ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Γενάρη 2001
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Το ποδαρικό της απανθρωπιάς

Αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης, μειώνουν τις συντάξιμες αποδοχές, ενώ την ίδια ώρα αυξάνουν τα ποσά από τα αποθεματικά των Ταμείων που ρίχνονται στον τζόγο!

Τις αντιασφαλιστικές αλλαγές που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε βάρος των συνταξιούχων και της κοινωνικής ασφάλισης, φέρνει μαζί του ο νέος χρόνος, αφού αν και προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία, ορισμένες μπαίνουν σε λειτουργία από την 1.1.2001. Οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, στη μείωση των συντάξιμων αποδοχών του ΙΚΑ, στην αύξηση του ποσοστού των αποθεματικών που θα τζογάρονται στο χρηματιστήριο κλπ. Οι αλλαγές φέρνουν τη σφραγίδα του αντιασφαλιστικού ντελίριου των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και προϊδεάζουν για τη νέα επίθεση κατά της κοινωνικής ασφάλισης που βρίσκεται στα σκαριά.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ν. Φαρμάκη, από την Παρασκευή 5.1.2001 και σε εφαρμογή του νόμου 2676/98 δεν πρόκειται να καταβάλλεται η σύνταξη σε όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 55 ετών και εργάζονται. Επίσης, ο νόμος που τίθεται σε ισχύ προβλέπει ότι εφόσον ο συνταξιούχος είναι άνω των 55 ετών και συνεχίζει να εργάζεται, η σύνταξη θα καταβάλλεται μειωμένη κατά 70%, για το ποσό που υπερβαίνει τις 250.000 δραχμές. Από το νόμο εξαιρούνται οι επιζώντες σύζυγοι, οι συνταξιούχοι ΟΓΑ, οι πολύτεκνοι που έχουν ένα τουλάχιστον ανήλικο παιδί, ή παιδί που σπουδάζει κάτω των 24 ετών ή παιδί με ειδικές ανάγκες. Ο νόμος δεν αφορά τους συνταξιούχους του δημοσίου και του ΝΑΤ.

Με τον καινούριο χρόνο έχουμε και «ωρίμανση» παλιότερων νόμων, που προβλέπουν την αύξηση κατά ένα εξάμηνο στο όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση όσων συμπληρώνουν τον απαραίτητο χρόνο ασφάλισης μέσα στο 2001.

Επίσης, μείωση κατά 10% του ποσού των δώρων των εορτών που συμπεριλαμβάνεται στις συντάξιμες αποδοχές. Η μείωση αφορά τους συνταξιούχους του ΙΚΑ και όσους στη σύνταξή τους συμπεριλαμβάνονται τα δώρα στις συντάξιμες αποδοχές. Η σχετική διάταξη εφαρμόζεται από το 1993 και από το 2002 τα δώρα δε θα υπολογίζονται στη σύνταξη. Αύξηση σε 23% του ποσοστού των αποθεματικών που τα Ταμεία θα μπορούν να τζογάρουν σε μετοχές και να επενδύουν σε ακίνητα. Ενα ποσοστό που έχει καταστρατηγηθεί σημαντικά έτσι κι αλλιώς. Ολοκλήρωση εντός του 2001 της ασφαλιστικής και οργανωτικής ενοποίησης των ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελμάτων.

Ληστεία 15 τρισ. δραχμών

Οι ανατροπές που ετοιμάζονται στην κοινωνική ασφάλιση θα «ολοκληρώνουν» και θα «εκσυγχρονίζουν» τους αντιασφαλιστικούς νόμους των τελευταίων χρόνων. Αυτές οι παρεμβάσεις με τη μόνιμη καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων από την κυβέρνηση είναι οι ανοιχτές πληγές που κακοφορμίζουν την κοινωνική ασφάλιση στη χώρα μας. Η λεηλασία της περιουσίας των Ταμείων, σύμφωνα με σχετική μελέτη - δημοσιεύτηκε χτες στα ΝΕΑ - του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ και της ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής) εκτιμάται στο ιλιγγιώδες ποσό των 15 τρισεκατομμυρίων δραχμών.

