ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
Νέες πρωτοβουλίες Λαϊκών Επιτροπών για την Υγεία

Κατά τόπους κινητοποιήσεις με αίτημα αιχμής να μην κλείσουν οι δομές του ΕΟΠΥΥ

Από την παρέμβαση της Επιτροπής Αγώνα Ν. Σμύρνης τη Δευτέρα στον ΕΟΠΥΥ
Από την παρέμβαση της Επιτροπής Αγώνα Ν. Σμύρνης τη Δευτέρα στον ΕΟΠΥΥ
Νέες πρωτοβουλίες για το λαϊκό πρόβλημα της Υγείας διοργανώνουν οι Λαϊκές Επιτροπές σε όλη τη χώρα, καθώς χτες ολοκληρώθηκε στη Βουλή η ψήφιση του νόμου για την ΠΦΥ.

Το πρωί της Δευτέρας, η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας διοργάνωσε παράσταση διαμαρτυρίας στο τοπικό υποκατάστημα του ΕΟΠΥΥ, διεκδικώντας την επαναλειτουργία του υποκαταστήματος, που έχει κλείσει. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με το διευθυντή της μονάδας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος για την ΠΦΥ είναι προς όφελος των ασφαλισμένων, την ώρα που εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άλλα λαϊκά στρώματα πληρώνουν όλο και περισσότερα στους ιδιώτες για υπηρεσίες Υγείας. Η Λαϊκή Επιτροπή επανήλθε χτες με νέα κινητοποίηση στον τοπικό ΕΟΠΥΥ.

Επίσης, η Επιτροπή Αγώνα Ν. Σμύρνης έκανε διαδήλωση τη Δευτέρα στα τοπικά ιατρεία του ΕΟΠΥΥ με τη συμμετοχή εμποροϋπαλλήλων, ιδιωτικών υπαλλήλων, εργαζομένων στον επισιτισμό - τουρισμό, στις τηλεπικοινωνίες, στους ΟΤΑ, ανέργων, γυναικών, συνταξιούχων και αυτοαπασχολούμενων.

Απαιτώντας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας για όλο το λαό, οι Λαϊκές Επιτροπές Πειραιά καλούν αύριο, Πέμπτη, σε συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομηρίδου Σκυλίτση 19). Παράλληλα, στις 18 Φλεβάρη θα γίνουν παρεμβάσεις στις 10 π.μ. στα νοσοκομεία Νίκαιας, Τζάνειο και «Μεταξά».

Σε ανακοίνωσή τους τονίζουν: «Η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία είναι εγκληματική. Στο αντικαρκινικό νοσοκομείο "Μεταξά", που εξυπηρετεί ασθενείς από την Αττική αλλά και την υπόλοιπη χώρα, οι ελλείψεις σε χειρουργικά κρεβάτια, κρεβάτια εντατικής θεραπείας και προσωπικού, οι συγχωνεύσεις ακτινοθεραπευτικών κλινικών, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του λαού, με λίστες πολύμηνης αναμονής για εξέταση, τη στιγμή που ο καρκίνος δεν περιμένει!

Στο Τζάνειο νοσοκομείο έκλεισε η παιδοχειρουργική κλινική, η παιδοψυχιατρική συγχωνεύτηκε με κλινική ενηλίκων!

Τα κέντρα Μητέρας - Παιδιού (πρώην ΠΙΚΠΑ) υπολειτουργούν. Αρκετοί γονείς αναγκάζονται πλέον να πάνε τα παιδιά τους στα νοσοκομεία της Αθήνας.

Και στα τρία νοσοκομεία του Πειραιά η κατάσταση είναι τραγική, ενώ τώρα κλείνουν και τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ».

«Κυνηγός κεφαλών» η αστυνομία στον «Ευαγγελισμό»

Η πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας είναι η αιτία για τις ανασφάλιστες αποκλειστικές, σημειώνει το σωματείο εργαζομένων

