ESA-S.CORVAJA |
Η στιγμή της εκτόξευσης του διαστημικού τηλεσκοπίου ΓΑΙΑ με ρωσικό πύραυλο Σογιούζ, από το Κουρού της γαλλικής Γουϊάνας |
Το 1989, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) εκτόξευσε προς τιμήν του αρχαίου Ελληνα αστρονόμου ένα δορυφόρο, στον οποίο έδωσε το όνομά του, τον πρώτο αποκλειστικά αφιερωμένο στην αστρομετρία. Ο τεχνητός δορυφόρος Ιππαρχος έφερε επανάσταση στην αστρομετρία, βελτιώνοντας την ακρίβεια των μετρήσεων αστρικής παράλλαξης κατά 100 φορές, σε σχέση με εκείνη που είχε μετρηθεί με τηλεσκόπια πάνω στη Γη, φτάνοντάς την στο ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου της μοίρας. Η ακριβής γωνιακή διαφορά της θέσης των άστρων όταν η Γη βρίσκεται σε δύο αντιδιαμετρικά σημεία της τροχιάς της (παράλλαξη), με τη βοήθεια λίγης τριγωνομετρίας, επιτρέπει τον προσδιορισμό της απόστασης των άστρων αυτών από τη Γη.
Η ΓΑΙΑ (GAIA), το νέο ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο που εκτοξεύτηκε στις 19 Δεκέμβρη από το Κουρού της γαλλικής Γουϊάνας, θα δώσει συνέχεια σε αυτή την παράδοση αστρικής καταλογογράφησης του ESA. Αν όλα πάνε καλά, ως το τέλος της πενταετούς αποστολής, θα έχουν χαρτογραφηθεί ένα δισεκατομμύριο άστρα του Γαλαξία, μετρώντας τη θέση και την κίνηση κάθε άστρου με 200 φορές μεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση με εκείνη της αποστολής Ιππαρχος και παράγοντας 10.000 φορές μεγαλύτερο όγκο επιστημονικών δεδομένων. Ετσι, η απόσταση των άστρων από τη Γη θα μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια 1%! Εξοπλισμένοι με ακριβείς πληροφορίες για τη θέση και την ταχύτητα κάθε άστρου, οι αστρονόμοι θα μπορέσουν να προσδιορίσουν τις διαδρομές τους μέσα στο Γαλαξία, πετυχαίνοντας κατ' αυτό τον τρόπο την αποκρυπτογράφηση της ιστορίας του και ειδικότερα να εντοπίσουν άστρα που προέρχονται από τους συνοδούς μικρούς γαλαξίες, τους οποίους ο Γαλαξίας μας έχει καταπιεί ή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία προσάρτησής τους. Η γνώση της ιστορίας του Γαλαξία θα λειτουργήσει και ως οδηγός για την κατανόηση της εξέλιξης των γαλαξιών γενικότερα.
Καλλιτεχνική απεικόνιση του ΓΑΙΑ με φόντο το Γαλαξία |
Για την παρατήρηση των άστρων η ΓΑΙΑ διαθέτει αισθητήρα ανάλυσης 1 δισεκατομμυρίου εικονοστοιχείων (pixels), δηλαδή 100 φορές περισσότερων απ' ό,τι μια συνηθισμένη σύγχρονη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Μπορεί να βλέπει και από τις δύο μεριές του τηλεσκοπίου και οι επιστήμονες δεν θεωρούν διόλου απίθανο να είναι εξαιρετικής σημασίας και οι παρατηρήσεις που θα κάνει πέραν της βασικής αποστολής της. Εκτιμούν ότι ενδέχεται να ανακαλύψει γύρω στους 10.000 νέους εξωπλανήτες, εκατοντάδες χιλιάδες άγνωστους αστεροειδείς και κομήτες, δεκάδες χιλιάδες άστρα πολύ μικρής λαμπρότητας, αλλά και αρκετούς υπερκαινοφανείς (σουπερνόβα).
Φωτογραφία της προσσεληνωμένης ακάτου Chang'e 3, από το Yutu. Στο κάτω μέρος διακρίνονται οι ράμπες από τις οποίες το «κουνέλι» κατέβηκε από τη ράχη του μητρικού σκάφους |
Το Τσανγκ'ι-3 ακολούθησε κατά βήμα το πρόγραμμα και αφού τέθηκε σε τροχιά σε ύψος μόλις δύο χιλιομέτρων από την επιφάνεια, πλησίασε την περιοχή του Κόλπου της Ιριδας (Sinus Iridum). Φτάνοντας κοντά στο επιθυμητό σημείο προσσελήνωσης κατέβηκε στα 100 μέτρα, αιωρήθηκε για λίγο, μέχρι τα αυτόματα συστήματα να εντοπίσουν με τη βοήθεια ακτίνων λέιζερ το καλύτερο σημείο, ύστερα κατέβηκε αργά και σε ύψος 4 μέτρων από το έδαφος έκλεισε τους κινητήρες, αφήνοντας την υπόλοιπη δουλειά της μαλακής προσεδάφισης στις αναρτήσεις των ποδιών της ακάτου. Είχε σημασία να αποφευχθεί πετρώδης περιοχή, ώστε αυτή η πτώση των 4 μέτρων (παρότι η επιτάχυνση της βαρύτητας είναι μόλις το ένα έκτο της γήινης) να μην προκαλέσει έντονο τράνταγμα στο διαστημόπλοιο. Παρά τη φροντίδα για την επιλογή του σημείου προσσελήνωσης, λόγω των μικροκρατήρων με τους οποίους είναι διάσπαρτη η περιοχή, ο κοντινότερος βρίσκεται σε απόσταση μόλις 10 μέτρων από το Τσανγκ'ι-3. Το γεγονός αυτό δεν προκαλεί πρόβλημα στο διαστημικό ...«κουνέλι», που ναι μεν δεν μπορεί να τον υπερπηδήσει, μπορεί, όμως, εύκολα να τον παρακάμψει.
Το Yutu είναι η πρώτη διαστημοσυσκευή που αφήνει σημάδια από ρόδες στη Σελήνη, μετά από το σοβιετικό Λούναχοντ 2, πριν από σχεδόν 41 χρόνια |
Μπορεί η εξερεύνηση του φεγγαριού να μην εντυπωσιάζει πια όπως τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, όμως δε σημαίνει ότι γνωρίζουμε τα πάντα γι' αυτό. Οσον αφορά την Κίνα, η μη επανδρωμένη εξερεύνηση της Σελήνης αποτελεί ένα ακόμα σταθερό βήμα, σε ένα καλοδουλεμένο πρόγραμμα εξερεύνησης του Διαστήματος, ανεβάζοντας το διεθνές επιστημονικοτεχνικό κύρος της χώρας και στέλνοντας μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.