Η αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων υπολογίζεται σε 5,6 τρισεκατομμύρια - εκ των οποίων τα 5,3 σε καταθέσεις, έντοκα γραμμάτια, μετοχές, χρεόγραφα - αξία που κάτω από μια άλλη πολιτική θα έφτανε τα 20 τρισ. δραχμές. Οι βασικότερες αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση εστιάζονται: Στην έλλειψη της κρατικής χρηματοδότησης, στη μη σωστή αξιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων αλλά και της ακίνητης περιουσίας, στη μεγάλη εισφοροδιαφυγή και στην καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων από το κράτος.

ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Καλπάζουν το «φασόν» και η μερική απασχόληση

Ανάγκη η ευρύτερη αγωνιστική συσπείρωση των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Την ανάγκη συσπείρωσης των εργαζόμενων στα ΜΜΕ για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα του χώρου, υπογράμμισε στη σύντομη παρέμβασή του ο Δημ. Καλτσώνης, εκπροσωπώντας το ΚΚΕ στη διημερίδα, που οργάνωσε η Ενωση Συντακτών Περιοδικού Τύπου με θέμα: «Αυτοαπασχολούμενοι Δημοσιογράφοι - Συνθήκες Εργασίας - Προοπτικές».

Ιδιαίτερα, ο Δ. Καλτσώνης επισήμανε ότι οι συντάκτες του Περιοδικού Τύπου δεν καλύπτονται από Συλλογικές Συμβάσεις, υποχρεώνονται να αμείβονται με «Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών». Αποτέλεσμα της τακτικής αυτής, που ενισχύεται από την κυβερνητική πολιτική, είναι οι συντάκτες να μετατρέπονται σε αντικείμενα εκμετάλλευσης από τους μεγαλοεκδότες - μεγαλοκαναλάρχες. Οι παραπάνω, τα τελευταία χρόνια, εκτός απ' τις ημερήσιες εφημερίδες, ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, δημόσια έργα κλπ. έχουν επεκτείνει τις εκδοτικές τους δραστηριότητες και στον Περιοδικό Τύπο, ο οποίος έρχεται δεύτερος, μετά την τηλεόραση, στη διαφημιστική δαπάνη κι επόμενα αποφέρει μεγάλα κέρδη στους εκδότες. Αρκεί ν' αναφερθεί ότι ο μέσος όρος κυκλοφορίας, μόνο στα εβδομαδιαία τηλεοπτικά περιοδικά, φτάνει τις 210.000.

Το σύστημα του «φασόν» αφαιρεί από τους δημοσιογράφους στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα (δώρα, επιδόματα, άδεια, αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης κλπ.). Παράλληλα, σοβαρές είναι οι επιπτώσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία των δημοσιογράφων, των διαφόρων κατηγοριών, όπως των εργαζομένων στον ημερήσιο, στον περιοδικό, στον επαρχιακό Τύπο και τελευταία των εργαζόμενων στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

