Αμεσα μέτρα ζητούν φορείς της Κεφαλονιάς - Ιθάκης και ομοσπονδίες
Παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή για επίδοση ψηφίσματος στον υπουργό Παιδείας και στα πολιτικά κόμματα πραγματοποιούν σήμερα Πέμπτη, στις 12.30 το μεσημέρι φορείς της Κεφαλονιάς, στο πλαίσιο των διεκδικήσεών τους για άμεση λύση στα προβλήματα που προκλήθηκαν στην εκπαίδευση από τη σεισμική δραστηριότητα.
Στην κινητοποίηση συμμετέχουν η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, οι Ενώσεις και Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του Νομού, το τοπικό Εργατικό Κέντρο, η Ομοσπονδία Κεφαλονίτικων και Ιθακησιακών Σωματείων (ΟΚΙΣ), ο Σύλλογος Φαρακλάδων «Η Εύγερος» Κεφαλονιάς, Κεφαλονίτες φοιτητές στην Αθήνα και τον Πειραιά, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).
Της παράστασης θα προηγηθεί κάλεσμα της ΕΛΜΕ - ΚΙ προς τη Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας να στηριχτεί το υπόμνημα των φορέων, με το οποίο ζητείται ρύθμιση για να μη δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις οι μαθητές της Γ' Λυκείου και να εισαχθούν με ποσόστωση στην Ανώτατη Εκπαίδευση και να μην ισχύσει το νέο σύστημα εξετάσεων στην Α' Λυκείου. Επίσης να παρθούν μέτρα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας και μέτρα για τους σεισμόπληκτους μαθητές, εκπαιδευτικούς και φοιτητές.
Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας καλεί τις Ενώσεις, τους Συλλόγους Γονέων της περιφέρειας Αττικής να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους γονείς της Κεφαλονιάς και να πάρουν μαζικά μέρος στην παράσταση. Η ΑΣΓΜΕ δηλώνει ότι στηρίζει την κοινή δράση γονέων - εκπαιδευτικών - μαθητών που έχει αναπτυχθεί στο νησί, συμπαραστέκεται στον αγώνα τους και υιοθετεί τα αιτήματά τους για την άμεση ανακούφιση μαθητών, σπουδαστών και των οικογενειών τους, απαιτώντας ειδικές ρυθμίσεις και μέτρα για τους σεισμόπληκτους μαθητές.
Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία συγκεντρώθηκαν μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ σε σωματεία και Εργατικά Κέντρα όλης της χώρας, παραδόθηκαν χτες στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η αποστολή της δεύτερης δόσης της βοήθειας, καθώς θα παραδοθούν οι 3 τελευταίες παλέτες με τα είδη που συγκεντρώθηκαν.
Αθωώθηκαν οι κάτοικοι που είχαν συλληφθεί στην κινητοποίηση της προηγούμενης Κυριακής
Να υπενθυμίσουμε ότι σε βάρος τους είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για παρακώλυση συγκοινωνιών, ενώ σε βάρος ενός εξ αυτών ασκήθηκε ποινική δίωξη και για επικίνδυνη σωματική βλάβη. Την κινητοποίηση είχαν διοργανώσει 21 φορείς των Μεγάρων και της Νέας Περάμου. Οι κάτοικοι είχαν αρχικά ανοίξει τις μπάρες για να περάσουν ελεύθερα τα οχήματα και αργότερα απέκλεισαν για πέντε λεπτά της ώρας τη μία κατεύθυνση της Εθνικής Οδού. Αντιμετωπίστηκαν με ΜΑΤ και συλλήψεις. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Μεγάρων με το ΚΚΕ, Αντώνης Χοροζάνης. Στο δικαστήριο χτες, κατέθεσαν δεκάδες κάτοικοι που διαδήλωναν στα διόδια, οι οποίοι ανάμεσα σε άλλα κατήγγειλαν τα ΜΑΤ για δημιουργία πανικού. Οπως είπαν, προκαλούσαν τον κόσμο και χτυπούσαν μέχρι και παιδιά.
Ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος με το ΚΚΕ Α. Χοροζάνης είπε στο «Ρ»: «Συνεχίζεται ο αγώνας για την κατάργηση των διοδίων παντού και στα Μέγαρα, όπου με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης, καλώντας όλους τους φορείς της πόλης, από το Εργατικό Κέντρο, το Συνδικάτο Οικοδόμων, τον Εμπορικό Σύλλογο, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, πολιτιστικούς και εξωραϊστικούς συλλόγους, συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα για την κατάργηση των διοδίων».
«Η πόλη», όπως υπογράμμισε, «έχει μεγάλη ανεργία, τα εισοδήματα όλων έχουν μειωθεί πάνω από 60% και αυτήν τη στιγμή τα Μέγαρα έχουν γύρω - γύρω, απ' όλα τα σημεία, διόδια, για να πληρώνει ο κόσμος για την είσοδο και έξοδό του από την Εθνική Οδό. Αυτός ο αγώνας συνεχίζεται και αυτήν τη στιγμή, παρόλη την τρομοκρατική επίθεση ενάντια στους κατοίκους των Μεγάρων, όπως διαπιστώθηκε σήμερα μετά από την αθωωτική δικαστική απόφαση. Δεν μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν καμία κατηγορία εναντίον μας. Η όλη προσπάθεια είναι μια πολιτική της κυβέρνησης για να εξυπηρετήσει τις ιδιωτικές εταιρείες που κερδοσκοπούν από τη χρησιμοποίηση των Εθνικών Οδών».
