ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Συνεργασίες υποταγμένες στο στόχο της διαχείρισης

Την προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια ενσωμάτωσης κάθε στοιχείου που φέρει «αντιμνημονιακή» σημαία ευκαιρίας, κρύβοντας πίσω απ' αυτήν τη στράτευσή του υπέρ ενός άλλου μείγματος διαχείρισης που για το λαό δεν έχει καμία διαφορά, επιβεβαιώνουν τα κορυφαία του στελέχη, με αφορμή τη «φασαρία» που προκλήθηκε απ' τις υποψηφιότητες Καρυπίδη και Βουδούρη.

Ο γραμματέας της ΚΠΕ Δ. Βίτσας, μιλώντας χτες στον ρ/σ «Βήμα» υπερασπίστηκε την επιλογή Βουδούρη και ισχυρίστηκε πως η αγνόηση της επιθυμίας των οργανώσεων Πελοποννήσου όχι μόνο δε συνιστά «αποδυνάμωση της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος», αλλά «ενδυνάμωσή της»!

Αντέτεινε στις αντιδράσεις το γεγονός ότι η υποψηφιότητα Καρυπίδη αποσύρθηκε παρά την αντίθετη γνώμη της τοπικής οργάνωσης, καθώς ξέφευγε απ' τα όριά της και αφορούσε ένα γενικότερο πολιτικό ζήτημα. Παραδέχτηκε, δηλαδή, ότι η υποψηφιότητα Βουδούρη εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό της Κουμουνδούρου για τον οποίο δεν πέφτει λόγος στις κατά τόπους οργανώσεις. Εξηγώντας πρόσθεσε: «Τον ΣΥΡΙΖΑ τον ενδιαφέρει να καταδικαστεί και στις περιφερειακές εκλογές η κυβερνητική πολιτική (...) να είναι συσπειρωτικός, θέλει δηλαδή να έρθουν άνθρωποι και πολιτικές δυνάμεις στο πλαίσιο, στον προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα κι αν δε συμφωνούν πλήρως στο πρόγραμμά του (...) Σ' αυτήν τη λογική νομίζω ότι ο Οδυσσέας Βουδούρης όχι απλώς είναι μια χαρά, αλλά προσθέτει κιόλας».

Σε υπόμνηση του «μνημονιακού παρελθόντος» του Ο. Βουδούρη, ο Δ. Βίτσας αντέταξε ότι «...αν η λογική είναι ότι μια φορά αν κάνεις κάτι αυτό διαγράφει όλη σου τη ζωή, τότε δεν συνεννοούμαστε». Και διεμήνυσε στις οργανώσεις του κόμματος που αντιδρούν να διορθώσουν κακές συνήθειες...

Παραδέχτηκε ότι η «μεγάλη ευρύτητα» που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προϋπόθεση για να βάλει στο χέρι την αστική διαχείριση, ομολογία που επένδυσε με πομφόλυγες όπως «η κοινωνία υποφέρει τώρα, δεν θα της πάμε λοιπόν ένα Ευαγγέλιο για μετά από 20, 30.. 50 χρόνια πάνω στο οποίο εμείς θα θέλουμε απλά ισχυροποίηση, αλλά ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος θα κάνουν πολιτική. Πάμε να τους ανατρέψουμε τώρα». Κρύβοντας, φυσικά, ότι για το λαό ούτε ανακούφιση δεν υπόσχονται όσοι του πλασάρονται για μεσσίες.

Γιατί, φυσικά, δεν αφορά το λαό ο στόχος για διευθέτηση του χρέους ώστε να εξοικονομηθεί χρήμα που θα κατευθυνθεί στους καπιταλιστές για την ανάκαμψη της κερδοφορίας τους. Οπως είπε ο Δ. Παπαδημούλης (ρ/σ «Real»): «Παραμένουμε απολύτως σταθεροί και συνεπείς σε αυτά που είπαμε στις τελευταίες εκλογές - ακύρωση Μνημονίου, επαναδιαπραγμάτευση δανειακής σύμβασης, δραστικό "κούρεμα" χρέους (...) χωρίς τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, ανεξάρτητα από το αν είναι επαχθές ή όχι, δεν είναι δυνατόν η οικονομία να επιστρέψει στην ανάπτυξη (...) Κάθε μέρα που περνάει, αυτή η θέση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει ανοιχτά αυτιά ολοένα και περισσότερα στο διεθνή χώρο και όχι μόνο».

