Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αλλη μια αποκάλυψη

Η είδηση έχει ως εξής: Με 428 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 21 αποχές, η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε προχτές την παράταση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Τίποτα το παράξενο θα πει κανείς.

Ανάμεσα στους υποστηρικτές της παράτασης της γαλλικής επέμβασης ήταν και το «Αριστερό Μέτωπο», ο εκλογικός συνασπισμός όπου συμμετέχει το ΚΚ Γαλλίας, βασικό μέλος του ΚΕΑ και στενός «εταίρος» του ΣΥΡΙΖΑ. Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του τόνισε, χαρακτηριστικά, ότι «δεν μπορούμε σήμερα να αποσύρουμε τα στρατεύματά μας και να εγκαταλείψουμε τον κεντροαφρικανικό λαό στην τύχη του»... Δε χρειάζονται, προφανώς, σχόλια!

Το κράτος έχει συνέχεια...

«Αρον - άρον η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση - πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών του κερδοφόρου Οργανισμού Λιμένος Πειραιά. Πρόκειται για μια απόφαση εθνικά επίφοβη, κοινωνικά επιζήμια, οικονομικά καταστροφική για τους εργαζομένους, τους πολίτες, το Δημόσιο. Μια απόφαση που εξυπηρετεί ένα ιδιωτικό μονοπώλιο σε βάρος του λαού και τόπου. Μια απαράδεκτη απόφαση που δεν πρέπει να υλοποιηθεί».

Αυτά δηλώνει η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου. Κάτι όμως παραλείπει να πει. Για παράδειγμα, αυτό που είπαν οι άλλοι του ΣΥΡΙΖΑ προχτές στη Βουλή, όπως ο Π. Λαφαζάνης, ότι «χρειάζεται κοινωνικός αγώνας, ενότητα παραγωγικών φορέων, εργαζομένων, πολιτών». Δηλαδή, εργάτες, εφοπλιστές της κρουαζιέρας και άλλοι μεγαλοεργοδότες να αγωνιστούν όλοι μαζί για να γίνει η ιδιωτικοποίηση με άλλον τρόπο από αυτόν που προωθεί η κυβέρνηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Καλύτερα το έθεσε ο Θ. Δρίτσας: «Ακόμη και σε επίπεδο πλοιοκτησίας και εφοπλιστών, με διαβεβαίωσαν ότι εγγράφως και τεκμηριωμένα έχουν καταθέσει τις αντιρρήσεις τους για την ιδιωτικοποίηση». Κάλεσμα των εργαζομένων σε αγώνα για τα συμφέροντα των εφοπλιστών και μεγαλοεπιχειρηματιών του τουρισμού.

Η Ρ.Δούρου δε λέει επίσης αυτό που η ίδια είπε προχτές σε τηλεοπτική εκπομπή, ότι αυτήν την «εθνικά επίφοβη, κοινωνικά επιζήμια και οικονομικά καταστροφική απόφαση» θα την υπηρετήσει από τη θέση του περιφερειάρχη, εφόσον εκλεγεί, αφού θα έχει ήδη συντελεστεί, και η νέα βάρδια στην περιφέρεια θα «δεσμεύεται» από τις αποφάσεις της σημερινής. Πώς το είχαν πει ο Τσίπρας και ο Δραγασάκης; «Το κράτος έχει συνέχεια»...

Υποκρισία...

