ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εξαρση της φτώχειας για ενίσχυση της καπιταλιστικής κερδοφορίας

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε περίπου 20% αύξηση της ζήτησης τροφίμων και αγαθών πρώτης ανάγκης στις κατά τόπους τράπεζες τροφίμων της πολιτείας της Βόρειας Καρολίνας οδηγεί η (από τον περασμένο Ιούλη) απόφαση της πολιτειακής κυβέρνησης να περικόψει τη διάρκεια και το ύψος των επιδομάτων πρόνοιας και ανεργίας που πλέον δεν ξεπερνούν τα 350 δολάρια τη βδομάδα (από περίπου 535 που ήταν πριν από ένα εξάμηνο).

Πρόσφατο εκτενές ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν» από την πολιτεία της Β. Καρολίνας (με πληθυσμό γύρω στα 9.700.000 άτομα) καταγράφει τις τεράστιες ουρές και την πολύωρη αναμονή για λίγα νωπά τρόφιμα και κονσέρβες από εκατοντάδες ανέργους και φτωχούς ηλικίας από 19 έως και 77 ετών, σε μία προσπάθεια να επισημανθούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύει, για τα πιο αδύναμα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα της αμερικανικής κοινωνίας, η γενίκευση της αντιλαϊκής πολιτικής συρρίκνωσης των επιδομάτων ανεργίας και πρόνοιας στο όνομα «συμμαζέματος» των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού.

Η προώθηση πολιτικών περαιτέρω φτωχοποίησης του αμερικανικού λαού δεν αναμένεται να περιοριστεί, αλλά να ενταθεί, καθώς η υπόθεση αυτή έχει τους τελευταίους μήνες μεταφερθεί και στο Κογκρέσο σε μια υποκριτική «αντιπαράθεση» μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών που θα διεξαχθούν το Νοέμβρη, τρέχοντος έτους, για την ανανέωση μέρους των μελών του Κογκρέσου. Οι, υποτίθεται πιο «ευαίσθητοι», Δημοκρατικοί εμφανίζονται να πασχίζουν τάχα για τη διατήρηση του ύψους και του χρόνου χορήγησης των επιδομάτων ανεργίας και την αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου. Οι πιο «σκληροπυρηνικοί» Ρεπουμπλικανοί προωθούν τα συμφέροντα εκείνου του τμήματος της αστικής τάξης που στηρίζει πιο αυστηρές πολιτικές αφαίμαξης εργαζομένων και ανέργων. Ωστόσο, και τα δύο κόμματα της αστικής τάξης υπηρετούν την καπιταλιστική κερδοφορία με ισοπεδωμένα τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, με δεδομένο την επιδίωξη για όλο και περισσότερο φτηνή εργατική δύναμη, ώστε να εξασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διευρύνεται η ενδοαστική σύγκρουση

Με αφορμή τη νομοθεσία για τις διαδηλώσεις, συγκρούσεις και συμπλοκές στην πρωτεύουσα

Με στρατιωτική διάταξη, η αντιπολίτευση που εκφράζει ένα τμήμα της αστικής τάξης, στις συμπλοκές με την αστυνομία
Με στρατιωτική διάταξη, η αντιπολίτευση που εκφράζει ένα τμήμα της αστικής τάξης, στις συμπλοκές με την αστυνομία
ΚΙΕΒΟ.--

Δυναμώνει παραπέρα η ενδοαστική σύγκρουση στην Ουκρανία, με αφορμή ψήφιση νόμων την Παρασκευή για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Η σύγκρουση ωστόσο είναι βαθύτερη και σχετίζεται με τη διαπάλη που γίνεται μέσα στην κυρίαρχη τάξη, παρασύροντας και εργαζόμενους, για τις γεωπολιτικές και οικονομικές διακρατικές συμφωνίες της χώρας. Αυτό εκφράζουν, από τη μια, οι λεγόμενοι φιλοευρωπαίοι πολιτικοί, που ιδιαίτερα μετά την αναβολή της υπογραφής συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ και την επιλογή από την πλευρά της κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς, να προχωρήσει σε συμφωνία με τη Ρωσία, έχει οξυνθεί η κατάσταση από πλευράς της αντιπολίτευσης.

Ετσι, συνεχίζει να καλεί σε διαδηλώσεις για καταλήψεις σε κυβερνητικά κτίρια, ενώ και αυτό το Σαββατοκύριακο έγιναν σφοδρές συμπλοκές ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις καταστολής με τραυματίες, δακρυγόνα και πυρπολισμούς. Το ζήτημα «σηκώνεται» ιδιαίτερα από τα διεθνή ΜΜΕ που μιλάνε για 200.000 κόσμο στις διαδηλώσεις (ωστόσο τα στοιχεία είναι παραφουσκωμένα), ενώ και η αμερικανική κυβέρνηση απειλεί με κυρώσεις την κυβέρνηση της Ουκρανίας, γιατί είναι δήθεν ευαίσθητη στην «καταστολή λαϊκών διαδηλώσεων».