Η συνέπειά τους αφορά στις δεσμεύσεις τους απέναντι στους καπιταλιστές, που άλλωστε οι ίδιοι αξιώνουν ευθέως πλέον να τερματιστούν οι μνημονιακές πολιτικές στο κομμάτι φυσικά που παρεμποδίζει τη ρευστότητα και τις ενισχύσεις που ορέγονται. Οι ανατροπές που αυτές οι πολιτικές έφεραν στη ζωή των εργαζομένων θα παραμείνουν και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό για το οποίο επιχαίρει ο Δ. Παπαδημούλης είναι γιατί διαπιστώνει στροφή προς το μείγμα διαχείρισης που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, άρα δυνατότητα να εξασφαλίσει συμμάχους στη διαπραγμάτευση για το χρέος και τη ρύθμισή του, προϋπόθεση για να μπορέσει ως κυβέρνηση να ενισχύσει την αστική τάξη.

ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ
Συνεχίζονται οι διεργασίες

Με την συντονιστική επιτροπή των «58» αναμένεται να συναντηθεί αύριο Πέμπτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ.Βενιζέλος, προκειμένου να συζητήσουν την κατάρτιση του κοινού τους ευρωψηφοδελτίου. Προσώρας δείχνουν να καταλαγιάζουν όποιες αντιδράσεις εκφράστηκαν στο εσωτερικό των «58» για την απόφαση της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ οι ευρωβουλευτές να εκλέγονται με σταυρό προτίμησης. Το ερχόμενο βήμα αναμένεται να είναι κοινή τους συνδιάσκεψη εντός του Φλεβάρη, επιταχύνοντας τις διαδικασίες ανασύνθεσης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, στο γενικότερο πλαίσιο αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος.

Στο μεταξύ, ζήτημα προέκυψε με το ποιον θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κορινθίας του κόμματος, με ομόφωνη απόφασή της, ζητά «αυτόνομη κάθοδο» της κεντροαριστεράς στις περιφερειακές εκλογές και όχι εκ νέου στήριξη του πρ. υφυπουργού της ΝΔ, Πέτρου Τατούλη, όπως έκανε το 2010.

Διαφωνίες και διεργασίες σημειώνονται και στο χώρο γύρω από τη ΝΔ. Χτες ο, βουλευτής της ΝΔ, Αρ. Σπηλιωτόπουλος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία της Αθήνας, εκφράζοντας ως στόχο του μια «καλύτερη αισθητική» και «μεγαλύτερη ασφάλεια». Ο Σπηλιωτόπουλος κατεβαίνει υποψήφιος με την στήριξη της ηγεσίας της ΝΔ. Ωστόσο στην υποψηφιότητά του για το δήμο Αθηναίων επιμένει και έτερος βουλευτής τη ΝΔ, ο πρ. δήμαρχος Αθήνας Νικ. Κακλαμάνης, αυτοπροβαλλόμενος ως «ανεξάρτητος».

Στο θέμα εμπλέκεται και η νεοσύστατη «Ενωση για την Πατρίδα και τον Λαό», όπου ηγείται ο Βυρ. Πολύδωρας. Μιλώντας χτες στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», ο Πολύδωρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξει τον Κακλαμάνη. Επιβεβαίωσε, όμως, ότι έγινε και μια πρώτη διερευνητική συζήτηση με την Αλεξία Εβερτ (κόρη του Μιλτιάδη Εβερτ) για να είναι υποψήφια δήμαρχος. Σημειωτέον ότι η «Ενωση για την Πατρίδα και τον Λαό» φέρεται να εξετάζει και το ενδεχόμενο συνεργασίας και με τους Γ. Καρατζαφέρη, Β. Μαρκεζίνη, Φρ. Φράγκο.

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Η κυβέρνηση επιμένει πειθαρχικά με στόχο 15.000 απολύσεις

Τη διαφθορά και τους επίορκους επιστράτευσε και χτες η κυβέρνηση για να καλύψει την ολομέτωπη επίθεση που έχει εξαπολύσει στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσονται και οι 15.000 απολύσεις ως το τέλος του 2014. Αυτός ήταν ο στόχος της ενημέρωσης που έγινε χτες από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκη, στα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για θέματα που αφορούν την απονομή πειθαρχικής δικαιοσύνης στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το 2013 εκδόθηκαν 1.645 αποφάσεις Πειθαρχικών Συμβουλίων, που επέβαλαν την ποινή της οριστικής παύσης σε 248 περιπτώσεις. Για να δείξει την ταχύτητα με την οποία δρουν πλέον τα Πειθαρχικά Συμβούλια ανέφερε ότι από τις 1.645 αποφάσεις οι 1.150 εκδόθηκαν το δεύτερο 6μηνο του 2013, από 495 που είχαν εκδοθεί το πρώτο εξάμηνο. Οσον αφορά τις 248 περιπτώσεις αφορούσαν ποινή οριστικής παύσης.

