ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Γενάρη 2001
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχείρηση εξαπάτησης για το ευρώ

Με τον πλέον προκλητικό τρόπο οι κυβερνώντες προσπαθούν να αποκρύψουν τις συνέπειες που θα έχει για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού η εισβολή του «ενιαίου νομίσματος» της ΕΕ στη ζωή μας

 

Σε μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση συσκότισης, εξαπάτησης και παραπλάνησης του ελληνικού λαού, σχετικά με τις δραματικές συνέπειες που θα επέλθουν στη ζωή της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, με την υιοθέτηση του ευρώ, ως επίσημου νομίσματος, επιδίδεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στην επιχείρηση αυτή, συνεργούς στις μεθοδεύσεις της βρίσκει ουσιαστικά και τα αλλά, έκτος ΚΚΕ, κόμματα της Βουλής, τα ΜΜΕ, τις οργανώσεις της οικονομικής ολιγαρχίας κλπ.

Στα πλαίσια αυτών των κυβερνητικών μεθοδεύσεων ο Γ. Παπαντωνίου με τυμπανοκρουσίες, διθυράμβους και πυροτεχνήματα υποστήριξε χτες ότι η ένταξη στην ΟΝΕ ανοίγει... «νέα εποχή» για τη χώρα μας, ανακοινώνοντας ότι από την 1η του Γενάρη, η δραχμή, μετά από 133 χρόνια, έπαψε να είναι το επίσημο νόμισμα της χώρας καθώς αντικαταστάθηκε από το ευρώ. Στα ίδια πλαίσια, την ερχόμενη Πέμπτη, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, οργανώνει φιέστα, για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου και του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.

Οι δηλώσεις Παπαντωνίου

Μία επανάληψη των γνωστών αποπροσανατολιστικών και τετριμμένων «επιχειρημάτων» σχετικά με τα «οφέλη» που θα αποκομίσει η Ελλάδα από την ένταξη στην ΟΝΕ, ήταν οι χτεσινές δηλώσεις Παπαντωνίου. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, αφού αναφέρθηκε αρχικά στις τεχνικές πλευρές του θέματος (αντικατάσταση από 1/1/2001 της δραχμής από το ευρώ στις οικονομικές συναλλαγές του δημοσίου, των τραπεζών, του Χρηματιστηρίου κλπ) στη συνέχεια επανέλαβε τις γνωστές πολιτικές στήριξης του κεφαλαίου που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση, γνωστές και ως «διαρθρωτικές» παρεμβάσεις. Ντύνοντας τη στενά ταξική πολιτική σαν... εθνική, επανέλαβε και πάλι ότι με την ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων, της «απελευθέρωσης» των αγορών, των μεταρρυθμίσεων στις εργασιακές σχέσεις, στην κοινωνική ασφάλιση, στην υγεία, στην παιδεία κλπ, θα επιτευχθεί η... κοινωνική σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Λίγες ήμερες μετά τη βάναυση πρόκληση των τραπεζών, οι οποίες εξ ονόματος της ΟΝΕ κατακρήμνισαν τα επιτοκία καταθέσεων, ο Γ. Παπαντωνίου, αθεράπευτα απολογητικός, υποστήριξε ότι η ευημερία των Ελλήνων εργαζόμενων περνάει... μέσα από την ΟΝΕ, «σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, χαμηλού πληθωρισμού και υψηλής οικονομικής ανάπτυξης»... Οσο για τα εθνικά όργανα άσκησης οικονομικής πολιτικής, αυτά παραδίδονται μετά βαΐων και κλάδων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως δήλωσε ο υπουργός, από 1/1/2001 «η μεν συναλλαγματική πολιτική δεν υφίσταται πλέον, καθώς η δραχμή μετατρέπεται σε υποδιαίρεση του ευρώ, η δε νομισματική πολιτική, δε θα εφαρμόζεται στην Αθήνα, αλλά στη Φρανκφούρτη, όπου έχει την έδρα της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Το μοναδικό εργαλείο που κατά τον Γ. Παπαντωνίου παραμένει στα χέρια της κυβέρνησης, «είναι η δημοσιονομική πολιτική, η οποία θα χρησιμοποιείται για την προσαρμογή σε οικονομικές συγκυρίες, την απορρόφηση κραδασμών κλπ». Βέβαια, ούτε η δημοσιονομική πολιτική χαράζεται στην Αθήνα, εδώ και χρόνια, καθώς οι βασικές της κατευθύνσεις συναποφασίζονται από την κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω της έγκρισης μέχρι το 1999 των προγραμμάτων «σύγκλισης» και σήμερα των προγραμμάτων «σταθερότητας». Κάλεσε τέλος και πάλι τους εργαζόμενους να υποστούν τις συνέπειες της αντιπληθωριστικής πολιτικής της κυβέρνησης, ζητώντας τους να είναι προσεκτικοί στις διεκδικήσεις τους...

