ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Κοινή ανακοίνωση Κομμουνιστικών Νεολαιών για την ανεργία των νέων

Στο πλαίσιο της 10ης Συνάντησης Κομμουνιστικών Νεολαιών της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία στις 15 και 16 Φλεβάρη, η πλειοψηφία των Οργανώσεων που συμμετείχαν υιοθέτησε δύο κοινές ανακοινώσεις, ύστερα από πρόταση της ΚΝΕ.

Η πρώτη αποτελεί κοινό κάλεσμα πάλης προς όλους τους νέους ανέργους και ελαστικά εργαζομένους, ενάντια στα προγράμματα της ΕΕ για την ανακύκλωση της ανεργίας και για τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς με δικαιώματα. Η δεύτερη κοινή ανακοίνωση καταδικάζει την επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα την κοινή ανακοίνωση για την ανεργία των νέων, που την υπογράφουν οι οργανώσεις:

ΚΝ Αυστρίας (KJOe), COMAC Βελγίου, Νέοι Κομμουνιστές Γαλλίας (MJCF), Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία (SDAJ), ΚΝΕ, Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών Ισπανίας (CJC), ΚΝ Ισπανίας (UJCE), Μέτωπο ΚΝ Ιταλίας (FGC), ΕΔΟΝ Κύπρου, Αριστερό Μέτωπο Νεολαίας Ουγγαρίας (Baloldali Front), Επαναστατική ΚΝ Ρωσίας - Μπολσεβίκοι (RKSMb), Ενωση ΚΝ Γιουγκοσλαβίας (Σερβία - SKOJ), ΚΝ Σουηδίας (SKU), Νεολαία Τουρκικού ΚΚ (YTKP), Ενωση ΚΝ Τσεχίας (KSM).

Η κοινή τους ανακοίνωση έχει ως εξής:

«"Σκλάβοι στον 21ο αιώνα δε θα γίνουμε! Παλεύουμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα!"

Νέα άνεργη, νέε άνεργε, νέοι εργαζόμενοι στα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Μέσα στο 2013 η ΕΕ οργάνωσε 5 διασκέψεις για την ανεργία. Η ανεργία όχι μόνο δε μειώθηκε, αλλά γιγαντώθηκε. 26 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι, 120 εκατομμύρια ζουν αυτήν τη στιγμή κάτω από το όριο της φτώχειας. Η νεανική ανεργία στις ηλικίες 18 - 30 σε ορισμένες χώρες ξεπερνάει το 50%, ενώ σε όλη την ΕΕ βρίσκεται στο 25%!

Τα διάφορα "προγράμματα απασχόλησης" για τους νέους που υλοποιούν η ΕΕ και οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις σε όλες τις χώρες είναι κοροϊδία: Αντί για δουλειά με δικαιώματα, προσφέρουν ολιγόμηνες και κακοπληρωμένες "ευκαιρίες" για λίγους. Μας μετατρέπουν από "εργαζομένους" σε "ωφελούμενους", δίνουν "εγγυήσεις για τη νεολαία" που στην πραγματικότητα εγγυώνται τα επιχειρηματικά κέρδη: Τζάμπα εργασία για τους εργοδότες χωρίς κανένα δικαίωμα για τον εργαζόμενο. Αντί για μέτρα προστασίας των ανέργων, επιδοτούν τα αφεντικά. Αποτελούν το όχημα για να καταργήσουν ό,τι έχει απομείνει από δικαιώματα.

Η "ελευθερία μετακίνησης" εντός της ΕΕ αποδείχτηκε ελευθερία για τους επιχειρηματίες να μας εκμεταλλεύονται όπου και όπως έχουν ανάγκη. Η πρόσφατη εμπειρία των χιλιάδων νέων μεταναστών στην Ευρώπη δείχνει ότι για τα παιδιά των εργατικών λαϊκών οικογενειών παντού υπάρχει η ίδια μοίρα: Δουλειά χωρίς δικαιώματα, μισθοί που δεν επαρκούν για να καλύψουν βασικές ανάγκες, ένταση της εκμετάλλευσης με κάθε τρόπο (garantiaspara lajuventud, minijobs, zerohourcontracts...).

Η τεράστια ανεργία δείχνει τα αδιέξοδα του συστήματος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Η ανεργία είναι στο DNA του συστήματος γιατί και έτσι αυξάνουν τα κέρδη τους οι καπιταλιστές.

Νέα, νέε που δουλεύεις στα προγράμματα: Οργανώσου στο σωματείο σου! Ενίσχυσε την ταξική γραμμή! Διεκδίκησε το δικαίωμά σου στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, σε αξιοπρεπή μισθό, στη δουλειά με δικαιώματα!

Νέα άνεργη, νέε άνεργε: Μην το βάζεις κάτω! Οργανώσου, διεκδίκησε μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα! Διεκδίκησε το δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη, ασφάλιση και επίδομα ανεργίας για όλους!

