ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πάρτι» τραπεζο-ληστών

Μειώσεις επιτοκίων ανακοίνωσαν χτες η Εμπορική και Γενική Τράπεζα, στην κατεύθυνση που θέλει τους  τραπεζίτες- παραμονές της  Πρωτοχρονιάς  και ένταξης της δραχμής στο Ευρώ- να εύχονται στους  μικροκαταθέτες «χρόνια πολλά» με ένταση της  τοκογλυφίας 

Διαστάσεις πρωτοφανούς ληστείας σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων μικροκαταθετών προσλαμβάνει η πολιτική των τραπεζών. Δείγμα γραφής, η εναρμόνιση των επιτοκίων των ελληνικών τραπεζών, με εκείνα του ευρώ που ισχύουν και εφαρμόζονται από τις περισσότερες τράπεζες που λειτουργούν στις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ.

Στα πλαίσια της προσαρμογής του ελληνικού καπιταλισμού στην ευρωζώνη, οι εμπορικές τράπεζες- και όχι μόνο- με πρώτη τη «μεγάλη μας φίλη» Εθνική Τράπεζα, κινούνται στην κατεύθυνση:

  • της τυπικής και ουσιαστικής εξαφάνισης του επιτοκίου καταθέσεων ταμιευτηρίου, αρχής γενομένης από καταθέσεις 170.000 και κάτω, οι οποίες θα έχουν μηδενικά επιτόκια!
  • της διατήρησης σε υψηλά επίπεδα των επιτοκίων χορηγήσεων. Το θράσος, μάλιστα, του τραπεζικού κεφαλαίου είναι τέτοιο, ώστε η Εθνική, προχώρησε ακόμα και σε αυξήσεις επιτοκίων χορηγήσεων. Ετσι, το Εθνοστέγη (κυμαινόμενο) διαμορφώνεται πλέον σε 6,25%, από 5,25% που ήταν τον Ιούλη του 2000, ενώ το επιτόκιο υπεραναλήψεων μέσω Τρεχούμενων Λογαριασμών Καταθέσεων ( κυμαινόμενο) αυξήθηκε από 10,5% σε 12%.
  • έχει ήδη ξεκινήσει από τις τράπεζες μία επιχείρηση να «πείσουν» τους απογοητευμένους και απροστάτευτους καταθέτες, ώστε να τους εμπιστευτούν εν λευκώ, κρατώντας «κλειδωμένες» μάλιστα τις καταθέσεις τους για 1- 2- 3 ή και περισσότερα χρόνια, με μόνη ουσιαστική εγγύηση το αρχικά καταβληθέν κεφάλαιο(!) και τη σύνδεση της απόδοσης με την προοπτική εξέλιξης διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών (Dow Jones, Nikkei, Nasdaq).

Στα χνάρια της...«πρώτης» διδάξασας Εθνικής Τράπεζας ακολούθησαν χτες οι τράπεζες Εμπορική και Γενική. Η Εμπορική μείωσε το επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου στο 3% (από 3,75%) και η απόδοση μετά την αφαίρεση του φόρου πέφτει σε 2,55%. Παράλληλα, το βασικό επιτόκιο για χορηγήσεις παραμένει αμετάβλητο σε 7,25%, ενώ τα καταναλωτικά δάνεια διαμορφώνονται σε 10,5% (από 12%) και τα προσωπικά σε 11% (από 12%). Το στεγαστικό κυμαινόμενο καθορίστηκε σε 6,25% (από 7,25%) και το σταθερό για 3 χρόνια σε 6,35%. Επίσης, η Γενική Τράπεζα, ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις μέχρι 150.000 δραχμές, είναι άτοκες και για ποσά μεγαλύτερα των 150.000 δρχ. το επιτόκιο μειώνεται από 4% σε 2,75% (2,33% καθαρό). Για τους υπολοίπους λογαριασμούς τα επιτόκια διαμορφώνονται: του τρεχούμενου από 2,75% σε 1,5%, για κεφάλαιο κίνησης από 9,25% σε 8,25% και το καταναλωτικό σε 10,5% από 12%, το στεγαστικό (κυμαινόμενο) από 7,75% σε 6,75% και το σταθερό κυμαινόμενο για 3 χρόνια από 8% σε 7,75%.

Ετσι υποδέχονται οι τραπεζίτες, παραμονές των Χριστουγέννων - η χριστιανική τους συνείδηση φαίνεται ότι βρίσκεται σε χειμέρια νάρκη, ακόμα και τις άγιες αυτές ημέρες - τη νέα εποχή του Ευρώ, κάνοντας πάρτι ληστείας και τοκογλυφίας σε βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων αδύναμων και απροστάτευτων από αυτούς και την κυβέρνησή τους, μικροαποταμιευτών.

Ο Λούθηρος για τους τοκογλύφους....