Μπροστά στην επερχόμενη θύελλα της ομαδοποίησης των Ασφαλιστικών Ταμείων και ανατροπής ασφαλιστικών δικαιωμάτων, προβάλλει η ανάγκη για την αγωνιστική υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων του κλάδου, τόνισε ο εκπρόσωπος του Κόμματος δηλώνοντας ότι το ΚΚΕ, όπως και στο παρελθόν, θα στηρίξει τους αγώνες των δημοσιογράφων, όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ για την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων. Για να περιοριστεί η ασυδοσία των μεγαλοεκδοτών, να κατοχυρωθούν και αυξηθούν οι θέσεις της πλήρους απασχόλησης, που σήμερα αντικαθίστανται από τις θέσεις της μερικής απασχόλησης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα ΜΜΕ, ιδιαίτερα στα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, όπως και στις ηλεκτρονικές εφημερίδες, εκτός απ' το σύστημα του «φασόν» έχουν καθιερωθεί οι 2μηνιαίες και 3μηνιαίες συμβάσεις έργου, ένα καθεστώς ομηρίας και ανασφάλειας. Ενώ, ήδη, η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στα ΜΜΕ, δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό. Ηδη πολλοί εργαζόμενοι στα ΜΜΕ ασφαλίζονται στο ΙΚΑ, ενώ θα έπρεπε να καλύπτονται απ' τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ΤΣΠΕΑΘ (συντάκτες ημερήσιων εφημερίδων Αθήνας - Θεσσαλονίκης), ΤΑΙΣΥΤ (συντάκτες περιοδικών, ανταποκριτές ξένου τύπου, φωτοειδησεογράφοι), ΤΣΕΥΠ (εφημεριδοπώλες, υπάλληλοι πρακτορείων διακίνησης εφημερίδων) και ΤΑΤΑ (Τεχνικοί Τύπου Αθήνας).

Επίσης, δε θα πρέπει ν' αγνοηθεί ο επερχόμενος κίνδυνος απ' τις δραστηριότητες στη χώρα μας του «Freelancers Media Club», που προωθεί παραγγελίες από κάθε ενδιαφερόμενο (εκδοτικές εταιρίες, τράπεζες κλπ.) για δημοσιογραφικές έρευνες, ρεπορτάζ μεταφράσεις κλπ. Πρόκειται για την πρώτη Ηλεκτρονική Λέσχη για τους Ελληνες αυτοαπασχολούμενους δημοσιογράφους. Το σύστημα αυτό προωθείται δυστυχώς από ορισμένους συνδικαλιστές του χώρου, που επικαλούνται τα «ευρωπαϊκά πρότυπα». Η αλλαγή, όμως, στις μορφές εργασίας και στις εργασιακές σχέσεις ανάμεσα σε εκδότες και επαγγελματίες δημοσιογράφους, αποβαίνει σε βάρος των εργαζομένων, ενώ παράλληλα λύνει περισσότερο τα χέρια των μεγαλοεπιχειρηματιών να διαμορφώνουν την ενημέρωση ανάλογα με τις πολιτικές προτιμήσεις και επιλογές της άρχουσας τάξης που εκπροσωπούν.

Επικαλούμενοι τα σοβαρότατα προβλήματα και εκφράζοντας την ανησυχία τους για πιο αρνητικές εξελίξεις, συνδικαλιστές του χώρου υπογραμμίζουν ότι οι κίνδυνοι θα μεγαλώνουν τόσο στα εργασιακά, όσο και στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Κι αυτό επιβάλλει ξεπέρασμα του κατακερματισμού που υπάρχει με δημοσιογράφους πολλών ταχυτήτων, με χτυπητές διαφορές ακόμη και στις παροχές υγείας, που εξαρτώνται από το ύψος του μισθού, των εισφορών και... του ασφαλιστικού φορέα στον οποίο ανήκει ο εργαζόμενος. Και η προοπτική υπεράσπισης και διεύρυνσης των εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, επιβάλλει την αγωνιστική συσπείρωση όχι μόνο των δημοσιογράφων, αλλά όλων των κλάδων εργαζομένων στο χώρο, τη δημιουργία ενός διεκδικητικού Συνδικάτου Τύπου που θα εκφράζει πρώτον τους 14.000 εργαζόμενους οι οποίοι καλύπτονται από τους τέσσερις ασφαλιστικούς οργανισμούς που προαναφέραμε, αλλά και άλλους συγγενικούς κλάδους.