Το έρεβος της ΟΝΕ

Στα πλαίσια της ΟΝΕ οι Ελληνες εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν μια διπλή βάναυση πρόκληση. Από τη μία θα έρθουν αντιμέτωποι με τη... νέα εποχή που απεργάζεται το κεφαλαίο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (προώθηση «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων, ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας και της παιδείας, παράδοση στο κεφάλαιο των δημόσιου συμφέροντος επιχειρήσεων. Από την άλλη έχουν να αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα που θα προκύψουν από την ένταξη της εξαρτημένης ελληνικής οικονομίας σε ένα ιμπεριαλιστικό οργανισμό, όπως η ζώνη του ευρώ. Αρνητικές επιπτώσεις αναμένεται να υπάρξουν συνολικά στην, υποδεέστερη από κάθε άποψη ελληνική οικονομία, ως προς τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές... Στα πλαίσια της στήριξης της κερδοφορίας του «ελληνικού» κεφαλαίου στη ζώνη του ευρώ, θα πρέπει να αναμένουμε:

  • Παραπέρα πτώση του βιοτικού επίπεδου των εργαζόμενων και των αγροτών. Σε πτώση του βιοτικού επίπεδου της μισθωτής εργασίας, οδηγούν οι νέες «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις, όπου οι εργαζόμενοι θα εργάζονται περισσότερο και θα αμείβονται λιγότερο.
  • Το βιοτικό επίπεδο επίσης υπονομεύεται από το ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων σε ΔΕΚΟ, κοινωνική ασφάλιση, παιδεία, υγεία, την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών των δήμων της χώρας και τη γενικότερη παράδοση υπηρεσιών του δημοσίου στους ιδιώτες. Η κατάρρευση, τέλος, των επιτοκίων καταθέσεων ταμιευτηρίου και όλων των καταθετικών λογαριασμών γενικά, οδηγεί σε μείωση του εισοδήματος ειδικά των αποταμιευτών. Οσο για τους αγρότες, το εισόδημά τους αναμένεται να μειωθεί από το σταδιακό περιορισμό των επιδοτήσεων, κάτι που αναμένεται να επιταχύνει και την οικονομική διαφοροποίηση σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς.
  • Ανοδο της ανεργίας. Ο νέος οξύς ανταγωνισμός με τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, αναμένεται να μεταφραστεί και σε καινούργες απώλειες θέσεων εργασίας. Το γεγονός ότι ο οικονομικός ευρωχώρος αποδεικνύεται αφιλόξενος για την ελληνική οικονομία, αποτυπώνεται και στο πρόγραμμα «σταθερότητας», όπου τα επόμενα χρόνια το εμπορικό έλλειμμα αναμένεται να κινηθεί σταθερά σε επίπεδα μεγαλύτερα του 15% του ΑΕΠ.
  • Με τη διαμόρφωση τέλος... ευρωπαϊκών επιτοκίων δεν αποκλείεται η φυγή κεφαλαίων, είτε προς τις μεγάλες κεφαλαιαγορές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είτε προς τρίτες χώρες για αναζήτηση καλύτερων αποδόσεων.
«Ποδαρικό» με αυξήσεις σε ταξί και ΚΤΕΛ

Με αυξήσεις στα κόμιστρα των ταξί και τα εισιτήρια των υπεραστικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ), έκανε «ποδαρικό» το 2001, ενώ «τσουχτερές» αυξήσεις αναμένονται στα τέλη του μήνα και στα τιμολόγια του ΟΤΕ.

Οι πρώτες αυξήσεις επιβλήθηκαν ήδη στη διπλή ταρίφα των ταξί, που από την 1η Γενάρη 2001 ακρίβυνε κατά 20 δρχ., από 130 δρχ. σε 150 δρχ., καθώς και στα εισιτήρια των ΚΤΕΛ, που από προχτές είναι ακριβότερα κατά 5%. Ωστόσο, νέο κύμα αυξήσεων έρχεται μέσα στο Γενάρη στα τηλεφωνικά τέλη, ενώ από την 1η Φλεβάρη 2001 αναπροσαρμόζονται εκ νέου και τα κόμιστρα των ταξί. Ειδικότερα, τα νέα κόμιστρα των ταξί θα διαμορφωθούν ως εξής: Μονή ταρίφα 80 δρχ., από 76 δρχ. που κοστίζει τώρα. Κλήση ραδιοταξί 700 δρχ. από 600 δρχ. Διαδρομή από και προς αεροδρόμια 400 δρχ. από 300 δρχ., και από λιμάνια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και σταθμούς ΚΤΕΛ 200 δρχ. από 150 δρχ. Χρέωση αποσκευών άνω των 10 κιλών, 100 δρχ. από 50 δρχ.