Η τοκογλυφία βέβαια είναι τόσο παλιά όσο και η εμφάνιση του χρήματος και η θέα του τοκογλύφου, πάντα αποτρόπαια αποκρουστική. Ετσι ο Μαρξ στην ανάλυση της συσσώρευσης του κεφαλαίου ( σελ. 613 εκδόσεις ΣΕ) επικαλείται κείμενο του μεγάλου μεταρρυθμιστή Μ.Λούθηρου γραμμένο το 1540 μ.χ! Αναφέρει ο Μαρξ: Με παράδειγμα τον τοκογλύφο - αυτή την απαρχαιωμένη, αν και διαρκώς ανανεούμενη, μορφή του κεφαλαιοκράτη - Ο Λούθηρος παρασταίνει πολύ ωραία την αρχομανία σαν στοιχείο της τάσης πλουτισμού. «Οι ειδωλολάτρες μπόρεσαν να συμπεράνουν με το λογικό πως ο τοκογλύφος είναι τέσσερις φορές κλέφτης και φονιάς. Εμείς όμως, οι χριστιανοί, τιμάμε τους τοκογλύφους τόσο πολύ, που σχεδόν τους προσκυνάμε γιατί έχουν χρήματα... Οποιος κλέβει, ληστεύει και τρώει την τροφή αλλουνού, κάνει εξ ίσου μεγάλο φόνο ( εφόσον αυτό εξαρτιέται από αυτόν) με τον φόνο που κάνει εκείνος που προκαλεί το θάνατο από την πείνα ή την ολοκληρωτική καταστροφή ενός άλλου. Αυτό όμως κάνει ο τοκογλύφος κι ωστόσο κάθεται σίγουρα στην πολυθρόνα του, ενώ θα 'ταν πιο δίκαιο να κρέμεται στην κρεμάλα, και να τον τρώνε τόσα κοράκια, όσα φλουριά είχε κλέψει, αν ήταν δυνατό να είχε πάνω του τόσο κρέας, ώστε τόσα κοράκια να μπορούν να πάρουν το καθένα από ένα κομμάτι. Στο μεταξύ κρεμάνε τους μικρούς κλέφτες... Οι μικροί κλέφτες είναι κλεισμένοι στις φυλακές, ενώ οι μεγάλοι γυρνάνε και φαντάζουν μέσα στο χρυσάφι και το μετάξι...»

«Νέα προϊόντα»

Αδίστακτοι οι τραπεζίτες, απαιτούν πλέον όχι μόνο την παράδοση των αποταμιεύσεων με ευτελέστατες αποδόσεις, αλλά ζητούν να τους «εμπιστευτούν» οι καταθέτες τα χρήματά τους εν λευκώ για χρόνια... Τέτοια είναι τα «προϊόντα» που προπαγανδίζει η ALPΗA BANK. Πρόκειται για τα ALPA BANK CAPITAL GUARANTEE Μεγίστης Απόδοσης ( βραχυχρόνιες τοποθετήσεις) και Μέσης Τιμής. Για το μόνο που εγγυάται η τράπεζα είναι ότι δε θα θιγεί το κατατεθειμένο κεφάλαιο. Για τοποθετήσεις έξι μηνών δεν προσφέρει καν επιτόκιο, ενώ για τοποθετήσεις ενός χρόνου προσφέρει επιτόκιο 1,6%! και για «κλειδωμένες» καταθέσεις για τρία χρόνια, επιτόκια λίγο μικρότερα από 3%. Οι καταθέσεις «τζογάρονται» σε διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες με πρωτοβουλία βέβαια της τράπεζας, και... αν η πορεία των δεικτών είναι ανοδική, κάτι περισσότερο θα πάρουν και οι καταθέτες...

ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ
Μηχανισμός αφαίμαξης των λαϊκών εισοδημάτων

Ανακοίνωση της  ΕΣΑΚ Τραπεζών

Ενταση της τοκογλυφίας των τραπεζών σε βάρος των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, με την έλευση του ευρώ, αναμένει η ΕΣΑΚ Τραπεζών. Με χτεσινή ανακοίνωσή της, η ΕΣΑΚ Τραπεζών αναφέρεται στην κατάσταση που διαμορφώνεται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα (μετά την εναρμόνιση των επιτοκίων στα επίπεδα του ευρώ). Συγκεκριμένα, οι τραπεζοϋπάλληλοι αποδεικνύουν, με συγκεκριμένα στοιχεία, την συντελούμενη τεράστια ανακατανομή πλούτου σε όφελος του κεφαλαίου και καλούν τους εργαζόμενους σε δυνάμωμα του αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης και τραπεζών, για μια άλλη πολιτική σε όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΕΣΑΚ Τραπεζών, έχει ως εξής:

«Από την 1.1.2001 η νομισματική, πιστωτική, συναλλαγματική πολιτική περνά στην ολοκληρωτική ευθύνη της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια τεράστια επιχείρηση παραπληροφόρησης για να πείσει τον ελληνικό λαό ότι η μετα - ΟΝΕ εποχή, η εποχή του ΕΥΡΩ, θα φέρει καλύτερες μέρες σε όλους. Τα ίδια έλεγε και για τους στόχους της ΟΝΕ.

