιθάρας

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 66 χρονών ο μεγάλος κιθαρίστας Πάκο ντε Λουθία από έμφραγμα του μυοκαρδίου. Γεννήθηκε στις 21 Δεκέμβρη του 1947 στην Αλγκεσίρα της Ισπανίας και το πραγματικό του όνομα ήταν Φρανσίσκο Σάντσεζ Γκόμεζ. Καταγόταν από οικογένεια με μεγάλη παράδοση στη μουσική και ειδικότερα στο φλαμένκο. Ηταν ο μικρότερος από τα πέντε παιδιά του κιθαρίστα φλαμένκο Αντόνιο Σάντσεζ και της Πορτογαλέζας Λουτσία Γκόμεζ. Αδέλφια του ήταν ο τραγουδιστής φλαμένκο Πέπε ντε Λουθία και ο κιθαρίστας φλαμένκο Ραμόν Ντε Αλγκεσίρας.

«Η οικογένειά μου έζησε μαζί με τσιγγάνους. Ο πατέρας μου και όλα μου τα αδέρφια έπαιζαν κιθάρα και τους άκουγα να παίζουν πριν περπατήσω, πριν μιλήσω. Πριν ξεκινήσω να παίζω, ήξερα κάθε ρυθμό του φλαμένκο, ήξερα το συναίσθημα και το νόημα της μουσικής. Οταν άρχισα να παίζω, πήγα κατευθείαν σε εκείνο τον ήχο που υπήρχε μέσα μου», είχε πει σε συνέντευξή του ο ίδιος πριν μερικά χρόνια.

Ο πατέρας του τον έμαθε να παίζει κιθάρα σε νεαρή ηλικία και εξασκούνταν μέχρι και 12 ώρες τη μέρα, κάθε μέρα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο Πάκο ντε Λουθία περιόδευσε στην Ευρώπη με μια ομάδα που ονομάστηκε Φεστιβάλ Flamenco Gitano και συνάντησε τον τραγουδιστή φλαμένκο Καμαρόν ντε λα Ισλα, με τον οποίο ηχογράφησαν 10 άλμπουμ μαζί. Στις 18 Φλεβάρη 1975, έγινε ο πρώτος κιθαρίστας φλαμένκο που έπαιξε στο περίφημο «Teatro Real» της Μαδρίτης. Το 1979, με τον Τζον ΜακΛάφλιν και τον Λάρι Κόριελ, διαμόρφωσαν ένα τρίο εγχόρδων «The Guitar Trio» και έκαναν το γύρο της Ευρώπης. Το 1982 συμμετείχε σε μια σειρά από συναυλίες με τον jazz πιανίστα Τσικ Κορέα.

Το 2004 έκανε περιοδεία σε ΗΠΑ και Καναδά με τον Ισπανό τραγουδιστή φλαμένκο Λα Τάνα και τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί και εμφανιζόταν σε ελάχιστες συναυλίες σε Ισπανία και Γερμανία και σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ του καλοκαιριού. Για αρκετά χρόνια έζησε στο Γιουκατάν, στο Μεξικό.

Αποκριάτικες επιλογές για παιδιά

Στερνές αποκριάτικες αναλαμπές πριν τη Σαρακοστή, ωστόσο οι παρακάτω επιλογές για παιδικά θεάματα το Σάββατο 1 Μάρτη επιμένουν να δελεάζουν κυρίως τους γονείς.

Ο καλλιτεχνικός οργανισμός «Μορφές Εκφρασης» προσκαλεί τους μικρούς του φίλους στην παιχνιδοπαράσταση «Το γαϊτανάκι της αποκριάς». Πρόκειται για θεατρική παράσταση με ζωντανή μουσική, μάσκες και χορό, βασισμένη σε παραδοσιακά ελληνικά παιχνίδια και τραγούδια για το γαϊτανάκι και τις πολύχρωμες κορδέλες του που εγγυώνται ξεφάντωμα τρελό. Το Σάββατο, στις 6 μ.μ. το απόγευμα, στην οδό Αλκμήνης 13, στα Κάτω Πετράλωνα... Λεπτομέρειες στα τηλέφωνα: 210.3464.903 και 210.3464.002.

Η ομάδα Θέατρο Ρετρό, φορώντας ακόμα το αποκριάτικο κοστούμι της, καλεί αυτές τις τελευταίες ώρες της αποκριάς στο «κάστρο» της, στο θέατρο «Εν Αθήναις» (Ιάκχου 19, Γκάζι), το Σάββατο, στις 5 μ.μ., στην παιδική παράσταση «Από πού πάνε για το κάστρο, παρακαλώ;». Μετά από την παράσταση ετοιμαστείτε για ένα ξεχωριστό αποκριάτικο πάρτι στο γεμάτο εκπλήξεις κάστρο, με τις ακόλουθες δραστηριότητες και δώρα - έκπληξη: Αποκριάτικη Ζωγραφική προσώπου ή «Μουντζουρώματα» από το Γαλαξείδι / - μπαλονοκατασκευές / «καμουζέλες», αποκριάτικο έθιμο από τη Σύμη και τη Λέρο / αποκριάτικα παραδοσιακά παιχνίδια καρναβαλιού / «Χασκάρης», αποκριάτικο έθιμο από την Καστοριά / «Βαλμάς», αποκριάτικο έθιμο από τα χωριά της Πηνείας / «πορτοκαλοπόλεμος», αποκριάτικο έθιμο από την Μπενς! Επικοινωνία / κρατήσεις στο τηλ. 698.3434.636

