ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Γενάρη 2001
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΤΡΑ
Η πιο παγωμένη Πρωτοχρονιά

«Σκοπιά» στις πύλες του εργοστασίου  

Με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, απάντησαν χτες οι εργαζόμενοι της κλωστοϋφαντουργίας «Κρητικός» στο πρωτοχρονιάτικο «λουκέτο» της εταιρίας. Οι 280 εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του εργοστασίου από την Παρασκευή το μεσημέρι, λίγες ώρες, αφού τους έγινε γνωστή η απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων να κλείσουν το εργοστάσιο, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε εορταστική άδεια.

Η παράσταση διαμαρτυρίας έγινε με πρωτοβουλία του κλαδικού Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας της περιοχής και της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών του Νομού Αχαΐας. Η πρωτοβουλία υιοθετήθηκε θερμά από όλους τους εργαζόμενους του εργοστασίου που βρέθηκαν έξω από την Περιφέρεια, απαιτώντας την επαναλειτουργία του εργοστασίου.

Η απάντηση, όμως, που έλαβαν από τον περιφερειάρχη, στη συνάντηση που είχαν μαζί του, ήταν ότι αδυνατεί να δεσμευτεί για το μέλλον της επιχείρησης και αρκέστηκε σε γενικόλογες διαβεβαιώσεις στήριξής τους. Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, τόνισαν ομόφωνα την απαίτησή τους να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο και δήλωσαν ότι η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για όλη αυτή την κατάσταση, όπως υπεύθυνη ήταν όταν χορηγούσε στην επιχείρηση «θαλασσοδάνεια». Οι εργαζόμενοι έδωσαν πίστωση χρόνου στον περιφερειάρχη για να απαντήσει, τονίζοντας ότι θα τους ξαναβρεί έξω από τα γραφεία.

Μέχρι αργά χτες το βράδυ, συνεδρίαζε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, προκειμένου να συζητήσει τις εξελίξεις και να λάβει απόφαση. Οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ ζήτησαν από τη διοίκηση να προκηρύξει πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση στο νομό την ερχόμενη εβδομάδα και να στηρίξει τις κινητοποιήσεις του εργοστασιακού και κλαδικού σωματείου.

Σήμερα συνεδριάζει και το κλαδικό Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Δέρματος - Τσαγκαράδων της Πάτρας, με συμμετοχή όλων των εργοστασιακών σωματείων του κλάδου για να παρθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Σε ανακοίνωσή του, το κλαδικό συνδικάτο καταγγέλλει την αντεργατική ενέργεια της επιχείρησης, σημειώνοντας ότι σοβαρές ευθύνες έχουν «οι ξεπουλημένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και του ΕΚ Πάτρας, που, ενώ εφαρμόζεται αυτή η αντιλαϊκή πολιτική, παραπλανούν με δήθεν ψευτοδιαλόγους, δίνοντας "φιλί ζωής" στην κυβερνητική πολιτική και την εργοδοσία».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους με συντονισμένους αγώνες να διεκδικήσουν επαναλειτουργία του εργοστασίου με ευθύνη της κυβέρνησης. Διασφάλιση των θέσεων εργασίας, του μισθού και του συνόλου των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Συνολικότερα, σημειώνει την ανάγκη ανάπτυξης συντονισμένων αγώνων, που να στοχεύουν στην ανατροπή της αντιλαϊκής - νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που εφαρμόζεται στη χώρα, και την ανάπτυξη του κλάδου με την εφαρμογή αντιμονοπωλιακής κλαδικής πολιτικής.

Στο εργοστάσιο

Πριν λίγες ημέρες, με τις βάρδιες έβαζαν μπροστά τις μηχανές. Από την περασμένη Παρασκευή, που ο εργοστασιάρχης Κρητικός ανακοίνωσε το κλείσιμο της επιχείρησης, και πάλι με τις βάρδιες κρατάνε την κατάληψη. Με τις βάρδιες μοιράζονται την αγωνία τους για τη δουλιά, αλλά και την ελπίδα ότι το εργοστάσιο θα ξαναλειτουργήσει.

