ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Πρωτοβουλίες για την Κυριακή αργία και τη Σύμβαση

Συγκεντρώσεις και μαζικές εξορμήσεις σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της απεργίας την Κυριακή

Από τη συγκέντρωση έξω από το «Άττικα» στην Αθήνα
Από τη συγκέντρωση έξω από το «Άττικα» στην Αθήνα
Με συγκεντρώσεις, μαζικές εξορμήσεις και κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου να δυναμώσουν την πάλη για την υπογραφή Συλλογική Σύμβασης, χωρίς μείωση μισθών και επαναφορά τους στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν τη μείωση που υπέγραψε η Ομοσπονδία, συμμετείχαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην απεργία που έγινε πανελλαδικά την Κυριακή στο Εμπόριο, ενάντια στο νόμο που υπονομεύει παραπέρα την αργία της Κυριακής.

Η περασμένη Κυριακή ήταν μία από τις εφτά του χρόνου κατά τις οποίες, σύμφωνα με το νόμο 4177/2013, προβλέπεται η λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων, προς όφελος των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων, που συγκεντρώνουν τον τζίρο.

Η εικόνα της αγοράς στην Αθήνα ήταν ίδια με αυτή των Κυριακών που προηγήθηκαν από την έναρξη εφαρμογής του νόμου: Κίνηση είχαν μόνο ορισμένοι εμπορικοί δρόμοι, όπως η Ερμού, με ελάχιστους πελάτες μέσα στα μαγαζιά. Αυτήν την πραγματικότητα που δεν κρύβεται, παραδέχτηκε και ο Β. Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Οπως είπε, «ο τζίρος της Κυριακής για άλλη μία φορά δεν εντυπωσίασε, αφού δεν διέφερε σε πωλήσεις από μια καθημερινή, ενώ, από την έναρξη των εκπτώσεων μέχρι σήμερα, είναι εμφανές ότι για τις προσωπικές τους αγορές, οι καταναλωτές περιμένουν την επόμενη πληρωμή του μισθού και της σύνταξής τους, στο τέλος του μήνα».

Οι απεργοί συζήτησαν με πελάτες για τα αιτήματά τους και ζήτησαν συμπαράσταση
Οι απεργοί συζήτησαν με πελάτες για τα αιτήματά τους και ζήτησαν συμπαράσταση
Στο πλαίσιο της απεργίας, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έκαναν εξορμήσεις σε κεντρικά μαγαζιά της Αθήνας στην Ερμού, στα πολυκαταστήματα «Hondos Center», το «Notos» και το «Attica», αλλά και σε καταστήματα του Πειραιά, για να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και όσους πελάτες βρέθηκαν σ' αυτά.

Στη Θεσσαλονίκη, έγινε μαζική συγκέντρωση στο «Καρφούρ», στο εμπορικό κέντρο «Μακεδονία». Στην πολύωρη κινητοποίηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων απεργοί από το «Μαρινόπουλο» που αντιδρούν στο κόψιμο των επιδομάτων, αλλά και από τον «Αρβανιτίδη» που παλεύουν για τα δεδουλευμένα τους.

Συγκεντρώσεις και μαζικές εξορμήσεις απ' τις ταξικές δυνάμεις, μαζί με μικρούς ΕΒΕ, έγιναν επίσης σε Ξάνθη, Πτολεμαΐδα, Δράμα, Λάρισα, Καρδίτσα, Λαμία, Ηράκλειο, Πρέβεζα και Χαλκίδα. Κλειστά έμειναν τα περισσότερα καταστήματα στα Χανιά, με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου, ενώ εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι συγκεντρώθηκαν στα μεγάλα καταστήματα και σούπερ μάρκετ, που επιχείρησαν να λειτουργήσουν.

Στη Χίο, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου, που ζητά «τη διεξαγωγή ελέγχων στην αγορά, ούτως ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων που θα αναγκαστούν να εργαστούν την Κυριακή».

Η συγκέντρωση των εμποροϋπαλλήλων της Θεσσαλονίκης στο «Καρφουρ»
Η συγκέντρωση των εμποροϋπαλλήλων της Θεσσαλονίκης στο «Καρφουρ»
Στην Πάτρα, τέλος, αντιπροσωπεία της ΠΑΣΕΒΕ και του ΠΑΜΕ έκανε το Σάββατο παράσταση διαμαρτυρίας στον Εισαγγελέα Υπηρεσίας, με αφορμή τις απειλές της Εισαγγελίας Πατρών ότι θα προβεί σε συλλήψεις εμπόρων και εργαζομένων, στην απεργιακή κινητοποίηση που είχε εξαγγελθεί για την Κυριακή.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «PRAKTIKER»
Αντιδρούν σε μειώσεις μισθών και ατομικές συμβάσεις