Οπως όλα δείχνουν, υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός από εκπαιδευμένες δυνάμεις της αντιπολίτευσης να προκαλέσουν την πτώση της κυβέρνησης. Αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων με την αστυνομία μπροστά από κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο της πρωτεύουσας κυρίως, είναι από τις τάξεις των εθνικιστικών κομμάτων, με φασιστικές ρίζες.

Πάντως, και στις τάξεις της αντιπολίτευσης, στον Γιανουκόβιτς που καλεί σε διάλογο, υπάρχει φαγωμάρα. Χαρακτηριστικά, στη συγκέντρωση της Κυριακής, ο Βιτάλι Κλίτσκο, (πρώην πυγμάχος) αρχηγός του κόμματος Ουντάρ είπε: «Κηρύσσουμε παράνομη τη νέα νομοθεσία που υιοθετήθηκε» και κάλεσε «τις δυνάμεις της τάξης να περάσουν στο στρατόπεδο των αντιπολιτευόμενων». Ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, στέλεχος του κόμματος της φυλακισμένης για διαφθορά ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο είπε: «Το κοινοβούλιο έχασε τη νομιμότητά του, αυτό σημαίνει πως πρέπει να δημιουργήσουμε ένα λαϊκό συμβούλιο μεταξύ των πολιτικών της αντιπολίτευσης», ενώ δεν έλειψαν και τα γιουχαΐσματα στους δύο ηγέτες από ομάδα διαδηλωτών.

Το θέμα της Ουκρανίας μπήκε χτες και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου εκφράστηκε δήθεν ευαισθησία «για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών» και παραινέσεις για να επανέλθει η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ «όταν η Ουκρανία είναι έτοιμη», όπως επισημαίνεται.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Μαχαίρι» στο επίδομα στέγασης για μετανάστες από την ΕΕ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πέφτουν στη Βρετανία και οι τελευταίες μάσκες περί ισότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της ΕΕ, καθώς η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει τα χαμηλότερα ένστικτα δυσαρεστημένων ψηφοφόρων αποφάσισε να σταματήσει, από τον ερχόμενο Απρίλη, την παροχή του επιδόματος ανεργίας και στέγασης σε όλους τους άνεργους μετανάστες που ζουν στη Βρετανία και προέρχονται από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μάλιστα, οι υπουργοί Εργασίας και Συντάξεων Ιαν Ντάνκαν Σμιθ και Εσωτερικών Τερίσα Μέι συνέγραψαν άρθρο στην εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ», με τίτλο «Αυτή η Αισχρή Προδοσία», ισχυριζόμενοι ότι οι Βρετανοί εργαζόμενοι προδίδονται από ένα σύστημα, το οποίο τους περιθωριοποιεί, την ώρα που δίνει σε ξένους θέσεις εργασίας.

Ως γνωστόν, μετά την άρση των περιορισμών στη μετακίνηση και την αναζήτηση εργασίας για τους Ρουμάνους και τους Βούλγαρους υπηκόους από την 1η του μήνα τρέχοντος έτους, ο Κάμερον είχε ανακοινώσει νέα μέτρα που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ότι οι μετανάστες από την ΕΕ δε θα δικαιούνται επιδόματα της Πρόνοιας αμέσως μόλις φτάσουν στη χώρα, αλλά μόνον εφόσον περάσουν τουλάχιστον τρεις μήνες.

Η στάση της κυβέρνησης Κάμερον προκαλεί αρνητικές αντιδράσεις εντός ΕΕ, καθώς το τελευταίο διάστημα, διάφοροι ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι επικρίνουν το Λονδίνο όχι μόνον για την αντιμεταναστευτική πολιτική εντός ΕΕ, αλλά και για τη γενικότερη προσπάθεια της Βρετανίας για «επαναδιαπραγμάτευση» των όρων συμμετοχής της στην ΕΕ.

ΡΩΣΙΑ
Ανάληψη ευθύνης για το μακελειό στο Βόλγκογκραντ

ΜΟΣΧΑ.--

Η ισλαμιστική αποσχιστική τσετσενική οργάνωση «Βιλαγιάτ του Νταγκεστάν» ανακοίνωσε σε βίντεο που ανάρτησε στο διαδίκτυο ότι ευθύνεται για τις δυο βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, που στοίχισαν τη ζωή σε 34 ανθρώπους τον περασμένο μήνα στη ρωσική πόλη Βόλγκογκραντ (Στάλινγκραντ έως τη δεκαετία του '60) και απείλησε να πραγματοποιήσει νέα επίθεση με στόχο τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, που αρχίζουν στις 7 Φλεβάρη.

