ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Στα 96 χρόνια έφυγε από την ζωή ο Β. Μπίλακ

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 96 χρόνων, στις 6 Φλεβάρη και κηδεύτηκε χτες ο Σλοβάκος κομμουνιστής, ηγετικό στέλεχος του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας, Βασίλ Μπίλακ. Στο πρόσωπό του η αστική και αντικομμουνιστική προπαγάνδα συγκέντρωσε όλα της τα πυρά, γιατί υπήρξε από εκείνα τα στελέχη του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας που απέτρεψαν την αντεπανάσταση και την καπιταλιστική παλινόρθωση το 1968, που είχε δρομολογηθεί με τη δεξιά ηγεσία του Κόμματος και την υποδαύλιση από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, πρωτίστως τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

Οι συνεπείς επαναστατικές δυνάμεις του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας, ανάμεσα τους και ο Μπίλακ, ζήτησαν τη διεθνιστική βοήθεια των σύμμαχων σοσιαλιστικών χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας, αποτρέποντας την αντεπανάσταση. Η αντεπαναστατική δράση στην Τσεχοσλοβακία, όπως και αυτή στην Ουγγαρία το 1956, υποτιμήθηκαν από το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, και ιδιαίτερα τα κόμματα εξουσίας, ως προς τη στρατηγική του ιμπεριαλισμού για ανατροπή από τα μέσα, μέσω της οπορτουνιστικής διάβρωσης και της επικράτησης αντεπαναστατικών στοιχείων στις κρατικές και κομματικές ηγεσίες, όπως αποδείχτηκε περίτρανα με τις ανατροπές του 1989-1991, αλλά και ως προς την πολιτική που ακολουθούσαν για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, στην πορεία προς τον κομμουνισμό.

Ο Βασίλ Μπίλακ γεννήθηκε στην Κράινα Μπύστρα, στις 11 Αυγούστου 1917 από αγροτική οικογένεια και στα 11 του χρόνια έχασε και τους δύο γονείς του και ρίχτηκε στη βιοπάλη ως ράφτης. Τη δεκαετία του '40 συνδέθηκε με το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα και αναδείχτηκε σε ηγετικό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ηταν από εκείνα τα στελέχη που και είχαν προειδοποιήσει και αντιπάλεψαν τις αντεπαναστατικές ανατροπές και για αυτό το λόγο βρέθηκαν, μετά τη νίκη της αντεπανάστασης, στο στόχαστρο της αντικομμουνιστικής επίθεσης. Υπέστη διώξεις για «δράση κατά της διεθνούς ειρήνης κι ασφάλειας» (για την υπεράσπιση του σοσιαλισμού με τη συνδρομή και των στρατευμάτων του Συμφώνου της Βαρσοβίας) και για «κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος» (για τη διεθνιστική βοήθεια που προσέφερε το ΚΚ Τσεχοσλοβακίας στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα). Οι κατηγορίες αυτές, παρότι σέρνονταν ως το τέλος της ζωής του, ποτέ δεν μπόρεσαν να σταθούν σε ένα δικαστήριο, όπως επιχειρήθηκε το 2002

«Για ένα πράγμα, μας λέει, είμαι περήφανος. Γιατί εγώ και η γενιά μου έζησε και είδε πώς είναι να οικοδομείς το σοσιαλισμό. Ο,τι κάναμε, το κάναμε για το καλό του λαού και είμαι περήφανος γι' αυτό».

ΑΛΓΕΡΙΑ
Ενας επιζών σε πολύνεκρη συντριβή αεροσκάφους

AΛΓΕΡΙ.--

Αλγερινό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C130 συνετρίβη χτες σε ορεινή περιοχή της ανατολικής Αλγερίας υπό σφοδρή χιονοθύελλα, με αποτέλεσμα το θάνατο 102 επιβαινόντων και τον τραυματισμό ενός μοναδικού επιζώντος που μεταφέρθηκε άμεσα σε νοσοκομείο της βορειοανατολικής πόλης Κωνσταντίνης, που ήταν και ο τελικός προορισμός του αεροπλάνου. Δε διευκρινίζεται για τα θύματα τι ακριβώς είναι, στρατιωτικοί ή πολίτες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «El Watan» το C-130 είχε απογειωθεί από την πόλη Ταμανρασέτ και συνετρίβη στα όρη Ντζέμπελ Φέρτας λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας προσγείωσης στην Κωνσταντίνη. Είναι το χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα στην Αλγερία από το 2003, οπότε συνετρίβη τζετ της «Air Algerie»

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΙΑΝΤ.-- Στη γαλλική κρατική εταιρεία μεταφορών «RATP Dev» ανακοίνωσαν χτες πως προτίθενται να αναθέσουν οι σαουδαραβικές αρχές την εκτέλεση συμβολαίου ύψους 2,1 δισ. δολαρίων για τη λειτουργία και συντήρηση λεωφορείων της «Σαουδαραβικής Εταιρίας Δημόσιων Μεταφορών» ( SAPTCO).

