Για τα παραπάνω μας ενημερώνει το βιβλίο «Η τέχνη στο τέλος του αιώνα» του Σταύρου Τσιγκόγλου, που μόλις εκδόθηκε από τα «Νέα της Τέχνης». Στις 350 σελίδες της καλαίσθητης αυτής έκδοσης, που το εξώφυλλό της κοσμείται από την αράχνη της Λουίζ Μπουρζουά και το οπισθόφυλλό της από ένα έργο του Μαουρίτσο Κατελάν, μπορείτε να πληροφορηθείτε για τους σημαντικούς εκπροσώπους της ποπ αρτ (Τζορτζ Σάγκαλ, Ρ. Λίχτεσταϊν, Κλ. Ολντεμπουργκ), για τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό και τους ξεχωριστούς εκπροσώπους του, όπως είναι ο Τζάκσον Πόλοκ, ο Ρόθκο και ο Ντε Κούνιγκ, για τους νεότερους καλλιτέχνες, όπως είναι ο Μουνόθ, η Ρ. Χουάτρεντ και η Μ. Ντιμάς, για τη βίντεο τέχνη, για τον Λουσιάν Φρόιντ και τον Φρανσίς Μπέικον. Το βιβλίο περιλαμβάνει 150 έγχρωμες φωτογραφίες που συνοδεύουν τα κείμενα, καθώς και μία ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας, όπου παρουσιάζονται οι θεωρητικές απόψεις των αγγλοσαξονικών κριτικών.
Οι «Ανησυχητικές ιστορίες ΙV» επιστρέφουν για τέταρτη συνεχή χρονιά στην αίθουσα τέχνης «αγκάθι» (Μηθύμνης 12 και Επτανήσου). Πρόκειται για πέντε ατομικές εκθέσεις «τσέπης». Ανάμεσα στα «θαλασσινά τοπία» του Αχιλλέα Χρηστίδη, τα έργα «κάτω από τον καναπέ» του Πάρι Χαβιάρα, τις δύο εγκαταστάσεις του Γιώργου Γυπαράκη, τα «λαβυρινθώδη» έργα του Τάσου Παυλόπουλου, τις μεταλλικές κατασκευές του Διαμαντή Αϊδίνη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6 Ιανουαρίου.
Εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στο «Βιβλιοχαμό» (Γενναδίου 5), έκθεση φωτογραφίας του Ηλία Προβόπουλου. Οι 50 φωτογραφίες είναι το πρώτο μέρος μιας διαρκούς έκθεσης. Φέρνουν κοντά μας το μαγικό κόσμο των φθινοπωρινών χρωμάτων των ελληνικών βουνών και μας ταξιδεύουν στα υπέροχα και μυθικά Αγραφα. Η έκθεση λειτουργεί παράλληλα και στο Δασαρχείο του Δήμου Αγράφων, στα κοινοτικά καταστήματα, σχολεία και καφενεία των τέως κοινοτήτων: Τροβάτου, Μεγάλων Βραγγιανών, Μαράθου, Μοναστηρακίου, Επινιανών και Τριδέντρου.
Στην γκαλερί «Κόντη» (Μακρυγιάννη 131, Μοσχάτο) εγκαινιάζεται στις 3 του Γενάρη έκθεση σπάνιων φωτογραφιών με θέμα: «Μοσχάτο 1920 - 1960. Η ιστορία της πόλης μέσα από τη φωτογραφία». Οι φωτογραφίες, καθώς και εκείνες του Αναμνηστικού Λευκώματος, ανήκουν σε κατοίκους του Μοσχάτου. Η έκθεση οργανώνεται από το Δήμο Μοσχάτου, το πολιτιστικό περιοδικό «Ξυπεταιών» και τη Δημοτική Επιχείρηση Μοσχάτου.
Στο Φωτογραφικό Κέντρο Αθηνών (Σίνα 52) φιλοξενείται έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Δεπόλλα. Τίτλος της «13 παράξενοι θάνατοι».
Εως τις 11 του Γενάρη στην αίθουσα «Φωτοχώρος» (Τσακάλωφ 44), εκτίθενται ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Αγγελου Μίχα. Ο φωτογράφος παρουσιάζει μια σειρά από πορτρέτα τραβηγμένα «τυχαία» στο δρόμο και αρχαιολογικούς χώρους.
Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων Αεροπόρων έγιναν πριν λίγες μέρες στην πλατεία Καραϊσκάκη. Η μελέτη του γλύπτη Ευάγγελου Μουστάκα και του αρχιτέκτονα Ιωάννη Μουστάκα, επιλέχτηκε από εννιαμελή επιτροπή μεταξύ 36 μελετών σε δύο πανελλήνιους καλλιτεχνικούς και αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Οπως σημειώνει ο δημιουργός του: «Η σφαίρα είναι συμβολισμός του διαστημόπλοιου Γη. Τα ύδατα είναι συμβολισμός των πελάγων που περιβάλλουν τα ελληνικά χώματα. Το όλο αρχιτεκτονικό με τους άξονές του βοηθάει τη δυναμική ανάταση».