«Η ουκρανική κρίση αναδεικνύει την ανάγκη πανευρωπαϊκού ορίζοντα της ενοποίησης της Ευρώπης, με την οικοδόμηση μιας νέας δομής πολυδιάστατης πανευρωπαϊκής συνεργασίας και ενός πανευρωπαϊκού συστήματος ειρήνης και ασφάλειας, με τη συμμετοχή και της Ρωσίας. Τα θεμέλια για μια τέτοια δομή υπάρχουν και είναι ο ΟΑΣΕ, πρώην ΔΑΣΕ (γνωστότερη και ως «Διαδικασία του Ελσίνκι»). Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ως χώρα βαλκανική και ευρωπαϊκή η Ελλάδα έχει πολλούς λόγους να ενδιαφέρεται για την πανευρωπαϊκή ασφάλεια και συνεργασία. Πρέπει, λοιπόν, ως μέλος του ΝΑΤΟ να πει ΟΧΙ στην επέκταση προς ανατολάς της Ατλαντικής Συμμαχίας, ενώ θα μπορούσε να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ αυτήν την περίοδο και μέλος του ΟΑΣΕ» (Π. Τριγάζης, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, στην «Αυγή», 25/2/2014). Λύση στην Ουκρανία, μέσω ΟΑΣΕ, δηλαδή ενός παραρτήματος του ΝΑΤΟ, αλλά να μην επεκταθεί προς ανατολάς το ΝΑΤΟ. Αγνοια ή κοροϊδία; Μάλλον υποκρισία. Παρέμβαση της κυβέρνησης μέσω ΕΕ, όταν η ΕΕ όπως και οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με τη Ρωσία, όχι μόνο έκαναν επέμβαση στην Ουκρανία, αλλά υποδαύλισαν την κρίση. Και πανευρωπαϊκή ασφάλεια και ειρήνη ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη ανταγωνιστές, δηλαδή σαν να μπορούν να γίνουν οι λύκοι πρόβατα. Αν αυτή δεν είναι γραμμή υποταγής στον ιμπεριαλισμό τι είναι;

Κάνουν ό,τι μπορούν για τ' αφεντικά

«Η τύχη του ασφαλιστικού συστήματος εξαρτάται από την πορεία της ανάπτυξης της οικονομίας. Με ύφεση και ανεργία τα Ταμεία καταρρέουν. Με χαμηλότερες εργοδοτικές εισφορές οι πόροι εξανεμίζονται. Η ιδέα να συγκροτηθεί τέταρτος πυλώνας χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης (π. χ. έσοδα που προέρχονται από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας), παραμένει πρακτική σε άλλες χώρες, ώστε να απορροφώνται οι κραδασμοί, εν μέσω κρίσης, που απειλούν τη βιωσιμότητα της Κοινωνικής Ασφάλισης». Αυτά γράφει στο κύριο άρθρο η «Αυγή» 26/2/2014. Δεν περιμέναμε, βεβαίως, να προβάλουν την αναγκαιότητα ενός δημόσιου καθολικού συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης με συντάξεις και παροχές που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες, με ολοένα αυξανόμενη συμμετοχή στη χρηματοδότηση του κράτους και της εργοδοσίας. Αλλωστε, διαπιστώσεις κάνουν, δε χρεώνουν καν την κρίση στον καπιταλισμό. Και προτείνουν «τέταρτο πυλώνα», αποδεχόμενοι τη διαμορφωμένη αντεργατική πραγματικότητα. Κάνουν πρόταση διαχείρισης σε όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών, στο όνομα «σωτηρίας» της Ασφάλισης. Αλλωστε, και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σημαίνει επιχειρηματική δράση. Είναι ευρηματικοί οι ΣΥΡΙΖΑίοι σε προτάσεις διαχείρισης, δίνοντας εξετάσεις στ' αφεντικά ότι μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τις υποθέσεις τους, «πουλώντας σωτηρία» στους εργάτες.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1902 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ. Εργα του: «Τα Σταφύλια της Οργής», «Ανθρωποι και Ποντίκια», κ.ά.

1905 Ο ιαπωνικός στρατός απωθεί τα ρωσικά στρατεύματα στη Μαντζουρία και περνάει τον ποταμό Σα (Ρωσοϊαπωνικός Πόλεμος, 1904 - 1905).