Την ανάγκη για ανατροπή της πολιτικής που μετατρέπει τα δημόσια νοσοκομεία σε σούπερ-μάρκετ, τονίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Ευαγγελισμός (ΣΕΝΕ), με αφορμή τη σύλληψη «14 γυναικών που εργάζονταν παράνομα ως αποκλειστικές νοσοκόμες», όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΝΕ σημειώνει: «Η μεγάλη έλλειψη, νοσηλευτικού κυρίως, προσωπικού από τα δημόσια Νοσοκομεία εδώ και χρόνια, έχει οδηγήσει στην ανάγκη πρόσθετης νοσηλευτικής φροντίδας από αποκλειστικές νοσηλεύτριες. Οι περισσότερες είναι εκπαιδευμένες και με πολύχρονη πείρα. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα διεκδικεί χρόνια τώρα την παροχή εξειδικευμένης αποκλειστικής φροντίδας από μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων, κάτι που θα βοηθούσε σημαντικά το έργο της νοσηλείας, θα ανακούφιζε πολλούς ανήμπορους ασθενείς και θα κόστιζε λιγότερο στα ασφαλιστικά ταμεία. Η διεκδίκηση αυτή ουδέποτε υλοποιήθηκε από το κράτος, με τις γνωστές οικονομικές συνέπειες για ασθενείς και ταμεία.

Και όχι μόνο: Παράλληλα με τις ενταγμένες στις επίσημες λίστες των νοσοκομείων (καθώς και στα σωματεία τους) νοσοκόμες, που παρέχουν αποκλειστική φροντίδα - νοσηλεία, είναι γνωστό σε όλους ότι υπάρχουν κυκλώματα που διοχετεύουν στα νοσοκομεία γυναίκες ανασφάλιστες (κάποιες αλλοδαπές) με αμφίβολη εκπαίδευση, με χαμηλότερες τιμές, για 12ωρη ή και 24ωρη παρουσία στην κλίνη του ασθενούς. Αυτά τα δουλεμπορικά γραφεία "ποντάρουν" στην ανάγκη των ασθενών για αποκλειστική φροντίδα άμεση και φτηνή, ενώ ταυτόχρονα παρακρατούν από τους νοσοκόμους - "σκλάβους" τους και προμήθεια!

Με κυβερνητική εντολή, η αστυνομία, αντί να επικεντρώσει την προσοχή στους υπεύθυνους, συλλαμβάνει σαν κοινούς εγκληματίες τις "παράνομες" αποκλειστικές, που δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί. Φυσικά, είμαστε κατά της παράνομης ανασφάλιστης, της "μαύρης εργασίας" και υπέρ της σοβαρής εκπαίδευσης και εξειδίκευσης όσων παρέχουν υπηρεσίες υγείας στον ασθενή. Ομως, η σημερινή νόμιμη λειτουργία των "δημόσιων" νοσοκομείων, υπαγορεύει την άλωσή τους από πολυεθνικές φαρμάκου και τεχνολογίας, εργολαβίες σίτισης, αποκομιδής απορριμμάτων, φύλαξης κ.λπ., από αλυσίδες ιδιωτών που παρέχουν ασθενοφόρα, ειδικά στρώματα και καρέκλες, αποκλειστικές νοσοκόμες κ.ά. Οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών υλοποιώντας οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχουν καταντήσει τα νοσοκομεία supermarket.

Αυτή η κατάσταση πρέπει να ανατραπεί! Αντιπαλεύουμε κάθε εμπορευματοποίηση στο χώρο της Υγείας. Αγωνιζόμαστε για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους, με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης! Αυτή είναι η οριστική λύση στις ανάγκες ασθενών και υγειονομικών κι όχι τα κυνηγητά ...κεφαλών!».

Ζητιανεύουν φάρμακα ασθενείς με σοβαρά νοσήματα

Σε ζητιάνους, που τρέχουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να βρουν τα φάρμακά τους, έχει μετατρέψει αρρώστους με σοβαρές ασθένειες η συγκυβέρνηση, με τις συνεχείς περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη στα δημόσια νοσοκομεία.

Οπως καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί των νοσοκομείων, το 2014 το κονδύλι για τα φάρμακα μειώθηκε στα 535 εκ. ευρώ, από 610 το 2013 (μείωση 20%). Είχε προηγηθεί μια ακόμα μείωση κατά 50% - από 1,25 δισ. ευρώ το 2009, στα 610 εκ. ευρώ το 2013. Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, έχει σταλεί εσωτερικό έγγραφο απ' τη Διεύθυνση προς τα φαρμακεία των νοσοκομείων «ώστε να μην εξυπηρετούν τους ασθενείς που προσέρχονται με "στερείται" από τα νοσοκομεία και αυτό αφορά φάρμακα σοβαρών παθήσεων».