Σε μια προειδοποίηση προς τον Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ένας άνδρας εμφανίζεται να λέει στα ρωσικά: «Εάν πραγματοποιήσετε τους Ολυμπιακούς, θα λάβετε ένα δώρο από εμάς για εσάς και τους τουρίστες που θα έλθουν». «Το δώρο αυτό θα είναι για το μουσουλμανικό αίμα που χύνεται κάθε μέρα στον κόσμο, στο Αφγανιστάν, στη Σομαλία, στη Συρία, παντού. Αυτή θα είναι η εκδίκησή μας», τονίζει στο βίντεο ο άνδρας αυτός και μαζί με έναν άλλο άνδρα φαίνονται να προετοιμάζουν αυτοσχέδια βόμβα. Με βάση όσα λένε στο βίντεο, τις επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ πραγματοποίησαν δύο άνδρες ονόματι Σουλεϊμάν και Αμπντουραχμάν για λογαριασμό της οργάνωσης «Βιλαγιάτ Νταγκεστάν», η οποία έχει διασυνδέσεις με την ιρακινή Ανσαρ αλ-Σούνα.

Η προσπάθεια να παρουσιαστεί η σύγκρουση στον Καύκασο ως θρησκευτική, δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα που σχετίζεται με τη γεωστρατηγική σημασία της περιοχής, τον ενεργειακό πλούτο και τον ανταγωνισμό μονοπωλιακών ομίλων. Στην περιοχή, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» και κλιμακώθηκε ο πόλεμος συμφερόντων, ενώ ματοκυλίστηκαν οι λαοί της περιοχής και υπήρξε ανοιχτή παρέμβαση ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και από το εξωτερικό.

  • Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, εκπροσωπώντας τη ρωσική αστική τάξη, η οποία έχει στήσει μεγάλες μπίζνες με τους αγώνες του Σότσι, τόνισε, μιλώντας σε εθελοντές, πως εγγυάται ότι θα γίνουν ασφαλείς αγώνες. Επίσης, σε ένα θέμα που έχει δεχτεί επικρίσεις, αυτό του νόμου κατά της ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας, δήλωσε ότι στους αγώνες μπορούν να πάρουν μέρος όλοι ανεξαρτήτως σεξουαλικών προτιμήσεων.
ΙΑΠΩΝΙΑ
«Κούφια αντιπαράθεση» για τη βάση στην Οκινάουα

ΟΚΙΝΑΟΥΑ.--

«Ελπίζουμε να σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο σχέδιο μεταφοράς (σ.σ. της βάσης)», σημείωσε ο υπουργός Αμυνας της Ιαπωνίας Ιτσουνόρι Ονοντέρα, σε δηλώσεις που έκανε με αφορμή την επανεκλογή του Σουσούμου Ινάμινε ως δημάρχου της Νάγκο, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει εμπόδια στη μεταφορά της αμερικανικής βάσης στη συγκεκριμένη περιφέρεια της νήσου Οκινάουα.

Υπολογίζεται ότι στην Οκινάουα υπάρχουν σήμερα αμερικανικά στρατεύματα συνολικής δύναμης 26.000 ανδρών, τα οποία οι κάτοικοι συνδέουν με ποικίλα εγκλήματα και ατυχήματα που αντιμετωπίζουν. Πριν ένα μήνα, η ιαπωνική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει η μεταφορά της αμερικάνικης αεροπορικής βάσης της Φουτένμα από την περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται προς τη Χενόκο, κοντά στην πόλη Νάγκο. Οι αρχικές αντιρρήσεις του τοπικού κυβερνήτη «ξεπεράστηκαν» με οικονομικά κίνητρα που έδωσε η κεντρική κυβέρνηση, τσαλαπατώντας προκλητικά τις αντιρρήσεις του λαού της περιοχής.

Μετά τις τοπικές εκλογές της Κυριακής, ο (και πάλι) δήμαρχος Ινάμινε της πόλης υποστήριξε ότι «το σχέδιο πρέπει να μηδενιστεί», προσθέτοντας ότι «θα απορρίψει όλες τις διαδικασίες» που σχετίζονται με τη μεταφορά στη Νάγκο και θα αρνηθεί τη σχετική άδεια. Από τη μεριά του, ο Ονοντέρα δήλωσε ότι «ήταν εκλογές τοπικές και δε νομίζω ότι θα επηρεάσουν τη μεταφορά της βάσης».

Η συγκεκριμένη βάση συνδέεται αναπόφευκτα με τις στενές σχέσεις ΗΠΑ - Ιαπωνίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