ΓΕΝΕΥΗ.-- Ο Ρούπερτ Κολβάιλ, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προειδοποίησε χτες ηγετικά στελέχη των πολιτοφυλακών Χριστιανών της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας (anti-balaka) που δρουν κυρίως κατά της μουσουλμανικής μειονότητας ότι θα θεωρηθούν υπόλογοι για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΣΑΝΑΑ.-- Τη μετατροπή της Υεμένης σε ομοσπονδιακό κράτος, αποτελούμενο από έξι επαρχίες, προβλέπει συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά από μαραθώνιο εθνικό διάλογο. Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων «SABA», οι έξι επαρχίες είναι η Χαντραμούτ, η Αντεν και η Σάμπα (στο νότο), η Τζάναντ, η Αζαλ και η Ταχάμα (στο βορρά). Η διαίρεση αυτή θα ενσωματωθεί στο μελλοντικό Σύνταγμα, το οποίο αναμένεται να καταρτιστεί μέσα σε ένα χρόνο και σε αυτή τη βάση θα διεξαχθούν οι προσεχείς εκλογές.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ανεστάλη χτες η 48ωρη απεργία που είχε εξαγγελθεί εντός της βδομάδας από τους εργαζόμενους στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Λονδίνου, λόγω νέου κύματος περίπου 1.000 απολύσεων, ώστε να υπάρξει περιθώριο για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

ΚΑΪΡΟ.-- Η κατάρρευση μέρους γέφυρας στο ανατολικό Κάιρο μετά από πυρκαγιά σε φτωχογειτονιά είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός αστυνομικού. Στο μεταξύ, απεργία πραγματοποίησαν χτες για δεύτερο 24ωρο πάνω από 10.000 Αιγύπτιοι υπάλληλοι σε κρατικές εταιρείες υφαντουργίας, διεκδικώντας ελάχιστες μηνιαίες αποδοχές 1.200 αιγυπτιακών λιρών.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Δύο αναίμακτες αεροπορικές επιδρομές πραγματοποίησε χτες τα ξημερώματα η ισραηλινή αεροπορία σε κεντρική και βόρεια περιοχή της Λωρίδας της Γάζας δίχως να υπάρξουν θύματα σε αντίποινα για τη ρίψη ρουκετών σε ισραηλινό έδαφος.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αντιμέτωπες με νέα «εισβολή» του χιονιά και καταιγίδων είναι από χτες οι νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ σχεδόν δύο εβδομάδες αφότου παρέλυσε η Ατλάντα και άλλες πόλεις από σφοδρές χιονοθύελλες που παραμένουν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει μεγάλη καταιγίδα σε Λουιζιάνα, Μισισιπή, Αλαμπάμα, Τζόρτζια της Βόρειας και Νότιας Καρολίνα.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Δημοσιογράφος του επίσημου ειδησεογραφικού πρακτορείου «Lana» της Λιβύης απήχθη το βράδυ της Δευτέρας στην Τρίπολη από ενόπλους κοντά στο ξενοδοχείο «Μεχάρι» («Radisson Blu»). Πριν μία βδομάδα, είχαν μπει στο στόχαστρο ενόπλων τα γραφεία δύο ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών στη Βεγγάζη.