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα δοκιμάζουν καθημερινά αυτή την αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική. Αυξήσεις μισθών πιο κάτω από τον πληθωρισμό, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ανατροπή κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Η τελευταία πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (μείωση του επιτοκίου παρέμβασης στη διατραπεζική αγορά)έδωσε τη δυνατότητα στις τράπεζες να προχωρήσουν στη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων που κινούνται πλέον από 1,5% έως 0. Και με αυτό τον τρόπο γίνεται μια τεράστια ανακατανομή εισοδήματος σε όφελος του κεφαλαίου.

Από κάθε μονάδα μείωσης του επιτοκίου καταθέσεων, οι αποταμιευτές χάνουν 270 δισ. δραχμές, ενώ από κάθε μονάδα μείωσης των επιτοκίων χορηγήσεων, οι δανειολήπτες έχουν όφελος 140 δισ. δραχμές.

Οι τραπεζίτες ακολουθώντας μια τοκογλυφική πολιτική, επιχειρούν να ενισχύσουν παραπέρα τα προκλητικά τους κέρδη.

Η διαφορά ανάμεσα στο βασικό επιτόκιο καταθέσεων με αυτό των χορηγήσεων, είναι πάνω από 8 μονάδες, υπερδιπλάσια του μέσου όρου της ΕΕ.

Προωθώντας τα διάφορα καταναλωτικά δάνεια - πιστωτικές κάρτες κ.ά., οδηγούν χιλιάδες νοικοκυριά στον υπερδανεισμό δημιουργώντας έτσι ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.

Οι εργαζόμενοι και με την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης -τραπεζών, πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα γι' αυτή την αντιλαϊκή πολιτική.

Χρειάζεται το δυνάμωμα του αγώνα για την ανατροπή της, για μια άλλη πολιτική προς όφελος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων».

ΑΓΡΟΤΕΣ
Αλλαγές στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων

Δώδεκα αλλαγές στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, παροχών κλπ. για τους αγρότες περιλαμβάνει ο φορολογικός νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Μεταξύ αυτών η παράταση μέχρι τις 30 Ιούνη του 2001 για το χρόνο παραγραφής του δικαιώματος του δημοσίου, που λήγει στις 31 Δεκέμβρη του 2000 και αφορά υποθέσεις φόρου κληρονομιών, δωρεών κλπ.

Οι αλλαγές, όπως καταγράφονται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και θα ισχύσουν με τη δημοσίευση του νόμου, είναι οι εξής:

  • Αυξάνονται τα αφορολόγητα ποσά της γεωργικής απαλλαγής για τη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών και ορίζονται σε 1.200.000 δρχ. κατά στρέμμα, εφόσον η στρεμματική αξία δεν υπερβαίνει τα 2.400.000 δρχ. κατά στρέμμα και μέχρι 40.000.000 δρχ. και 100 στρέμματα μεταβιβαζόμενης έκτασης.
  • Αυξάνονται τα αφορολόγητα ποσά της γεωργικής απαλλαγής για νέους αγρότες (κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές) και ορίζονται σε μέχρι 180.000.000 δρχ. και 120 στρέμματα μεταβιβαζόμενης έκτασης.
  • Το αφορολόγητο ποσό για τους αγρότες τριπλασιάζεται αντί του διπλάσιου που ίσχυε μέχρι σήμερα.
  • Για τους νέους αγρότες το ποσό αυτό τετραπλασιάζεται αντί του τριπλάσιου που ίσχυε μέχρι σήμερα.
  • Αυξάνονται τα αφορολόγητα ποσά της γεωργικής απαλλαγής στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων και ορίζονται σε 600.000 δρχ. κατά στρέμμα, εφόσον η στρεμματική αξία δεν υπερβαίνει το 1.200.000 δρχ. κατά στρέμμα και μέχρι 50 στρέμματα μεταβιβαζόμενης έκτασης.
  • Αυξάνεται σε 120 στρέμματα το όριο πέραν του οποίου δε χορηγείται απαλλαγή για μεταβίβαση ακινήτων.
  • Αυξάνεται σε 120 στρέμματα η απαλλασσόμενη έκταση σε περίπτωση αγοράς όμορων εκτάσεων προς την ιδιοκτησία του αγοραστή.
  • Αυξάνονται τα αφορολόγητα ποσά της γεωργικής απαλλαγής για νέους αγρότες που αφορούν στη μεταβίβαση ακινήτων και ορίζονται σε μέχρι 180.000.000 δρχ. και 120 στρέμματα μεταβιβαζόμενης έκτασης.
  • Αυξάνεται σε 150 στρέμματα η απαλλασσόμενη έκταση σε περίπτωση αγοράς εκτάσεων όμορων με την ιδιοκτησία του αγοραστή, εφόσον αυτός είναι κάτω των 40 ετών.
  • Αυξάνεται σε 10.000.000 δρχ. η απαλλασσόμενη αξία κατά την αγορά οικίας ή διαμερίσματος και σε 3.000.000 δρχ. κατά την αγορά οικοπέδου για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του αγοραστή. Επίσης αυξάνονται σε 25 τα τετραγωνικά μέτρα που θεωρείται ότι καλύπτουν τις στεγαστικές ανάγκες του αγοραστή για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα.
  • Καταργείται η απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης λόγω εισαγωγής συναλλάγματος.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