Τέλος, το Σάββατο στις 11 το πρωί, το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (Αγγ. Γέροντα 6, Αθήνα, τηλ. 210.3256.928) σας προσκαλεί σε προβολή στους χώρους του βραβευμένης παιδικής ταινίας. Τίτλος της «Το παιδί ζιγκ - ζαγκ» (2012). Μια συμπαραγωγή Ολλανδίας, Βελγίου, Βρετανίας, Γαλλίας και Ισπανίας, διάρκειας 95', σε σκηνοθεσία Βίνσεντ Μπαλ. Η προβολή εντάσσεται στο πλαίσιο κύκλου προβολών βραβευμένων ταινιών για παιδιά, εφήβους και όλη την οικογένεια,το πρώτο Σάββατο του μήνα. Η ταινία προβάλλεται υποτιτλισμένη στα ελληνικά και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

«Η προσευχή της κοπέλας... »

Η Εταιρεία των Φίλων της Τέχνης του Θεάτρου, που έχει ως στόχο να κρατήσει ζωντανή τη δημιουργική περιπέτεια, του Λευτέρη Βογιατζή, στο χώρο του «Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων», θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ζωντανό φυτώριο καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ετσι, η ομάδα kursk, ανεβάζει από τις 6 Μάρτη, στις 9 μ.μ. την παράσταση «η προσευχή της κοπέλας που έπεσε μέσα στο πηγάδι και δεν θέλει να πεθάνει». Ενα συλλογικό κείμενο, μια μη ρεαλιστική ιστορία φτιαγμένη από ρεαλιστικές καταβυθίσεις σε δύο διαφορετικούς κόσμους: Τον κόσμο 3 αγοριών και τον κόσμο ενός κοριτσιού. Μια μαγική απελευθερωτική τελετουργία με τα μέσα του θεάτρου. Η παράσταση θα παίζεται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00 και το Σάββατο στις 18.00. Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Χάρης Φραγκούλης. Σκηνικά - κουστούμια: Αργύρης Πανταζάρας. Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος. Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής. Παίζουν: Ηρώ - Ελένη Μπέζου, Αργύρης Πανταζάρας, Γιάννης Παπαδόπουλος, Χάρης Φραγκούλης.

Η ομάδα kursk δημιουργήθηκε το 2011 από τους Χαρά Ιωάννου, Ηρώ - Ελένη Μπέζου, Αργύρη Πανταζάρα, Γιάννη Παπαδόπουλο, Μαρία Σκουλά, Χάρη Φραγκούλη και Νικόλα Χαναγκούλα. Η πρώτη τους παράσταση ήταν ο «Βόυτσεκ» του Μπύχνερ στο «Απλό Θέατρο» τον Απρίλη του 2012.

Μουσική από την εποχή των σταυροφοριών

Το Μουσείο Μπενάκη θα φιλοξενήσει στους χώρους του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης (Αγίων Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12), την Παρασκευή 28 Φλεβάρη και το Σάββατο 1 Μάρτη στις 8.30 το βράδυ, τη συναυλία «Crucifigat - Mουσική από την εποχή των σταυροφοριών» με το σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio και τη συμμετοχή του προσκεκλημένου Σύρου δεξιοτέχνη του ούτι Ζιάντ Ρατζάμπ. Πρόκειται για ένα μουσικό σταυροδρόμι ανάμεσα σε ανατολή και δύση, με έργα από το Δυτικό Μεσαίωνα καθώς και αραβική, παραδοσιακή μουσική.

Το σύνολο παλαιάς μουσικής ιδρύθηκε το 2001 από τους μουσικούς Δημήτρη Κούντουρα και Μάρκελλο Χρυσικόπουλο. Ειδικεύεται στην παλαιά μουσική και στην ιστορικά ενημερωμένη ερμηνεία και συνεργάζεται με καταξιωμένους καλλιτέχνες. Εχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ και αίθουσες συναυλιών σε Ελλάδα, Ιταλία, Αυστρία, Ολλανδία και Γερμανία. Εχει ηχογραφήσει για γερμανικές δισκογραφικές εταιρείες και διοργανώνει κάθε χρόνο το διήμερο «Παλαιά Μουσική στον Αγιο Παύλο» στην Αθήνα. Το μουσικό σχήμα που θα εκτελέσει τη συναυλία, που διαρκεί 70 περίπου λεπτά χωρίς διάλειμμα, αποτελείται από τους: Ζιάντ Ρατζάμπ - φωνή και ούτι. Τομπίας Σλιρφ - φωνή, βιέλα με τροχό, οργκανέτο και γοτθική άρπα και Δημήτρη Κούντουρα - μεσαιωνικά φλάουτα & καλλιτεχνική επιμέλεια. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 8 ευρώ.

Φέτος, συμπληρώνονται 20 χρόνια από το θάνατο της Μελίνας Μερκούρη. Το ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη» εξέδωσε λεύκωμα με τίτλο «Μελίνα» και οργανώνει επετειακή έκθεση με τίτλο «Οδός Μελίνας Μερκούρη». Η παρουσίαση του λευκώματος και τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο (Πειραιώς 138) στις 4 Μάρτη.

Στο Μουσείο Γιώργου Μπουζιάνη (το σπίτι του σημαντικού ζωγράφου, το οποίο δώρισε ο ίδιος πριν το θάνατό του στο Δήμο Δάφνης, σήμερα Δάφνης - Υμηττού), το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα θα παρουσιάσει από τις 6 Μάρτη (8 μ.μ.) μέχρι τις 30 Μάη την έκθεση «Νίκος Χρονόπουλος - Γιώργος Μπουζιάνης (μαθητής και δάσκαλος)». Την έκθεση επιμελείται η Ελένη Κυπραίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