Ερώτηση στη Βουλή από τους βουλευτές του ΚΚΕ
Να ανακαλέσει την επικίνδυνη για τη δημόσια Υγεία και το περιβάλλον αδειοδότηση για καύση απορριμμάτων και «εναλλακτικών» καυσίμων στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, στη Θεσσαλονίκη, καλούν την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.
Με Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, υπογραμμίζουν ότι με την τροποποίηση περιβαλλοντικών όρων που έδωσε πριν από περίπου ένα μήνα η συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μέσω του ΥΠΕΚΑ, όχι μόνο δεν προωθείται η ανακύκλωση, αλλά αντίθετα μπαίνει μια βαριά ταφόπλακα πάνω της. «Συγκεκριμένα υλικά που ανακτώνται στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), με βασικότερα το "χαρτί - χαρτόνι" και τα "πλαστικά", αντί να αξιοποιηθούν ως πρώτη ύλη για την κατασκευή άλλων υλικών, οδηγούνται σε ενεργειακή καύση», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Τονίζουν δε ότι πριν από τέσσερα χρόνια, οι κάτοικοι όλων των βορειοδυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης είχαν ξεσηκωθεί ενάντια στην αδειοδότηση της τσιμεντοβιομηχανίας για καύση αποβλήτων, και τότε είχαν βάλει φρένο στα επικίνδυνα σχέδια της επιχείρησης.
Την ίδια ώρα, προχωρούν οι εργασίες κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Βορειοδυτικού Τομέα στην περιοχή της Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης, η οποία είναι ήδη βεβαρημένη περιβαλλοντικά, λόγω των πολλών βιομηχανικών δραστηριοτήτων που ρυπαίνουν το περιβάλλον.
Ως εκ τούτου, οι βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση να προβεί σε άμεσες ενέργειες, ώστε: Να ανακαλέσει την αδειοδότηση της τσιμεντοβιομηχανίας, με δεδομένο ότι, προς χάριν των κερδών της επιχείρησης, τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών της ευρύτερης περιοχής και συνολικά το περιβάλλον. Να προχωρήσει η μετεγκατάσταση της τσιμεντοβιομηχανίας, με δεδομένο ότι αγγίζει πλέον τα όρια του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Να σταματήσουν οι εργασίες κατασκευής Σταθμού Μεταφόρτωσης στο συγκεκριμένο χώρο και να χωροθετηθεί σε άλλο, μακριά από την κατοικημένη περιοχή της Ευκαρπίας.
Τη συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών χωρίς χαρτιά ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία ενέκρινε χτες η ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η πολιτική καταστολής στα ευρωπαϊκά σύνορα σε βάρος των προσφύγων των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της παγκοσμιοποίησης. Η συμφωνία περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις και τις διαδικασίες «επιστροφής» στη χώρα τους των μεταναστών, που εισέρχονται ή διαμένουν «παράνομα» είτε στην Τουρκία είτε στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Υποχρεώνει τις δύο πλευρές να δέχονται πίσω τούς υπηκόους τους, τους υπηκόους τρίτων χωρών χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής και τους απάτριδες που εισήλθαν είτε στην ΕΕ μέσω της Τουρκίας είτε στην Τουρκία μέσω της ΕΕ. Πριν τεθεί σε ισχύ, η συμφωνία επανεισδοχής θα πρέπει να επικυρωθεί επίσημα τόσο από την ΕΕ όσο και την Τουρκία.
Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), σε συνεργασία με το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, διοργανώνει, την Κυριακή 2.3.2014 ώρα 11 το πρωί, μπροστά στο «Αγαλμα της Μάνας», στο Λιμάνι Λαυρίου εκδήλωση τιμής για τη Σφαγή των δεσμωτών της Μακρονήσου από το εμφυλιακό κράτος. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Για τη συμμετοχή στην εκδήλωση, θα αναχωρήσουν πούλμαν από την πλατεία Κάνιγγος, το πρωί (ώρα 7.30 π.μ.) της Κυριακής. Για κράτηση θέσεων στα τηλέφωνα: 210.3247.820, 697.4278.797 και 698.0363.160.
Δύο σεισμικές δονήσεις σε Χαλκιδική και Κοζάνη σημειώθηκαν χτες τα ξημερώματα.
Η πρώτη σημειώθηκε στη Χαλκιδική, έξι λεπτά μετά από τις 12 τα μεσάνυχτα, και ήταν μεγέθους 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Πολυγύρου, ενώ το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 8 χιλιόμετρα.
Η δεύτερη σημειώθηκε στην Κοζάνη, στις 3.42 τα ξημερώματα, και ήταν μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 17 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κοζάνης και το εστιακό του βάθος στα 5 χιλιόμετρα.
Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί.
Τα Κεντρικά της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), διοργανώνουν τη χρονιάτικη εκδήλωση - συνεστίασή τους, την Κυριακή 9 Μάρτη 2014 και ώρα 1 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο STANLEY (Στάνλεϊ), στην πλατεία Καραϊσκάκη (στάση μετρό Μεταξουργείο). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει φαγητό, ποτό, καλλιτεχνικό πρόγραμμα και κοπή πίτας.
Για προσκλήσεις στα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, Πεδίον του Αρεως) και στα κατά τόπους Παραρτήματά της.