ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
Ανώνυμη εταιρία με πελάτες τούς ανέργους!

Η κυβέρνηση παρουσίασε χτες το επιχειρησιακό σχέδιο που σπάει σε τρεις θυγατρικές ανώνυμες εταιρίες το δημόσιο οργανισμό. Ο παραγωγός ανέργων, το μεγάλο κεφάλαιο, αναλαμβάνει ευθέως  να «αξιοποιήσει» και τα δισ. που προορίζονταν για την επιδότηση των ανέργων  

Στον κατακερματισμό, τη μετάλλαξη και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ προχωρά η κυβέρνηση με το «Επιχειρησιακό Σχέδιο», που συνέταξε η εταιρία KPMG και το οποίο παρουσιάστηκε χτες σε σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας. Η εκ βάθρων αλλαγή του χαρακτήρα του ΟΑΕΔ, συνάδει πιο αποτελεσματικά με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, το νέο μοντέλο του εργαζόμενου «απασχολήσιμου», της «διά βίου μάθησης» για τους εργάτες, που είναι η απατηλή «εκσυγχρονιστική» απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας.

Ετσι, η κυβέρνηση απροκάλυπτα μετατρέπει τον ΟΑΕΔ από έναν υποτίθεται οργανισμό στήριξης των ανέργων, σε επιχείρηση στήριξης της αντεργατικής της πολιτικής, αλλά και μέσον, ώστε οι μεγαλόσχημοι της «ελεύθερης οικονομίας» να ροκανίσουν τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια της επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης που θα εκταμιευτούν στο Γ' ΚΠΣ.

Σύμφωνα με το «Επιχειρησιακό Σχέδιο», που εξετάστηκε στη χτεσινή σύσκεψη, στην οποία εκτός της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας συμμετείχαν εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, της ΓΣΕΕ και μέλη της Διοίκησης του ΟΑΕΔ, αναλύονται πέντε εναλλακτικά σενάρια για τη νέα μορφή, που θα πάρει ο Οργανισμός. Επικρατέστερο είναι το 5ο σενάριο, το οποίο προτείνεται και από την εταιρία KPMG, το οποίο και προβλέπει: τη δημιουργία τριών θυγατρικών υπό τη μορφή ανωνύμων εταιριών, οι οποίες και θα αναλάβουν τις εξατομικευμένες υπηρεσίες απασχόλησης, την επαγγελματική κατάρτιση και τον τομέα υποστήριξης των υπηρεσιών του Οργανισμού. Ο ΟΑΕΔ -μητρική εταιρία- αποψιλώνετε από κρίσιμες λειτουργίες, περιορίζεται στις λεγόμενες βασικές υπηρεσίες, ενώ το φιλέτο των προγραμμάτων και τα τεράστια κονδύλια θα τα διαχειρίζονται οι θυγατρικές.

Οπως, μάλιστα, διευκρινίζεται και στη μελέτη, «το σενάριο 5 διακρίνεται από τα άλλα, δεδομένου ότι διαχωρίζει πλήρως εκείνες τις υπηρεσίες απασχόλησης που υπόκεινται ή θα υπόκεινται σε ανταγωνισμό από ιδιωτική πρωτοβουλία». Εμμεσα, λοιπόν, ομολογούν ότι το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους γνωστούς επιχειρηματίες να ξεδιπλώσουν την επιχειρηματική τους δράση σε ανταγωνισμό με τις δημόσιες υπηρεσίες, νομιμοποιώντας και με αυτόν τον τρόπο τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα, που αναπτύσσονται γύρω από την ανάγκη του ανέργου για μια θέση εργασίας.

Επί της ουσίας, η νέα μορφή του ΟΑΕΔ που προωθείται μέσω του «Επιχειρησιακού Σχεδίου» υλοποιεί τη σχετική οδηγία (641) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που υπαγόρευε ότι «τα κράτη - μέλη θα πρέπει να αναπτύξουν τις σωστές συνθήκες για τις Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης, ώστε να εργάζονται σε μια αγορά με αυξανόμενο αριθμό φορέων που παρέχουν υπηρεσίες απασχόλησης. Τώρα, οφείλουν να επιτύχουν σε ένα ανταγωνιστικότερο περιβάλλον και να οικοδομήσουν τη θέση τους στην αγορά, εξυπηρετώντας τους πελάτες τους». Αφού, λοιπόν, η ΕΕ μετέτρεψε τους ανέργους σε πελάτες, φροντίζει και για την προνομιακή μεταχείριση των εργοδοτών, σημειώνοντας πως «χρειάζεται να δοθεί προσοχή στην ποιότητα και τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα των προσφερόμενων υπηρεσιών, στους εργοδότες και των όρων υπό τους οποίους παρέχονται αυτές». Στο πνεύμα αυτό «τα Γραφεία Απασχόλησης, ως εκ τούτου, χρειάζεται να μεταβληθούν σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών».