Επίσης, το 2013 αποχώρησαν οριστικά από το Δημόσιο για ποινικούς, πειθαρχικούς ή για λόγους υποβολής πλαστών δικαιολογητικών 220 υπάλληλοι. Ενώ μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 3.905 εργαζόμενοι στο Δημόσιο που απασχολούνται με προσωρινές διαταγές, ασφαλιστικά μέτρα και τέθηκαν οι βάσεις για την εκδίκαση των αγωγών τους. Από τη διαδικασία αυτή, ήδη έχουν αποχωρήσει 1.646 σε εκτέλεση δικαστικής απόφασης.

Ο υπουργός προσπάθησε αρχικά να αποδεσμεύσει τις πειθαρχικές διώξεις από τον στόχο των 15.000 απολύσεων, μιλώντας για κράτος δικαίου που λειτουργεί, αλλά στη συνέχεια ο ίδιος είπε: «Οφείλω να επισημάνω ότι υπάρχει μια φυσική ιεραρχία επιλογής από τη στιγμή που το κράτος βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα συγκεκριμένο δεσμευτικό στόχο, ο οποίος είναι 15.000 απολύσεις που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του 2014».

Από το ΚΚΕ η βουλευτής Λιάνα Κανέλλη ανέφερε, για τα όσα προωθούνται σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων, ότι το κράτος επιδιώκει να μετατρέψει τους δημοσίους υπαλλήλους σε ευέλικτους, φτηνούς και υπάκουους. Και πρόσθεσε: «Σας ενδιαφέρει απλώς με τον πειθαρχικό κώδικα να δημιουργηθεί εκείνο το επαρκές καθεστώς επιβολής της κυρίαρχης πολιτικής, να "μουγκαθούν" στόματα και να μη μιλάνε ή να αδρανοποιηθούν».

Αποσύρεται προσωρινά η τροπολογία για τους μετανάστες

Αποσύρεται τελικά - για να επανακατατεθεί σε άλλο νομοσχέδιο - η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που καταργεί την ψήφο ομογενών και μεταναστών στις τοπικές εκλογές. Κατόπιν αντιδράσεων, που είχαν ήδη εκδηλωθεί από βουλευτές, η κυβέρνηση διέρρευσε ότι την αποσύρει για να την επαναφέρει στο νομοσχέδιο για τη λίστα για το σταυρό προτίμησης στις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο νομικών αλλαγών ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ακύρωσης των εκλογών από το ΣτΕ. Θυμίζουμε ότι με την 460/2013 απόφασή του το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική τη δυνατότητα συμμετοχής των μεταναστών στις εκλογές που έδινε ο εκλογικός νόμος. Απόφαση που επικαλέστηκε το υπουργείο προκειμένου να καταργήσει τη σχετική δυνατότητα.

Σε κάθε περίπτωση η δυνατότητα που είχε δοθεί στους μετανάστες απέκλειε ένα μεγάλο αριθμό τους. Το δικαίωμα συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές περιοριζόταν στους ομογενείς, στους πολίτες κρατών - μελών της ΕΕ και όσους μετανάστες είχαν μακροχρόνιες άδειες παραμονής. Οταν, λοιπόν, τότε, το 2010, δυνάμεις του αστικού συστήματος «πανηγύριζαν» πάνω στα λειψά δικαιώματα που έδινε ο νόμος στους μετανάστες, ανάμεσα σε αυτά και η δυνατότητα συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές, το ΚΚΕ υπογράμμιζε ότι τα πολιτικά δικαιώματα και η ψήφος των μεταναστών είναι αυτονόητο δικαίωμα των ανθρώπων που παράγουν πλούτο σε μία χώρα. Και έκανε σαφές, με ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ, ότι συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι πρέπει να έχουν όσοι μετανάστες έχουν 5ετή πραγματική παραμονή στη χώρα.

Στην επιτροπή για το πόθεν έσχες

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τα «πόθεν έσχες» βρίσκεται από χτες η υπόθεση των τριών βουλευτών που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ - Βασίλη Κικίλια (ΝΔ), Βασίλη Καπερνάρου (ΑΝ.ΕΛ) και Μαρίας Ρεπούση (ΔΗΜΑΡ) - για εμβάσματα προς το εξωτερικό συνολικού ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. Η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα, χτες αργά το απόγευμα, να σταλεί επιστολή του προέδρου της, Γ. Καλαντζή, προς το γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, Χ. Θεοχάρη, με την οποία η Επιτροπή ζητά να της «χορηγηθούν άμεσα όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τον μέχρι σήμερα έλεγχο των υπηρεσιών». Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, «μόλις θα έχει τα πλήρη στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών θα διενεργήσει έλεγχο με τους Ορκωτούς - Ελεγκτές Λογιστές και θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