Πανελλαδική απεργία το περασμένο Σάββατο. Απειλές από την εργοδοσία

Από την κινητοποίηση στο «Praktiker» του Ταύρου
Από την κινητοποίηση στο «Praktiker» του Ταύρου
Ενάντια στις ατομικές συμβάσεις και τις μειώσεις των μισθών κατά 7% κινητοποιούνται πανελλαδικά οι εργαζόμενοι στα «Praktiker». Το Σάββατο, στα πλαίσια 24ωρης απεργίας που αποφάσισε το επιχειρησιακό σωματείο, οι εργαζόμενοι από τα καταστήματα της Αθήνας συγκεντρώθηκαν στο «Praktiker» του Ταύρου, ενώ την Κυριακή το πρωί έγινε κινητοποίηση στο κατάστημα στο Ελληνικό. Μαζική ήταν η περιφρούρηση της απεργίας στο «Praktiker» στη Θεσσαλονίκη, ενώ κινητοποίηση έγινε και στα Γιάννενα.

Στον Ταύρο, οι απεργοί μοίρασαν ανακοινώσεις και ζήτησαν τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων που βρέθηκαν στο κατάστημα. Η ανταπόκριση ήταν θετική, καθώς δεν ήταν λίγοι οι πελάτες που αποχώρησαν, εκφράζοντας αλληλεγγύη στον αγώνα τους. Θορυβημένη η εργοδοσία κάλεσε αστυνομικές δυνάμεις, κατέθεσε μήνυση «κατ' αγνώστων» και απείλησε με συλλήψεις.

Τη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασαν με ψηφίσματα η Επιτροπή Αγώνα Μοσχάτου - Ταύρου και ο Σύλλογος της ΟΓΕ στην περιοχή, η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας, η Ενωση Γονέων 6ου Διαμερίσματος Αθήνας, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων του Πειραιά και η σωματειακή επιτροπή του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στην επιχείρηση «Διακίνηση». Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Τον περασμένο Οκτώβρη, η εργοδοσία κατέθεσε πρόταση για επιχειρησιακή σύμβαση με μειώσεις 7%. Η πρόταση απορρίφθηκε από το Σωματείο και σε μαζική γενική συνέλευση αποφασίστηκαν κινητοποιήσεις, με αίτημα την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης χωρίς καμία μείωση. Η εταιρεία επανήλθε στις αρχές Γενάρη και ανακοίνωσε την περικοπή των μισθών. Τώρα καλεί τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, απειλώντας με απολύσεις.

Η επιχείρηση έχει απολύσει δεκάδες εργαζόμενους τα τελευταία χρόνια σε όλη τη χώρα. «Από 185 έχουμε μείνει 114», είπαν στον «Ριζοσπάστη» εργαζόμενοι στο κατάστημα του Ταύρου. Κατήγγειλαν επίσης πως η εταιρεία, για να αυξήσει τα κέρδη της, χρησιμοποιεί τζάμπα εργαζόμενους από τα επιδοτούμενα προγράμματα, όπως αυτό της «Επιταγής Εισόδου» (voucher) για νέους ανέργους, τις συμβάσεις ενός μήνα, τη μερική απασχόληση.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η επίθεση δεν αφορά μόνο το Εμπόριο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Η εφαρμογή του μέτρου για άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων εφτά Κυριακές το χρόνο αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την οριστική κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, που αποτελεί διακαή και ομολογημένο πόθο των μεγάλων εμποροκαταστημάτων και των πολυεθνικών του εμπορίου. Αυτή η πολιτική, η οποία δρομολογείται με διάφορους τρόπους από κυβέρνηση, ΕΕ και τοπική διοίκηση, τσακίζει τα δικαιώματα, τις ζωές, τον ελεύθερο χρόνο και την ξεκούραση των εμποροϋπαλλήλων και των μικρεμπόρων, οδηγώντας τους τελευταίους σε αφανισμό. Δε στρέφεται μόνο εναντίον των υπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων στο Εμπόριο, αλλά και όλων των εργαζομένων, αφού η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας δε θα περιορισθεί μόνο στον κλάδο του Εμπορίου. Γι' αυτό και το μέτρο αυτό πρέπει να βρει αντίθετο το λαό, ο οποίος γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι η αιτία της χαμηλής κίνησης στα εμπορικά καταστήματα δεν είναι το ωράριο, αλλά η ανέχεια και η φτώχεια των λαϊκών οικογενειών. Σαν μια γροθιά υπάλληλοι και μικροί επαγγελματίες χρειάζεται να καταδικάσουν και να πολεμήσουν την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και των μονοπωλίων που επιβάλλουν τέτοια αντιλαϊκά μέτρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