«Η κυβέρνηση και στην περίπτωση του ΟΑΕΔ, εναρμονίζει πλήρως την πολιτική της, με βάση τις οδηγίες της ΕΕ, που υπηρετούν τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου υπογραμμίζει με αφορμή την παρουσίαση του «Επιχειρησιακού Σχεδίου» ο Χρήστος Κατσώτης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της Διοίκησης του ΟΑΕΔ. Ο υποτιθέμενος νέος ΟΑΕΔ -σημειώνει ο συνδικαλιστής- θα μπει πλήρως στην υπηρεσία των εργοδοτών, με τη μεταβολή των Γραφείων Απασχόλησης σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, με την αντιμετώπιση του ανέργου σαν πελάτη όπως ευθαρσώς ομολογείται και στη μελέτη.

Η αξιοποίηση της υποδομής του ΟΑΕΔ, της τεράστιας εμπειρίας των εργαζομένων, αλλά και της περιουσίας του Οργανισμού θα μπουν κάτω από τους στόχους των μεγαλοσυμφερόντων που αναπόφευκτα θ' αναπτυχθούν γύρω και μέσα στις ανώνυμες θυγατρικές εταιρίες. Δυστυχώς, αυτά τα σενάρια βρίσκουν σύμφωνη την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, που στο όνομα της «ευελιξίας» αποδέχεται τη μετατροπή του Οργανισμού σε εργαλείο στήριξης της αντεργατικής πολιτικής».

«Η ανακούφιση των ανέργων και η εκπαίδευση των εργαζομένων είναι υπόθεση του κράτους και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων, που μοναδικό σκοπό έχουν τη μεγιστοποίηση των κερδών τους», υπογραμμίζουν με κοινή ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία Υπαλλήλων και η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Λειτουργών ΟΑΕΔ, οι οποίες διαμαρτύρονται έντονα για τα σχέδια της κυβέρνησης. «Η διάλυση του ΟΑΕΔ, -σημειώνεται στην ανακοίνωση- με τον κατακερματισμό των υπηρεσιών του, τη δημιουργία ανωνύμων εταιριών, κανένα σκοπό δεν εξυπηρετεί παρά μόνο την παράκαμψη του δημόσιου λογιστικού για τη χωρίς έλεγχο και διαφάνεια διαχείρισης των δισεκατομμυρίων του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ και των κονδυλίων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου στήριξης».

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Εντατικοποίηση και ωμή παραβίαση των ωραρίων

Με πατίνια οι εργαζόμενοι στο «Καρφούρ»!

Την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα εορταστικά ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων και τις παραβιάσεις των εργοδοτών, την καταβολή των υπερωριών και το πενθήμερο καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Αναφορικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ο σύλλογος τονίζει, ότι ενθαρρημένοι οι εργοδότες από την κυβέρνηση που τους έχει δώσει «γην και ύδωρ», μετά και την ψήφιση του αντεργατικού και αντιδραστικού νομοσχεδίου διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Την ίδια ώρα όποιοι εργαζόμενοι αντιδρούν στις αυθαιρεσίες των εργοδοτών απειλούνται με απόλυση.

«Οι εμποροϋπάλληλοι την περίοδο αυτή και όχι μόνο, βρίσκονται φυλακισμένοι ουσιαστικά στα καταστήματα με τη δικαιολογία των γιορτών, στο όνομα "να βγάλει τα έξοδά της η επιχείρηση"», υπογραμμίζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Οπως σημειώνει ο σύλλογος στην ανακοίνωση, η κατάσταση φτάνει σε τέτοιο σημείο, ώστε στην πολυεθνική επιχείρηση «Καρφούρ», στο υποκατάστημα του Ρέντη, οι εργαζόμενες φορούν... πατίνια, για να εξυπηρετούν «πιο γρήγορα» τους πελάτες, όπως δικτατορικά διατάσσει η εταιρία.

Να σημειωθεί ότι το «σύστημα» με τα πατίνια, η πολυεθνική «Καρφούρ» - η οποία έχει καλέσει τους εργαζόμενους να αγοράσουν μετοχές της, ώστε να γίνουν «συνιδιοκτήτες» - το εφάρμοσε αρχικά σε υποκατάστημα της Θεσσαλονίκης. Μετά τις αντιδράσεις όμως των εργαζομένων και της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, το συγκεκριμένο «σύστημα» αποσύρθηκε.

«Οι εμποροϋπάλληλοι, καταλήγει ο σύλλογος, δε θα καθίσουν με τα χέρια σταυρωμένα. Σύντομα θα οργανώσουν την αντίστασή τους με κινητοποιήσεις, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για την ανατροπή αυτού του απάνθρωπου ωραρίου, του ωρομίσθιου και της μερικής απασχόλησης».