1933 Τη νύχτα της 26ης προς 27 Φλεβάρη, οι ναζί προχωρούν στην προβοκάτσια κατά των κομμουνιστών με τον εμπρησμό του γερμανικού κοινοβουλίου (Ράιχσταγκ). Δυο μέρες αργότερα αναστέλλονται όλα τα άρθρα του Συντάγματος και η εξουσία παραδίδεται απολύτως στον Χίτλερ και τους ναζί. Χιλιάδες κομμουνιστές θα συλληφθούν, θα φυλακιστούν και θα σταλούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης τους επόμενους μήνες. Στις 3/3 θα συλληφθεί και ο ΓΓ του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Ερνστ Τέλμαν, ο οποίος και φυλακίστηκε με την κατηγορία για τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ. Στη συνέχεια, οργάνωσαν μια απίστευτη σκευωρία σε βάρος του Βούλγαρου κομμουνιστή ηγέτη Γκεόργκι Δημητρώφ, τον οποίο κατηγόρησαν ως κυρίως υπεύθυνο για τον εμπρησμό. Η δίκη του Δημητρώφ και των συντρόφων του άρχισε το Σεπτέμβρη του 1933 στη Λιψία. Το δικαστήριο, κάτω από την πίεση της παγκόσμιας εκστρατείας, αναγκάστηκε να αθωώσει τον Δημητρώφ. Η χιτλερική δικαστική σκηνοθεσία τελείωσε με επαίσχυντη αποτυχία.

1939 Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θέτει εκτός νόμου τις καθιστικές διαμαρτυρίες των εργαζομένων στις απεργίες με το αιτιολογικό ότι παραβιάζουν τα δικαιώματα των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων.

1939 Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Βρετανίας αναγνωρίζουν τη φασιστική κυβέρνηση του Φράνκο.

1943 Πεθαίνει ο μεγάλος Ελληνας ποιητής Κωστής Παλαμάς. Η κηδεία του, που έλαβε χώρα την επόμενη μέρα, μετατρέπεται σε διαδήλωση κατά της Γερμανικής Κατοχής. Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύνονται στους δρόμους της Αθήνας. Μία ομάδα διασπά τον αστυνομικό κλοιό και καταστρέφει το γραφείο του κατοχικού πρωθυπουργού στη Βουλή. Μια άλλη, αφού υπερφαλαγγίζει τους Ιταλούς καραμπινιέρους, πυρπολεί το υπουργείο Εργασίας, όπου είχε γίνει ο προπαρασκευαστικός σχεδιασμός για την επιστράτευση. Κατά τις συγκρούσεις, τρεις διαδηλωτές σκοτώνονται και τριάντα τραυματίζονται σοβαρά.

1948 Ομαδικές δολοφονικές επιθέσεις στη Μακρόνησο, κατά τις οποίες σκοτώνονται 17 και τραυματίζονται 61 φαντάροι. Αλλοι 250 παραπέμπονται στο στρατοδικείο.

1952 Πεθαίνει ο τέως δικτάτορας και στρατιωτικός Θεόδωρος Πάγκαλος.

1959 Η ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει τις Συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου που οδήγησαν στη δημιουργία τυπικά ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Κύπρου. Η ίδρυση του κυπριακού κράτους, ως προϊόν ενδοκαπιταλιστικών συμβιβασμών, με την παρουσία των βρετανικών βάσεων, στρατευμάτων τριών κρατών και το διαχωρισμό στα τοπικά όργανα των Ελληνοκυπρίων από τους Τουρκοκυπρίους, ουσιαστικά υπονόμευε από την αρχή την ενότητα της Κύπρου, δημιουργούσε, δηλαδή, προϋποθέσεις διχοτόμησης, ακόμα και διπλής ένωσης. Το περιεχόμενο των Συμφωνιών της Ζυρίχης και του Λονδίνου, με τις οποίες τρία κράτη (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) γίνονταν «εγγυητές» της ανεξαρτησίας μιας άλλης χώρας, δεν μπόρεσε να αποτελέσει ένα μόνιμο συμβιβασμό. Ετσι, μετά από μια ολιγόχρονη ανάπαυλα, ακολούθησε νέα φάση όξυνσης των εσωτερικών και εξωτερικών αντιθέσεων στην Κύπρο.

1991 Η επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου» εναντίον του Ιράκ, όπως δηλώνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, θα συνεχιστεί «μέχρις εσχάτων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