ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΝΙΔΙΟΥ
Να επανασυνδεθεί το ρεύμα στον καταυλισμό ΚΑΠΟΤΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην αναλγησία της ΔΕΗ η οποία έκοψε προχτές το ρεύμα σε 60 σπίτια στον καταυλισμό ΚΑΠΟΤΑ, στο Μενίδι, όπου μένουν 3.500 άτομα, έκανε χτες η Λαϊκή Επιτροπή της περιοχής.

Παρουσία δύο διμοιριών των ΜΑΤ συνεργεία της ΔΕΗ εισέβαλαν στον καταυλισμό, όπου διαμένουν άνεργοι, εξαθλιωμένες και φτωχές λαϊκές οικογένειες, με εντολή να υλοποιήσουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη διακοπή του ρεύματος σε 200 κατοικίες, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Η κυβερνητική βαρβαρότητα φαίνεται ότι έχει τη συγκατάθεση της δημοτικής αρχής, η οποία φρόντισε στο δημοτικό συμβούλιο που έγινε προχτές, κατόπιν αιτήματος των συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», να μην έχει απαρτία για να μη ληφθεί απόφαση. Στην άτυπη συνεδρίαση που έγινε, οι κομμουνιστές σύμβουλοι ζήτησαν την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος και τη λήψη μέτρων από το δημοτικό συμβούλιο ώστε να μη συνεχιστεί το κόψιμο του ρεύματος.

Οπως σημείωσαν μέλη της Λαϊκής Επιτροπής στη χτεσινή συγκέντρωση, η απόφαση της ΔΕΗ να κόψει μαζικά το ρεύμα στους κατοίκους του καταυλισμού εντάσσεται στο σχέδιο της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από το χώρο. Να εκδιωχθούν δηλαδή άνεργοι και εξαθλιωμένοι που δεν έχουν διέξοδο αναζήτησης άλλης στέγης. Κάλεσαν τους κατοίκους να συσπειρωθούν στα σωματεία και τη Λαϊκή Επιτροπή, να φτιάξουν επιτροπή και να πάρουν την υπόθεση του αγώνα επανασύνδεσης του ρεύματος και μη συνέχισης της διακοπής στα χέρια τους.

Στο μεταξύ η Λαϊκή Επιτροπή κάλεσε τους κατοίκους σε συγκέντρωση και πορεία στο δημαρχείο στις 26 Φλεβάρη, προκειμένου να απαιτήσουν να εφαρμοστεί η απόφαση που πήρε το δημοτικό συμβούλιο τον περασμένο Αύγουστο, κατόπιν δικής της πίεσης και προβλέπει: Να απαλλαγούν οι άνεργοι από την πληρωμή δημοτικών τελών και υπηρεσιών του δήμου. Να παρέμβει ο δήμος στη ΔΕΗ ώστε να μην κοπεί το ρεύμα από ανέργους και φτωχές λαϊκές οικογένειες και αυτές να ενταχτούν στο κοινωνικό τιμολόγιο. Να ληφθούν μέτρα ανακούφισης των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της περιοχής.

Να σημειώσουμε ότι εγκαύματα στα χέρια έπαθε χτες ανασφάλιστος του καταυλισμού, όταν προσπάθησε να σβήσει φωτιά που εκδηλώθηκε από κερί στο κοντέϊνερ που διέμενε.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Θωρακίζει την εξουσία του κεφαλαίου

Eurokinissi

Αρχισε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την «αναδιοργάνωση» των σωμάτων ασφαλείας. Το νομοσχέδιο είναι ραμμένο στο πλαίσιο του δόγματος «νόμος και τάξη», ενισχύει τον αυταρχισμό και την καταστολή σε βάρος του «εχθρού λαού», είναι ένα ακόμα εργαλείο για την επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ και τη θωράκιση της εξουσίας των μονοπωλίων.

Με το νομοσχέδιο συγκροτούνται τρεις κλάδοι στην Ελληνική Αστυνομία, που είναι οι κλάδοι Ασφάλειας, Τάξης και Αλλοδαπών - Προστασίας Συνόρων. Είναι ενδεικτικό ότι επιβάλλεται στην ΕΛ.ΑΣ. ένα στρατιωτικοποιημένο «μοντέλο» λειτουργίας, που φτάνει μέχρι να θεσμοθετείται η εκπαίδευση αστυνομικών σε σχολές και κέντρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ενώ επιπρόσθετο στοιχείο της επιθετικότητας του νομοσχεδίου είναι ότι επιχειρεί να «αποστεώσει» την Πυροσβεστική Υπηρεσία από τον όποιο κοινωνικό της ρόλο και να την εντάξει στις δυνάμεις καταστολής, κάτι που ήδη έχει προωθηθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ. Ενώ η «αναδιοργάνωση» της ΠΥ συνοδεύεται και με παραπέρα χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα των πυροσβεστών, με την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Προβλέπει τη δημιουργία, για πρώτη φορά, ειδικού κλάδου, που σε συνεργασία με την Frontex θα έχει αποστολή το κυνήγι των μεταναστών και των προσφύγων.

