Τρίτη 21 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διευρύνεται η ενδοαστική σύγκρουση

Με αφορμή τη νομοθεσία για τις διαδηλώσεις, συγκρούσεις και συμπλοκές στην πρωτεύουσα

Με στρατιωτική διάταξη, η αντιπολίτευση που εκφράζει ένα τμήμα της αστικής τάξης, στις συμπλοκές με την αστυνομία
Με στρατιωτική διάταξη, η αντιπολίτευση που εκφράζει ένα τμήμα της αστικής τάξης, στις συμπλοκές με την αστυνομία
ΚΙΕΒΟ.--

Δυναμώνει παραπέρα η ενδοαστική σύγκρουση στην Ουκρανία, με αφορμή ψήφιση νόμων την Παρασκευή για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Η σύγκρουση ωστόσο είναι βαθύτερη και σχετίζεται με τη διαπάλη που γίνεται μέσα στην κυρίαρχη τάξη, παρασύροντας και εργαζόμενους, για τις γεωπολιτικές και οικονομικές διακρατικές συμφωνίες της χώρας. Αυτό εκφράζουν, από τη μια, οι λεγόμενοι φιλοευρωπαίοι πολιτικοί, που ιδιαίτερα μετά την αναβολή της υπογραφής συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ και την επιλογή από την πλευρά της κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς, να προχωρήσει σε συμφωνία με τη Ρωσία, έχει οξυνθεί η κατάσταση από πλευράς της αντιπολίτευσης.

Ετσι, συνεχίζει να καλεί σε διαδηλώσεις για καταλήψεις σε κυβερνητικά κτίρια, ενώ και αυτό το Σαββατοκύριακο έγιναν σφοδρές συμπλοκές ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις καταστολής με τραυματίες, δακρυγόνα και πυρπολισμούς. Το ζήτημα «σηκώνεται» ιδιαίτερα από τα διεθνή ΜΜΕ που μιλάνε για 200.000 κόσμο στις διαδηλώσεις (ωστόσο τα στοιχεία είναι παραφουσκωμένα), ενώ και η αμερικανική κυβέρνηση απειλεί με κυρώσεις την κυβέρνηση της Ουκρανίας, γιατί είναι δήθεν ευαίσθητη στην «καταστολή λαϊκών διαδηλώσεων».

Οπως όλα δείχνουν, υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός από εκπαιδευμένες δυνάμεις της αντιπολίτευσης να προκαλέσουν την πτώση της κυβέρνησης. Αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων με την αστυνομία μπροστά από κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο της πρωτεύουσας κυρίως, είναι από τις τάξεις των εθνικιστικών κομμάτων, με φασιστικές ρίζες.

Πάντως, και στις τάξεις της αντιπολίτευσης, στον Γιανουκόβιτς που καλεί σε διάλογο, υπάρχει φαγωμάρα. Χαρακτηριστικά, στη συγκέντρωση της Κυριακής, ο Βιτάλι Κλίτσκο, (πρώην πυγμάχος) αρχηγός του κόμματος Ουντάρ είπε: «Κηρύσσουμε παράνομη τη νέα νομοθεσία που υιοθετήθηκε» και κάλεσε «τις δυνάμεις της τάξης να περάσουν στο στρατόπεδο των αντιπολιτευόμενων». Ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, στέλεχος του κόμματος της φυλακισμένης για διαφθορά ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο είπε: «Το κοινοβούλιο έχασε τη νομιμότητά του, αυτό σημαίνει πως πρέπει να δημιουργήσουμε ένα λαϊκό συμβούλιο μεταξύ των πολιτικών της αντιπολίτευσης», ενώ δεν έλειψαν και τα γιουχαΐσματα στους δύο ηγέτες από ομάδα διαδηλωτών.

Το θέμα της Ουκρανίας μπήκε χτες και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου εκφράστηκε δήθεν ευαισθησία «για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών» και παραινέσεις για να επανέλθει η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ «όταν η Ουκρανία είναι έτοιμη», όπως επισημαίνεται.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