Παραμονές Πρωτοχρονιάς, 280 εργατικές οικογένειες της Πάτρας βρέθηκαν προ τετελεσμένων. Αιχμάλωτοι στις ορέξεις και τα καπρίτσια του εργοδότη. Μετά από 140 ολόκληρα χρόνια λειτουργίας, η επιχείρηση έβαλε λουκέτο. «Παγώσαμε, μας ήρθε ταμπλάς!» Με αυτά τα λόγια, ο Αντώνης Γαλάνης, 22 χρόνια εργάτης στον «Κρητικό», περιγράφει τα συναισθήματα των εργαζομένων. «Για άλλους ξημέρωσε μια νέα χρονιά. Για εμάς μαύρη χρονιά», θα μας πει, δείχνοντας μια πίκρα ανείπωτη.

Και όμως, για τους εργαζόμενους του «Κρητικού» τίποτα δεν τέλειωσε. Με την κατάληψη του εργοστασίου, άρχισε ο αγώνας για να παραμείνει το εργοστάσιο ανοιχτό, να συνεχίσει τη λειτουργία του. Παραμονή Πρωτοχρονιάς, δεκάδες εργαζόμενοι, με τις οικογένειές τους, προϋπάντησαν το νέο χρόνο στον προαύλιο χώρο του εργοστασίου. Το μοναδικό μέρος που έχει θέρμανση, τα λίγα τετραγωνικά του φυλακίου της επιχείρησης, όπου κατά ομάδες εναλλάσσονταν για να μην παγώσουν. «Περάσαμε την πιο παγωμένη Πρωτοχρονιά - μας λέει ο Αντώνης - αλλά δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Απέναντι στους εαυτούς μας και στις οικογένειές μας, αναλάβαμε την ευθύνη, να ξαναλειτουργήσει το εργοστάσιο. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα. Από αύριο (σήμερα) σκεφτόμαστε να ξεκινήσουμε συσσίτιο και σ' αυτό ζητάμε τη βοήθεια όλων των συμπολιτών μας και ειδικά των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος της Πάτρας».

Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, οι εργαζόμενοι του «Κρητικού» είδαν και από πρώτο χέρι ποιοι στάθηκαν στο πλευρό τους. «Ολοι μας εγκατέλειψαν», θα μας πει ο Αντώνης Γαλάνης. «Ούτε από τη Νομαρχία, ούτε ο δήμαρχος, ούτε οι βουλευτές του νομού εμφανίστηκαν. Μόνο ο κύριος Κοσώνης, ο βουλευτής του ΚΚΕ έδωσε το "παρών". Χτες ο περιφερειάρχης ήταν ήξεις αφήξεις... Αντίθετα, το κλαδικό σωματείο, άλλα σωματεία και εργαζόμενοι μάς στηρίζουν. Σ' αυτή την εργατική αλληλεγγύη ελπίζουμε!».

«ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ»
Η σύσταση σωματείου «χάλασε» την ηρεμία

Ωμή τρομοκρατία ασκεί η διοίκηση της μεταλλουργικής επιχείρησης «ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ», Βιομηχανία Αλουμινίου Κύριλλο Ασπροπύργου, καθώς μετά τη σύσταση σωματείου στην επιχείρηση, καταπατώντας ακόμα και τους υφιστάμενους νόμους, προχώρησε σε 7 παράνομες και τρομοκρατικές απολύσεις, και συγκεκριμένα του προέδρου του σωματείου, Δημήτρη Μάρκου, και έξι ιδρυτικών μελών! Παρά το γεγονός ότι μετά από τριμερή συνάντηση η Επιθεώρηση Εργασίας θεωρεί τις απολύσεις άκυρες και καταχρηστικές και θα υποβάλει μηνυτήρια αναφορά, καμία επαναπρόσληψη δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.

