ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /32
«Η τέχνη στο τέλος του αιώνα»

Θέλετε να μάθετε για τις μεγαλύτερες εκθέσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στα διεθνή κέντρα του σύγχρονου κόσμου; Θέλετε να μάθετε για τους σύγχρονους καλλιτέχνες που γράφουν την ιστορία της τέχνης στο διεθνές στερέωμα; Θέλετε να μάθετε για τα διάφορα κινήματα που γεννήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες του εικοστού αιώνα;

Για τα παραπάνω μας ενημερώνει το βιβλίο «Η τέχνη στο τέλος του αιώνα» του Σταύρου Τσιγκόγλου, που μόλις εκδόθηκε από τα «Νέα της Τέχνης». Στις 350 σελίδες της καλαίσθητης αυτής έκδοσης, που το εξώφυλλό της κοσμείται από την αράχνη της Λουίζ Μπουρζουά και το οπισθόφυλλό της από ένα έργο του Μαουρίτσο Κατελάν, μπορείτε να πληροφορηθείτε για τους σημαντικούς εκπροσώπους της ποπ αρτ (Τζορτζ Σάγκαλ, Ρ. Λίχτεσταϊν, Κλ. Ολντεμπουργκ), για τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό και τους ξεχωριστούς εκπροσώπους του, όπως είναι ο Τζάκσον Πόλοκ, ο Ρόθκο και ο Ντε Κούνιγκ, για τους νεότερους καλλιτέχνες, όπως είναι ο Μουνόθ, η Ρ. Χουάτρεντ και η Μ. Ντιμάς, για τη βίντεο τέχνη, για τον Λουσιάν Φρόιντ και τον Φρανσίς Μπέικον. Το βιβλίο περιλαμβάνει 150 έγχρωμες φωτογραφίες που συνοδεύουν τα κείμενα, καθώς και μία ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας, όπου παρουσιάζονται οι θεωρητικές απόψεις των αγγλοσαξονικών κριτικών.

Τελευταίες ημέρες

Οι «Ανησυχητικές ιστορίες ΙV» επιστρέφουν για τέταρτη συνεχή χρονιά στην αίθουσα τέχνης «αγκάθι» (Μηθύμνης 12 και Επτανήσου). Πρόκειται για πέντε ατομικές εκθέσεις «τσέπης». Ανάμεσα στα «θαλασσινά τοπία» του Αχιλλέα Χρηστίδη, τα έργα «κάτω από τον καναπέ» του Πάρι Χαβιάρα, τις δύο εγκαταστάσεις του Γιώργου Γυπαράκη, τα «λαβυρινθώδη» έργα του Τάσου Παυλόπουλου, τις μεταλλικές κατασκευές του Διαμαντή Αϊδίνη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6 Ιανουαρίου.

  • Στην αίθουσα «Μπουζιάνη» του Δήμου Αθηναίων (Ξενοφώντος 7), φιλοξενείται έως τις 30 Δεκεμβρίου έκθεση έργων ζωγραφικής του Νίκου Σεφεριάδη με τίτλο «Το μακρινό ταξίδι του αρπιστή». Παρουσιάζονται τρεις ενότητες με τίτλους: «Μανδύες ζωής», «Τοπία», και «Νεκρές φύσεις».
  • Συνεχίζεται στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι), η έκθεση έργων ζωγραφικής της Λήδας Κοντογιαννοπούλου. Στην έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 30 Δεκεμβρίου, παρουσιάζονται δύο ενότητες, φιγούρες και τοπία, έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων.
  • Εκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής φιλοξενείται στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5 και Κλεψύδρας, Πλάκα). Εως τις 29/12 παρουσιάζουν έργα οι: Νίκος Αλεξίου, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Γιώργος Ζιάκας, Λίζυ Καλλιγά, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Βάσω Κυριάκη, Αντώνης Κυριακούλης, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Ελένη Πόταγα, Πέπη Σβορώνου, Μισέλ, Σέλμαν, Γιάννης Ψυχοπαίδης.
  • Ομαδική έκθεση ζωγραφικής, κολάζ φωτογραφίας και κατασκευών των μελών του «Αρτ Στούντιο Εστ» με τίτλο «Είσοδος» φιλοξενείται έως τις 8/1 στο Κέντρο Τέχνης «Πανταζίδης» (Στασινού 8α, Στάδιο). Συμμετέχουν οι: Γ. Αδαμαντίδης, Τ. Βεκόπουλος, Β. Δασκαλοπούλου, Λ. Λεμονά, Ο. Μαντζουράνη, Δ. Πανταζίδης, Γ. Σεφερλή κ.α.
  • «Εικαστικές επιρροές στο τέλος του αιώνα» είναι ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάζεται μέχρι τις 7 Ιανουαρίου στο χώρο τέχνης και πολιτισμού «8 Δυτικά» (Λ. Αθηνών 387, Αιγάλεω).
Με μπρούντζο και χαλκό

Με την πεποίθηση ότι η τέχνη δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαίο αγαθό, ξεκίνησε τη λειτουργία του ο νέος χώρος τέχνης «Ελέκτρικ αρτ γκάλερι». Η νέα αίθουσα βρίσκεται στα Μελίσσια (Ελ. Βενιζέλου 37). Εως τις 10 του Γενάρη φιλοξενούνται έργα γλυπτικής του Αγγελου Παναγιωτίδη. Πρόκειται για έργα φιλοτεχνημένα, κυρίως, σε μπρούντζο και χαλκό. Οπως σημειώνει η Αθηνά Σχινά, «τον απασχολούν η φύση, η υπαρξιακή αγωνία, η ανθρώπινη μοναξιά, οι αλλαγές των εποχών, καθώς και η εσωτερική δύναμη που απαιτείται για την υπέρβαση των εμποδίων κάθε μορφής. Ανάμεσα στο ρεαλισμό και την αφαίρεση, ο Αγ. Παναγιωτίδης φιλοτεχνεί τα δέντρα και τα κλαδιά του, που παρά τις όποιες αντιξοότητες, εκείνα αντιστέκονται σε όλους συμβολικά τους ανέμους σαν ένα είδος αύξησης για την υπερακόντιση των καθημερινών δυσκολιών που ανακύπτουν από τη ζωή».