Οπως έκανε σαφές ο ειδικός αγορητής από το ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, «το νομοσχέδιο είναι ενταγμένο στο πλαίσιο της ΕΕ για την "εσωτερική ασφάλεια". Περιέχει άρθρα και διατάξεις τα οποία χρόνια τώρα επεξεργάζονται οι κυβερνήσεις και για τα οποία το ΚΚΕ είχε προβλέψει την τάση για πιο αντιδραστικές διατάξεις». Ανέφερε το ρόλο των δυνάμεων καταστολής όπως αυτές τις έχει αντιμετωπίσει το εργατικό κίνημα, είτε όταν τα ΜΑΤ «έδρασαν» σε βάρος των απεργών χαλυβουργών ή όταν η Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών ΜΥΑ εξαπέλυσε άγρια επίθεση σε βάρος των απεργών ναυτεργατών. Χώρια ο ακροβολισμός ασφαλιτών σε συνελεύσεις σωματείων, νεολαιίστικων συλλόγων κ.λπ. Ενώ τόνισε ότι: «Ο προσανατολισμός της αστυνομίας και των άλλων σωμάτων ασφαλείας δεν μπορεί παρά να είναι στην κατεύθυνση της στήριξης των σχεδιασμών του αστικού κράτους για τη θωράκιση της εξουσίας του κεφαλαίου, για την υποταγή του "εχθρού λαού"». Ξεκαθάρισε βέβαια ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του ειδικού αγορητή του Δημ. Τσουκαλά, διαχώρισε το νομοσχέδιο από τη συνολικότερη πολιτική της ΕΕ για την ένταση της καταστολής σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος, λέγοντας γενικά ότι «το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να αναδιοργανώσει τα Σώματα Ασφαλείας στα πλαίσια μιας μνημονιακής αντίληψης» και θεώρησε ότι «χαρακτηρίζεται από προχειρότητα».

Ανακοίνωση για μια χαμένη ρουκέτα

Εντονη κινητικότητα καταγράφηκε χτες γύρω από θέματα της λεγόμενης «τρομοκρατίας». Το σχετικό ρεπορτάζ κυριαρχήθηκε από πληροφορίες που διοχέτευσε η αστυνομία σχετικά με τις συλλήψεις Τούρκων υπηκόων στου Γκύζη οι οποίοι κατηγορούνται ότι κατείχαν όπλα και εκρηκτικά. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρισκόταν, μέχρι αργά χτες το βράδυ, έρευνα της «αντιτρομοκρατικής» και πυροτεχνουργών στη Βαρυμπόμπη, μετά τη δημοσιοποίηση προκήρυξης για ανάληψη ευθύνης σχετικά με την επίθεση στο σπίτι του Γερμανού πρεσβευτή στο Χαλάνδρι, η οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» είχε πραγματοποιήσει επίθεση με δύο ρουκέτες κατά των κεντρικών γραφείων της «Mercedes» στη Βαρυμπόμπη. Κάποια στιγμή έγινε γνωστό ότι βρέθηκε κρατήρας και αργότερα ότι είχαν εντοπιστεί θραύσματα ρουκέτας. Η συγκεκριμένη οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης στα γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού, το Γενάρη του 2013.

Η επόμενη είδηση αφορά στο γεγονός ότι δεν εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα, στο πλαίσιο των περιοριστικών όρων που του έχουν επιβληθεί, ο Κώστας Σακκάς που του είχε επιβληθεί όρος να παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα στο αστυνομικό τμήμα. Από χτες θεωρείται καταζητούμενος.

Επίσης, χτες έγιναν γνωστά στοιχεία από το πόρισμα για τις μετακινήσεις του Ξηρού στις φυλακές. Σύμφωνα με αυτό, για δύο χρόνια περίπου, από τις 5 Φλεβάρη 2011 έως την 31η Γενάρη 2013, ο Χριστόδουλος Ξηρός πηγαινοερχόταν στην πτέρυγα Α, όπου κρατούνταν οι καταδικασμένοι στην υπόθεση για τους «Πυρήνες της Φωτιάς». Με βάση αυτή τη δικογραφία, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου έθεσε σε αναστολή εκτέλεσης των καθηκόντων τους μια σειρά σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

  • Την επαναδραστηριοποίηση του Συμβουλίου Πληροφοριών της ΕΥΠ αποφάσισε η κυβέρνηση. Οι διεθνείς και εγχώριες απειλές από τη λεγόμενη τρομοκρατία, ήταν το αντικείμενο συζήτησης. Απ' όλους τους συμμετέχοντες τονίστηκε η ανάγκη διαρκούς εγρήγορσης και έγκαιρης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών. Το Συμβούλιο Πληροφοριών είναι ένα όργανο στο οποίο προεδρεύει ο διοικητής της ΕΥΠ και συμμετέχουν ανώτατοι αξιωματούχοι των υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών, καθώς και του ΓΕΕΘΑ, της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού Σώματος.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