Συγκεκριμένα, η «ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ» έχει αλλάξει επωνυμία τα τελευταία 11 χρόνια και ιδιοκτήτης είναι ο Θ. Τζώρτζης. Η επιχείρηση απασχολεί περίπου 180 εργαζόμενους, ενώ ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έχει και άλλες ανάλογες επιχειρήσεις στη χώρα. Οπως μας κατήγγειλε ο πρόεδρος του σωματείου, Δ. Μάρκου, στην επιχείρηση εδώ και χρόνια υπήρχε ένα σωματείο-«σφραγίδα» και ιδρύθηκε καθαρά για να εξυπηρετεί την εργοδοσία. Ολα τα δικαιώματα των εργαζομένων, οι εσωτερικοί κανονισμοί καθορίζονταν από την εργοδοσία χωρίς να έχει κανείς λόγο.

Ακριβώς μετά τη σύσταση του σωματείου, τέλος Οκτώβρη, και πριν γνωστοποιηθεί στην εργοδοσία, γίνονται έξι απολύσεις ιδρυτικών μελών του σωματείου. Βέβαια, η εργοδοσία ισχυρίζεται ότι δε «γνώριζε»... την ίδρυση σωματείου όταν προχώρησε στις απολύσεις.

Στη συνέχεια άρχισε ένας ψυχολογικός πόλεμος από την εργοδοσία για να πάρουν τα ιδρυτικά μέλη τις υπογραφές τους πίσω. Η εργοδοσία καλεί σε συγκέντρωση τους εργαζόμενους και προσπαθεί να τους πείσει ότι δεν πρέπει να λειτουργήσει το σωματείο, ενώ εξαπολύει επίθεση εναντίον του Δ. Μάρκου, ο οποίος και απάντησε με επιχειρήματα εκθέτοντας την εργοδοσία. Στις 11 του Δεκέμβρη γνωστοποιείται η ίδρυση σωματείου και στις 17 οι εργαζόμενοι με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν «τις απαράδεκτες αντιδράσεις της εταιρίας μόλις έγινε γνωστό το γεγονός. Η ψυχολογική βία - τονίζεται - και οι εξαναγκασμοί σε παραίτηση είναι καθημερινή πρακτική πλέον στην εταιρία, ενώ έχουν γίνει παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις».

Την επομένη της έκδοσης της ανακοίνωσης ο Δ. Μάρκου και ενώ πηγαίνει το πρωί στη δουλιά του βρίσκει με εντολή της εργοδοσίας την πόρτα κλειστή και την επόμενη μέρα, στις 19 του Δεκέμβρη, κοινοποιείται η απόλυση. Παρά την απόφαση της Επιθεώρησης Εργασίας η εργοδοσία επειδή θεωρεί ότι ο Δ. Μάρκου «ξεσηκώνει» τους εργαζόμενους και χαλάει το «ειρηνικό» κλίμα της επιχείρησης δήλωσε ότι δέχεται να προσλάβει όλους τους εργαζόμενους εκτός από αυτόν! Η τρομοκρατία και οι απειλές συνεχίζονται, ενώ κάποιοι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν και σε οικειοθελή αποχώρηση.

Το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι ότι σε νέα συγκέντρωση των εργαζομένων ο γενικός διευθυντής ανακοίνωσε με χαρά ότι θα προχωρήσει στην επαναλειτουργία του σωματείου-«σφραγίδα», υποδεικνύοντας μάλιστα στους εργαζόμενους και τον κατάλληλο πρόεδρο! Ο Δ. Μάρκου έχει καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για την απόλυσή του, τα οποία θα εκδικαστούν στις 26 του Γενάρη.

ΔΙΩΡΥΓΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Καταρρεύσεις ενόψει ιδιωτικοποίησης

Εγκληματική εγκατάλειψη ενόψει ιδιωτικοποίησης αντιμετωπίζει η Διώρυγα της Κορίνθου. Χτες στις 11.45 σταμάτησε η διέλευση των πλοίων λόγω πτώσης μεγάλης ποσότητας χωμάτων από τα τοιχώματα. Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τη Διώρυγα προκείμενου να την ξεπουλήσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Τη στιγμή μάλιστα που οι εργαζόμενοι με αλλεπάλληλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις εδώ και ένα χρόνο προειδοποιούν για την ασφάλεια του καναλιού και ζητούν να παραμείνει η Διώρυγα στο Δημόσιο.