«Το αποτέλεσμα είναι ασθενείς με σοβαρά νοσήματα να περιφέρονται στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να βρουν τα φάρμακά τους. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο (κυρίως στην επαρχία) στην παρούσα φάση, λόγω της μετάβασης του ΕΟΠΠΥ σε ΠΕΔΥ και της αναστολής λειτουργίας σχετικών περιφερειακών δομών», καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί των νοσοκομείων».

«Ξεδοντιασμένη» η οδοντιατρική φροντίδα

Σε μόλις 1,23% ανέρχεται η δημόσια δαπάνη Υγείας για τη στοματική πρόληψη και οδοντιατρική περίθαλψη, με αποτέλεσμα τα λαϊκά νοικοκυριά να πληρώνουν πάνω από δύο δισ. ευρώ το χρόνο για να αποκαταστήσουν τις φθορές που προκαλούνται στα δόντια τους.

Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου (4.2.2014) απ' τη συνολική δημόσια δαπάνη υγείας (12,4 δισ. ευρώ για το 2011) το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν μόλις το 1,23% ή 152,5 εκ. ευρώ. Ετσι τα λαϊκά νοικοκυριά υποχρεώνονται να πληρώνουν το 33,98% των συνολικών ιδιωτικών δαπανών για την Υγεία (6,4 δισ. ευρώ για το 2011). Δηλαδή πληρώνουν κάθε χρόνο 2,174 δισ. ευρώ για να μπορούν να αποκασταστήσουν τις ζημιές στα δόντια τους.

Το ξεδόντιασμα στην κυριολεξία των δαπανών οδοντιατρικής φροντίδας έχει οδυνηρά αποτελέσματα: Ενας στους τρεις (ποσοστό 34,1%) ηλικίας 65-74 ετών δεν μπορούν κάνουν - παρά τις αυξημένες ανάγκες - καμιά προσθετική εργασία στη στοματική κοιλότητα. Επίσης, 42,8% των παιδιών ηλικίας πέντε ετών έχουν δόντια με τερηδόνα ή είναι σφραγισμένα. Ακόμα το 71% των εφήβων 15 χρονών έχουν εμπειρία τερηδόνας και δύο σφραγισμένα δόντια.

Ακρωτηριασμοί ποδιών σε 3.000 διαβητικούς

Σε 18, μόλις, νομαρχιακά - εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης - νοσοκομεία υπάρχουν ιατρεία διαβητικού ποδιού, τη στιγμή που θα έπρεπε να λειτουργεί ένα σε κάθε νομαρχιακό νοσοκομείο. Δηλαδή συνολικά στην Ελλάδα θα έπρεπε - συμπεριλαμβανομένων και των νοσοκομείων Αττικής και Θεσσαλονίκης - να λειτουργούν τουλάχιστον 70 ιατρεία. Ωστόσο, όμως και αυτά που λειτουργούν σήμερα βρίσκονται στον αέρα, καθώς δεν περιλαμβάνονται στους οργανισμούς που εγκρίθηκαν πρόσφατα. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη διεξαγωγή συνεδρίου για το διαβητικό πόδι στην Αθήνα. Στην Ελλάδα γίνονται 2.000 - 3.000 ακρωτηριασμοί κάτω άκρων σε διαβητικούς το χρόνο. «Ωστόσο όμως οι ακρωτηριασμοί αυτοί θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 80% εάν ακολουθούνταν πρακτικές εκπαίδευσης και πρόληψης από οργανωμένα ιατρεία διαβητικού ποδιού», τόνισαν οι επιστήμονες.

Χωρίς γιατρό εργασίας το «Αττικόν»

Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο Αττικόν καταγγέλλει τη διοικήτρια του νοσοκομείου για «προκλητική, απαράδεκτη και πέρα από κάθε όριο ευπρέπειας και σεβασμού συμπεριφορά της προς το Γιατρό Εργασίας, συντονιστή διευθυντή ΕΣΥ του τμήματος Ιατρικής της εργασίας στο Θριάσιο Νοσοκομείο, κ. Κωστόπουλο, εξαναγκάζοντάς τον σε παραίτηση». Οπως σημειώνει το σωματείο, «το "έγκλημα" που έκανε ήταν η συνδιοργάνωση (με το σωματείο) ημερίδας για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στις νέες συνθήκες. Η στάση αυτή έρχεται ως συνέχεια μιας σειράς αυταρχικών και υποτιμητικών προς το προσωπικό ενεργειών της διοίκησης». Το σωματείο δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι θα αποκρούσουν την επιχείρηση τρομοκράτησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