Ελα μαζί με τους νέους κομμουνιστές στον αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, στον αγώνα για την οριστική κατάργηση του συστήματος της εκμετάλλευσης που γεννά την ανεργία. Στον αγώνα για μια κοινωνία όπου οι εργαζόμενοι και ο λαός θα έχουν στα χέρια τους την εξουσία και τον πλούτο που παράγουν. Μόνο εκεί η δουλειά με δικαιώματα θα είναι εξασφαλισμένη για όλους, γιατί οι εργαζόμενοι θα παράγουν για τις δικές τους ανάγκες και όχι για τα κέρδη των καπιταλιστών».

Σήμερα η εκδήλωση για τους νέους στην κατάρτιση

Σήμερα γίνεται η εκδήλωση της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ για νέους ανέργους, σπουδαστές στη μαθητεία και στην κατάρτιση και εργαζομένους στα 5μηνα προγράμματα απασχόλησης, με θέμα: «Ψηφίζουμε - Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Οχι στα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων». Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Novotel» (Μιχαήλ Βόδα 4 - 6 και Λιοσίων) και θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ πραγματοποιούν μια σειρά ακόμα εκδηλώσεων. Συγκεκριμένα:

Η ΟΒ ΤΕΙ Ρεθύμνου διοργανώνει σήμερα, Πέμπτη, στις 6 μ.μ., εκδήλωση με θέμα «Η ανεργία σύμφυτη με τον καπιταλισμό, στο σοσιαλισμό η λύση», όπου θα μιλήσει ο Νίκος Ξενικάκης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ.

Οι ΟΒ ΑΕΙ των Οργανώσεων της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης οργανώνουν συσκέψεις με θέμα «Ευρωπαϊκή Ενωση vs Νεολαία». Σήμερα, Πέμπτη: Η ΟΒ Ιατρικής Αλεξανδρούπολης, στις 7 μ.μ., με ομιλήτρια την Δήμητρα Πιτροπάκη, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Εβρου της ΚΝΕ. Η ΟΒ Κοινωνικής Διοίκησης Κομοτηνής, στις 7 μ.μ., στον Πολυχώρο «ΡΑΧΗΛ», με ομιλητή τον Αλέξη Κιτσιούλη, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Ροδόπης της ΚΝΕ. Η ΟΒ Παρευξεινίων Σπουδών Κομοτηνής στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ, με ομιλήτρια την Βάνα Δινδίνη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ. Αύριο, Παρασκευή: Η ΟΒ Ιστορίας - Εθνολογίας Κομοτηνής στις 6 μ.μ., στον Πολυχώρο «ΡΑΧΗΛ», με ομιλητή τον Γιώργο Τριανταφυλλίδη, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Ροδόπης της ΚΝΕ.

Οι Οργανώσεις Βάσης Βόρειου Τομέα Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνουν αποκριάτικο - disco πάρτι, αύριο, Παρασκευή, στις 9 μ.μ., στο ΚΕΠ Ν. Ιωνίας (Πατρ. Ιωακείμ 4, απέναντι από το σταθμό του ΗΣΑΠ Ν. Ιωνίας).

Παρουσίαση στην Κατερίνη

Ο Ομιλος Εκπαιδευτικού Προβληματισμού, το μορφωτικό σωματείο που εκδίδει το περιοδικό «Θέματα Παιδείας», παρουσιάζει στην Κατερίνη την τελευταία του έκδοση «Aναπτυξιακή Ψυχολογία και αγωγή του παιδιού». Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φιλολόγων Ημαθίας και το βιβλιοπωλείο «Νέστωρ», αύριο Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ. στο χώρο του βιβλιοπωλείου (Κανάρη 5, πεζόδρομος της πλατείας Ελευθερίας). Θα μιλήσει η Χαρά Παπαϊωάννου, Σχολική Ψυχολόγος και τη συζήτηση θα συντονίσει ο Μπάμπης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πιερίας.

Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ

Σε επίσχεση εργασίας αποφάσισαν - κατά τη διάρκεια της Γενικής τους Συνέλευσης - να προχωρήσουν την Τρίτη, 4 Μάρτη, οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, καθώς είναι απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες. Χτες, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, χωρίς όμως να καταφέρουν να συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου. Ωστόσο, επιδόθηκε η επιστολή με τις υπογραφές των εργαζομένων για την επικείμενη επίσχεση στο υπουργείο και στη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ. Οι εργαζόμενοι προχωρούν σήμερα σε νέα στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στο υπουργείο Υγείας, όπου έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την υφυπουργό Υγείας Ζ. Μακρή.

Κινητοποίηση αύριο ενάντια στις διαθεσιμότητες

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Λεωφ. Βασ. Σοφίας 15) πραγματοποιούν, αύριο Παρασκευή, στη 1 το μεσημέρι, οι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η ΟΛΜΕ για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην κινητοποίηση αυτή κηρύσσει την ίδια μέρα στάση εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ. και 2 μ.μ. - 5 μ.μ.) και καλεί τα ΔΣ των ΕΛΜΕ, που θα οργανώσουν τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη συγκέντρωση, να κηρύξουν συμπληρωματικές στάσεις εργασίας την ίδια μέρα.

Σήμερα Πέμπτη, πραγματοποιείται στην Αθήνα η γενική συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ, οι οποίοι θα μεταφέρουν τις αποφάσεις των συνελεύσεων των τοπικών Ενώσεων καθηγητών της χώρας για το πρόγραμμα δράσης του κλάδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