BAΓΔΑΤΗ.-- Ενοπλοι ισλαμιστές στα περίχωρα της βόρειας ιρακινής πόλης Μοσούλης εξαπέλυσαν επίθεση σε στρατώνα του χωριού Αϊν αλ Τζάνις, προκαλώντας το θάνατο 15 Ιρακινών στρατιωτών. Νωρίτερα (βράδυ Δευτέρας) ένοπλοι είχαν επιχειρήσει να σκοτώσουν με βομβιστική επίθεση τον πρόεδρο του ιρακινού κοινοβουλίου, Ουσάμα αλ Νουτζάιφι, με ενέδρα σε οδική αρτηρία της Μοσούλης. Από την επίθεση κατά του Νουτζάιφι, ο ίδιος γλίτωσε δίχως αμυχή, ενώ καταστράφηκε ολοσχερώς το αυτοκίνητο των σωματοφυλάκων του.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Πιέσεις για ένταξη του Μαυροβουνίου και της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ κατά τη φθινοπωρινή ΝΑΤΟική Σύνοδο στην Ουαλία ζητούν με επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι 42 γερουσιαστές.

ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Ενταση στις σχέσεις Τόκιο - Ουέλινγκτον προκάλεσε η είσοδος ενός ιαπωνικού φαλαινοθηρικού στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ν. Ζηλανδίας παρά την προειδοποίηση των αρμόδιων αρχών να μην το κάνει. Ο Νεοζηλανδός ΥΠΕΞ τόνισε ότι η κίνηση «δε βοηθάει» είναι «ανευλαβής» και «κοντόφθαλμη». Η Ν. Ζηλανδία είναι μία από τις χώρες που αντιδρούν στο κυνήγι φαλαινών που συνεχίζεται στην Ιαπωνία - υποτίθεται - για ερευνητικούς λόγους.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Διμερή συνάντηση αναμένεται να έχουν η ΛΔ Κορέας και η Νότια Κορέα σήμερα, μετά από πρόταση της Πιονγιάνγκ για να γίνουν επαφές. Στα τέλη του Φλεβάρη αναμένεται να γίνουν και οι συναντήσεις για «οικογενειακές επανενώσεις». Στην ανάγκη να τερματιστούν οι εχθρικές στρατιωτικές ενέργειες αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της ΛΔ Κορέας στον ΟΗΕ την Τρίτη, περιγράφοντάς τες ως βασικά εμπόδια στην ειρήνη.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ολοκληρώθηκε χτες η διήμερη συνάντηση που είχαν Κίνα και Ινδία για θέματα όπως οι εδαφικές τους διαφορές. Συζητήθηκαν ακόμα ζητήματα που - σύμφωνα με τα πρακτορεία - αφορούν τις «θαλάσσιες υποθέσεις», την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και τη «διεθνή ασφάλεια».

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Στα τέλη Απρίλη αναμένεται να γίνουν οι επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές στα εκλογικά τμήματα όπου η διαδικασία «μπλοκαρίστηκε» στις 27 Γενάρη. Η Εκλογική Επιτροπή πρότεινε να γίνουν νέες εκλογές και σε όλες τις περιφέρειες όπου δεν κατατέθηκαν υποψηφιότητες, ενώ αν η κυβέρνηση δε δεχτεί κάτι τέτοιο θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-- Η Πιονγιάνγκ απέρριψε, για δεύτερη φορά, το αίτημα της Ουάσιγκτον για συνομιλίες σχετικά με την αποφυλάκιση του Αμερικανοκορεάτη Κένεθ Μπάε που έχει καταδικαστεί και κρατείται στη ΛΔ Κορέας ως ένοχος για συνωμοσία κατά του κράτους.

Σημαντική μορφή του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος

Συλλυπητήριο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ στο ΚΚ Σλοβακίας για την απώλεια του σ. Βασίλ Μπίλακ

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ έστειλε το ακόλουθο συλλυπητήριο μήνυμα προς το ΚΚ Σλοβακίας για την απώλεια του συντρόφου Βασίλ Μπίλακ:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του συντρόφου Βασίλ Μπίλακ.

Ο σύντροφος Μπίλακ αποτέλεσε σημαντική μορφή του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος. Ξεχωριστή ήταν η συμβολή του στην ανατροπή των αντεπαναστατικών σχεδίων το '68, καθώς και στην προσπάθεια σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην Τσεχοσλοβακία. Δε λύγισε μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές και κράτησε αταλάντευτη στάση υπεράσπισης του σοσιαλισμού. Για τη στάση του αυτή αντιμετώπισε άθλιες αντικομμουνιστικές διώξεις σε βάρος του, από τις οποίες βγήκε αλύγιστος.

Παρακαλούμε μεταφέρετε τα θερμά συλλυπητήρια σε όλους τους συντρόφους του ΚΚ Σλοβακίας και στην οικογένειά του.

Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