Πολύ περισσότερο που, σήμερα, ο αριθμός των νέων που αποφοιτούν κάθε χρόνο από τις δημοσιογραφικές σχολές (ινστιτούτα, κολέγια, κέντρα, εργαστήρια) φτάνει τους 1.000 ενώ στους 1.600 περίπου ραδιοφωνικούς σταθμούς και στους 160 τηλεοπτικούς, απασχολούνται 11.000 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων. Οι αριθμοί αυτοί θα αυξάνουν χρόνο με το χρόνο κι επόμενα θα αυξάνει και η στρατιά των ανέργων, από τους οποίους οι μεγαλοεκδότες αντλούν πάμφθηνο δυναμικό, που το χρησιμοποιούν τη στιγμή που αυτοί κρίνουν και ως απεργοσπαστικό μηχανισμό. Ολος αυτός ο κόσμος, δυστυχώς, μένει ανυπεράσπιστος και γίνεται θύμα διπλής εκμετάλλευσης, ενώ αξιοποιείται από τα αφεντικά των ΜΜΕ σαν μέσο πίεσης ενάντια στα συμφέροντα όλων των εργαζομένων στο χώρο των ΜΜΕ.


Δημήτρης ΣΕΡΒΟΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πίσω από τις φιέστες

Αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε το απόγευμα του Σαββάτου το χώρο της απεργίας πείνας των αγωνιστών της Τουρκίας, στην Καμάρα και παρέδωσε στην Επιτροπή Αλληλεγγύης με τους Πολιτικούς Κρατούμενους Τουρκίας και Κουρδιστάν 2 δωροεπιταγές συνολικής αξίας 80.000 δρχ. ως συμβολική βοήθεια στον αγώνα των πατριωτικών, δημοκρατικών δυνάμεων της γείτονος χώρας για ομαλή δημοκρατική ζωή, αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων και σεβασμό των πολιτικών ελευθεριών.

Η συμβολική αυτή ενέργεια, δήλωσε ο γραμματέας του ΕΚΘ, θεόδωρος Κυριακίδης, «έγινε για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον αγωνιζόμενο για δημοκρατία και πολιτικές ελευθερίες λαό της Τουρκίας. Ακόμα, για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στους ηρωικούς απεργούς πείνας, που παρά τις άγριες επιθέσεις που δέχονται από το καθεστώς της Τουρκίας και τα δεκάδες θύματα, συνεχίζουν απτόητοι τον αγώνα τους για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελευθερία και πρόοδο».

Εξάλλου, το βράδυ της Κυριακής, αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, αποτελούμενη από τους Νίκο Γιαννόπουλο, πρόεδρο, Θεόδωρο Κυριακίδη γ. γραμματέα, Θ. Σιούλη, οργανωτικό γραμματέα και τα μέλη της διοίκησης Χάρη Κουτσουρά, Βασίλη Ρέβα και Δημήτρη Αλιστρατινό, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων και υποδέχτηκαν τον καινούριο χρόνο μαζί με τους εργαζόμενους του Κέντρου Ελέγχου του διυλιστηρίου.

Ηταν μια πολύ όμορφη γιορτή με την κοπή της πίτας στο χώρο εργασίας που είχε διακοσμηθεί κατάλληλα με πολύ μεράκι από τους εργαζόμενους του Κέντρου, που καλωσόρισαν τον καινούριο χρόνο με το δικό τους τρόπο, χωρίς πολλές φαμφάρες με λαμπερά φώτα και πυροτεχνήματα, αλλά με ζεστή καρδιά και αγωνιστικές ευχές.

Οι εργαζόμενοι ευχήθηκαν ο καινούριος χρόνος να φέρει ειρήνη στον κόσμο, δουλιά στους άνεργους και συσπείρωση όλων των εργαζόμενων για να αντιμετωπίσουν με ενότητα και αγώνες τα μεγάλα προβλήματα που θα βρουν μπροστά τους. Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές ευχήθηκαν έναν καλύτερο και δημιουργικό χρόνο για τους εργαζόμενους και τους καταπιεσμένους λαούς όλου του κόσμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