Το κομμάτι πρανούς που κατέρρευσε χτες το πρωί σκέπασε μεγάλο τμήμα του καναλιού, καθώς τα χώματα ξεπέρασαν ακόμα και το ύψος του νερού! Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η Διώρυγα θα παραμείνει κλειστή τουλάχιστον 25 μέρες μέχρι να αποσυρθούν από το κανάλι όλα τα χώματα.

Να σημειωθεί ότι, εδώ και καιρό οι ναυτικοί εργαζόμενοι της Διώρυγας αρνούνται να εργαστούν στο κανάλι, καθώς η αποκόλληση που έγινε τον περασμένο Νοέμβρη ενός άλλου μεγάλου τμήματος πρανούς έβαζε σε κίνδυνο την εργασία τους.

Μάλιστα οι εργαζόμενοι στον αγώνα τους για ασφαλή εργασία αντιμετώπισαν και την κρατική καταστολή και τις ποινικές διώξεις, ώστε να τρομοκρατηθούν. Από την άλλη η επιχείρηση «ΔΙΩΡΥΓΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ» επιστράτευσε μέχρι και συνταξιούχους πλοηγούς με ρυμουλκό που ήρθε από τον Πειραιά και λειτουργούσε παράνομα το κανάλι.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η εταιρία την περασμένη εβδομάδα είχε αποστείλει εξώδικο στο Σωματείο Ναυτικών «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ» υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο τις εργασίες αποκατάστασης του πρανούς που είχε ξεκινήσει και καλούσε τους ναυτικούς να λειτουργήσουν το κανάλι υποστηρίζοντας ότι είναι πλέον ασφαλής η εργασία τους. Από την πλευρά του το Σωματείο με εξώδικο προς την εταιρία επισήμαινε ότι δε θα λειτουργήσουν το κανάλι αν σταματήσουν τα έργα και ότι θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις.

Οπως τόνιζαν και χτες οι εργαζόμενοι, η εγκατάλειψη της Διώρυγας έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό ενόψει και του ανοίγματος των φακέλων των προσφορών στις 31 Γενάρη, ώστε να προχωρήσει το ξεπούλημα. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι τα γενικότερα έργα τμηματοποίησης - δημιουργία «σκαλοπατιών», ώστε να μην πέφτουν χώματα - των πλαϊνών τοιχωμάτων του καναλιού (ύστερα από πρόταση των εργαζομένων) έχουν σταματήσει από την εταιρία εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Απλήρωτοι τις μέρες των Χριστουγέννων

Γιορτές χωρίς μισθό και Δώρο έκαναν οι περίπου 35 εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Πειραιά - Περάματος που απασχολούνταν σε επισκευαστικές εργασίες στο πλοίο «Πιερ», από τον εργολάβο κ. Αμοργανιό.

Ο συγκεκριμένος εργολάβος είχε αναλάβει τη δουλιά από τον Καρρά, ιδιοκτήτη ναυπηγείου στη Ζώνη. Μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και διαπιστώθηκε ότι οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι, έγινε καταγγελία και ο συγκεκριμένος εργολάβος με εντολή του εισαγγελέα συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή και οδηγήθηκε με την αυτόφωρο διαδικασία στην Εισαγγελία όπου και κρατήθηκε. Παρά το γεγονός ότι δόθηκε προθεσμία στον εργολάβο την επόμενη μέρα να φέρει τις καταστάσεις προσωπικού, δεν εμφανίστηκε και έτσι καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκιση εξαγοράσιμη. Χτες μέχρι τις 12 το μεσημέρι είχε δοθεί κάποιο μέρος των οφειλών στους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