Την ίδια ώρα ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων έκανε καταγγελίες τόσο στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας όσο και στην Αστυνομία, όπου τους ζητούσε να διενεργήσουν ελέγχους στα εμπορικά καταστήματα για να δουν αν τηρείται το ωράριο λειτουργίας, αλλά και αν καταβάλλονται οι υπερωρίες στους εργαζόμενους.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ
Δε θέλουν τις αναγκαστικές μετατάξεις

Στάση εργασίας χτες. Αναβλήθηκε η συνεδρίαση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων

Σε προσωρινή αναδίπλωση οδηγήθηκε χτες η κυβέρνηση σχετικά με τις αναγκαστικές μετατάξεις υπαλλήλων από τις κεντρικές υπηρεσίες προς τις νομαρχίες. Η συνεδρίαση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων που επρόκειτο να αποφασίσουν χτες για τις αναγκαστικές μετατάξεις αναβλήθηκε. Κατά την εκτίμηση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων η συνεδρίαση αναβλήθηκε κάτω από την πίεση χιλιάδων υπαλλήλων των νομαρχιών που έκαναν στάση εργασίας ενάντια στις μετατάξεις. Η συμμετοχή των εργαζομένων στη χτεσινή 3ωρη στάση εργασίας ήταν μαζική, ενώ εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο χώρο συνεδρίασης των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

Στη διάρκεια χτεσινής κοινής συνέντευξης Τύπου ΑΔΕΔΥ και Ομοσπονδίας, ζητήθηκε η «ετοιμότητα των εργαζομένων προκειμένου να σταματήσουν οι υποχρεωτικές μετατάξεις και να ρυθμιστούν όλα με κοινά αποδεκτό τρόπο στα πλαίσια του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Τα κύρια αιτήματα των εργαζομένων είναι η συνταγματική κατοχύρωση του θεσμού των ΝΑ και η κατοχύρωση της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας και όλων των κεκτημένων δικαιωμάτων των μετατασσόμενων υπαλλήλων με την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος. Τα θέματα τέθηκαν ακόμη μια φορά στη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας από μέλη της Ομοσπονδίας κι από μέλη της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

Από την πλευρά της η ΕΣΑΚ - Δημοσίου - η θέση της υιοθετήθηκε από την Ομοσπονδία - σημειώνει ότι «πρέπει να θεσμοθετηθεί μια ενιαία και μοναδική σχέση εργασίας για όλους τους εργαζόμενους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, του μόνιμου και δημόσιου υπαλλήλου και να κατοχυρωθεί από την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος».

Υπενθυμίζεται ότι από τη θεσμοθέτηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης η ΕΣΑΚ είχε «βάσιμες αντιρρήσεις για τις αρμοδιότητες και τη λειτουργία της», επισημαίνοντας ότι «ο θεσμός δεν αντανακλά το αίτημα του λαϊκού κινήματος για λαϊκό β` βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης. Οπως λειτουργεί γίνεται το μακρύ χέρι της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Εμμένει επίσης «σε μια άλλη μορφή ΝΑ και στα πλαίσια αυτά δίνει βαρύτητα στον ανθρώπινο παράγοντα και θέτει το κύριο θέμα της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας, τα πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, που στη σημερινή μορφή του θεσμού απεμπολούνται».

ΠΛΕΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «BARCO»
Επίδειξη εργοδοτικού αυταρχισμού

Επίδειξη αυταρχισμού έκανε για μία ακόμα φορά η διοίκηση της πλεκτοβιομηχανίας «BARCO», σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσει και να διαιρέσει τους εργαζόμενους. Απέλυσε την Ελένη Κωνσταντάρα, εργαζόμενη στην επιχείρηση επί 32 χρόνια και μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Δέρματος για πάνω από 15 χρόνια. Η άμεση και καταλυτική παρέμβαση του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας του κλάδου ανάγκασε τελικά την εργοδοσία να επαναπροσλάβει χτες το μεσημέρι τη συνδικαλίστρια.

Οπως καταγγέλλει σε σχετικό δελτίο Τύπου το Συνδικάτο, η εργοδοσία απέλυσε την εργαζόμενη σε μια προσπάθεια διαίρεσης των εργαζομένων και επίδειξης αυταρχισμού και αδιαλλαξίας. Το Συνδικάτο σημειώνει ότι το περιστατικό δεν είναι τυχαίο, αφού είναι η τρίτη απόλυση μέλους της διοίκησης του Συνδικάτου σε διάφορες επιχειρήσεις και η ακύρωσή τους στη συνέχεια με παρέμβαση του Συνδικάτου.

Παράλληλα, καταγγέλλει την εργοδοσία της πλεκτοβιομηχανίας «BARCO» για τις μεθοδεύσεις της και δηλώνει ότι «αυτή η πολιτική έχει τις πλάτες της κυβέρνησης, όχι όμως και των εργαζομένων» και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου σε αγωνιστική ετοιμότητα και συσπείρωση γύρω από το Συνδικάτο, «ώστε κάθε αντεργατική επίθεση να βρίσκει τους εργαζόμενους σαν ένα σώμα ενωμένους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