Φωτογραφικές ματιές

Εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στο «Βιβλιοχαμό» (Γενναδίου 5), έκθεση φωτογραφίας του Ηλία Προβόπουλου. Οι 50 φωτογραφίες είναι το πρώτο μέρος μιας διαρκούς έκθεσης. Φέρνουν κοντά μας το μαγικό κόσμο των φθινοπωρινών χρωμάτων των ελληνικών βουνών και μας ταξιδεύουν στα υπέροχα και μυθικά Αγραφα. Η έκθεση λειτουργεί παράλληλα και στο Δασαρχείο του Δήμου Αγράφων, στα κοινοτικά καταστήματα, σχολεία και καφενεία των τέως κοινοτήτων: Τροβάτου, Μεγάλων Βραγγιανών, Μαράθου, Μοναστηρακίου, Επινιανών και Τριδέντρου.

Στην γκαλερί «Κόντη» (Μακρυγιάννη 131, Μοσχάτο) εγκαινιάζεται στις 3 του Γενάρη έκθεση σπάνιων φωτογραφιών με θέμα: «Μοσχάτο 1920 - 1960. Η ιστορία της πόλης μέσα από τη φωτογραφία». Οι φωτογραφίες, καθώς και εκείνες του Αναμνηστικού Λευκώματος, ανήκουν σε κατοίκους του Μοσχάτου. Η έκθεση οργανώνεται από το Δήμο Μοσχάτου, το πολιτιστικό περιοδικό «Ξυπεταιών» και τη Δημοτική Επιχείρηση Μοσχάτου.

Στο Φωτογραφικό Κέντρο Αθηνών (Σίνα 52) φιλοξενείται έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Δεπόλλα. Τίτλος της «13 παράξενοι θάνατοι».

Εως τις 11 του Γενάρη στην αίθουσα «Φωτοχώρος» (Τσακάλωφ 44), εκτίθενται ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Αγγελου Μίχα. Ο φωτογράφος παρουσιάζει μια σειρά από πορτρέτα τραβηγμένα «τυχαία» στο δρόμο και αρχαιολογικούς χώρους.

Ξεχωριστή πρόταση

Τα πρώτα του Χριστούγεννα στο νέο του χώρο (Μελιδώνη 4-6, Κεραμικός, τηλ. 3318.491-6), γιορτάζει το Μουσείο Νεότερης Κεραμικής. Ειδικά γι' αυτές τις πρώτες του γιορτές, γέμισε το Πωλητήριό του με τα πιο όμορφα πήλινα και τα προτείνει σε όσους επιθυμούν να κάνουν δώρα διαφορετικά, αυθεντικά, με αξία αισθητική και λειτουργική ή απλά να στρώσουν το γιορτινό τους τραπέζι με τρόπο... παραδοσιακό. Αυθεντικά κεραμικά, φτιαγμένα από τους λιγοστούς αληθινά παραδοσιακούς μάστορες του πηλού, που εξακολουθούν να δουλεύουν στην Ελλάδα, έργα σύγχρονων κεραμιστών με ξεχωριστό ταλέντο και ιδιαίτερο ύφος, βιβλία και βιντεοταινίες για την κεραμική καρτ - ποστάλ, βιβλία για παιδιά και πολλά άλλα συνιστούν την πρόταση του Μουσείου Νεότερης Κεραμικής.

Νέο Μουσείο

Εργα ζωγραφικής και γλυπτικής σύγχρονων δημιουργών από την Ελλάδα και τη λοιπή Ευρώπη φιλοξενούνται στο Μουσείο Φρυσίρα, που ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία του, στο κέντρο της Αθήνας, στην Πλάκα (Μονής Αστερίου 3 και 7). Οι συλλογές του περιλαμβάνουν ενότητες ζωγραφικής, σχεδίων, γλυπτικής, χαρακτικών και προσπαθούν να ιχνηλατήσουν τις τάσεις και να καταγράψουν τα πρόσωπα της ανθρωποκεντρικής ευρωπαϊκής ζωγραφικής μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συλλογή περιλαμβάνει 3.000 έργα. Το Μουσείο λειτουργεί καθημερινά από 11πμ έως 8μμ, εκτός Δευτέρας και Τρίτης.

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων Αεροπόρων έγιναν πριν λίγες μέρες στην πλατεία Καραϊσκάκη. Η μελέτη του γλύπτη Ευάγγελου Μουστάκα και του αρχιτέκτονα Ιωάννη Μουστάκα, επιλέχτηκε από εννιαμελή επιτροπή μεταξύ 36 μελετών σε δύο πανελλήνιους καλλιτεχνικούς και αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Οπως σημειώνει ο δημιουργός του: «Η σφαίρα είναι συμβολισμός του διαστημόπλοιου Γη. Τα ύδατα είναι συμβολισμός των πελάγων που περιβάλλουν τα ελληνικά χώματα. Το όλο αρχιτεκτονικό με τους άξονές του βοηθάει τη δυναμική ανάταση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