Οσον αφορά τις αυξήσεις στα τηλεφωνικά τέλη, η νέα τιμολογιακή πολιτική του ΟΤΕ προβλέπει: Αύξηση κατά 22% στην αστική μονάδα (από 9 δρχ. το λεπτό σε 11 δρχ.) και κατά 8,3% στο πάγιο τέλος (από 2.400 δρχ. σε 2.600 δρχ.).

Οι τελικές αποφάσεις για τις αυξήσεις στα τηλεφωνικά τέλη αναμένεται να ληφθούν σε επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΤΕ.

ΛΗΣΤΡΙΚΑ ΤΡΑΠΕΖΟΕΠΙΤΟΚΙΑ
Σε ρόλο δικηγόρου των τραπεζιτών η κυβέρνηση

Γενικεύεται το καθεστώς καταλήστευσης των αποταμιευτών καθώς το σύνολο των τραπεζών έχει ήδη συρρικνώσει τα επιτόκια καταθέσεων σχεδόν στο μισό του πληθωρισμού. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αναγορεύεται σε διαπρύσιο κήρυκα των συμφερόντων του τραπεζικού κεφαλαίου ενθαρρύνοντας τη λεηλασία των λαϊκών αποταμιεύσεων, την τεράστια ανακατανομή πλούτου σε όφελος των τραπεζών μέσω της μείωσης των επιτοκίων για καταθέσεις αλλά και μέσω της διεύρυνσης ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων.

Από αυτό το κλίμα της... «άψογης στάσης» προς τους τραπεζίτες και τις ανάγκες τους, δε θα μπορούσε να ξεφύγει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και οι συν αυτώ κυβερνητικοί σύμβουλοι. Σε σχετική ερώτηση του «Ριζοσπάστη» ο Γ. Παπαντωνίου απάντησε χτες ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία δυνατότητα παρέμβασης και πως κάθε τράπεζα έχει τη «δική της πολιτική», όπως αποκάλεσε τη συντεταγμένη πορεία των τραπεζιτών. Ο υπουργός μάλιστα κάλεσε τους αποταμιευτές να...«επιλέξουν» τις καλύτερες αποδόσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και παριστάμενος στη συνέντευξη Τύπου σύμβουλος του υπουργού, που ανέλαβε ρόλο δικηγόρου των επιλογών της Εθνικής Τράπεζας. Υπεραμυνόμενος, μάλιστα, της ληστείας που συντελείται σε βάρος των μικροαποταμιευτών, αποφάνθηκε, ψευδώς, ότι η Εθνική δεν αύξησε τα επιτόκια των δανείων σε ευρώ παρά μόνο μια φορά και μόνο μετά από την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Βέβαια η διαπίστωση του κυβερνητικού συμβουλάτορα έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τα γεγονότα και την πραγματικότητα, αφού ειδικά η Εθνική αύξησε πρώτη φορά τα επιτόκια των δανείων σε ευρώ, το Νοέμβρη και δεύτερη, πριν από λίγες μέρες.

Την ίδια άψογη στάση προς τους τραπεζίτες κρατά και η ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας, που αποφεύγει ακόμη και να ψελλίσει το παραμικρό. Να σημειωθεί ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας απεμπόλησε την (όποια) δυνατότητα για άσκηση νομισματικής πολιτικής αλλά, τουλάχιστον στα χαρτιά, διατηρεί και στη συγκυρία της ΟΝΕ τον εποπτικό έλεγχο των τραπεζών σε ελληνικό έδαφος.

Τα νέα επιτόκια της ΑΤΕ

Στη συντεταγμένη πορεία των τραπεζιτών προσχώρησε και η ηγεσία της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας. Η σχετική ανακοίνωση της ΑΤΕ βρίθει από κάθε είδους τεχνάσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον...«προνομιακό λογαριασμό» «Δήμητρα», τα άτοκα ποσά καθορίστηκαν στα 3 εκατ. δρχ.(!) ακόμη για κατάθεση ύψους 10 εκατ. δρχ. Σε αυτό το λογαριασμό η εμφανιζόμενη απόδοση είναι μόλις 3,3%, αλλά πολύ πάνω από τα επιτόκια του απλού ταμιευτηρίου που καθορίστηκαν στο 2,4% και με άτοκες τις 100.000 δραχμές. Αυτές προφανώς είναι και οι «δυνατότητες» επιλογών για τους αποταμιευτές, για τις οποίες κάνουν λόγο κυβέρνηση και τραπεζίτες...

Η διοίκηση της συγκεκριμένης τράπεζας μη ορρωδώντας προς ουδενός προσφέρει στους αγρότες τα στεγαστικά δάνεια με 7,25%, δηλαδή με μια μονάδα υψηλότερα από ό,τι στους άλλους δανειολήπτες. Πάντως μετά την επιδότηση από το Δημόσιο, τα στεγαστικά δάνεια των αγροτών διαμορφώνονται από 1% έως 6% ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